mąki, 2 szklanki ciepłej wody, 1/2 kostki drożdży, łyżeczka cukru, łyżka soli, dwa ugotowane i rozgniecione ziemniaki, 3 łyżki oleju. Farsz: 5 dużych cebul, trochę cukru, trochę soli, smalec do smażenia. Najpierw z drożdży, cukru, wody i dwóch łyżek mąki robimy zaczyn, który jak podrośnie dodajemy do posolonej mąki, gdzie wcześniej wrzuciliśmy ziemniaki i wyrabiamy ciasto. Cebulę
chleba naszegoobfituje w potas, sód, wapń, magnez i łatwo przyswajalne żelazo. Składniki: 1 kg dziczyzny 1 główka kapusty 1 kg. kiszonej kapusty 3-5 suszonych grzybów 4 cebule 1 główka czosnku 2 łyżki smalcu 30 dag boczku 10 dag suszonych śliwek 3 listki laurowe 10 ziaren pieprzu 10 ziaren ziela angielskiego Przygotowanie: Suszone grzyby i śliwki oddzielnie moczymy i drobno kroimy(...)Mięso i boczek kroimy w kostkę i dusimy. Pod koniec duszenia dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek i razem jeszcze chwilę dusimy. Świeżą kapustę szatkujemy i gotujemy razem z grzybami i śliwkami. Osobno gotujemy kiszoną kapustę z dodatkiem smalcu i kminkiem. Obie kapusty łączymy dodając uduszone mięso z boczkiem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zostawiamy ugotowany bigos na noc. Rano jeszcze
Z notatnikauznania - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy kołduny: - ciasto jak na pierogi (1/2 porcji) klik - obrane mięso z porcji rosołowej - gęsi smalec (u mnie wytopiony z najtłustszych części z porcji rosołowej) - marchewka i cebula pozostała po przecedzeniu rosołu Porcję z gęsi dokładnie myję, osuszam, wkładam do garnka i zalewam zimną wodą. Zagotowuję na małym ogniu. Gdy na wierzchu(...)koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki, pieprz, w razie potrzeby dosalam. Mięso z porcji rosołowej oddzielam od kości, i mielę razem z marchewką i cebulą pozostałą po gotowaniu rosołu. Do zmielonego farszu dodaję dwie łyżki gęsiego smalcu, aby był bardziej soczysty. Ciasto robię wg przepisu klik . Małą szklanką wycinam kółeczka, na środek nakładam łyżeczkę farszu i sklejam boku dookoła
Cook&Lovepierwszy raz i teraz napewno będę robić częściej :) Naprawdę warto spróbować. Polecam! Składniki: 4 udka z kurczaka 1 cebula 2 czerwone papryki lub jedna czerwona i jedna żółta 2 pomidory (lub 1/2 puszki krojonych pomidorów) 2 ząbki czosnku 2-3 łyżeczki smalcu 3 łyżki słodkiej papryki 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki sól Udka umyć, osuszyć i podzielić każde(...)mieloną papryką i odstawić na 30 minut. W tym czasie cebulę i paprykę pokroić w kostkę, a czosnek drobno posiekać. Na dużej patelni rozgrzać smalec. Obsmażyć kawałki kurczaka z każdej strony na złoto. Następnie dodać cebulę i smażyć z kurczakiem około 2 minut. Dodać paprykę i smażyć kolejne 2 minuty. Całość zalać 2/3 szklanki wody idusić do miękkości mięsa. Następnie
kuchnia doskiwywaru z kości i warzyw (przepis na blogu) 30 dkg pieczarek (na 10 dkg wchodzi przeciętnie 7 szt średniej wielkości) 5 dkg cebuli 2,5 dkg masła 2,5 dkg smalcu 18 dkg śmietanki ( 1 łyżka 2 dkg) 2,5 dkg mąki ( łyżeczka płaska) pieprz do smaku 1,5 dkg soli (łyżeczka płaska 5 gram) 1 łyżka kucharka(...)Gotowej zupy: 2,5 litra Sposób wykonania: Przygotowany wywar przecedzić. Pieczarki oczyścić, umyć, zetrzeć na tarce dodać drobno pokrojoną cebulę, krótko podsmażyć na maśle, podlać niewielką ilością wywaru, udusić. Ze smalcu i mąki zrobić jasnozłotą zasmażkę, połączyć ją z gorącym wywarem z kości, dodać rozmieszaną śmietanę, zagotować . Włożyć uduszone pieczarki. Zupę przyprawić do smaku Vegetą, solą i pieprzem. Przy
Przepisy kulinarne babci Antoninysurowego 200g wątróbki drobiowej 1 sucha bułka namoczona w mleku 3 ząbki czosnku 1 cebula średniej wielkości 1 marchew 1 pietruszka korzeń 1 seler korzeń 1 gałązka świeżego rozmarynu 2 listki laurowe Kilka ziaren owocu jałowca Sól ,pieprz 2 łyżki gęsiego smalcu 2 świeże jajka 2 pomidorki przecięte na pół i grillowane Wino czerwone -do marynaty Sposób(...)średnim ogniu gotujemy około 1.5 -2 h wszystko razem. Wątrobie wystarczy godzina Od czasu do czasu mieszając I oczywiście zbieramy szumówką, szum Cebulę kroimy w piórka i szklimy na smalcu gęsim dodając pod koniec czosnek . Pozostawiamy do wystygnięcia. Mięso gdy już jest miękkie wyciągamy z bulionu do wystygnięcia razem z warzywami. Bulionu nie zlewamy!!!!!! Mięso obieramy
Viola cooks with passionjajka - 150g mąki żytniej typ720 - 250g mąki orkiszowej (lub trochę mniej pszennej) - 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: - 400-500g chudego wędzonego boczku - 2 duże cebule - 1 łyżka oleju kokosowego bezzapachowego lub smalcu (gdy mamy b.chudy boczek) + 1 łyżka do kapusty - 1-1,5kg kiszonej kapusty - świeżo mielony pieprz - kawałek gazy do odciśnięcia ziemniaków Boczek pokroić w małą kostkę(...)wysmażyć na suchej patelni, gdy jest bardzo chudy dodać trochę oleju kokosowego bezzapachowego lub smalcu. Do wysmażonego boczku dodajemy obraną, pokrojoną w dość dużą kostkę cebulę i podsmażamy do jej miękkości. Obrane ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce do mięsa (z drobnym sitkiem) ja mieliłam dwukrotnie lub zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach. Zmielone lub starte ziemniaki
