papryki - 2 łyżeczki słodkiej papryki - ziele angielskie - listek laurowy - smalec - pieprz - sól 1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. W dużym rondlu rozgrzewamy pół kostki smalcu i smażymy mięso. Na patelni blanszujemy cebulę. Gdy mięso jest już rumiane i obsmażone dodajemy cebule z patelni, zalewamy ok. 2 litrami wody, dodajemy sól, listek laurowy i ziele angielskie, przykrywamy i dusimy
Apetyczna babeczkaSkładniki mąka, około 1kg jajka, 2 szt olej, 100ml woda ciepła, 500ml sól, 1 łyżeczka kaszanka, 400g cebula, 1 duża szt jabłko, 1 szt smalec ze skwarkami i cebulką oliwa lub olej roślinny Przygotowanie 700g mąki przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól. Jajka roztrzepujemy, dodajemy olej i wodę, wlewamy do miski. Wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby dodajemy jeszcze mąki. Powinno
Gotowanie moimi oczamipowietrzu przez pasterzy w kociołku nad ogniskiem. Stąd też jej nazwa, węgierskie słowo gulyás oznacza bowiem nie co innego jak pasterza bydła. Podstawowymi jej składnikami są smalec, mięso, papryka (słodka i ostra) oraz cebula. Tę „ortodoksyjną”, podawaną w kociołku wersję określa się również słowem bográcsgulyás – gulasz bograczowy lub kociołkowy (węg. bogrács – kociołek). Dziś jednak gotuje się
Kulinarna Pokusaoraz pierogi z farszem z fasolą. Ciasto: 500 g mąki, 2 jajka, 6 łyżek oleju, sól, woda gotowana, nadzienie: 1 szklanka fasoli gotowanej i mielonej, 1 cebula posiekana, 1 posiekany czosnek 2 łyżki smalcu, sól, pieprz Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, jajka, olej i gorącą wodę – około 250-300 ml (zależy od mąki i wielkości jajek)wymieszać. Zagnieść
królestwo garówprzyprawa do gulaszu, papryka w proszku ostra, odrobinę chili, czerwona papryka sól, pieprz Mięso pokroić w drobną kostkę, zrumienić na margarynie z odrobiną smalcu w przyprawach. Pod koniec smażenia dodać cebulę pokrojoną w kostkę i paprykę w paski (1/2 papryki). Zalać bulionem, dodać pokrojoną w słupki marchewkę, pietruszkę i dusić do miękkości mięsa. Następnie dodać resztę papryki,zagęstnić
Kuchnia BeatySkładniki:około 80 dag mięsa mielonego wieprzowego ( niezbyt chudego)3 jajkacebula, 3 ząbki czosnkubułka tarta, kasza mannasól, pieprz, ostra papryka mielona, majeranekPrzygotowanie :Zmielone mięso doprawić przyprawami
Proste Potrawyziemniaki ugotowane, - w opisie buraczki zasmażane, - w opisie sos koperkowyburaczki zasmażane: 6 buraczków średnich ugotować do miękkości i ostudzone obrać, zetrzeć na tarce na grubszych oczkach, cebulę pokrojoną w kostkę na 1 łyżeczce smalcu zeszklić i dodać buraczki, do smaku doprawić solą, pieprzem, cukrem, octem sos koperkowy: na 1 łyżce masła podsmażyć koperek w garnuszku, wlać 2 szklanki wody
W Mojej Kuchni Lubięwrzątku wrzucamy suszone grzyby. Gotujemy je 30-45 minut, prawie do miękkości. Grzyby wyławiamy i kroimy drobniej, na centymetrowe kawałki. Wywar zostawiamy, przyda się. Cebule kroimy w nie najdrobniejszą kostkę, przesmażamy na kilku łyżkach smalcu do lekkiego zrumienienia, dodajemy ją do pokrojonych grzybów. Odstawiamy na później. Kiełbasę śląską i jałowcową kroimy w ćwierć plasterki. Mięso wieprzowe, wołowe i dziczyznę(...)podgrzybki 10 śliwek suszonych (najlepiej polskich, z pestką) 2 średnie białe cebule lub 1 duża 2 średnie marchewki 2 łyżki stołowe kminku (w całości, kminek niemielony) 8-10 ziaren ziela angielskiego 8 ziaren jałowca 1 łyżka stołowa ziaren czarnego pieprzu 5-6 liści laurowych pieprz mielony do mięsa smalec do smażenia smalec do wysmarowania garnka
Karo in the KitchenŻeberka w sosie własnym , duszone z ziemniakami i cebulą Pyszne żeberka , ekstra mięsne , to właściwie samo mięcho Doskonale nadają się do powolnego duszenia w sosie własnym . Jeśli jeszcze dorzucicie parę ziemniaków i sporą ilość cebuli z czosnkiem , to powstanie bajeczny jednogarnkowiec . Prosta zimowa potrawa , doskonała na chłodniejsze dni . Wiosna już powoli zmierza do nas małymi kroczkami , więc to chyba ostatni(...)mąka rozmącona z wodą do zagęszczenia sól , pieprz do smaku smalec wieprzowy Żeberka tniemy na paski , dowolnej wielkości . Zależy jak duże porcje chcecie zrobić . Solimy , pieprzymy do smaku . Układamy na malutkich paseczkach smalcu , ważne żeby nie kłaść zbyt dużo smalcu , bo potrawa zrobi się tłusta . Całość przykrywamy siekaną cebulą , wyciśniętym praską czosnkiem . Dodajemy ziele angielskie , liście laurowe , maggi . Nakrywamy pokrywką
