mielonej wieprzowiny 1 bułka namoczona w mleku 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej (plus trochę do obtoczenia) 2 jajka sól pieprz 3 łyżki smalcu Farsz I: 1 cebula 1 łyżka masła 100 g pieczarek 1 łyżka bułki tartej sól pieprz Farsz II: 100 g wydrylowanych suszonych śliwek 1 łyżka masła 1 łyżeczka bułki tartej Sos: 15 g suszonych(...)śmietany Mięso łączymy z odciśniętą z mleka bułką, dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną (1 łyżka), wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy na pulchną masę. Robimy farsz I: cebulę siekamy, pieczarki kroimy na plastry i dusimy na maśle. Dodajemy bułkę, sól, pieprz i mieszamy. Robimy farsz II: śliwki układamy na sicie, przelewamy wrzątkiem, studzimy i drobno kroimy. Wrzucamy
Marder&Marder Manufacturemąki 250 gorącej wody 1 jajko Farsz: 500 g wątróbki gęsiej 2 łyżki masła klarowanego 3 łyżki smalcu gęsiego 1 jabłko 2 średnie cebule sól pieprz 1 łyżeczka brązowego cukru mąka Omasta: 1 duża cebula 2 łyżki masła 250 g pieczarek sól(...)patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła klarowanego. Wsypujemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu tak długo, aż cukier się z karmelizował. Dodajemy cebulę i jabłka. Smażymy 10 minut. W tym samym czasie na drugiej patelni roztapiamy smalec gęsi. Wątróbkę obtaczamy w mące i smażymy z obu stron. Prawidłowo usmażona wątróbka powinna być zrumieniona z zewnątrz i różowa w środku. Doprawiamy solą
R'n'G Kitchenupodobań) smalec sól, pieprz Kapustę poszatkować, zalać wrzątkiem, dodać sól, liście laurowe, ziela angielskie i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić, wyjąć liście laurowe i ziele angielskie. Cebulę poszatkować i zeszklić na łyżce smalcu, dodać odcedzoną kapustę, starte na tarce na grubych oczkach jabłko, pozostałe przyprawy i dusić około 10 minut
Jadło i czytadłomałych pieczarek 1 mała cebula 1/2 papryki czerwonej 2 ząbki czosnku sól, pieprz zioła prowansalskie 1 jajko ok. 60 gram sera grana padano 1 łyżeczka smalcu. Na sos: opakowanie przecieru pomidorowego (500 gram) 1 cebula 1/4 papryki czerwonej 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz zioła prowansalskie Zaczynamy od przygotowania farszu. Szynkę wieprzową, pierś z kurczaka i cebulę mielimy przez maszynkę(...)sitku o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy smalec. Dodajemy zmielone mięso. Po kilki minutach dodajemy paprykę i pieczarki pokrojone w kostkę oraz zgniecione ząbki czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy zioła prowansalskie. Podsmażamy ok. 10 minut. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy farsz już ostygnie dodajemy 1 jajko i ser grana padano starty na tartce o grubych oczkach. Wszystko
tojestpyszne.blogspot.comjęczmienną-będzie o wiele lepszy-zapraszam do wypróbowania Składniki: 80 dag mielonej łopatki wieprzowej 3-4 cebule 3 woreczki ryżu 3 woreczki kaszy jęczmiennej ok półtora opakowania liści kiszonej kapusty 3-4 ząbki czosnku sól,pieprz ,maggi papryka słodka mielona 2 łyżka smalcu na sos: 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła lub margaryny 2 kartoniki 500ml przecieru pomidorowego(...)kostka rosołowa 2 łyżki smalcu lub oleju do smażenia 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Ryż razem z kaszą gotujemy w osolonej wodzie,odcedzamy ,wyjmujemy z woreczków. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na łyżce smalcu,dodajemy do ryżu i kaszy, mięso smażymy na smalcu doprawiamy solą ,pieprzem i papryką słodką ,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,smażymy jeszcze chwilkę i dodajemy
