smalec z cebulą - 1891 przepisów (strona:84/127)

Smalec z cebulką i grzybami 468

Mąż był wczoraj na grzybach, uzbierał trochę podgrzybków..i tak sobie pomyślałam,żeby zrobić smalec z cebulką i z dodatkiem grzybów..W sieci jest sporo różnych przepisów ze świeżymi i suszonymi grzybami..u mnie dziś ze świeżymi, ale zrobię jeszcze kiedyś z suszonymi..Ilość składników dowolna...u mnie w sumie jak zawsze "na oko"..no i smalczyk zrobił mąż(...)tylko od czasu zamieszałam łyżką na patelni hihi.. 50 dag słoniny 1-2 cebule 15 -20  dag grzybów leśnych sól, pieprz czarny majeranek Słoninę pokroić w kostkę, przełożyć do garnka i stopić na małym ogniu.Cebulę obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do rondelka. Dodać 4 łyżki wytopionego ze słoniny tłuszczu, razem wymieszać i zeszklić cebulę. Grzyby

Moje domowe kucharzenie
Risotto pieczarkowo - pomidorowe 154

ryż i wiele innych ciekawych produktów zajrzyjcie na stronę www.Sklep.naSushi.pl. Składniki: 30 dag ryżu 2 duże cebule 2 i 1/2 szklanki wody lub bulionu do ugotowania ryżu  40 dag pieczarek 20 dag wędzonego boczku 4 duże pomidory olej lub smalec do smażenia pietruszka lub bazylia do posypania  sól pieprz 1. Ryż gotujemy ok. 12-15 minut w wodzie(...)przykrywamy i odstawiamy do wolnego przestygnięcia.  2. W dużym rondlu rozgrzewamy tłuszcz i przesmażamy drobno pokrojony boczek. Łyżką cedzakową wyciągamy gotowy boczek do miseczki, tak samo postępujemy z cebulą. Pomidory wkładamy na chwilę do wrzątku, a następnie ściągamy z nich skórkę i  kroimy. Na końcu smażymy w rondlu pokrojone pieczarki,  kiedy są już gotowe dodajemy pomidory, chwilę

Apetyczna babeczka
Smalec ze skwarkami i cebulką 162

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Smalec nie należy do potraw trudnych, wykwintnych, ani egzotycznych, ale… Tłuszcz jest nośnikiem smaku, pozwala naszemu organizmowi przyswajać witaminy. Z …

My Blueberry Corner
Leczo 72

takie jakie lubię:) Składniki :  5 sztuk papryki (czerwona, żółta) 1 duża cukinia 3 duże cebule 6-7 mięsistych dużych pomidorów kawałek wędzonego boczku kiełbasa wiejska lub tzw. polska wędzona surowa odrobinę oleju lub jak kto woli smalcu do podsmażania sól, pieprz do smaku świeże zioła (bazylia, oregano)   Wykonanie : Wszystkie składniki najpierw kroję(...)przed krojeniem sparzam i obieram ze skórki. W szerokim garnku roztapiamy odrobinę tłuszczu i na rozgrzany wrzucamy boczek i kiełbasę i smażymy do zrumienienia.   Następnie wrzucamy cebulę i podsmażamy do jej zeszklenia i złocistego koloru. Teraz papryka. Jest najtwardsza z warzyw, więc przysmażamy ją najdłużej. Następnie cukinia. Na samym końcu pomidory, które szybko wytworzą

cucinare
Leczo 98

takie jakie lubię:) Składniki :  5 sztuk papryki (czerwona, żółta) 1 duża cukinia 3 duże cebule 6-7 mięsistych dużych pomidorów kawałek wędzonego boczku kiełbasa wiejska lub tzw. polska wędzona surowa odrobinę oleju lub jak kto woli smalcu do podsmażania sól, pieprz do smaku świeże zioła (bazylia, oregano)   Wykonanie : Wszystkie składniki najpierw kroję(...)przed krojeniem sparzam i obieram ze skórki. W szerokim garnku roztapiamy odrobinę tłuszczu i na rozgrzany wrzucamy boczek i kiełbasę i smażymy do zrumienienia.   Następnie wrzucamy cebulę i podsmażamy do jej zeszklenia i złocistego koloru. Teraz papryka. Jest najtwardsza z warzyw, więc przysmażamy ją najdłużej. Następnie cukinia. Na samym końcu pomidory, które szybko wytworzą

