smalec z cebulą - 1891 przepisów (strona:73/127)

Rolada śląska, czyli zrazy zawijane 153

udźca) 500 g boczku wędzonego (kroimy w słupki) kilka kiszonych ogórków (kroimy w słupki na cztery) 3 duże cebule (siekamy drobno) musztarda Dijon kilka listków laurowych kilka kulek ziela angielskiego kilka kromek chleba razowego kilka suszonych grzybów sól, pieprz do smaku smalec lub olej do smażenia kilka łyżek mąki pszennej 2 kieliszki wódki (opcjonalnie) Mięso kroimy w poprzek włókien(...)cienkie kotlety. Każdy kotlet smarujemy musztardą, na to dajemy łyżkę posiekanej cebuli. Kładziemy kawałek ogórka, kawałek wędzonego boczku i kawałek skórki od chleba. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i zawijamy jak roladę. Spinamy wykałaczkami lub związujemy nicią kuchenną. Obtaczamy zrazy w mące pszennej. Rozgrzewamy na patelni smalec lub olej i obsmażamy zrazy z każdej strony. Podlewamy wodą, dodajemy kilka liści

Marder&Marder Manufacture
Sznycle z indyka 133

łyżeczka soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżka drobno krojonej natki pietruszki 1/2 szklanki bułki tartej olej słonecznikowy do smażenia bądź smalec 1 jajko Bułki moczymy w wodzie. Gdy miękkie, odciskamy. Do miski wkładamy mięso, drobno pokrojoną cebulę, odsączone z wody bułki, jajko, sól, pieprz, mąkę, musztardę oraz natkę pietruszki. Wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy kulki średniej wielkości (około

mecooks
Fasolka szparagowa a'la bigos 158

łyżka przecieru pomidorowego Pudliszki lub Łowicz 1,5 kg fasolki szparagowej 2 duże cebule 1,5 łyżki mąki pszennej przyprawa w płynie Magi sól szczypta kwasku cytrynowego             Mięso i kiełbasę pokroić w kostkę. Do dużego rondla wrzucić smalec i wołowinę. Dusić pod przykryciem na małym ogniu. Co jakiś czas podlewać małą ilością wody

Praktyczna pl
KOTLETY SCHABOWE 158

bardzo cieniutko rozbić, a następnie moczyć się zalewie z mleka, pokrojonej w piórka cebuli i przypraw. Rozbite kotlety powinny w niej poleżeć co najmniej 2 godziny. Potem trzeba je dokładnie odsączyć i panierować kolejno: w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Najlepiej smakują smażone na smalcu lub klarowanym maśle.  Pamiętajmy, że panierować należy tuż przed samym smażeniem. Dzięki temu(...)chrupiąca. SKŁADNIKI / na 2 porcje 340 g schabu bez kości sól, pieprz 1 szklanka mleka 1 mała cebula pokrojona w piórka PANIERKA 1 łyżka mąki 1 jajko / roztrzepane 1/2 szklanki bułki tartej świeżo zmielony czarny pieprz DO SMAŻENIA : 3 łyżki klarowanego masła, smalcu lub oleju roślinnego DO PODANIA : ugotowany kalafior polany roztopionym masłem WYKONANIE Mięso myjemy, osuszamy i ostrym nożem

cool and minty
Gulasz węgierski 197

mięsa wołowego na gulasz; 2 duże, czerwone papryki; 1 duży pomidor; 2 średnie cebule; 4 ząbki czosnku; 1 łyżka kminku; 6 łyżek słodkiej papryki w proszku; 2 łyżki ostrej papryki w proszku; 500 ml bulionu wołowego; 2 łyżki mąki pszennej; 3 łyżki smalcu; Sól. Sposób przygotowania: Papryki umyć i osuszyć. Ułożyć na blasze do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika (funkcja(...)aluminiową i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie, na rozgrzany na patelni smalec (3 łyżki) wsypać słodką paprykę w proszku (3 łyżki) i podsmażać na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż papryka zacznie wydawać mocny aromat. Wówczas dodać pokrojoną cebulę i podsmażać. Pokrojone, zamarynowane w czosnku i kminku mięso, dokładnie oprószyć mąką pszenną (2 łyżki

Gospodyni Miejska
Zraziki z łopatki, faszerowane boczkiem i jabłkiem 179

height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 6 plastrów chudej łopatki 3 jabłka średniej wielkości ( najlepiej winne – słodko kwaśne ) 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka otartego majeranku 2 łyżki miodu 1 szklanka cydru sól , pieprz do smaku łyżka smalcu nadzienie : 30 g wędzonego boczku 1 soczyste średniej wielkości jabłko 1 mała cebulka 1 kromka czerstwego chleba 2 ząbki czosnku(...)koniec lekko ugniatamy w dłoniach ,żeby docisnąć mięso do farszu i nadać mu ładny kształt . Zrazy obsmażamy na smalcu z obu stron , żeby porządnie się zrumieniły , dzięki temu sos nabierze smaku . Następnie dodajemy pokrojone w kawałki jabłka ( ja dodaję ze skórką ) , cebule , czosnek , miód , majeranek , sól , pieprz i cydr . Nie mieszamy , przykrywamy szczelnie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Ogrodnik w podróży
PLACKI Z CUKINII BEZ MĄKI (keto, LCHF, plaeo, optymalne, bez glutenu, mąki i laktozy) 393

różnego rodzaju sosami np. z dipem czosnkowym i dużą ilością koperku Składniki na ok 10 sztuk: 600 g startej cukinii 100 g cebuli 1 duży ząbek czosnku 3 jajka 100 g tłuszczu do smażenia: smalec, olej kokosowy , masło klarowane sól himalajska pieprz czarny curry 15 g koperku Cukinię umyć, poodcinać końce a następnie bez obierania zetrzeć na grubych oczkach tarki(...)mniej wody, tym lepiej. Opcjonalnie można ciasto zagęścić za pomocą łupin babki jajowatej (1-2 łyżki) lub startego sera mozzarella (jeśli nie unikasz laktozy). Czosnek przecisnąć przez praskę a cebulę zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Koperek drobno posiekać. Wszystkie warzywa połączyć, dodać jajka i przyprawy a następnie dokładnie wymieszać. Smażyć małe i płaskie placuszki na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Smacznego