Swojskie jedzonkoodwrotnie, wątróbka drobiowa... Owszem jest pracochłonna i strzela tłuszczem, ale jak wcześniej przygotujemy miejsce pracy, myślę że będzie warto ;) Potrzebne będą: 1 kg wątróbki drobiowej 6-8 cebul sól, pieprz mąka smalec lub planta do smażenia mleko do wymoczenia folia aluminiowa Warto zaplanować smażenie wątróbki dzień przed. Wątróbkę wrzucamy do miski, zalewamy mlekiem, taką ilością aby cała była przykryta. Wstawiamy(...)smażyła, a zapobiegnie to pryskaniu na całą kuchnie. Solimy po usmażeniu aby wątróbka nie była twarda. Gdy mamy już usmażoną wątróbkę, przekładamy ją do miski, na patelnie wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka, jeśli mąka nazbyt się przypaliła, patelnie myjemy nakładamy świeży tłuszcz, sypiemy ok. łyżki mąki, przesmażamy, na to wsypujemy cebulę, przyprawiamy solą pieprzem, możemy dodać ulubionych przypraw, papryki
Pelusiowa KuchniaKROKIETY Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMISkładniki:- 12 sztuk cienkich naleśników- 1kg kiszonej kapusty- 500g pieczarek- 2 białe cebule- 4 liście laurowe- 5 kulek ziela angielskiego- 1 łyżeczka kminku- 1 łyżka cukru- pieprz czarny mielony- przyprawa "Kucharek"- 1/4 kostki smalcu- bułka tarta- 2 jajka- olej do smażeniaSposób przygotowania:Na początek przygotowujemy ok. 12 sztuk cienkich naleśników. Kapustę kiszoną dokładnie płuczemy(...)kostkę. Kapustę gotujemy do miękkości z 4 liśćmi laurowymi, 5 kulkami ziela angielskiego, pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego oraz jedna łyżeczka przyprawy "Kucharek". Na patelni rozpuszczamy smalec i podsmażamy pieczarki. Po chwili dodajemy cebulę, posypując 1 łyżką cukru oraz 1/2 łyżeczki przyprawy "Kucharek". Gotową kapustę odlewamy i dodajemy do niej podsmażone pieczarki z cebulą. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy pieprzem
Mentor SmakuPrzepis i wykonanie żony Składniki -ziemniaki 1 kg -cebula -jajko -mąka pszenna 2-3 łyżki -pieprz czarny -sól -olej lub smalec do smażenia -śmietana Wykonanie Obrać ziemniaki i cebulę i zetrzeć na tarce o małych otworach.Dodać resztę składników pieprz i sól do smaku. Smażymy na rozgrzanym oleju lub smalcu na złoty kolor z obu stron.Smacznego
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.passaty pomidorowej 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku 1/2 łyżeczki chilli 1 łyżeczka słodkiej papryki sól pieprz W garnku z grubym dnem rozgrzewamy smalec, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, pokrojoną w plasterki marchewkę oraz kiełbasę, smażymy całość 5 minut, od czasu do czasu mieszając . Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i pokrojoną w cienkie paski paprykę, smażymy
