sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu balsamicznego przyprawa do wieprzowiny 2 listki laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego 3-5 ząbków czosnku 2 średnie cebula 1 łyżka smalcu lub masła 1-2 łyżki cukru(u mnie brązowego) tłuszcz do smażenia WYKONANIE: karkówkę płuczemy, osuszamy, kroimy na kawałki, lekko tłuczemy nakłuwaczem, aby napowietrzyć mieso, przygotowujemy marynatę(...)nacieramy marynatą i zostawiamy na noc najlepiej, następnie mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia, wyjmujemy, na tym samym tłuszczu zeszklimy przeciśnięty przez prasę czosnek i pokrojoną w piórka cebulę, kapustę płuczemy, gotujemy w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, do miękkości, dodajemy przyprawy:sól, pieprz, cukier, tłuszcz, dodajemy cebulę z czosnkiem, gotujemy około 15 min. na małym
Kuchnia BeatySkładniki: fasola Jaś 500 dag, kiełbasa śląska 3 sztuki, smalec 1 łyżeczka, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, przecier pomidorowy 150 ml, cukier 2 łyżki, majeranek 1 łyżka, kucharek 1,5 łyżki,liść laurowy 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, ocet jabłkowy 3 łyżki, pieprz czarny mielony - do smaku, golonki 2 sztuki/przednie, woda 5 szklanek fasolę Jaś na całą(...)namoczyć w wodzie, następnie wodę odlać, w garnku szybkowara 5 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" na smalcu zrumienić kiełbaskę pokrojoną z cebulką i czosnkiem, dać przecier pomidorowy i podsmażać z 2 minuty mieszając, wsypać fasolę, pozostałe przyprawy, dać golonki i wlać wodę szybkowar zamknąć i od chwili zasyczenia pary gotować 45 minut na małym ogniu tak, aby cisnienie
W Mojej Kuchni Lubięserca wieprzowe ok 1 kg 1 cebula kawałek pora 2 marchewki natka selera ziele angielskie listek laurowy sól pieprz pieprz ziołowy szczypta oregano szczypta majeranku 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki Serca umyć, oczyścić, włożyć do garnka lub szybkowara, dodać(...)seler, marchewkę, listek laurowy i ziele angielskie, zalać wodą i ugotować do miękkości. Wyjąć serca i marchewkę, serca pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu (smalec) włożyć pokrojoną cebulę , podsmażyć chwilę , następnie dodać serca i również podsmażyć ok 5-7 min. Przełożyć do garnka, zalać bulionem z gotowania serc aż całe się zanurzą. Dodać pokrojoną na plasterki
Gotowanie jest łatwegustach się nie dyskutuje.Składniki; 1 duża główka kapusty 40 - 50 dag grubej kaszy, (pęczak lub jęczmienna ) 1 kg mięsa, najlepiej mielona łopatka lub szynka 2 duże cebule 3 łyżki smalcu sól pieprz zioła wg. upodobań: majeranek, tymianek, bazylia od www.Skworcu.com.pl Sos pomidorowy najsmaczniejszy z domowego przecieru pomidorowego, KLIKNIJ TUTAJ. 1. W dużym rondlu gotujemy wodę, wkładamy(...)przestygnięcia, potem jeszcze wycinam z nich ostrym nożem grube żyłki, które są przez środek. 2. Gotuje kasze w lekko osolonej wodzie, odcedzam. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i blanszuje cebule. Następnie wszystko razem mieszam, cebule z tłuszczem, surowe mięso mielone i kaszę, można jeszcze przez kilka minut zapiekać wszystko razem dobrze przyprawiając do smaku solą, pieprzem i ziołami.3. Nadziewamy
