lubi...ważna jest kapusta, bo to Ona jest tu w roli głównej…, a więc smacznego…. Składniki ; Pół główki średniej wielkości białej kapusty 30 dag boczku Łyżka smalcu 2 duże cebule Liść laurowy ,kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego sól 25 dag makaronu łazanek Połowę kapusty przecinam na ćwiartki. Włożyć do garnka z lekko osoloną wodą – pieprzem – zielem angielskim
Apetyczna babeczkapieczarkami: 200 g wątróbki drobiowej 400 g mięsa mielonego wieprzowego 150 g pieczarek 60 g cebuli 2 ząbki czosnku sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony ulubione przyprawy np. papryka, zioła prowansalskie , bazylia 50 g tłuszczu do smażenia kotletów i zeszklenia cebuli (u mnie smalec gęsi ) opcjonalnie 1 jajko opcjonalnie 1-2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki lub innej zieleniny opcjonalnie
Ola la LCHFśliwki wędzone 8 sztuk, ząbki czosnku duże 8 sztuk, przyprawa barbecue Royal Brand 4 łyżki, sól wędzona Royal Brand 1 łyżka, majeranek 1 łyżka, cebula średnia 8 sztuk, smalec 2 łyżki, woda 1 szklanka karkówkę opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, długim cienkim nożem zrobić na wylot 2 otwory do nadziania śliwek i czosnku nadziać śliwkami, czosnkiem, natrzeć przyprawą barbecue wymieszaną(...)solą i schować do lodówki najlepiej na całą noc w garnku szybkowara rozgrzać smalec i zrumienić z każdej strony karkówkę do karkówki wsypać cebulę pokrojoną na ćwiartki, posypać majerankiem, wlać wodę i zamknąć szybkowar po zagotowaniu jak zacznie zawór syczeć, zmniejszyć ogień na minimum i gotować 50 minut po ugotowaniu zostawić szybkowar aż sam spuści powietrze i otworzyć po godzinie
W Mojej Kuchni Lubięznajdziecie na stronie www.Skworcu.com.plSkładniki na kluski:2 jaja4-5 łyżek wody ok. 10 łyżek maki pszennej 1. W dużym garnku rozgrzewamy smalec i obsmażamy mięso pokrojone w kostkę. Na patelni smażymy cebulę pokrojona w talarki, łączymy z przysmażonym mięsem, podlewamy bulionem, dodajemy przyprawy i pomidory z puszki, dusimy razem ok 30 minut. 2. Ziemniaki i paprykę
Apetyczna babeczkakażdemu to odpowiada (mnie osobiście nie smakuje taki przepalony, a niektórzy tak właśnie robią). 1 wersja) Gdy chcemy smalec bez dodatków, wówczas po wytopieniu rozlewamy go do miseczek i odstawiamy do stężenia.2 wersja) Gdy chcemy z cebulą, wówczas pod koniec wytapiania dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę(...)chwilkę podsmażamy (dosłownie tylko by się zagotował), odsuwamy z palnika i rozlewamy do miseczek z majerankiem. Mieszamy i odstawiamy.3 wersja) Ostatnio nasza ulubiona: do przetopionego smalcu dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zagotować mieszając, następnie dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, zamieszać i zdjąć z palnika. Rozlać do przygotowanych wcześniej miseczek. Ja do każdej miseczki dodaję jeszcze po ok.2-3 łyżeczki
Smaczne Zdrowewarzyw, gotowanych długo na niewielkim ogniu, bez ich brazowienia; zwykle na oliwie lub maśle. Założeniem jest wydobycie naturalnej słodyczy raczej, niż karmelizacja. Bazuje na drobniutko posiekanej pietruszce i cebuli, gotowanych na smalcu, ale obecnie większość kucharzy używa raczej oliwy lub masła. Inne często dodawane warzywa to czosnek, seler i marchewka. Trzeba przyznać, że moja wersja pachnie nieziemsko i przyda(...)kremów (zwłaszcza takich "na szybko" i "dla jednego"), risotta i sosów do makaronów. Składniki: (na 2 większe, lub 3 mniejsze słoiczki) 2 duże marchewki 2 duże cebule 4 gałazki selera naciowego 4 spore, lub 6 małych zabków czosnku - u mnie: 2 czubate łyżeczki 'leniwego' czosnku ze słoiczka 1/2 łyżeczki soli 50ml oliwy, lub oleju czerny pieprz 1 łyżka
