wykorzystałam drobiowe, gdyż są delikatniejsze, 300 g wątróbki, 200 g serc, 200 g żołądków kurzych i indyczych dużego pora dwie średnie marchewki pietruszkę 5 średnich ziemniaków średnią cebulę pół kwaśnego jabłka mąkę smalec (lub olej) ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, cząber, tymianek, sól, pieprz, imbir ząbek czosnku Wszystkie podroby dokładnie oczyszczam z tłuszczu i błonek, wątróbkę z ewentualnych pozostałości żółci
PichceniomaniaDomowy smalec z cebulką Składniki: - słonina - cebula - sól ziołowa - pieprz czarny ziarnisty - majeranek Przygotowanie: Słoninę kroję w drobną kostkę. Wytapiam ją na małym ogniu. U mnie trwało to około 20 minut. Dodaję przyprawy (pieprz świeżo zmielony). Cebulę siekam w kostkę przed dodaniem. Zasmażam razem do zarumienienia. Pozostawiam tłuszcz do ostygnięcia. Następnie przekładam do świeżo wyparzonego słoiczka, który zakręcam
Kuchnia co dniakremówką), ale wówczas danie będzie bardziej kaloryczne. Ocet można zastąpić kwaskiem cytrynowym lub cytryną, masło - margaryną, a śmietankę - ewentulanie mlekiem. Danie można urozmaicić o dodatek kminku, a cebulę i marchewkę zeszklić na smalcu. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskakiszonej kapusty 2 marchwie 1 selera 1/4 selera 1 pora 3 ząbki czosnku 8 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu 2 łyżki vegety 1 cebula 3 ziemniaki 2 łyżki smalcu ze skwarkami 1 golonka
Ugotujmy Coświększości książek kucharskich z tamtego okresu. Minimalnie oczywiście zmodyfikowany :) 1 kg mięsa z jelenia na gulasz, 5 ziaren pieprzu czarnego, 5 jagód jałowca, łyżka tymianku świeżego, sól, smalec gęsi lub wieprzowy, 2 cebule, 100 ml bulionu wołowego, 250 ml czerwonego wytrawnego wina, 20 suszonych śliwek, 1 winne jabłko, 100 g orzechów włoskich łuskanych Przyprawy zemleć, wymieszać z solą, natrzeć nimi
królestwo garówKOPYTKA Z CEBULKĄ I KIEŁBASKĄ SKŁADNIKI: 2 szkl mąka, 1,5 kg ziemniaki, 1 szt jajko, smalec 3 łyżki mąka ziemniaczana cebula 2 szt wegeta cienka kiełbasa- 250 g PRZYGOTOWANIE Ugotowane ziemniaki, wystudzić, zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Zagotować wodę, dodać sól i szybko zagnieść ciasto na kopytka, dodając mąkę, mąkę ziemniaczaną i jajko. Wyrobić dobrze ciasto
Kuchnia Danusiplastrów schabu) 400ml mleka 1 duża cebula 2 jajka do panierowania bułka tarta i mąka pszenna do panierowania sól, pieprz do smaku smalec do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kotlety schabowe wg Magdy Gessler moczone w mleku i cebuli – Wykonanie: Według oryginału Magda Gessler na 4 kotlety poświęca 1 kg schabu i rozklepuje go na wielkość talerzy – u mnie(...)pieprzem. Następnie każdy kotlet otoczyć w mące, rozkłóconym jajku, a na koniec w bułce tartej. Na patelni rozgrzać smalec, smażyć kotlety z obu stron na rumiano. Smacznego! The post Kotlety schabowe wg Magdy Gessler moczone w mleku i cebuli appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojejakie ja robię u siebie w domu. Osobiście najbardziej lubię gdy placki są dobrze przypieczone i chrupkie. Taki efekt uzyskuje się poprzez dodanie do masy ziemniaczanej cebuli. Do smażenia używam oleju nie smalcu, gdyż te smażone na smalcu nasiąkają tłuszczem. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Przygotowanie Wskazówki
mecooksSKŁADNIKI : 500 g żołądków 4 cebule 3 ząbki czosnku 4 łyżki smalcu z gęsi, ewentualnie oliwa sol, pieprz i curry do smaku PRZYGOTOWANIE : Żołądki myjemy(...)kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy je do wysokiej patelni z pokrywką, dodajemy przyprawy, przeciśnięty czosnek i pokrojoną cebulę. W między czasie gotujemy kaszę orkiszową. Chwilkę podpiekamy, następnie wlewamy wodę i dusimy pod przykryciem około 2 godziny. Wodę dolewamy kiedy się wygotuje, co jakiś czas mieszamy żołądki. Kiedy są już miękkie ponownie doprawiamy do smaku. Dodatkowo