Apetyczna babeczkarazowego ze smalcem i ogórkiem. Samo robienie tradycyjnego smalcu jest zbyt czasochłonne dla mnie więc gdy mam ochotę na to smarowidło do kanapek, robię na szybko smalec z fasoli. Składniki: puszka białej fasoli cebula 3 ząbki czosnku 1 kwaśne jabłko sól, pieprz, majeranek Przygotowanie: cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę przełóż je na na rozgrzaną patelnię z olejem(...)zetrzyj na tarce n grubych oczkach dodaj na patelnię do cebuli i czosnku smaż wszystko na małym ogniu, aż cebulka ładnie się zrumieni dodaj sól, pieprz i dużo majeranku odsączoną i przepłukaną fasolę zblenduj na gładką masę dodaj masy fasolowej dodaj podsmażone składniki i wszystko razem wymieszaj smalec jest gotowy Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujejest wagowo mniej więcej dwa razy więcej niż grochu. Kapusta z grochem albo groch z kapustą, przepis: kiszona kapusta – 1 kg groch łuskany – 1/2 kg cebula – 2 sztuki smalec (albo inny tłuszcz) – 4 łyżki sól ( kłodawska lub himalajska ) i inne przyprawy Groch namaczamy przez noc w zimnej wodzie (pamiętaj, że groch pęcznieje), którą następnego dnia wylewamy(...)kiedy pierwsze ziarna zaczną się rozpadać. Groch i kapustę gotuj z solą, do kapusty warto też dodać liść laurowy, ziele angielskie i/lub odrobinę kminku. Na patelni smażymy drobno pokrojoną cebulę i wszystko mieszamy razem (groch i kapusta odcedzone, jeśli zostało w garnkach trochę wody). Ja lubię użyć największej patelni w domu i wszystkie składniki na niej, wciąż na ogniu, dobrze
PaleoSMAKwięc postanowiłam ją dziś wykorzystać częściowo do roladek. Roladki z modrą kapustą pyszne po prostu! SKŁADNIKI: 8 plastrów cienko rozbitego schabu przyprawa do wieprzowiny, sól i pieprz 1 cebula 1 łyżka smalcu 1 łyżka masła klarowanego FARSZ: około 10 cm. cukinii 10 cm. białej części pora około 10 dag. boczku wędzonego parzonego 1 mała szalotka drobno siekany lubczyk lub kilka(...)nakładamy na środek schabu, zawijamy brzegi i zwijamy roladki, roladki obtaczamy w mące(wówczas powstanie pyszny sosik , wystarczy go tylko przetrzeć), zamykamy wykałaczką, smażymy na maśle klarowanym z dodatkiem cebuli do miękkości
Kuchnia Beatyborowików - duża łyżka smalcu - mała łyżka płaska pieprzu i soli - 2 ząbki czosnku - 2 kulki mozzarelli - tłuszcz do smażenia - około 80 g mięsa wołowego na zrazy Cebulę grubo posiekaną podsmaż na smalcu razem z liściem laurowym, dodaj pokrojone i umyte grzyby. Gdy grzyby puszczą wodę dodaj sól i pierz. Duś na średnim ogniu aż do momentu gdy wyparuje woda , około
Pasje Jolkiwykorzystania mojego przepisu na kotlety mielone J Będą na pewno miękkie i soczyste . Na co czekacie ?? Składniki: 40 dag mięsa mielonego bulka tarta 1 jajko 1 mała cebula 1/3 szklanki bulionu drobiowego Smalec lub olej Sol, pieprz Sposób przygotowania: Cebule obieramy, kroimy w drobna kostke i smażymy na zloty kolor, studzimy. Mięso mielone przekładamy do miski , dodajemy jajko, cebule
