przefermentowania na 14-15 godz. Ciasto właściwe: • cały zaczyn, • 340 g mąki pytlowej, x) • 210 g mąki pszennej • 330 g wody • sól Dodatki do chleba: xx) • Cebula średniej wielkości • 1 łyżka smalcu • 1 łyżka octu balsamicznego • szczypta soli Przygotowanie: Składniki ciasta właściwego mieszamy, stopniowo dodając mąkę i wodę dokładnie wyrabiamy np. łyżką drewnianą. Wkładamy do reklamówki foliowej i czekamy(...)zaszkodzą. Ciasto w takich warunkach czuje się bezpiecznie. x) Cebulę kroimy w kostkę, to nie musi być cebula duża, tylko taka około 80-100 g. Nie chodzi o to, aby napchać chleb dużą ilością cebuli, ale tylko o smak i zapach. Podsmażamy cebulkę na łyżce smalcu. Jak cebulka ładnie się zeszkli, dodajemy łyżkę octu balsamicznego i podsmażamy do chwili
Proste Potrawybył gotowy do spożycia. A jaki smaczny! Bez wcześniejszego obgotowywania jarmuż dusi się około 1 godziny i smakuje już zupełnie inaczej. Składniki: 1 kg jarmużu 1 cebula 1 ząbek czosnku 1+2 łyżki smalcu 3 pomarańcze 2 szklanki bulionu 800 g Kasslera z karczku sól, pieprz 30 g świeżego chrzanu dodatkowo: 750 g ziemniaków 1 łyżka miodu sól, pieprz, gałka(...)muszkatałowa Wykonanie: cebulę i czosnek obrać, rozdrobnić i poddusić na smalcu. Dodać posiekany, wcześniej obgotowany jarmuż, przesmażyć razem przez kilka minut. Na jarmużu ułożyć mięso, podlać bulionem i sokiem wyciśniętym z 2 pomarańczy (około 300 ml). Dusić 25-30 minut w międzyczasie ugotować ziemniaki w mundurkach. Ostudzić, obrać ze skórki. Pokroić dowolnie i obsmażyć na 2 łyżkach smalcu. Ziemniaki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pozamykały, więc smalec spokojnie w lodówce może stać i parę miesięcy. Chociaż raczej słabo to widzę, myślę że przy okazji kolejnego spędu, ostatni słoik zostanie wyzerowany. Tak sobie teraz myślę, że raczej nie wrócę do typowego sposobu smażenia smalcu. No chyba, że będzie mi zależało na czasie, to jest chyba jedyny powód. Jeżeli jesteście fanami naszego tradycyjnego smalcu, bardzo polecam(...)boczek i w drobną kostkę cebulę. Wszystko mieszamy. Na dno każdego słoika układamy liście laurowe, ziele angielskie i obrany zmiażdżony czosnek. Następnie wkładamy do każdego z nich smalec z boczkiem i cebulą (tak to 4/5 wysokości), nie ugniatamy tego, ma to być dość luźne. Do każdego słoika dosypujemy pół łyżeczki majeranku i dużą szczyptę soli. Słoiki przykrywamy folią aluminiową (tylko
Kardamonovygodzin U mnie godz. 21.45 wieczór - 12.45 następnego dnia. Ciasto właściwe: • Cały zaczyn, • 340g mąki pytlowej, x) • 210g mąki pszennej, • 330g wody, • sól Dodatki do chleba: xx) • Cebula średniej wielkości, • 1 łyżka smalcu, • 1 łyżka octu balsamicznego. • szczypta soli. Składniki ciasta właściwego mieszamy, stopniowo dodając mąkę i wodę dokładnie wyrabiamy np. łyżką drewnianą. Wkładamy do reklamówki foliowej i czekamy(...)miąższ delikatny, elastyczny i pachnący. W smaku pyszny. Bardzo polecam! x) Cebulę kroimy w kostkę, to nie musi być cebula duża, tylko taka około 80-100g. Nie chodzi o to, aby napchać chleb dużą ilością cebuli, ale tylko o smak i zapach. Podsmażamy cebulkę na łyżce smalcu. Jak cebulka ładnie się zeszkli, dodajemy łyżkę octu balsamicznego i podsmażamy
Leśny Zakątek200g pieczarek 3 kiełbasy toruńskie smalec 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku pół łyżeczki ostrej papryki w proszku sól i pieprz do smaku Wykonanie: Cebule kroimy w piórka, podsmażamy na rozgrzanym smalcu na głębokiej patelni, pod koniec smażenia dodajemy posiekany ząbek czosnku. Kiełbasę obieramy z osłonki, kroimy w paseczki dodajemy do cebuli smażymy do zrumienienia. Cukinie, paprykę
Walijskie PichcenieSkładniki 400 g wołowiny 2 marchewki łyżka smalcu 500 ml bulionu 2 cebule sól, pieprz sos sojowy ciemny papryka słodka i ostra 3 ząbki czosnku Przygotowanie Czyste mięso pokroić na kawałki. Podsmażyć na rozgrzanym smalcu na mocno brązowy kolor. Dodać przyprawy - czosnek cały - i pokrojoną cebulę. Wymieszać, a kiedy cebula się zaszkli zalać bulionem i dusić