Ogrodnik w podróżyświeże Wykonanie: plastry schabu rozbić pod płatem folii spożywczej, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące, a nadmiar strzepnąć. Smażyć na smalcu do zrumienienia. Zsunąć z patelni na talerzyk. Zeszklić na tym samym tłuszczu obraną, pokrojoną cebulę i czosnek. Po czasie dołożyć obraną, pozbawioną gniazd nasiennych paprykę, pokrojoną w paseczki i podsmażyć razem przez kilka minut do sosu można użyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!godzinę, najlepiej na noc.Kapustę pokroić, przełożyć do rondla, zalać gorącą wodą, dodać kminek i gotować do miękkości. Czosnek, cebulę, paprykę i pomidor (bez skórki ) pokroić w kostkę. Boczek w paseczki.Nogi gęsi obsmażyć na smalcu. Zdjąć z patelni i przesmażyć warzywa i boczek, dusić parę minut.Do naczynia z pokrywką, przełożyć warzywa z boczkiem, dodać obsmażone gęsie
Kulinarny karnet ChristopheraSzybka w wykonaniu. Idealnie smakuje z tłuczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Składniki: 500 g wątróbki - może być drobiowa lub wieprzowa 1 duża cebula 1 duże jabłko - doskonale sprawdza się Champion 2 łyżki smalcu - oczywiście olej też może być 100-150 ml czerwonego wina wytrawnego sól, pieprz Wątróbkę oczyścić, opłukać z nadmiaru krwi i pokroić na równe kawałki. Cebulę
Ze smakiem bez glutenuwieprzowej bez kości – najzdrowiej , odtłuszczonej 8-10 pieczarek 2 cebule 1 ząbek czosnku 1 marchewka 1/2 korzenia pietruszki 1/2 łyżeczki suszonego tymianku mniej niż 1/2 łyżeczki majeranku mniej niż 1/2 łyżeczki suszonego cząbru 20 ml śmietany kremówki 30 % ( lub innej , słodkiej ale gęstej ) pieprz , sól do smaku smalec do smażenia mięsa 1 szklanka wody, plus jedna, kostka rosołowa(...)tniemy w kostkę dowolnej wielkości . Następnie dodajemy do niego tymianek , cząber i wyciśnięty praską czosnek , mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki . Cebulę , marchewkę i pietruszkę , kroimy w kostkę , pieczarki w plasterki . Na patelni roztapiamy, rozgrzewamy porządnie smalec i obsmażamy na nim , małymi porcjami mięso , na złoty kolor . Koniecznie po kilka kawałków ,żeby nie puściło soków , tylko się przypiekło .Przekładamy
Ogrodnik w podróżyWegański smalec to chyba najlepsza całoroczna pasta do wszelkiego rodzaju pieczywa! Świetnie się mrozi i zawsze mam jej zapas w lodówce Nawet nasi Rodzice tak się u nas rozsmakowali w tym zdrowym smalczyku, że zapisali sobie na niego przepis i sami go sobie przyrządzają. Wam też polecam go wypróbować! Składniki: Omasta: 1 duża cebula 1 ziele angielskie 1 owoc jałowca(...)jakby właśnie przyrządzony. U nas ta metoda świetnie się sprawdza! Przyprawy ze smażenia cebulki nie wyrzucamy! – świetnie przydadzą się np. do podsmażenia cebuli i marchewki potrzebnej do kotletów sojowych . Smacznego! *Przepis zainspirowany Jadłonomią . Artykuł Wegański smalec pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plrobi Efekt ..dla smakoszy dań jednogarnkowych , wolno duszonych ..powala na kolana Składniki na kociołek 7 l , około 6 -7 osób : 1 kg karkówki lub łopatki wieprzowej , dość chudej 2 cebule 1 marchew , godnej wielkości 2-3 łodygi selera naciowego 1 żółta papryka grubościenna 1 słoik , białej , drobnej , fasolki w sosie pomidorowym ( ja używam własnej , ale może być puszka Heinz(...)dobę , można krócej , ale smak jest bardziej wyrazisty po upływie tego czasu . Następnie rozpalamy ognisko , wieszamy kociołek , rozgrzewamy na dużym ogniu . Do tak nagrzanego wrzucamy smalec , jak się roztopi , dodajemy pokrojoną w piórka cebulę , smażymy , jak się zezłoci , dokładamy mięso i przysmażamy . Chwilkę to trwa , wiadomo Kiedy w powietrzu unosi się już niebiański zapach pieczystego , dodajemy fasolkę z sosem pomidorowym
Ogrodnik w podróży