Lejdi of the housesól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu balsamicznego przyprawa do wieprzowiny 2 listki laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego 3-5 ząbków czosnku 2 średnie cebula 1 łyżka smalcu lub masła 1-2 łyżki cukru(u mnie brązowego) tłuszcz do smażenia WYKONANIE: karkówkę płuczemy, osuszamy, kroimy na kawałki, lekko tłuczemy nakłuwaczem, aby napowietrzyć mieso, przygotowujemy marynatę(...)nacieramy marynatą i zostawiamy na noc najlepiej, następnie mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia, wyjmujemy, na tym samym tłuszczu zeszklimy przeciśnięty przez prasę czosnek i pokrojoną w piórka cebulę, kapustę płuczemy, gotujemy w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, do miękkości, dodajemy przyprawy:sól, pieprz, cukier, tłuszcz, dodajemy cebulę z czosnkiem, gotujemy około 15 min. na małym
Kuchnia BeatySkładniki: fasola Jaś 500 dag, kiełbasa śląska 3 sztuki, smalec 1 łyżeczka, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, przecier pomidorowy 150 ml, cukier 2 łyżki, majeranek 1 łyżka, kucharek 1,5 łyżki,liść laurowy 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, ocet jabłkowy 3 łyżki, pieprz czarny mielony - do smaku, golonki 2 sztuki/przednie, woda 5 szklanek fasolę Jaś na całą(...)namoczyć w wodzie, następnie wodę odlać, w garnku szybkowara 5 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" na smalcu zrumienić kiełbaskę pokrojoną z cebulką i czosnkiem, dać przecier pomidorowy i podsmażać z 2 minuty mieszając, wsypać fasolę, pozostałe przyprawy, dać golonki i wlać wodę szybkowar zamknąć i od chwili zasyczenia pary gotować 45 minut na małym ogniu tak, aby cisnienie
W Mojej Kuchni Lubięserca wieprzowe ok 1 kg 1 cebula kawałek pora 2 marchewki natka selera ziele angielskie listek laurowy sól pieprz pieprz ziołowy szczypta oregano szczypta majeranku 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki Serca umyć, oczyścić, włożyć do garnka lub szybkowara, dodać(...)seler, marchewkę, listek laurowy i ziele angielskie, zalać wodą i ugotować do miękkości. Wyjąć serca i marchewkę, serca pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu (smalec) włożyć pokrojoną cebulę , podsmażyć chwilę , następnie dodać serca i również podsmażyć ok 5-7 min. Przełożyć do garnka, zalać bulionem z gotowania serc aż całe się zanurzą. Dodać pokrojoną na plasterki
Gotowanie jest łatwegustach się nie dyskutuje.Składniki; 1 duża główka kapusty 40 - 50 dag grubej kaszy, (pęczak lub jęczmienna ) 1 kg mięsa, najlepiej mielona łopatka lub szynka 2 duże cebule 3 łyżki smalcu sól pieprz zioła wg. upodobań: majeranek, tymianek, bazylia od www.Skworcu.com.pl Sos pomidorowy najsmaczniejszy z domowego przecieru pomidorowego, KLIKNIJ TUTAJ. 1. W dużym rondlu gotujemy wodę, wkładamy(...)przestygnięcia, potem jeszcze wycinam z nich ostrym nożem grube żyłki, które są przez środek. 2. Gotuje kasze w lekko osolonej wodzie, odcedzam. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i blanszuje cebule. Następnie wszystko razem mieszam, cebule z tłuszczem, surowe mięso mielone i kaszę, można jeszcze przez kilka minut zapiekać wszystko razem dobrze przyprawiając do smaku solą, pieprzem i ziołami.3. Nadziewamy
