osobę sok z cytryny rozmaryn (1 łyżeczka suszonego lub dwie świeżego) 2-3 łyżki klarowanego masła lub kaczego/gęsiego smalcu sól morska, świeżo mielony pieprz Duszony jarmuż: 200 g jarmużu (można zastąpić świeżym szpinakiem) 1 cebula lub 3 szalotki 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanych migdałów (albo słupki lub płatki) 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek sól morska(...)kładziemy na drewnianej łyżce i nacinamy co 3 mm, aż nóż zatrzyma się na brzegach łyżki (łyżka zapobiegnie przecięciu ziemniaka) tworząc grzebień. Na dużej patelni rozgrzewamy klarowane masło lub smalec. Wrzucamy ziemniaki i podsmażamy ok. 5 minut, co jakiś czas potrząsając patelnią. Powinny się ładnie zarumienić. Ziemniaki przerzucamy do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia lub folią, polewamy resztą tłuszczu
Poezja smakumarynatę, włożyłam boczek i delikatnie potrząsnęłam woreczkiem tak, aby cały kawałek pokryła marynata- poza tym użyłam : 1 duża cebula 1 gwiazdka anyżu 1 małą główkę czosnku 4-5 gałązek tymianku 1 gałązkę rozmarynu 1/2 papryczki chili trochę oleju lub smalcu (jak kto woli) Boczek obsmażyłam na tłuszczu na mocno złoty kolor, z każdej strony. Włożyłam do slow
Piekarz-Kucharz-Garkotłukjeść bez obaw o cholesterol, ponieważ jest mega zdrowy, składająca się z samych superfood. Ten smalec można jeść łyżkami i to dosłownie. Najbardziej smakował mi i mojej rodzince z ogórkiem kiszonym. Przepyszny, bardzo polecam! 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wody 1 cebula 1 jabłko winne 2 łyżki oleju kokosowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku sól pieprz czarny Surową
https:KKuchniaMniamZapraszam na fasolowy smalec.Nie smakuje jak prawdziwy smalec ze słoniny ale jest miłą i całkiem smaczną odmianą. Składniki: 1 szkl suchej fasoli 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki zalewy od ogórków korniszonych 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich 1 płaska łyżeczka majeranku 10 łyżek wody z gotowania fasoli pieprz do smaku łyżka oleju Przygotowanie: Dzień(...)obieramy i kroimy drobno.Rozgrzewamy patelnię z olejem.Na rozgrzany olej przekładamy cebulę i czosnek i smażymy do zrumienienia.Ciepłą fasolę odcedzamy(zostawiamy 10 łyżek wody z gotowania fasoli),przekładamy do naczynia w którym będziemy blendować,dodajemy cubulkę,wodę z gotowania fasoli i pozostałe składniki.Wszystko blendujemy na gładką masę.Gotowy smalec przechowujemy w lodówce
słodkie i nie tylko historie kulinarneszklanki mrożonego groszku 3 ziemniaki 2 małe cebule 2-3 ząbki czosnku 1 średniej wielkości marchewka 1 korzeń , mały pasternaku ( można zastąpić pietruszką ) 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 płaska łyżeczka , mielonych nasion kozieradki sól, pieprz do smaku 1 szklanka białego półsłodkiego wina 1/2 szklanki kremówki 1 łyżka masła 1 łyżka smalcu mały pęczek, świeżego majeranku ewentualnie mąka(...)zgrabną kostkę . Przekładamy do miski , dodajemy wyciśnięty praską czosnek , solimy i zalewamy winem . Odstawiamy na noc . Cebule i pieczarki kroimy i podsmażamy na maśle . Jak się zrumienią przekładamy do glinianego garnka ( może być rzymski lub brytfanka ) dodajemy pokrojoną marchewkę , pasternak . Na patelni, na smalcu obsmażamy kawałki szynki odłowione z wina . Wina nie wylewamy . Podsmażone mięso przekładamy do garnka . Dodajemy gałkę
Ogrodnik w podróżybrukselki 1 szklanka rosołu (opcjonalnie) 1 cebula 1 szklanka orzechów pekan 1 szklanka suszonej żurawiny 3 ząbki czosnku ½ szklanki startego parmezanu ( nie jest paleo ) 2 łyżki oleju koksowego tymianek rozmaryn 200 gr. boczku szczypta soli szczypta pieprzu Przygotowanie: Ryż gotujemy według instrukcji. Dynie wydrążamy i smarujemy zewnętrzną stronę delikatnie masłem lub smalcem. Pieczemy 20-30 minut w rozgrzanym(...)patelni, ściągamy gdy się zarumieni. Na roztopiony tłuszcz po boczku dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy aż zrobi się złocista. Dodajemy brukselkę pokrojoną w cienkie paski. Smażymy około 10 minut. Dorzucamy drobno pokrojone orzechy, żurawinę oraz zioła i przyprawy. Jeśli trzeba dodajemy smalec lub olej kokosowy. Pieczemy kolejne 10 minut. Dodajemy ugotowany ryż, zalewamy rosołem i ściągamy z ognia
