farszu dodać podsmażonego boczku - jeżeli jeszcze kiedyś będę robić takie gołąbki, z pewnością właśnie tak postąpię:) składniki: spora główka kapusty 1 kg ziemniaków duża cebula 2 łyżki kaszy manny jajko sól, pieprz do smaku łyżka smalcu sos: 3/4 szkl bulionu (u mnie woda z gotowania kapusty) 1/2 szkl śmietany (jogurtu greckiego) 1/2 szkl soku z kiszonej kapusty Z kapusty wyciąć(...)dużego garnka z wrzącą wodą, gotować, co kilka minut zdejmując kolejne liście, wyjmować je delikatnie, odstawiać do przestudzenia. Z obgotowanych liści ostrym nożykiem ściąć twarde zgrubienia. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, usmażyć na smalcu. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć nadmiar soku. Do ziemniaków dodać cebulę, jajko, kaszę manną, przyprawić, wyrobić na jednolitą masę. Na każdy liść
6nieboSkładniki: 700 g mięsa wołowego 2 cebule pęczek szczypiorku 2 duże papryki 300 g pieczarek 3 ząbki czosnku 2 marchewki 2 ziemniaki 2 puszki pomidorów bez skórki 3 liście laurowe 1 łyżeczka papryki słodkiej 0,5 łyżeczki chilli 1 łyżka majeranku' 6 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka smalcu 3 l wody 1 łyżka mąki pszennej(...)kostkę 1 cm x 1 cm . Mięso myjemy kroimy w kostkę i obsmażamy na rozgrzanej patelni ze smalcem przez 10 sekund z każdej ze stron. Cebule pokrojoną w kostkę obsmażamy na smalcu w garnku i dodajemy mięso. Na patelni podsmażamy pieczarki tak aby się nie zarumieniły i dodajemy do garnka i wszystko smażymy, dodajemy przeprasowany czosnek, szczypiorek
Niezły Młynekkucharzy tyle nazw. Taki oszukany podobno wege “smalec”. Spotkałam się z nazwą wegański smalec choć prawdziwy smalec każdy chyba dobrze zna.. A więc pasta z fasoli, smarowidło na kanapki, ważne że smaczne i nieco podobne w smaku do oryginału. Z suszonymi śliwkami czy kaszą mówią, że pycha, wierzę, bo lubię takie pasty-smarowidła, ale jeszcze przede mną(...)skupiając się na nazwach powiem tak: fajna pasta z dodatkiem jabłka i cebuli, smacznie doprawiona, po kilku godzinach chłodzenia i przegryzienia składników naprawdę smaczna, do tego ogórek kiszony, krążki cebuli i jesteśmy prawie na “wiejskim wege stole” Pasta z fasoli i jabłka (wege “smalec”). Pomysł tutaj . Smacznego! SKŁADNIKI: 1 puszka białej fasoli wraz z zalewą
Zasmakuj KuchniPonadto wieprzowinę moczy się przed smażeniem w mleku z dodatkiem cebuli.. . Składniki : 1 kg dobrej jakości wieprzowiny (na 4 kotlety) 1 l mleka 2 cebule 2 jaja bułka tarta sól i pieprz smalec do smażenia Sposób przygotowania : Wieprzowinę pokroić na 4 grube kotlety schabowe. Każdy z nich rozbić dokładnie na dość duże kotlety; żyłki i włókna tłuszczu w środku(...)nożem, co zapobiegnie zwijaniu się mięsa podczas smażenia. Do mleka włożyć pokrojoną w pióra cebulę. Dosypać sól i pieprz. Włożyć mięso. Moczyć wieprzowinę w mleku z cebulą 2-3 godziny. Następnie odsączyć. Smalec rozgrzać na patelni. Kotlety schabowe panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na złoto. Podawać z tłuczonymi ziemniakami z cebulką
KUCHNIA POLSKAwątróbki z cebulą i jabłkiem, to efekt gwarantowany jeśli chodzi o łączenie takich smaków. Składniki 500 g wątróbki gęsiej 2 łyżki masła klarowanego 3 łyżki smalcu gęsiego 1 jabłko 2 średnie cebule sól pieprz 1 łyżeczka brązowego cukru mąka Przygotowanie Wątróbkę dokładnie umyłem, usunąłem błony i tłuszcz, pokroiłem na mniejsze kawałki. Cebulę obrałem i pokroiłem w piórka(...)patelni rozgrzałem 2 łyżki masła klarowanego. Wsypałem cukier i podgrzewałem na małym ogniu tak długo, aż cukier się z karmelizował. Dodałem cebulę i jabłka. Smażyłem 10 minut. W tym samym czasie na drugiej patelni roztopiłem smalec gęsi. Wątróbkę obtoczyłem w mące i smażyłem z obu stron. Prawidłowo usmażona wątróbka powinna być zrumieniona z zewnątrz i różowa w środku. Doprawiłem solą
