naszych talerzach. Składniki na około 12 gołąbków: 1 większa główka białej kapusty 1 łyżka octu 300 g kaszy jęczmiennej 40 g suszonych prawdziwków lub podgrzybków 2 cebule 2 łyżki tłuszczu (oleju lub smalcu) sól, pieprz 1 szklanka bulionu Suszone grzyby przekładamy do niewielkiego garnka, zalewamy 3 szklankami gorącej wody, dodajemy ½ łyżeczki soli i gotujemy około 45 minut. Odcedzamy(...)najładniejsze liście. Połową pozostałych wykładamy dno i boki naczynia. U mnie w domu do gołąbków używa się od zawsze tak zwanej „gęsiarki”, na którą mówi się „garnek do gołąbków” ;) Cebulę siekamy na drobną kosteczkę i podsmażamy ją na tłuszczu, soląc lekko. Kiedy zmięknie, dodajemy grzyby pokrojone w paseczki. Wszystko razem smażymy kilka minut. Grzyby i cebulę przekładamy do kaszy, dodajemy
Trzeci talerzkarkówki 1 łyżka octu balsamicznego 3 łyżki oliwy 1 listek laurowy (połamać) sól pieprz pieprz ziołowy tymianek majeranek pół cebuli 50 g suszonych pomidorów w oliwie smalec do smażenia Karkówkę pokroić na dość grube plastry (porcje) Posypać przyprawami, oblać oliwą i octem balsamicznym, odstawić na 2-3 godziny. W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, przysmażyć karkówkę z obu stron, dodać cebulę
Gotowanie jest łatweSkładniki: -1 kg wołowiny gulaszowej -1/3 małej główki kapusty -8 ziemniaków -4-5 cebul -2 duże marchewki -5 listków laurowych -4 ziela angielskie -kminek -olej lub odrobina smalcu -sól, pieprz Na dno żaroodpornego garnka, np. gęsiarki, wyłożyć liście kapusty. Na kapustę wyłożyć wa rstwę pokrojonej w plasterki marchewki, dodać dwa liście laurowe i dwa ziela(...)plastry cebuli, poszatkowaną kapustę, posypać kminkiem, ułożyć kolejną warstwę wołowiny, na niej ułożyć pokrojone w kostkę ziemniaki i resztę cebuli, dodać liście laurowe i ziele angielskie, skropić odrobiną oleju lub dodać trochę smalcu, zalać wszystko 1/2 przegotowanej wody, wstawić do gorącego piekarnika. Kiedy wszystko zacznie się gotować zmniejszyć temperaturę i na wolnym ogniu dusić przez
Kulinarne przemysleniabułce tartej, smażyłam na złoto i już. Czy schabowego można więc przygotować inaczej? Ano ponoć można. Przepis na schabowego wg Magdy Gessler zakłada kilkugodzinne moczenie mięsa wraz z piórkami cebuli w mleku. Potem już tradycyjne panierowanie i smażenie. Zrobiłam – tak na próbę, by przekonać się jakie też te kotlety wychodzą – i co? Znacznej różnicy w smaku nie wyczułam(...)zrobić w takim przepisie??;) A Wy jak robicie schabowego? Próbowaliście już tak przygotowanego? Smakował Wam? 6 plastrów schabu (ilość w zasadzie wg potrzeb) mleko 2 cebule 1-2 jajka bułka tarta sól, pieprz smalec lub olej do smażenia Kotlety delikatnie rozbijamy. Doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Przekładamy do miski lub woreczka strunowego. Cebulę kroimy w piórka. Dodajemy
Smaki Na Talerzukucharek 1 łyżka, czosnek niedźwiedzi 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, smalec 1 łyżka, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 2 sztuki, cebula 5 sztuk, woda 1,5 szklanki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka porcję łopatki tak rozkroić aby powstał jeden duży płat mięsa, posypać przyprawami(...)pieprz, papryka, kucharek, czosnek niedźwiedzi, pieprz ziołowy zwinąć mocno mięso na roladę, obwiązać nicią, w szybkowarze na gorącym smalcu obsmażyć z każdej strony na rumiano, wsypać ziele angielskie i liście laurowe na boczek wsypać pokrojone cebule, wlać wodę z przyprawą w płynie zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary na mniejszym ogniu gotować 50-60 minut, szybkowar otworzyć
W Mojej Kuchni Lubięgrube , plastry karkówki 2 cebule średniej wielkości 2 ząbki czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kminku sól , pieprz do smaku 2 łyżki smalcu Karkówkę kroimy w dowolne kawałki , przekładamy do miski . Dodajemy do niej obraną i pokrojoną cebulę , wyciśnięty praską czosnek ,kminek , pieprz . Mieszamy , odstawiamy na noc , szczelnie zamkniętą do lodówki . Drugiego dnia szatkujemy młodą kapustę . Na patelni rozgrzewamy smalec , podsmażamy
Ogrodnik w podróżywiniunciem – czyli tak, jak lubim najbardziej! Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki 400 ml mleka 6 żółtek 60 g drożdży 60 g masła 4 łyżki cukru smalec do smażenia Nadzienie: 40 dkg wątróbki 2 cebule 3 ząbki czosnku 50 ml czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka miodu odrobina mąki majeranek, tymianek, sól, pieprz masło do smażenia Sposób przygotowania: Do miski wkruszamy drożdże(...)Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 ½ h. Przygotowujemy nadzienie. Wątróbki dokładnie oczyszczamy, kroimy w mniejsze kawałki, oprószamy mąką i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy pokrojone w talarki cebule i posiekany czosnek. Dusimy, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dokładamy miód, dolewamy wino i obficie posypujemy majerankiem i tymiankiem. Dusimy jeszcze ok. 5 minut. Po zdjęciu z ognia