Gaździnka warzyzjadłam przy podgrzewaniu jej na drugi dzień. Nie oceniajcie mnie, zrobicie to samo. No genialna. Składniki: 1 duża główka młodej kapusty 1 duża cebula 1 czubata łyżka domowego smalcu (babcia dodała smalec z samymi skwarkami) 2-3 łyżki cukru (lub więcej, do smaku) 2 łyżki octu 10% sól pieprz Kapustę obieramy z brzydkich zewnętrznych liści, drobno szatkujemy. Wrzucamy(...)dosłownie parę minut). Nie gotujcie jej za długo, powinna być lekko chrupiąca. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Ugotowaną kapustę odcedzamy (nie za dokładnie, na dnie musi zostać tak z pół szklanki wody), dodajemy do niej surową cebulę, gotujemy pod przykryciem jakieś 5 minut. Następnie do kapusty dodajemy smalec, cukier i ocet, doprawiamy wszystko solą (jeżeli jest taka potrzeba) i pieprzem
Kardamonovyniezbyt by pasowały. Czysty smalec ma dość wysoki punkt dymienia, a zdecydowana większość kwasów tłuszczowych smalcu jest zdrowa (czytaj więcej: Czy smalec jest paleo? ). Smalec uzyskujemy z wytopu tłuszczu wieprzowego – najczęściej słoniny, choć można też użyć podgardla i bardzo tłustego boczku . Smalec może być czysty (uniwersalny do zastosowań kuchennych) albo ze skwarkami (i cebulą, jabłkiem itp) – taki smalec
PaleoSMAKsztuki, liście laurowe 2 sztuki, soda oczyszczona 1 szczypta, kostka rosołowa 1 sztuka, marchew średnia 5 sztuk, woda 1,5 litra do gotowania, szynka wiejska wędzona 30 dag, cebula 1 sztuka, smalec 2 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, papryka słodka 2 łyżeczki, sól 2 łyżeczki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, cukier 2 łyżki, ocet jabłkowy 1 łyżka, przecier pomidorowy
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: ok. 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana 1 młoda kapusta 1/2 kg szynki wieprzowej 1 słoik krojonych pomidorów 1 cebula 2 łyżki smalcu ze skwarkami 1 łyżka posiekanego koperku sól, … Czytaj dalej Młoda kapusta z kluskami śląskimi
czarrna od kuchnisię. Składniki półtora kg leśnych grzybów 1 marchewka 4 średnie cebule 2 kiszone ogórki 1 łyżka smalcu 200 ml śmietany 18% sól pieprz mielona papryka Przygotowanie Grzyby obgotowałem w lekko osolonej wodzie, odcedziłem, przełożyłem do garnka, dodałem smalec oraz pokrojona marchewkę i posiekaną cebulę. Zalałem wodą tak aby grzyby były przykryte. Dusiłem 30 minut na małym ogniu do miękkości warzyw
R'n'G KitchenMąkę zmieszałem z mlekiem, dodałem do gotującego się mięsa i warzyw. Cebulę przekroiłem na pół, opiekłem, dodałem do zupy. Czosnek roztarłem razem z solą i pieprzem, dodałem do zupy. Ugotowane jajka na twardo przekroiłem w ósemki. Wrzuciłem do zupy. Podałem z tłuczonymi ziemniakami z cebulą zrumieniona na smalcu
R'n'G KitchenSkładniki: • 500 g serduszek z kurczaka • mały pęczek koperku • 200 g pieczarek • pół szklanki mleka • łyżeczką mąki • pół łyżeczki soli • 100 g domowego smalcu np. z cebulą
AniaGotuje.plmłodej kapusty z dwoma rodzajami kiełbasy. Wystarczy podać świeże bułeczki lub chleb i domownicy będą palce oblizywać. Składniki: 1 większa główka młodej kapusty 2 łyżki oleju kokosowego lub smalcu 1 średnia cebula 300 g kiełbasa wiejska tradycyjna Hańderek 300 g kiełbasy śląskiej 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki przyprawy do bigosu i kapusty 2 łyżeczki suszonych pomidorów około 2 szkl
Ala piecze i gotujeZdrowa alternatywa dla klasycznego, tłustego smalcu ze skwarkami. Czerwona fasola, czerwona cebula, przyprawy. Do tego domowy chleb :) Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1 czerwona cebula 3 liście laurowe 1 ziele angielskie 4 suszone śliwki majeranek do smaku 1/4 zimnej wody 1 łyżka oleju kokosowego sól himalajska pieprz ziołowy Cebulę pokroiłam w kostkę, a śliwki posiekałam Olej kokosowy rozgrzałam(...)miski, dodałam majeranek, pozostałe przyprawy oraz wodę. Wszystko dokładnie zmiksowałam Następnie dodałam podsmażoną cebulę ze śliwkami i blenderem całość wymieszałam, ale w taki sposób, żeby cebula i śliwki były wyczuwalne Posmarowałam smalcem chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie domowego wypieku :) Podałam z ogórkami w zalewie musztardowej, również domowego dzieła :) Na zdrowie
Szczęśliwa kuchnia