Smaczne ZdroweZachciało się nam żeberek ,oto i one :D podane z kopytkami i buraczkami tworzą danie idealne. Składniki 700 g żeberek mąka do oprószenia 2 łyżki smalcu mały słoiczek koncentratu pomidorowego 2 cebule pęczek szczypiorku pęczek natki pietruszki 3 ząbki czosnku łyżka mielonej słodkiej papryki łyżeczka mielonej gorczycy łyżeczka mielonego pieprzu 1/3 łyżeczki kuminu 1/2 szkl bulionu warzywnego sól ,pieprz Przygotowanie(...)false false MicrosoftInternetExplorer4 Żeberka myjemy ,dzielimy na porcje. Oprószamy mąką i podsmażamy na złoto z każdej strony na rozgrzanym smalcu. Przekładamy do rondelka ,zalewamy bulionem wymieszanym z przyprawami ,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek .Dusimy na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Cebulę kroimy w kostkę ,podsmażamy na tłuszczu ze smażenia żeberek ,osączamy z jego nadmiaru i dodajemy do potrawy. Dusimy jeszcze
R'n'G KitchenPołączenie dwóch pysznych polskich warzyw sezonowych- buraka i kapusty! Wszystko w jednym garnku :) pycha! Składniki: 2 marchewki, ½ selera, 1 cebula, 20 dag buraczków ćwikłowych, ½ główki kapusty, 2 łyżki smalcu, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, ziele angielskie, sól do smaku, pieprz do smaku, szczypior, 1 ½ litra wody. ziemniaki Wykonanie: Z marchewki, selera, cebuli ugotować wywar z przyprawami i solą do smaku. Kapustę
Tradycyjna KuchniaSKŁADNIKI Na 4 rolady: 500 g wołowiny 300 g boczku wędzonego 1 cebula sól pieprz ziołowy pieprz musztarda smalec wino bulion Rozbijamy mięso, obsypujemy przyprawami, smarujemy musztardą i układamy plastry boczku oraz plastry cebuli, solimy. Zwijamy roladę i spinamy wykałaczką. Rozgrzewamy tłuszcz i opiekamy z wszystkich stron. Podlewamy bulionem i winem, dusimy do miękkości
harrisakroimy w kostkę. Obtaczamy w mące i obsmażamy na smalcu na złoty kolor. W rondlu lub brytfance rozgrzewamy masło i szklimy na nim drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy przecier pomidorowy oraz mięso wraz ze smalcem, na którym się smażyło. Zalewamy piwem i rosołem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy, aż mięso będzie miękkie. Dodajemy śmietanę i gotujemy jeszcze przez chwilę. Jeśli
Smakowity Blog Kulinarnyschabowych czy mielonych, szczególnie jeśli ktoś nie ma piekarnika😊 Doskonałe również na zimno, na kanapki. Składniki: szynka w jednym kawałku ok 1,5 kg 2 łyżki smalcu lub oleju rzepakowego 2 duże cebule przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek Szynkę oczyścić ze zbędnych błon, porządnie oprószyć solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem. Na głębokiej patelni rozgrzać olej lub smalec
Ze smakiem bez glutenuschabowych czy mielonych, szczególnie jeśli ktoś nie ma piekarnika😊 Doskonałe również na zimno, na kanapki. Składniki: szynka w jednym kawałku ok 1,5 kg 2 łyżki smalcu lub oleju rzepakowego 2 duże cebule przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek Szynkę oczyścić ze zbędnych błon, porządnie oprószyć solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem. Na głębokiej patelni rozgrzać olej lub smalec
Ze smakiem bez glutenuSkładniki: łopatka bez kości 1 kg, mąka pszenna - ile potrzeba,smalec 2 łyżki , kurki 25 dag, cebula 3 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, papryczka chili 1 mała, woda 1 litr, kucharek 1 łyżka, przyprawa w płynie - do smaku, śmietana gęsta 2 łyżki, koperek 1/2 pęczka, ziemniaki ugotowane - ile potrzeba, buraczki konserwowe - ile potrzeba umytą i osuszoną z wody łopatkę pokroić(...)kawałeczki gulaszowe, obsypac mąką pszenną na gorący smalec wsypać łopatkę i podsmażyć, wsypać umyte kurki i podsmażać z 15 minut mieszając co jakiś czas pół papryczki chilli z pestkami, cebulę, czosnek obrać i pokroić, wsypać do mięsa i wymieszać, podsmażać z 10 minut wlać wodę, wsypać kucharka, wymieszać i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa kiedy mięso będzie już dobre
W Mojej Kuchni Lubięjeszcze innej, niż ta którą już się kiedyś z Wami dzieliłam Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie karczek i łopatka) 500 g kapusty 70 g cebuli 100 g tłuszczu np smalcu, masła klarowanego 3 jajka sól himalajska pieprz czarny mielony papryka słodka Kapustę posiekać drobno i wrzucić do miski lub garnka. Poszatkowaną kapustę zalać wrzątkiem na 20 minut
Ola la LCHF