KuchcikoweLovepadło na boczek moi domownicy nie przepadają za ziołami w wędlinie więc zrobiłam boczek z bardzo podstawowych składników a smaku całości nadawały zioła takie jak rozmaryn, tymianek oraz cebula, czosnek które umieściłam w naczyniu żaroodpornym pod boczkiem zwijanym. Podczas wolnego pieczenia mięso puściło soki, wytopił się tłuszcz tworząc z całości własny aromatyczny sos, który posłużył mi do podlewania mięsa(...)czasie przygotowany rulon mięsa obtaczamy w oliwie (oleju) i układamy w naczyniu żaroodpornym lub innym co będzie nam służyło do pieczenia- na spód wkładamy 2 łyżki smalcu, układamy pociętą na części cebule, czosnek, zioła, liść laurowy, ziele angielskieNagrzewamy piekarnik do 160 stopni i wkładamy nasz boczek- po 30 minutach temperaturę zmniejszamy do 130 stopni- co jakiś czas mięso obracamy
Basia w kuchniplastry chudego schabu , grubości 1 cm 4 liście włoskiej kapusty ( zewnętrzne ciemno zielone i duże ) 4 ziemniaki 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki smalcu kurzego lub inny smalec ( chodzi o to ,że smalec po wstawieniu do lodówki , spowoduje że farsz łatwiej będzie formować ) 0,5 l rosołu sól , pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W niewielkim garnku zagotowujemy rosół(...)wycinamy z nich twarde części . Jak zmiękną , odstawiamy do wystudzenia . Proces dokładnie jak przy gołąbkach Ziemniaki obieramy, kroimy w drobna kosteczkę , tak samo cebulę . Oba warzywa doprawiamy solą , wyciśniętym przez praskę czosnkiem, podsmażamy na łyżce kurzego smalcu , aż zrobią się miękkie i złociste . Ziemniaki z cebulką rozgniatamy widelcem , żeby powstała zwarta masa ,doprawiamy pieprzem . Wstawiamy do lodówki żeby się lekko
Ogrodnik w podróżygłówki niewielkiej kapusty ok. 4 łyżki koncentratu pomidorowego ok. 6 łyżek koncentratu z buraków (tak do smaku) 2 cebule 1 czerwona papryka bez skórki ocet winny i cukier (po 1 łyżeczce - do smaku), sól, pieprz 2 łyżki kwaśnej śmietany smalec do smażenia dodatkowo osobno podane na stół: biały ser, jajka , posiekany szczypiorek lub pietruszka, rozgnieciony czosnek, konfitura żurawinowa(...)Krok 2. Oczyszczone buraki zalewam wodą i gotuję do miękkości (możecie je również upiec w piekarniku) - po ugotowaniu obieram i kroję w słupki. Krok 3. Zasmażka. Cebulę kroję w kostkę, podduszam na smalcu, dodaję startą na tarce marchew, pokrojoną w paseczki paprykę oraz pokrojone buraki, podsmażam - przyprawiam cukrem, octem, solą oraz pieprzem,dodaję śmietanę oraz koncentrat pomidorowy - wszystko przesmażam
Moja Książka Kucharskaboczku 200 g dyni 1 cebula 2 zabki czosnku 50 g pestek dyni 50 g startego żółtego sera pieprz, sól do smaku olej lub smalec do podsmażenia Dynię i cebulę obierz i pokrój w kostkę. Boczek także. Wszystko podsmaż aż dynia zmięknie. Dodaj czosnek i przypraw solą i pieprzem. Makaron ugotuj al dente i wymieszaj z zawartością patelni
SMYKWKUCHNIszklanki mąki z quinoy 1/4 szklanki mąki z tapioki 2 łyżki mąki ryżowej + trochę do posypania ciasta podczas wałkowania 1 jajko 1 żółtko 1 cebula 250 gram kiszonej kapusty garść suszonych grzybów 2 łyżki domowego smalcu, lub masła (w wersji wegetariańskiej) świeżo zmielony pieprz sól Wykonanie: Mąkę (z quinoy, tapioki i ryżową) przesiewamy, doprawiamy szczyptą soli dodajemy jajko(...)minut, aż ciasto będzie dobrze wyrobione. Odstawiamy je na około 30 minut do 1 godziny. Grzyby zalewamy niewielką ilością wrzątku i przykrywamy spodeczkiem, żeby namokły. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na smalcu, lub maśle, gdy zacznie się rumienić wlewamy grzyby razem z wodą w której się moczyły. Dusimy wszystko razem, aż grzyby zmiękną, następnie dodajemy kiszoną kapustę i gotujemy
Quinoa Raz!