delikatne, miękkie i aromatyczne. Schab podałam z ryżem i surówką z białej rzodkwi i marchewki . S kładniki: 6 plastrów schabu 4 cebule 2-3 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego smalec do smażenia majeranek słodka czerwona papryka sól, świeżo mielony pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, lekko rozbić tłuczkiem. Każdy kawałek oprószyć solą, pieprzem i papryką
magiczna kuchnia Kasipatelni je wyjadam bez dodatku ,więc podzielę się moim przepisem z domu na te leśne pyszności. Grzyby ok.1 litra 1 duża cebula przyprawa maggi posiekany czosnek Szczypta tymianku sól i pieprz 1 łyżka smalcu 1 szkl.kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki ************************************************* Grzyby czyścimy,kroimy w cienkie paseczki lub plasterki.Na głębokiej patelni rozgrzewają tłuszcz,wrzucamy grzyby i drobno posiekaną cebulę
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkizapamięta:-) Składniki: 280 g łopatki bez kości 150 g kiełbasy jałowcowej 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki pasty paprykowej ostrej 2 łyżki smalcu sól, pieprz, tymianek, słodka papryka kminek mielony 2 listki laurowe 2 cebule 1 czerwona papryka opakowanie pomysłu na Węgierską zupę gulaszową Winiary 300 g ziemniaków malutkich garść żółtej fasolki szparagowej Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę lub paski, kiełbasę(...)przyprawić szczyptą soli, pieprzu, tymianku, pastą paprykową i wcisnąć czosnek, wymieszać i odstawić na 30 min. Cebulę pokroić w kostkę, paprykę w nieduże słupki, fasolkę ugotować w osolonym wrzątku dosłownie 2 min ( tak żeby nie była za miękka ). Na patelni roztopić smalec, popruszyć łyżeczką słodkiej papryki ( niech uwolni aromat ) włożyć mięso z kiełbasą i smażyć z 10 min, następnie dodać
Gaździnka warzySkładniki spora główka kapusty około 1 kg ugotowanych ziemniaków 2 spore cebule 1/2 szkl. bulionu drobiowego, grzybowego lub warzywnego sól, pieprz smalec dowolne zioła do smaku 1/2 szkl. śmietanki Wykonanie Z kapusty wykroić głąb. Główkę kapusty zanurzyć w garnku z wrzącą wodą na chwilę. Zdjąć wierzchnie liście i ponownie włożyć do wody. Kolejno zdejmować liście i zanurzać
w mojej kuchniwędzone śliwki 2 cebule 2,5 kg kiszonej kapusty 0,5kg kapusty świeżej 3 liście laurowe 10 ziarenek ziela angielskiego 15 ziaren jałowca 15 ziaren pieprzu czarnego 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka kolendry (utłuczonej w moździerzu) 2 gałązki rozmarynu 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka miodu gryczanego 2 łyżki smalcu gęsiego 1 łyżka oleju Grzyby(...)większą kostkę. Mięso pokroić w kawałki (ok 2cm), kiełbasę w półtalarki. Boczek zrumienić na patelni, przełożyć do głębokiego szerokiego garnka (najlepiej żeliwnego). Cebulę zeszklić na oleju, przełożyć do garnka. Na tej samej patelni rozgrzać smalec i partiami obsmażyć mięso, przełożyć je do garnka. Śliwki pokroić w ćwiartki, razem z kiełbasą i grzybami przełożyć do mięsa. Dodać przyprawy (oprócz majeranku). Świeżą
Obiad gotowysezamu (do masy) sól,pieprz do smaku 2-3 łyżki pokrojonego koperku 6-8 pomidorów suszonych z zalewy jajko gęsi smalec do smażenia Wykonanie Dynię obierać , wyjąć pestki i pokroić w drobna kostkę. Posolić i odstawić ,aby puściła wodę . Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzać odrobinę oleju i zeszklić cebulę. Gdy dynia puści wodę ,odsączyć i zblendować(...)Następnie połączyć z kaszą manną ,kaszą jaglaną,cebulka i pokrojonymi drobno pomidorami. Dodać sól,pieprzy, sezam i jajko. Wyrabiać jak na kotlety mielone. Smażyć na smalcu gęsim do zarumienienia z obydwu stron.Ja jeszcze wstawiam kotlety na 8-10 minut do piekarnika na 180 °C ,(aby doszły w środku,ale można ciut dłużej na patelni smażyć.):)) Sos grzybowy jest