R'n'G Kitchenboczku wędzonego parzonego parka wędzonej kiełbasy 1,5 kg. kiszonej kapusty mała główka białej kapusty 10 dag. suszonych śliwek 2 ząbki czosnku 1 cebula 1- 2 łyżek miodu 1-2 łyżek tłuszczu margaryna lub smalec 2- 5 g. grzybów suszonych vegeta, pieprz, sól, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, koncentrat pomidorowy(...)WYKONANIE: Małą główkę kapusty poszatkować, odstawić Karkówkę, boczek świeży i wędzony pokroić w kostkę, dodać przyprawy: sól, pieprz, majeranek, zmiażdżone 2 ząbki czosnku, pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć na margarynie lub smalcu prawie do miękkości mięsa, wówczas dodać koncentrat pomidorowy wymieszać i chwilę przesmażyć, W drugim garnku ugotować żeberka około 1 kg., dodać 2 listka laurowe, kilka
Kuchnia Beatyłyżki smalcu, bądź stopiona słoninka * koncentrat pomidorowy * cebula * garść kopru * sól, pieprz * 1-2 łyżki mąki Kapustę obrałam z grubszych wierzchnich liści. Posiekałam drobno i sparzyłam. Wrzuciłam na wrzątek, przemieszałam chwilkę i za pomocą łyżki cedzakowej wyciągnęłam z garnka. Pokroiłam kiełbasę i cebulę w kosteczkę. Podsmażyłam na patelni z odrobiną smalcu. Dodałam do wcześniej sparzonej kapusty. Podlałam szklanką wody(...)smalec na patelni i dodałam mąkę. Czasami robię tak, że cebulkę jeszcze siekam, rumienię na smalcu i wtedy dodaję mąkę. Taka wersja jest nawet odrobinę smaczniejsza. Dodaję zasmażkę wcześniej zestawiając kapustę z ognia. Na sam koniec delikatnie przyprawiam i dodaję garść kopru. Koper w młodej kapuście....bajka! Ukoronowanie dania! Smacznego :D Lidka smacznego! posiekałam kapustę sparzyłam podsmażyłam kiełbaskę i cebulę
Pieprzyć z Fantazjąłyżki smalcu, bądź stopiona słoninka * koncentrat pomidorowy * cebula * garść kopru * sól, pieprz * 1-2 łyżki mąki Kapustę obrałam z grubszych wierzchnich liści. Posiekałam drobno i sparzyłam. Wrzuciłam na wrzątek, przemieszałam chwilkę i za pomocą łyżki cedzakowej wyciągnęłam z garnka. Pokroiłam kiełbasę i cebulę w kosteczkę. Podsmażyłam na patelni z odrobiną smalcu. Dodałam do wcześniej sparzonej kapusty. Podlałam szklanką wody(...)odrobiną soli. Po chwili gotowania dodałam 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Wszystko dość szybko się ugotowało i przyszła kolej na zasmażanie. Rozgrzałam smalec na patelni i dodałam mąkę. Czasami robię tak, że cebulkę jeszcze siekam, rumienię na smalcu i wtedy dodaję mąkę. Taka wersja jest nawet odrobinę smaczniejsza. Dodaję zasmażkę wcześniej zestawiając kapustę z ognia. Na sam koniec delikatnie przyprawiam
Pieprzyć z Fantazjąduża cebula - 1 duża marchewka - 1 pęczek koperku - 1 stołowa łyżka octu - 1 płaska łyżeczka mielonego kminku - smalec - sól - pieprz 1. W rondlu na smalcu przesmażamy drobno pokrojoną cebulę, następnie dodajemy poszatkowaną kapustę i startą na tarce marchewkę. Dodajemy sól, pieprz, koper i ocet, podlewamy wodą i dusimy ok. 15 minut na małym ogniu. 2. Mięso myjemy
Apetyczna babeczkamąki do zasmażki zioła wg uznania (prowansalskie, majeranek) Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na maśle lub smalcu. Dodaj do ryżu zmielone mięso, cebulę, jajko, zioła, sól i pieprz. Farsz dokładnie wymieszaj i odstaw. Z kapusty usuń ostrym nożem głąb i włoż ją do gotującej sięwody na conajmniej 5 minut. Ostrożnie oddzielaj kolejne