Kulinarne Fantazje Mariolitylko w święta Składniki • 2 kg kapusty kiszonej • 80 dag mięsa z karczku • 50 dag dobrej kiełbasy • 2 cebule • 2 marchewki • 1/3 szklanki suszonych grzybów • 1/2 szkl żurawiny suszonej • 2 duże ząbki czosnku • 2 łyżki miodu płynnego • 2 marchewki • 3 łyżki smalcu • 1 słoik przecieru pomidorowego mały • garść suszonych pomidorów(...)przyprawy • majeranek • swoją przyprawa uniwersalna przepis w mojej kolekcji • sól • pieprz • 1 łyżkę mąki • 5 kulek ziele angielskie • 2 duże liście laurowe Sposób przygotowania 1. • Cebulę pokroić w dużą kostkę podsmażyć na łyżce smalcu dodać pokrojone w większą kostkę mięso dodać zmiażdżony czosnek przyprawy ziele angielskie 2 łyżki majeranku przyprawę uniwersalną .Smażyć aż odparuje woda i mięso się
W królestwie smaków Beatycukru szczypta mielonej gałki muszkatołowej ( czubek noża ) 2 łyżki smalcu do smażenia 1 ząbek czosnku Wątróbkę płukamy , oczyszczamy i pozostawiamy na sitku do odcieknięcia . Cebule kroimy w piórka , podsmażamy chwilkę na patelni , na jednej łyżce smalcu , dodajemy do niej podgrzybki , gałkę , wyciśnięty ząbek czosnku , solimy ( połową soli ) i smażymy , tak długo , aż grzyby się zrumienią . Trwa to dość długo , około
Ogrodnik w podróżywywaru dorzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę, ziele angielskie oraz liść laurowy.Mięso lekko solimy i pieprzymy, opruszamy mąką i krótko smażymy na smalcu z każdej strony.Gdy mięso się zeszkli, na tym samym tłuszczu smażymy pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Po kilku minutach dodajemy pieczarki. Gdy będą gotowe - odstawiamy do innej miseczki.Mięso wrzucamy do wywaru i gotujemy
Kitchens Alphabetziemniaczkami z czosnkiem. Tak, tak to będzie pewna odmiana…. Składniki 2 dobrze rozbite kawałki schabu (możecie również użyć np. karkówki) 400 ml mleka 3 cebule sól pieprz mąka 2 jajka bułka tarta smalec Składniki do pieczonych ziemniaków 5-6 ziemniaków ulubione przyprawy (możecie użyć np. przyprawy do pieczonych ziemniaków) oliwa(...)ząbki czosnku Przepis na schabowy według Magdy Gessler Cebulę kroimy w piórka/plasterki. Mięso układamy w mleku razem z cebulą i odstawiamy na ok. 3 godziny. Po wyjęciu schabu z mleka dokładnie je osuszamy, a następnie panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy kotlety na rozgrzanym smalcu, aż będą rumiane z każdej strony. Przepis na pieczone ziemniaczki Ziemniaki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!gotujemy w 2 i 1/2 szklanki wody z liściem i zielem angielskim ( po ugotowaniu wyjmujemy je) Namoczoną na noc fasolę gotujemy do miękkości, drobno pokrojoną cebulę i czosnek przesmażamy na tłuszczu ( u mnie smalec) Umyte pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach i dokładamy do przesmażonej lekko cebuli, mieszamy, przykrywamy pokrywką smażymy na tłuszczu do miękkości, odkrywamy i odparowujemy
Proste Potrawyplacki ziemniaczane,ziemniaki"} Drukuj Placki żmudzkie Składniki: 15 ziemniaków średniej wielkości, 2 szklanki mąki, 1 jajko, ok 400g mięsa mielonego, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 1 mała marchewka, garść pokrojonej zielonej pietruszki, sól, pieprz, bułka tarta, smalec(...)olej do smażenia Przygotowanie: Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie. Na dużej patelni na oleju podsmażyć mięso mielone. Posolić i popieprzyć. Na mniejszej patelni zeszklić cebulę i podsmażyć marchewkę. Posolić i popieprzyć. Przesypać cebulę i marchewkę do mięsa. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i zieloną pietruszkę. Wymieszać i podsmażyć razem przez chwilę. Zmiksować ugotowane ziemniaki z jajkiem i mąką. Jeżeli ciasto
Bardzo Gruby Smok