w mojej kuchniimieniu swoim i organizatorów :) Łazanki przetestowane, będzie pysznie :) SKŁADNIKI: 1 kg kapusty słodkiej 1/2 kg kapusty kiszonej 1 cebula 1/2 kg pieczarek 40 dag wędzonego boczku sól pieprz gałka muszkatołowa majeranek kminek mielony 1 łyżka smalcu makaron łazanki(...)kiszoną ugotować w małej ilości wody, odcisnąć na cedzaku. Posiekać cebulę, lekko zrumienić na tłuszczu, dodać pokrojone drobno pieczarki i całość podsmażyć (aby pieczarki nie ściemniały można posypać je odrobiną kwasku cytrynowego). Pieczarki zdjąć z patelni i podsmażyć pokrojony w kostkę boczek. Do podsmażonego boczku dodać smalec, obie kapusty (odciśnięte z wody), pieczarki i ugotowany a dente makaron. Całość
Kuchnia w opałachwołowiny dobrej jakości (mielona albo cała) 0,5 kg surowego boczku, może być bardziej tłusty 0,5 kg wątróbki drobiowej albo cielęcej 3-4 cebule 5 jajek przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa) tłuszcz: masło klarowane, smalec i/lub oliwa z oliwek opcjonalnie kilka ząbków czosnku Mięso (o ile nie było zmielone) i boczek pokrój w kostkę o boku
PaleoSMAKmąki 2 łyżki smalcu sól, pieprz wykonanie: Na początek płuczemy grzyby, zalewamy litrem zimnej wody i gotujemy do miękkości. Na patelni rozgrzewamy smalec. Żeberka kroimy, obtaczamy w mące i dość porządnie podsmażamy. Ściągamy z ognia. Kroimy cebulę w półtalarki i szklimy na tłuszczu po żeberkach. Kapustę troszeczkę kroimy by puściła soki i wrzucamy ją do rondla, w którym jest cebula
Ania i Marcin gotujązimnej wody Nadzienie: 350 g twarożku kremowego (ja używam President 350 g) 4 jaja 450 g szpinaku - mrożony w brykiecie 1 duża cebula 10 dkg boczku (ja daję skwarki, mam zawsze po wytopieniu słoninki na smalec) 10 szt pomidorków koktajlowych lub dwa duże sól pieprz wg uznania, czosnek Wykonanie: Przygotowujemy ciasto na tartę, tak jak na kruche ciasto(...)wodę, powinno się ładnie zlepić w kulę i mieć plastyczną konsystencję. Włożyć w woreczek foliowy, wstawić do zamrażalnika lub na półkę w lodówce. W tym czasie przygotować nadzienie - pokroić cebule w kostkę, boczek w kostkę zeszklić na patelni, dodać szpinak mrożony, wszystko podsmażać dopóty dopóki szpinak nie odparuje wody, mieszać co jakiś czas. W miseczce trzepaczką wymieszać jajka i twaróg
kgwjanczewowakacji czy ferii zimowych u babci?! A może sami robicie? Zdradźcie proszę swoje wspomnienia;) Taki swojski smalec najlepszy jest z kromką pełnoziarnistego pieczywa i kiszonym ogórkiem. Składniki: 1 kg słoniny 1/2 kg mięsa z łopatki (może być więcej) 3 cebule 3 ząbki czosnku 3 jabłka pieprz do smaku sól do smaku Przygotowanie: Słoninę oraz łopatkę mielimy w maszynce(...)kroimy ale w grubą kostkę. Gdy boczek wraz ze słoniną będą wytopione dodajemy cebulę, czosnek i jabłko. Smażymy, kilka minut aż cebula zarumieni się. Na koniec doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Tak przygotowany smalec gdy przestygnie przelewamy do małych pojemniczków, pozostawiamy do całkowitego wystudzenia, na koniec wstawiamy do lodówki do zastygnięcia