Dobra zagrycha u Krychy i ZdzichaRolady często goszczą w mojej kuchni bardzo je lubię w każdej wersji Składniki • 4 plastry mięsa z szynki ok 60 dag • 2 cebule • 25 dag boczku wędzonego • 2 mniejsze ogórki kiszone • musztarda • sól • pieprz • smalec do smażenia Sposób przygotowania 1. Mięso roztłuc tłuczkiem.Każdy plaster rolady posypać pieprzem i solą i posmarować musztardą Cebulę boczek pokroić w kostkę
W królestwie smaków Beatyłopatki wieprzowej, 200 g kaszy owsianej, 2 cebule, ząbek czosnku, 100 g musztardy francuskiej, 2 jajka, sól, pieprz, bułka tarta, tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec, tłuszcz gęsi), Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebule pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Cebulę, z dodatkiem szczypty soli, poddusić na tłuszczu. Mięso zemleć. Do mięsa dodać kaszę, cebulę, musztardę, jajka i wymieszać. Doprawić
królestwo garówpożywny i sycący obiad. Podany następnego dnia po przygotowaniu z knedlami bułczanymi lub ziemniakami smakuje wyśmienicie. składniki na 3 porcje 50 dag mięsa wieprzowego 2 cebule 1 łyżka czerwonej mielonej papryki 2-3 łyżki smalcu 300 ml jasnego piwa szklanka wody 1 łyżeczka kminku 1 bułka razowa czarny pieprz sól przepis Cebulę kroimy w kostkę. Umyte i oczyszczone mięso kroimy
Smakowite Daniaskładniki: 2 cukinie 200 g ryżu 150 g wędzonego boczku 100 g mięsa z rosołu 200 g czerwonej papryki 150 g cebuli 3-4 ząbki czosnku 50 g smalcu lub oleju 100 ml rosołu 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz 3-4 gałązki pietruszki wykonanie: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż na pół. Środek wydrążamy pozostawiając
Domowy Smak Jedzeniamięsiwo, ale przede wszystkim podawane jest w formie gulaszu z dużą ilością warzyw. W kuchni Bieszczadu, naznaczonej silnymi wpływami kultury Bojkowskiej i Łemkowskiej, mięso baranie zaprawia się czosnkiem i cebulą, by miało intensywniejszy smak. Do mięsa duszonego z warzywami często dodaje się ugotowaną fasolę, dzięki czemu gulasz jest kompletnym daniem, które może być podawane bez dodatku ziemniaków, czy kaszy. Mięso(...)Promocji Podkarpacia „ProCarpathia”. Baranina w warzywach – kuchnia podkarpacka Składniki: 600 g mięsa baraniego 3 marchewki 1 pietruszka 1 por kawałek selera ćwiartka białej kapusty 1 cebula 3 ząbki czosnku tłuszcz do smażenia (smalec albo olej) przyprawy: sól, pieprz, koper, kolendra Z mięsa usuwamy nadmiar tłuszczu i błony. Nacieramy je przyprawami, szpikujemy czosnkiem (każdy ząbek można podzielić na pół, zrobić
Trzeci talerzŻeberka pokroić na porcję,przyprawić solą,pieprzem,3 ząbkami czosnku oraz ostrą papryką. Odstawić na noc bądź parę godzin do lodówki. Następnie podsmażyć na smalcu na złoty kolor. Przełożyć do brytfanki. Cebulę pokroić w kostkę,pozostałe warzywa oczyścić i zetrzeć na grubej tarce. Wszystkie warzywa podsmażyć na patelni ,dodać 3 liście laurowe, parę sztuk ziela angielskiego, doprawić solą
Niespełnione zdolności kulinarneSkładniki: mięso mielone wieprzowe 60 dag, jajka 2 sztuki, bułka namoczona w mleku 1 sztuka, bułka tarta 2 łyżki, cebula 1 sztuka, cząber 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, smalec - ile potrzeba mielone mięso z szynki, łopatki włożyć do miski, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, jajka, kucharka, pieprz, cząber suszony bułkę namoczyć w mleku, następnie odcisnąć
W Mojej Kuchni Lubiępolecamy paprykę żółtą. Składniki 8 strąków papryki 100 g ryżu 300 g mielonego mięsa wieprzowego, niezbyt tłustego 1 jajko 1 mała cebula 200 g przecieru pomidorowego sól pieprz cukier natka pietruszki Zasmażka : 1,5 łyżki smalcu 2 płaskie łyżki mąki Przygotowanie Przecier rozprowadziłem wodą, doprawiłem solą i cukrem, włożyłem całą cebulę. Dodałem pokrojoną natkę pietruszki, zagotowałem(...)białych części. Przygotowałem farsz: podgotowałem ryż w osolonej wodzie, dodałem mięso, zmiksowaną cebulę (wyjętą z sosu) i jajko. Doprawiłem solą i pieprzem. Farszem napełniłem papryki, pozostawiając trochę wolnego miejsca, ponieważ w czasie gotowania ryż napęcznieje. Papryki włożyłem do sosu, gotowałem do miękkości. Zasmażyłem mąkę na smalcu (można pominąć), połączyłem z sosem pod koniec gotowania. W czasie gotowania nie mieszałem, tylko
R'n'G Kitchen