PaleoLifesię stało, na dzień dzisiejszy nienawidzę smażenia cebuli, tego zapachu, smaku, no nic w ogóle. WIĘC - zmodyfikowałam nieco powyższy przepis, po drodze uprościłam go jeszcze (ale przyznam się od razu, że to właśnie dlatego, że już mamy super blender, który mieli wszystko na miał) i teraz to jest NASZ SMALEC Z FASOLI :)) Fasolę - dużą białą - moczę tak samo, przez(...)porównywać nawet... P.s. Szkoda, że przez internet nie da się wysłać ZAPACHU. Bo właśnie - TEN smalec pachnie a ten tradycyjny - cóż... A następnego dnia, po schłodzeniu w lodówce.. MUSICIE TEGO SPRÓBOWAĆ!! P.s. 2 - Są tacy, którzy wolą wersję ze smażoną cebulą i jabłkiem (jest bardziej "smalcowata") - zachęcam do wypróbowania obu wersji i wybrania swojej ulubionej. Nam spodobała się cebulka
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEBigos według przepisu (oczywiście z głowy) mojej mamy 🙂 Mięsny – na bogato:) Najczęściej robiony w Sylwestra. Mama zawsze śmieje się, że
KuchniaWeDwoje.plmoże być z łopatki wieprzowej lub z rosołu 20 g cebuli 5 g tłuszczu do smażenia np. masła klarowanego ghee lub oliwy z oliwek extra virgin sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę a następnie zeszklić na rozgrzanym smalcu, Dodać surowe mięso mielone lub tłuste mięso z rosołu. Podsmażony farsz
Ola la LCHFmoże być z łopatki wieprzowej lub z rosołu 20 g cebuli 5 g tłuszczu do smażenia np. masła klarowanego ghee lub oliwy z oliwek extra virgin sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę a następnie zeszklić na rozgrzanym smalcu, Dodać surowe mięso mielone lub tłuste mięso z rosołu. Podsmażony farsz
Ola la LCHFsmaczny, szybki i pożywny obiad jakim jest zapiekanka z fasolką szparagową. Składniki: 1 kg tłustego mięsa mielonego np z łopatki wieprzowej 60 g smalcu 900 g zielonej fasolki szparagowej (poza sezonem może być mrożona) 1 cebula ok 90 g 2 ząbki czosnku lub czosnek granulowany 400 g sera mozzarella 1/2 łyżeczki cukru sól pieprz zioła prowansalskie opcjonalnie inne przyprawy wedle
Ola la LCHFłyżki oleju 1 jajko oraz mąka do podsypania Składniki na farsz mięsny 1 kg karkówki 2 średnie cebule 1 żabek czosnku sól do smaku pieprz do smaku 2 łyżki smalcu własnej roboty ze skwarkami 1 łyżeczka pieprzu ziołowego Wykonanie Nasze mięso mielimy w maszynce do mięsa , następnie mięso przesmażamy wraz
Mój Smakprostu musiałam zrobić! Z każdej strony słyszę jakie to smarowidło jest pyszne. Sprawdziłam i potwierdzam, choć domowy smalec mojej mamusi też jest mega! Składniki : * puszka białej fasoli * jabłko * 2 cebule * liść laurowy * ziele angielskie * pół łyżeczki majeranku * pół łyżeczki oregano * łyżka oliwy * sól, pieprz Przygotowanie : Cebulę i jabłka obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć razem z przyprawami. Wyjąć
Magiczne Życie MartyNajlepszy z razowym chlebem i kiszonym ogórkiem. Do przygotowania domowego smalcu potrzebowałam 0,5 kg słoniny 1 lask ę kiełbasy śląskiej 2 cebule 2 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek Słoninę i kiełbaskę zmieliłam przez maszynkę ( na dużych oczkach. Cebulkę obrałam i pokroiłam w bardzo drobną kostkę ( można ją także zmielić ). Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę. W garnuszku, na wolnym
Darcia w kuchnidużą kostkę. Posypujemy przyprawą do kurczaka lub korzystamy z takich przypraw, które lubimy najbardziej. Odstawiamy na kilka minut. W tym czasie robimy sos. Cebulę, czosnek i paprykę kroimy w kostkę. Podsmażamy kilka minut na łyżce smalcu. Zalewamy odrobiną wody. Doprawiamy solą. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i szczypiorek. Dusimy przez kilka minut. W tym czasie do śmietany dodajemy przecier pomidorowy
tojestpyszne.blogspot.com