smalec z cebulą - 1891 przepisów (strona:70/127)

Bigos ze świeżymi grzybami 385

białej kapusty 1 kg kiszonej kapusty 0,7 kg kiełbasy 1,3 kg łopatki 0,5 kg wołowiny grzyby 3 cebule 4 listki laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek owoców jałowca sól pieprz smalec 1l bulionu Przygotowanie: Przy robieniu bigosu istnieje jedna fundamentalna zasada: musi być tyle mięsa co kapusty. to podstawa dobrego bigosu. Kwestia proporcji kapusty kiszonej(...)kapusta jest już gotowa dodajemy do niej kapustę kiszoną cebulę oraz ziele angielskie liść laurowy oraz owoce jałowca. Mieszamy i gotujemy dalej. Grzyby Grzyby najpierw należy oczyścić potem umyć i pokroić w podłużne kawałki o szerokości ok pół centymetra. Następnie wrzucamy je na patelnię i podsmażamy z niewielką ilością smalcu. Po usmażeniu dodajemy je do gara z kapustą łącznie

Kulinarna Patilogia
Jesienne leczo z kurczakiem wg Aleex 145

świeże warzywa i ani grama mąki. Koniecznie je wypróbujcie. Naprawdę warto! Składniki: • 40 dag kiełbasy z piersi kurczaka • 2 spore cebule • 3-4 papryki • 1 puszka pomidorów krojonych • ½ szklanki wody • sól, pieprz, majeranek, słodka papryka • ½ łyżeczki tłuszczu (ja użyłam smalcu) • listek laurowy, ziele angielskie Sposób przygotowania: 1. Kiełbasę z kurczaka pokroić, zrumienić na patelni bez tłuszczu. Przełożyć do garnka(...)patelni podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę. Dodać do kiełbasy. 3. Do garnka dodać także oczyszczoną paprykę pokrojoną w paseczki. Składniki wymieszać. Dodać przyprawy oraz listek i ziele. 4. Do garnka włożyć pomidory i wlać ½ - 1 szklanki wody. Powinno jej być tyle, aby już później niczego nie dodawać. Wymieszać. 5. Potrawę gotować ok. 10-15 minut, nie dłużej. Papryka ma zostać

W mojej kuchni
Kotlety mielone z farszem serowym 128

Pieprz,sól 3 łyżki bułki tartej(wedle uznania) Przyprawa do mięsa wieprzowego 2 łyżki 1 sucha bułka namoczona w wodzie Smalec albo olej. Żółty ser. Sposób: Przekładamy mięso do miski wbijamy dwa całe jajka, dodajemy czosnek posiekany drobno, tartą cebulę, majeranek ,sól trochę pieprzu ,przyprawę do mięsa i wyciśniętą bułkę Mieszamy tak by uzyskać jednolita masę Możemy  dodać(...)żółty tarty ser Znów formujemy kotlety dla ułatwienia proponuję moczyć ręce  w surowej wodzie dzięki  temu mięso nie będzie  nam przylegać do rąk Rozgrzewamy patelnię ze smalcem lub olejem i Smażymy zmniejszając ogień aż uzyskamy złoto brązowy  kolor  z obu stron. Żeby mieć pewność że nie są surowe w środku zmniejszamy ogień i przewracamy

Viola cooks with passion
Chili con carne 166

duże pomidory 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 ząbki czosnku 500 ml bulionu warzywnego lub mięsnego Oliwa z oliwek lub smalec do smażenia Sól, zioła, pieprz do smaku Przepis na chili con carne Cebulę obierz i posiekaj na drobną kostkę, w tym samym czasie w głębokim garnku rozgrzej olej Gdy olej już osiągnie odpowiednią temperaturę ( można wrzucić kawałek

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Keto leczo z piersią z indyka 161

Jeżeli chodzi o pieczarki, to ładne pieczarki możesz dusić wraz ze skórką (dodatkowego błonnika nigdy dość). Składniki: masło - 28g (2 łyżki) cebula - 1 pieczarki - 1kg papryka czerwona - 600g cukinia - 3 sztuki pomidor - 600g pierś z indyka - 150g smalec - 14g (1 łyżka) kostka grzybowa - 3 szt (opcjonalne) pieprz cayenne - wg uznania sól himalajska/morska - wg uznania Sposób przygotowania: W garnku rozpuść masło