PychaDaniakiszonej 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka mielonej papryki czerwonej 4 średnie ziemniaki sól i pieprz do smaku Przepis na kwaśnicę - przygotowanie krok po kroku: Krok 1. warzywa z włoszczyzny obrać i umyć mięso umyć kapustę kiszoną osączyć z soku, lekko wycisnąć i pokroić. Sok zachować i w razie potrzeby doprawić nim później kwaśnicę cebulę obrać i posiekać(...)pokrojone ziemniaki i ugotować. Następnie dołożyć kiszoną kapustę, karkowkę pokrojoną w większe kawałki i paprykę mieloną, podgotować, nie dogotowując całkowicie, tak by kapusta pozostała chrupka. Krok 4. Na smalcu podsmażyć posiekaną cebulę i dodać ją do kwaśnicy . Po kilku minutach zupę zdjąć z ognia, doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z kapusty kiszonej. Kwaśnicę podawać gorącą, równomiernie rozdzielając
Moja Książka Kucharskałyżeczka PIEROGI: mąka pszenna typ 500 70 dag, olej rzepakowy 5 łyżek, sól 1 łyżeczka, woda gorąca 3/4 litra DODATKI: smalec - domowy/ w opisie, woda 4 litry/do gotowania, olej rzepakowy 1 łyżka, sól 2 łyżeczki na oleju podsmażyć cebulę z pieczarkami i wystudzić, ziemniaki dzień wcześniej ugotowane zmielić w maszynce do mięsa z twarogiem i pieczarkami, dodać kucharka, pieprz, majeranek(...)pierogi pierogi wrzucać do wrzącej wody z solą i olejem, po wypłynięciu gotowac z 3 minuty, wyjmować cedzakiem i opłukac pod zimną wodą, podawać podsmażane na domowym smalcu ze skwarkami, jabłkiem, cebulą i czosnkiem lub z czym się lubi - pyszne, delikatne ciasto pierogowe z aromatycznym farszem............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępłaskiej łyżeczki mielonego kminku 1 łyżka smalcu kurzego lub innego tłuszczu 3 kawałki sera żółtego sól , ostra papryka do smaku olej rzepakowy do smażenia Paprykę i cebulę drobno kroimy . Podsmażamy na kurzym smalcu razem z kminkiem , wtedy farsz jest bardzo aromatyczny , ale inny tłuszcz też może być . W momencie kiedy warzywa zmiękną i zrobią się złociste , odstawiamy do wystudzenia . Wystudzone
Ogrodnik w podróżyzdarzenia, to zapewniam — ta zupa Was tam przeniesie. * SKŁADNIKI na 8-10 porcji Zupa: 1 kg rostbefu wołowego 2 łyżki smalcu 2 czubate łyżki słodkiej papryki w proszku 2 czubate łyżki wędzonej papryki w proszku 1 łyżka kminku 3 cebule 2 marchewki 3 liście laurowe 2 pomidory 4 papryki czerwone bądź kolorowe 4-6 ząbków czosnku 1 szklanka śmietany(...)kostkę. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Marchew obierz i pokrój w kostkę. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. W dużym garnku rozgrzej łyżkę smalcu i wrzuć pokrojoną cebulę. Smaż kilka minut. Na tłuszcz dodaj paprykę w proszku: słodką i wędzoną (możesz pokusić się również o ostrą). Wymieszaj i odczekaj, aż zacznie bulgotać. Następnie wrzuć mięso. Wołowinę
Food Squaregrzybowym 3 porcje makaronu, kotleciki : 0,6 kg łopatki wieprzowej, 30 g suchej bułki, 60 g cebuli, tymianek, 1 jajko, sól, pieprz, bułka tarta, tłuszcz do smażenia (smalec, olej) sos : 1 cebula, 2 garście grzybów suszonych (około 25 g), 1 ząbek czosnku, sól, świeżo mielony pieprz, świeży posiekany rozmaryn (około 1 łyżeczki do kawy), 2 łyżki sosu z kiszonych ogórków
królestwo garówjako farsz do pierogi. Powiem że w domu wszystkim smakowały, a szczególnie synowi który nie przepada za kaszanką. Składniki: farsz 500 g kaszanki 1 cebulę 2 ząbki czosnku smalce do smażenia majeranek sól, pieprz ciasto na pierogi tu Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać tłuszcz i zeszklić cebulę z czosnkiem. Kaszankę obrać
magiczna kuchnia Kasi