smalec z cebulą - 1891 przepisów (strona:41/127)

Pieczony boczek na kanapkę 176

padło na boczek moi domownicy nie przepadają za ziołami w wędlinie więc zrobiłam boczek z bardzo podstawowych składników a smaku całości nadawały zioła takie jak rozmaryn, tymianek oraz  cebula, czosnek które umieściłam w naczyniu żaroodpornym pod boczkiem zwijanym. Podczas wolnego pieczenia mięso puściło soki, wytopił się tłuszcz tworząc z całości własny aromatyczny sos, który posłużył mi do podlewania mięsa(...)czasie przygotowany rulon mięsa obtaczamy w oliwie (oleju) i układamy w naczyniu żaroodpornym lub innym co będzie nam służyło do pieczenia- na spód wkładamy 2 łyżki smalcu, układamy pociętą na części cebule, czosnek, zioła, liść laurowy, ziele angielskieNagrzewamy piekarnik do 160 stopni i wkładamy nasz boczek- po 30 minutach temperaturę zmniejszamy do 130 stopni- co jakiś czas mięso obracamy

Basia w kuchni
” Żółwi schab” niebanalny obiad 152

plastry chudego schabu , grubości 1 cm 4 liście włoskiej kapusty ( zewnętrzne ciemno zielone i duże ) 4 ziemniaki 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki smalcu kurzego lub inny smalec ( chodzi o to ,że smalec po wstawieniu do lodówki , spowoduje że farsz łatwiej będzie formować ) 0,5 l rosołu sól , pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W niewielkim garnku zagotowujemy rosół(...)wycinamy z nich twarde części . Jak zmiękną , odstawiamy do wystudzenia . Proces dokładnie jak przy gołąbkach Ziemniaki obieramy, kroimy w drobna kosteczkę , tak samo cebulę . Oba warzywa doprawiamy solą , wyciśniętym przez praskę czosnkiem, podsmażamy na łyżce kurzego smalcu , aż zrobią się miękkie i złociste . Ziemniaki z cebulką rozgniatamy widelcem , żeby powstała zwarta masa ,doprawiamy pieprzem . Wstawiamy do lodówki żeby się lekko

Ogrodnik w podróży
PRAWDZIWY UKRAINSKI BARSZCZ CZERWONY Z FASOLA 165

główki niewielkiej kapusty ok. 4 łyżki koncentratu pomidorowego ok. 6 łyżek koncentratu z buraków (tak do smaku) 2 cebule 1 czerwona papryka bez skórki ocet winny i cukier (po 1 łyżeczce - do smaku), sól, pieprz  2 łyżki kwaśnej śmietany  smalec do smażenia dodatkowo osobno podane na stół: biały ser, jajka , posiekany szczypiorek lub pietruszka, rozgnieciony czosnek, konfitura żurawinowa(...)Krok 2. Oczyszczone buraki zalewam wodą i gotuję do miękkości (możecie je również upiec w piekarniku) - po ugotowaniu obieram i kroję w słupki. Krok 3. Zasmażka. Cebulę kroję w kostkę, podduszam na smalcu, dodaję startą na tarce marchew, pokrojoną w paseczki paprykę oraz pokrojone buraki, podsmażam - przyprawiam cukrem, octem, solą oraz pieprzem,dodaję śmietanę oraz koncentrat pomidorowy - wszystko przesmażam

Moja Książka Kucharska
WYNIKI KONKURSU 131

boczku 200 g dyni  1 cebula 2 zabki czosnku 50 g pestek dyni 50 g startego żółtego sera pieprz, sól do smaku olej lub smalec do podsmażenia Dynię i cebulę obierz i pokrój w kostkę. Boczek także. Wszystko podsmaż aż dynia zmięknie. Dodaj czosnek i przypraw solą i pieprzem. Makaron ugotuj al dente i wymieszaj z zawartością patelni

SMYKWKUCHNI
Bezglutenowe domowe łazanki na Światowy Dzień Makaronu 159

szklanki mąki z quinoy 1/4 szklanki mąki z tapioki 2 łyżki mąki ryżowej + trochę do posypania ciasta podczas wałkowania 1 jajko 1 żółtko 1 cebula 250 gram kiszonej kapusty garść suszonych grzybów 2 łyżki domowego smalcu, lub masła (w wersji wegetariańskiej) świeżo zmielony pieprz sól   Wykonanie:  Mąkę (z quinoy, tapioki i ryżową) przesiewamy, doprawiamy szczyptą soli dodajemy jajko(...)minut, aż ciasto będzie dobrze wyrobione. Odstawiamy je na około 30 minut do 1 godziny. Grzyby zalewamy niewielką ilością wrzątku i przykrywamy spodeczkiem, żeby namokły. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na smalcu, lub maśle, gdy zacznie się rumienić wlewamy grzyby razem z wodą w której się moczyły. Dusimy wszystko razem, aż grzyby zmiękną, następnie dodajemy kiszoną kapustę i gotujemy