Życie zaczyna się w kuchnilanguage:#0400;} Może steki z tuńczyka nie są tanią sprawą, jednak czasami można zaszaleć. Składniki 500 g steku z tuńczyka 3 pomidory 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 kawałki papryki konserwowej 1 jajko bułka tarta smalec do smażenia sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne. Rybę
R'n'G KitchenZresztą takie aromatyczne ziemniaczki nawet tylko z młodymi warzywami czy z jajkiem zachwycają smakiem. SKŁADNIKI: 1kg. młodych ziemniaków 10 dag. boczku wędzonego 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 1-2 łyżki masła klarowanego, smalcu domowego lub oliwy z oliwek sól, pieprz, vegeta, papryka(lub gotowa mieszanka przypraw do pieczonych ziemniaków) , ulubione zioła: rozmaryn, tymianek... WYKONANIE: Ziemniaki dokładnie umyć
Kuchnia Beatybabcia. Czyli domowo i tradycyjnie. Polecam gorąco. Składniki: większa główka białej kapusty 1 kg karkówki wieprzowej 1 szkl ryżu 2 średnie cebule sól, pieprz czarny Kamis koncentrat pomidorowy 3 łyżki smalcu 2 łyżki mąki bulion drobiowy kilka listków laurowych Kamis ziele angielskie Kamis koper do dekoracji Wykonanie:Kapustę obieramy z wierzchnich liści i wycinamy głąb. W duży garnek(...)Przykrywamy doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień do minimum i gotujemy ok 20 min. Odstawiamy do wystudzenia.Karkówkę mielimy w maszynce do mielenia mięsa na mniejszych oczkach razem z 1 cebulą. Doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem i wkładamy ugotowany i zimny ryż. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy.Z odparzonych liści ścinamy nerw. Układamy porcję mięsa i zawijamy jeden bok liścia, następnie
Malinowe Pocałunkiwierzch obsypujemy posiekaną cebulą i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy do lodówki do następnego dnia lub kilka godzin. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, najlepiej smalec i z obu stron obsmażamy porcje królika. W garnku przygotowujemy resztki marynaty wraz z cebulą, marchewkę i pietruszkę kroimy na kawałki i podlewamy pozostałym winem. Na wierzchu układamy kawałki mięsa, dodajemy (opcjonalnie ) trochę ziół. podlewamy jeszcze
Gotowanie jest łatwełyżka papryki słodkiej mielonej 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki soli pieprz czarny Pozostałe składniki 700 g szynki wieprzowej bez kości 1 duża cebula 2 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżka smalcu 1,5 łyżki mąki kukurydzianej Instructions W misce mieszamy olej z wszystkimi przyprawami, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Szynkę kroimy w większą kostkę, wrzucamy do marynaty(...)garnku rozgrzewamy smalec, wrzucamy porcję mięsa i smażymy z każdej strony na dużym ogniu. Mięso powinno się lekko przyrumienić. Pamiętajmy, aby podczas smażenia nie mieszać co chwilę mięsa. Po wrzuceniu mięsa odczekajmy, aż usmaży się na jednej stronie, dopiero przemieszajmy. Porcja mięsa do smażenia wynosi tyle ile zmieści się na dnie garnka. Do mięsa dodajemy cebulę, zalewamy taką ilością wody
Wędrówki po kuchnitego przypadku wyszło coś bardzo świątecznego. Składniki: 200 g kiszonej kapusty 2 białe parzone kiełbasy mała garść suszonych grzybów 1 cebula 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego sól pieprz tłuszcz do smażenia (ja użyłam gęsiego smalcu) Grzyby zalewamy wodą, odstawiamy na godzinę. Tłuszcz rozgrzewamy na patelni, wrzucamy na nią pokrojoną w drobną kostkę cebulę, chwilę smażymy. Dodajemy poszatkowaną
Kardamonovy