Keto Przepisy
Udka w sosie na słodko 246

Składniki: 2 udka z kurczaka 1 papryka czerwona 2 duże cebule szczypiorek sól, pieprz rozmaryn liść laurowy ziele angielskie pieprz czarny w ziarenkach smalec Oddzielić udo od pałki. Lekko posolić. Na patelni rozgrzać łyżkę smalcu i podsmażyć na złoty kolor mięso. W osobnym garnku gotujemy ok 1 litra wody. Solimy, dodajemy 2 liście laurowe, 2-3 ziarenka angielskie i kilka

tojestpyszne.blogspot.com
Pasztet tradycyjny 201

pieprzu – 2 czerstwe kajzerki – 3 jajka – sól, pieprz, ostra papryka, świeżo tarta gałka muszkatołowa – smalec lub masło do wysmarowania brytfanny oraz bułka tarta do posypania Przygotowanie : Zacznij od ugotowania mięsa. Do garnka włóż obrane marchewki, pietruszkę i cebulę, dodaj mięso (oprócz wątróbki), łyżkę soli, listki laurowe i pieprz w ziarnach. Wszystko zalej wodą i gotuj przez(...)jeszcze aby składniki się połączyły. Dodaj całe jajka, około 1 łyżki soli i pieprzu, około 1 łyżki ostrej papryki. Całość dopraw sporą ilością gałki muszkatołowej. Foremki (najlepiej keksówki) wysmaruj smalcem lub masłem a następnie wysyp bułką tartą. Włóż masę mięsną i piecz pasztet w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st C przez około 50 minut. SMACZNEGO!   Artykuł Pasztet tradycyjny

nietylkopasta.pl
Wieprzowina duszona w sosie własnym, tradycyjny polski obiad 88

około 4 osoby: 0,6 kg łopatki wieprzowej ( lub innej lubianej części blondyny, żeberka, szynka, schab, karkówka czy mostek.. ) 2 łyżki smalcu 4-5 kulek ziela angielskiego 1 liść laurowy 2 ząbki czosnku 2-3 średnie cebule sól, pieprz do smaku 3-4 łyżki mąki pszennej 1 litr bulionu na kościach wieprzowych lub bulion z kostki na żeberkach- gotowiec(...)będziesz dusił mięso, rozgrzej smalec i obsmaż na nim wieprzowinę na mocno, brązowy kolor. Taki trik decyduje o jakości sosu, jeśli obsmażysz na blado, sos tez wypadnie blado bez wyrazu i smaku. Zdecydowanie lepiej mocniej, niż słabiej Po tej czynności zalej mięso 1 litrem bulionu lub rosołu z kostki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dodaj, poszatkowaną cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, wyciśnięty

Ogrodnik w podróży
Smalec domowy 4-smakowy 101

kuchni: „dopóki nie ma wiosny, na moim blogu dań dietetycznych nie będzie”. Jedno smażenie – 4 smaki domowego smalcu. Składniki: • 1 kg słoniny Śliwkowy • 100 g śliwek suszonych • 1 mała cebula • 1 łyżeczka majeranku Jabłkowy • 1 jabłko • 3 łyżki czubate nasion słonecznika • 1/2 łyżeczki tymianku suszonego Cebulowy • 1 duża cebula • 2 liście laurowe • 3 łyżki czubate posiekanych

To co kocham
Pikantny gulasz pomidorowy z karczku 158

rozgrzewająco. Gulasz przygotowałam bez dodatku mąki i śmietany. Potrawę zagęszcza skoncentrowany sos pomidorowy przygotowany na zimowe zapasy jesienią. Składniki: około 800 g karczku 1 cebula 3-4 cm kawałek imbiru 2 ząbki czosnku 2 łyżki smalcu sól, pieprz papryka słodka i ostra 1 szklanka bulionu warzywnego 400 ml domowego  sosu pomidorowego  lub puszka krojonych pomidorów 1 łyżka koncentratu(...)mocno rozgrzanej patelni na złoty kolor. Jeśli nie masz wystarczająco dużej patelni lepiej mięso obsmażyć w 2 ratach. Przerzucić mięso do rondla. Na tym samym tłuszczu zeszklić obraną posiekną cebulę, z posiekanym czosnkiem i startym imbirem. Przełożyć do rondla. Na patelnię wlać część bulionu i dokładnie zeskrobać wszystkie resztki ze smażenia, następnie zlać do rondla. Wlać resztę bulionu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasztet z wątróbką 84