Apetyczna babeczkarazowego ze smalcem i ogórkiem. Samo robienie tradycyjnego smalcu jest zbyt czasochłonne dla mnie więc gdy mam ochotę na to smarowidło do kanapek, robię na szybko smalec z fasoli. Składniki: puszka białej fasoli cebula 3 ząbki czosnku 1 kwaśne jabłko sól, pieprz, majeranek Przygotowanie: cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę przełóż je na na rozgrzaną patelnię z olejem(...)zetrzyj na tarce n grubych oczkach dodaj na patelnię do cebuli i czosnku smaż wszystko na małym ogniu, aż cebulka ładnie się zrumieni dodaj sól, pieprz i dużo majeranku odsączoną i przepłukaną fasolę zblenduj na gładką masę dodaj masy fasolowej dodaj podsmażone składniki i wszystko razem wymieszaj smalec jest gotowy Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujejest wagowo mniej więcej dwa razy więcej niż grochu. Kapusta z grochem albo groch z kapustą, przepis: kiszona kapusta – 1 kg groch łuskany – 1/2 kg cebula – 2 sztuki smalec (albo inny tłuszcz) – 4 łyżki sól ( kłodawska lub himalajska ) i inne przyprawy Groch namaczamy przez noc w zimnej wodzie (pamiętaj, że groch pęcznieje), którą następnego dnia wylewamy(...)kiedy pierwsze ziarna zaczną się rozpadać. Groch i kapustę gotuj z solą, do kapusty warto też dodać liść laurowy, ziele angielskie i/lub odrobinę kminku. Na patelni smażymy drobno pokrojoną cebulę i wszystko mieszamy razem (groch i kapusta odcedzone, jeśli zostało w garnkach trochę wody). Ja lubię użyć największej patelni w domu i wszystkie składniki na niej, wciąż na ogniu, dobrze
PaleoSMAKwięc postanowiłam ją dziś wykorzystać częściowo do roladek. Roladki z modrą kapustą pyszne po prostu! SKŁADNIKI: 8 plastrów cienko rozbitego schabu przyprawa do wieprzowiny, sól i pieprz 1 cebula 1 łyżka smalcu 1 łyżka masła klarowanego FARSZ: około 10 cm. cukinii 10 cm. białej części pora około 10 dag. boczku wędzonego parzonego 1 mała szalotka drobno siekany lubczyk lub kilka(...)nakładamy na środek schabu, zawijamy brzegi i zwijamy roladki, roladki obtaczamy w mące(wówczas powstanie pyszny sosik , wystarczy go tylko przetrzeć), zamykamy wykałaczką, smażymy na maśle klarowanym z dodatkiem cebuli do miękkości
Kuchnia Beatyborowików - duża łyżka smalcu - mała łyżka płaska pieprzu i soli - 2 ząbki czosnku - 2 kulki mozzarelli - tłuszcz do smażenia - około 80 g mięsa wołowego na zrazy Cebulę grubo posiekaną podsmaż na smalcu razem z liściem laurowym, dodaj pokrojone i umyte grzyby. Gdy grzyby puszczą wodę dodaj sól i pierz. Duś na średnim ogniu aż do momentu gdy wyparuje woda , około
Pasje Jolkiwykorzystania mojego przepisu na kotlety mielone J Będą na pewno miękkie i soczyste . Na co czekacie ?? Składniki: 40 dag mięsa mielonego bulka tarta 1 jajko 1 mała cebula 1/3 szklanki bulionu drobiowego Smalec lub olej Sol, pieprz Sposób przygotowania: Cebule obieramy, kroimy w drobna kostke i smażymy na zloty kolor, studzimy. Mięso mielone przekładamy do miski , dodajemy jajko, cebule
PychaDania