Ola la LCHF
Żeberka w kapuście 132

mnie smalec) 1. Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze porcje. Doprawić solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Obsmażyć na patelni z dwóch stron. Przełożyć do rondelka. 2. Kapustę odcisnąć (jeśli jest zbyt kwaśna można przepłukać wodą)pokroić i podsmażyć na patelni ok 5 minut doprawiając majerankiem i solą. Przełożyć do rondelka z żeberkami. 3. Cebulę obrać i pokroić

UgotujmyTo.pl
Gołąbki z kaszą jęczmienną – kuchnia podkarpacka 68

intensywności smaku gołąbków. Te z kaszą gryczaną smakują bardzo charakterystycznie i mocno. W gołąbkach z kaszą jęczmienną znacznie bardziej wyczuwalny jest smak dodatków, takich jak suszone grzyby i cebula, a sam farsz ma łagodniejszy smak. W gołąbkach z Baryczy poza kaszą jęczmienną jest również ryż, który osłabia nieco smak kaszy, ale sprawia, że farsz jest lepiej związany, co ma znaczenie(...)roku! Gołąbki z kaszą jęczmienną – kuchnia podkarpacka Składniki: 1 główka świeżej kapusty średniej wielkości 300 g ryżu 100 g kaszy jęczmiennej perłowej 2 cebule 200-300 g grzybów suszonych 2 łyżki tłuszczu (oliwa, masło lub smalec) sól, pieprz Grzyby do farszu z gołąbków płuczemy, zalewamy wodą i pozostawiamy na noc. Na drugi dzień gotujemy je do miękkości (około 20 minut

Trzeci talerz
1448. Placek z szynką 163

zmiany.. Ciasto drożdżowe 35 dkg mąki 10 dkg mleka 10 g drożdży 1 łyżka smalcu 1/2 łyżeczki cukru szczypta soli Dodatki 20 dkg szynki 10 dkg śmietanki wegeta 10 dkg wędzonego boczku 2-3 ziemniaki 2 łyżki posiekanych ziół [ nie dałam] 1 cebula 1 żółtko mielony pieprz czarny Z podanych składników przygotować ciasto drożdżowe i odstawić do wyrośnięcia.Ciasto

Moje domowe kucharzenie
Iberyjski gulasz z łopatki z dynią 120

płaska łyżeczka mielonej kozieradki 1 łyżka słodkiej, mielonej papryki 1 łyżeczka brązowego cukru sól , pieprz do smaku smalec wieprzowy Mięso kroimy w kostkę i obsmażamy na patelni na smalcu , przekładamy do głębszego garnka . Na tej samej patelni smażymy na złoty kolor posiekaną cebulę i czosnek , pod koniec smażenia wsypujemy mielona słodką paprykę . Smażymy jeszcze chwile , przekładamy do mięsa . Gorącą patelnię

Ogrodnik w podróży
Chili con carne 136

mięsa wieprzowego (może być pół na pół z wołowym) 1 duża cebula 1 puszka czerwonej fasoli 1 lampka wina czerwonego pół puszki kukurydzy 2 marchewki 2 ząbki czosnku 5 pomidorów smalec do smażenia listek laurowy 4 ziarna ziela angielskiego sól pieprz chili oregano hyzop bazylia natka pietruszki W głębokiej patelni lub rondlu rozpuszczamy tłuszcz. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę

Gotowanie jest łatwe
Wątróbka pieczona z jabłkiem i śliwkami 191

duże jabłko 1 łyżka octu balsamicznego sól i pieprz do smaku zioła prowansalskie 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka smalcu i 1 łyżka oleju do smażenia Śliwki suszone można pokroić, ale ja zostawiłam całe. Jabłka kroimy w ćwiartki. Cebulę czerwoną kroimy  w piórka. Wątróbkę myjemy, oczyszczamy z błon, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy ją w plastry. Wątróbkę obtaczamy w mące

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gulasz z serc indyczych z wątróbką 181

pomidorowego - 1/4 kostki smalcu - 4 ząbki czosnku Serca umyj i pokój wzdłuż na kilka części. Podsmaż na patelni, na gorącym smalcu  i przeżuć do drugiego garnka. Warzywa obierz i pokrój na nie wielkie kawałki i dodaj do serc. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj na średnią kostkę i podsmaż na tej samej patelni i tłuszczu co podroby. Dodaj

Pasje Jolki
Tort Mięsny 263

jajko do posmarowania ciasta Farsz : 2- 3  średnie ziemniaki 500g mielonego mięsa wołowego 2 cebule 1 papryka 1 puszka pomidorów 2 ząbki czosnku 4 łyżki sosu Worcester 2 łyżka sosu sojowego ostra i słodka papryka sól pieprz Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito, dodać smalec, masło, sól oraz wodę i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki

Mama Gotuje