jakości (mielona albo cała) 0,5 kg surowego boczku, może być bardziej tłusty 0,5 kg wątróbki drobiowej albo cielęcej 3-4 cebule 5 jajek przyprawy: sól ( kłodawska lub himalajska ), pieprz, gałka muszkatołowa tłuszcz: masło klarowane , smalec i/lub oliwa z oliwek opcjonalnie kilka ząbków czosnku Mięso (o ile nie było zmielone) i boczek pokrój w kostkę o boku

PaleoSMAK
Kotlety mielone 143

patelnię, miskę, miseczkę, łopatki do obracania kotletów, ewentualnie płaski talerz. Przygotuj składniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego (np. łopatki), 1 niedużą cebulę, 1 czerstwą bułkę, 1-2 jajka, bułkę tarą, sól, pieprz, mieloną słodką paprykę, olej lub smalec do smażenia, ewentualnie mleko. Mięso umyj, osusz i ewentualnie usuń ścięgna i pozostałości krwi. Następnie mięso pokrój na mniejsze kawałki i zmiel

blog.moje-pasje.info
Karkówka duszona z cebulką 55

przepis i bardzo gorąco polecamy! Karkówka duszona z cebulką Składniki: karkówka wieprzowa: 1 kg cebula: 5 – 6 szt. czosnek: 2 – 3 ząbki bulion mięsny: 1/2 – 3/4 szklanki papryka słodka mielona: 1 łyżeczka papryka ostra mielona do smaku sól i pieprz smalec do smażenia Karkówka duszona z cebulką – przepis Przygotowanie: Karkówkę kroimy(...)odrobiną ostrej. Dokładnie obtaczamy w przyprawach. Następnie przykrywamy i odstawiamy na ok. 30 – 60 minut do lodówki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy. Na dużej, głębokiej patelni lub w gęsiarce rozgrzewamy nieco smalcu i osmażamy karkówkę, pamiętając, aby robić to partiami. Dzięki temu mięso szybko i dokładnie się obsmaży, a wszystkie

Kuchnia Na Wypasie
Wątróbka wieprzowa duszona z cebulką 279

wydalane i bezpieczne. Jednocześnie wątroba jest naszym backupem – o ile można żyć bez jelita, żołądka czy nerek (na tzw. żywieniu pozaustrojowym), o tyle życie bez wątroby nie jest możliwe. Cebule obieramy i kroimy w półplasterki, nie bardzo drobno i nie bardzo grubo. Wątróbkę wyjmujemy z mleka i dokładnie osuszamy na papierowych ręcznikach. W głęboki talerz wsypujemy mąkę (najlepiej pszenną(...)jakiś czas warto się do wątróbki przekonać. Szczególnie do tak przygotowanej. SKŁADNIKI 800g wątróbki wieprzowej zimne mleko mąka pszenna 4 duże cebule (około 600g) ½ albo 2/3 szklanki wody olej rzepakowy do smażenia pełna łyżka smalcu wieprzowego lub gęsiego sól pieprz

Karo in the Kitchen
Perfekcyjny kotlet schabowy 205

będę ingerował i pozostawiam to do Waszego wyboru. Tak samo jak kwestie smażenia: smalec czy olej? Powiem szczerze raz smażę tak raz tak, zależy na jaką opcje mam ochotę i czy mam akurat smalec w lodówce, bo olej na podorędziu mam zawsze Wystarczy tej czczej pisaniny, zapraszam(...)Perfekcyjny kotlet schabowy Składniki:   600g schabu środkowego 500 ml mleka 2 ząbki czosnku 1 cebula 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka bułki tartej olej roślinny lub smalec do smażenia   Mięso podziel na cztery równe kotlety. Rozklep tłuczkiem do mięsa

kuron.com.pl