Quinoa Raz!
Szynka pod czerwoną pierzynką 148

można przyrządzić na obiad, dodatkiem mogą być kluchy szare  , jakże rewelacyjnie smakuje na zimno. Składniki: 1,3 kg szynki 1 kg czerwonej kapusty 2 cebule 15 rodzynek liść laurowy 2 łyżki gęsiego smalcu 1 łyżka zmielonych prawdziwków  Marynata: 2 łyżki majonezu domowej roboty mieszanka ziołowa ( tymianek, papryka słodka, chili, rozmaryn, kolendra mielona, gałka muszkatołowa, oregano, suszony czosnek, suszona(...)majonezem, w ten sposób mięso odstawiamy na 24 h do lodówki. 2 dzień: Czerwona kapustę szatkujemy i sparzmy. Naczynie żaroodporne smarujemy smalcem gęsim wykładamy ok 0,5 kg kapusta czerwonej sparzonej na to kładziemy warstwowo obraną jedną cebulę pokrojoną w piórka, zamarynowaną szynka, sypiemy rodzynki, cebula, kapusta czerwoną, parę listków laurowych oraz na samym wierzchu wszystko posypujemy łyżeczką zmielonych prawdziwków

kgwjanczewo
klasyczne leczo 129

potrawy, nasz polski akcent. W końcu wiadomo Polak, Węgier dwa bratanki.. . składniki dla czterech osób 5 papryk czerwonych 6 pomidorów 3 cebule 2 ząbki czosnki 100 g wędzonego boczku 150 g surowego boczku 2 łyżki smalcu 2 łyżki papryki słodkiej szczypta papryki ostrej sól, pieprz 4 pęta kiełbasy (u mnie białej) Sposób przygotowania Boczek surowy i wędzony kroimy(...)garnka i na małym ogniu, wytapiamy z boczków tłuszcz. Do wytopionego boczku( nie smażymy boczków zbyt długo, aby nie zrobiły się nam z niego skwarki), dodajemy smalec  wrzucamy pokrojoną w cienkie plastry cebulę, razem z drobno posiekanym czosnkiem. Smażymy całość przez kilka minut, aż cebula się nie zeszkli. Teraz do garnka wsypujemy słodką paprykę ( ogień pod garnkiem musi być

Miód i pieprz
WĘGIERSKI GULASZ WOŁOWY (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 809

cukinią itp. Składniki na węgierski gulasz wołowy: 1 kg wołowiny na gulasz (pręga, karczek, łopatka, udziec, goleń) 100 g tłuszczu do smażenia np.smalcu wieprzowego, masła klarowanego lub smalcu gęsiego 200 g cebuli 30 g (3 łyżki) mielonej papryki słodkiej 10 g (1 łyżka) mielonej papryki ostrej sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony 4 listki laurowe 8 ziarenek ziela

Ola la LCHF
Kapusta czerwona zasmażana 93

Smakowita zasmażana czerwona kapusta do mięs i drobiu. Polecam świetny dodatek do obiadu. Składniki 1 mała czerwona kapusta 1 czubata łyżka smalcu z kaczki (lmoże być masło lub smalec) 1 jabłko 1 cebula 2 łyżki mąki 1 łyżka cukru 1 łyżka octu 10% lub sok z cytryny pieprz ,sól Kapustę cienko pokroić i zalać … Czytaj dalej Kapusta czerwona zasmażana

gotuj ze mną
Ogórki kiszone domowy przepis 109

kanapek. No bo kto wyobrazi sobie kanapkę ze smalcem bez kiszonego ogórka czy zrazy wołowe bez tego dodatku. Zatem kiedy przyjdzie sezon i pojawią się ogórki koniecznie wstawcie tradycyjne domowe kiszone ogórki. Polecam Wam także inne moje przepisy: – najlepszy przepis na ogórkową – smalec tradycyjny – konfitura z cebuli – szybki pasztet do smarowania – cebula marynowana – podgrzybki

nietylkopasta.pl
ZUPA GULASZOWA 168

jesienną pogodę oraz zimowe dni. U Nas bez ziemniaków bo tak lubimy. Składniki:   1,20 - 1,50 kg szynki bądź łopatki wieprzowej ok 800 g pieczarek 2 średnie cebule 2-3 papryki 3-4 liście laurowe kilka ziaren angielskich 3 łyżki majeranku sól,pieprz,kminek papryka ostra i słodka ( najlepiej wędzona) puszka pomidorów bądź passata pomidorowa bądź pomidory(...)warzywnego bądź przegotowanej wody Mięso pokroić w średnią kostkę,przyprawić solą,pieprzem,czosnkiem ( mała główka) oraz kminkiem.Odstawić do lodówki na parę godzin. Następnie pokroić w kostkę cebulę - zeszklić ją na smalcu w większym garnku. Dodać mięso - gdy puści sok dodać liść laurowy oraz ziele angielskie.Zalać przegotowaną wodą bądź bulionem warzywnym. Pieczarki  oczyścić,pokroić w plastry i wrzucić

Niespełnione zdolności kulinarne
Klopsiki w sosie pomidorowym na polencie 187

KLOPSIKI 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 2 posiekane ząbki czosnku garść posiekanej natki pietruszki 100 g sera z niebieską pleśnią sól, pieprz tłuszcz do smażenia (olej, smalec) SOS: 1 duża cebula 4 ząbki czosnku oliwa do smażenia 1 marchewka ½ litra rosoły 700 g pomidorów ( albo ok 500 g pomidorów siekanych w zalewie) garść kaparów POLENTA ½ litra rosołu ½ litra mleka

Cooking for Emily
Gulasz na żeberkach z kaszą jęczmienną 134

Idealnie rozgrzewa i syci. Musicie koniecznie przygotować gulasz na żeberkach. Można podać z ziemniakami czy ryżem. U mnie podany z kaszą jęczmienną. Składniki : * 600g żeberek pasków * łyżka smalcu bądź innego tłuszczu  * cebula * 2 ząbki czosnku  * czerwona papryka * sól, pieprz, mielona czerwona papryka  * łyżka mascarpone * łyżka mąki pszennej  * ugotowana kasza jęczmienna * ogórki korniszony  Przygotowanie : Cebulę

Magiczne Życie Marty