prawdziwe jedzeniesól Modra kapusta: ½ główki czerwonej kapusty 50 g boczku wędzonego ½ cebuli ocet liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz smalec Sposób przygotowania: Przygotowujemy modrą kapustę: na rozgrzanym smalcu podsmażamy pokrojone w kostkę boczek i cebulę. Przekładamy do dużego garnka, dodajemy poszatkowaną kapustę, liść laurowy, ziele angielskie i dusimy do miękkości kapusty. Odcedzamy z wody, jeśli to konieczne, następnie zalewamy odrobiną octu(...)rozbijamy tłuczkiem i nacieramy solą i pieprzem. Każdy płat obficie smarujemy koncentratem oraz musztardą. Cebulę kroimy w plastry, boczek w drobną kostkę i układamy na płatach mięsa. Każdy płat dokładnie zwijamy w roladkę i spinamy wykałaczką. Roladki obsmażamy z każdej strony na mocno rozgrzanym smalcu. Podlewamy mięso bulionem i dusimy do miękkości. W międzyczasie ziemniaki ugniatamy, przekładamy do miski
Dobra zagrycha u Krychy i ZdzichaRafex . Zapraszam :) Składniki : 1 paczka makaronu łazankowego 1 mała młoda kapusta 1 duża cebula 2 upieczone udka z kurczaka 1/2 łyżeczki Przyprawy do smalcu domowego firmy Rafex 3 łyżki ketchupu 4 łyżki masła 2 łyżki suszonego szczypiorku pieprz, sól do smaku Wykonanie : Makaron ugotować(...)pokroić w kostkę lub paseczki . Na patelni rozpuścić 4 łyżki masła wrzucić cebulkę i pokrojonego kurczaka. Dodać troszkę Vegety , pieprzu i przyprawy do smalcu domowego. Wszystko lekko podsmażyć. Do ugotowanej kapusty przełożyć mięso z cebulą. Dodać 3 łyżki ketchupu , przyprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem , wszystko dokładnie wymieszać. Kapustę połączyć z ugotowanym makaronem i szczypiorkiem. Podawać na ciepło
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki kapusta 1 główka, przyprawa do bigosu 1 opakowanie, kostka rosołowa 1 sztuka, smalec 2 łyżki, łopatka bez kości 1 kg, cebula 2 sztuki, pomidory 5 sztuk, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku średniej wielkości główkę kapusty drobno pokroić, w garnku(...)zalać wodą i gotować z 10 minut, wodę odlać z garnka wsypać do kapusty przyprawę do bigosu, kostkę rosołową i wymieszać z 4 szklankami wody na smalcu zrumienić pokrojoną w kostkę łopatkę, cebulę pokrojoną w kostkę, dodac wszystko do kapusty pomidory w rozdrabniaczu rozdrobnić i wlać do kapusty, gotować na średnim ogniu do miękkości mięsa co jakiś czas mieszając, jeśli
W Mojej Kuchni Lubiękociołka, służę pomocą KLIKNIJ TU . Składniki: 500 g mięsa wołowego na gulasz (np. udziec, pręga bez kości) 2 łyżki smalcu 100 g wędzonego boczku 1 cebula 4 ząbki czosnku 2 marchewki 3 papryki kolorowe 1 łyżka papryki słodkiej suszonej 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1,5 l wody 3-4 ziemniaki(...)pomidorowego kwaśna śmietana do podania sól, pieprz Przygotowanie: Mięso pokrój w kostkę 2×2 cm. Zrumień na rozgrzanym smalcu. Po kilku minutach dodaj wędzony boczek i cebulę pokrojoną w kostkę oraz utarty czosnek. Po około 5 minutach wsyp marchew i paprykę pokrojoną w kostkę. Chwilę całość
kuron.com.plSchab w grubych plastrach upieczony na cebuli, przełożony papryką. -- Skład: schab~ 1,5 kg, 5 cebul, 3x pół papryki kolorowej, 1/3 kostki smalcu ~70 g, czubata łyżeczka soli, czubata łyżka przyprawy do mięsa lub pieprz/papryka/chili albo cayenne. Schab kroimy w grube plastry, solimy i przyprawiamy. Pozostałe składniki przygotowujemy, tak jak widać na fotkach...obieramy, kroimy. Smalcem natłuszczamy naczynie żaroodporne
chleba naszego