cucinare
Pieczeń z szynki i ciemny sos pieczeniowy, obiad doskonały 129

ciemnego , wyrazistego sosu będzie niedzielnym hitem Oczywiście można ją przygotować w dowolnym dniu tygodnia , a nadmiar zużyć jako wędlinę na kanapki Składniki : 1 kg szynki wieprzowej , tzw. kulki 2 cebule 3 łyżki sosu worcester 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka miodu 2 ząbki czosnku sól , pieprz do smaku mąka do zagęszczenia sosu , robiona z wodą dodatkowo : woreczek do pieczenia(...)papierowym ręcznikiem . Nacieramy solą , pieprzem , miodem i czosnkiem , zostawiamy na dzień w lodówce . Drugiego dnia , obsmażmy mięso na smalcu wieprzowym , żeby zamknąć w nim soki , co sprawi że będzie soczysta . Po czym umieszczamy mięso w woreczku do pieczenia , razem z posiekaną cebulą i sosem worcester i, ciemny sos sojowy , którym polewamy mięso . Wlewamy 1/2 szklanki wody i szczelnie zamykamy . (adsbygoogle

Ogrodnik w podróży
Gulasz wieprzowy duszony w porterze 140

zabiera duszenie mięsa. Jeśli użyjesz szybkowaru i ten etap można wydatnie skrócić. Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego 1 cebula sól, pieprz papryka słodka i ostra w proszku kminek, majeranek natka pietruszki 500 ml piwa Porter kilka łyżek mąki krupczatki olej lub smalec do smażenia Wykonanie: mięso umyć, obkroić z powięzi i pokroić w dużą 2- cm kostkę. Pospolić, oprószyć pieprzem(...)patelni. Obsmażyć do zrumienienia. Mięso obsmażać na bardzo dużej patelni lub uczynić to w II ratach, następnie przełożyć do rondla i na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojną w piórka cebulę wszystkie resztki i to co przywarło ze smażenia zeskrobać łopatką, zalać wrzątkiem i przełożyć do rondla z obsmażonym mięsem. Podlać całość piwem, dodać resztę przypraw i dusić około

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasztet świąteczny 261

zrumienić na patelni, przełożyć do garnka.2. Zalać 4 szkl wrzątku, dodać 1 kostkę rosołową, liście laurowe i ziela angielskie. Dusić pod przykryciem 30 minut, dorzucić marchewkę, cebulę i czosnek i dalej dusić do miękkości kolejne ok. 45 minut.3. Wątróbkę pokroić na mniejsze części, wrzucić do garnka i dusić jeszcze 10 minut.4. Całość odcedzić, wystudzić. Do przecedzonego wywaru dolać tyle gorącej(...)ewentualnie jeszcze doprawić do smaku wedle uznania (należy pamiętać, że po upieczeniu przyprawy będzie czuć intensywniej).7. Na koniec dodać 3 jajka i całość dokładnie wymieszać.8. Keksówkę wysmarować smalcem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć masę mięsną, wyrównać, posypać z wierzchu lekko bułką tartą. Piec 1,5 godziny

Kto ugości moich gości?
Smalec z mięsem i cebulką 145

Tradycyjny smalec wzbogacony mielonym mięsem i lekko słodkawą cebulką z spora ilością majeranku. Najlepszy z pajdą świeżego chleba. Składniki: 500g słoniny 250g mięsa mielonego z łopatki 2 średnie cebule jabłko sól, czarny pieprz, majeranek Sposób przygotowania: Słoninę mielimy w maszynce. Wkładamy do garnka o grubym dnie i wytapiamy na bardzo małym ogniu aż większa część tłuszczu się wytopi. Dodajemy mielone(...)mięso, cebule pokrojona w piórka i ćwiartki jabłka bez skórki i gniazda nasiennego. Dosypujemy majeranku wg uznania. Całość w dalszym ciągu pozostawiamy na małym ogniu mieszając co kilka minut aż jabłka całkowicie się rozpadną a tłuszcz wytopi. Doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Gorący smalec przekładamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Wieczka powinny się „wciągnąć”. Można go przechowywać

Pyry na Gaz
Leczo z cukinią 150

sztuk dużej mięsistej papryki / czerwona, żółta /, 3-4 małe cukinie, 3 duże cebule, 2-3 ząbki czosnku, 6-7 mięsistych pomidorów, 1-2 papryczki chili, ewentualnie 1 szklanka soku pomidorowego, kawałek wędzonego boczku, kiełbasa wiejska lub polska wędzona surowa, odrobinę oleju lub jak kto woli smalcu do podsmażania, sól, pieprz do smaku, świeże zioła / bazylia, oregano /. W szerokim garnku roztapiamy

Leśny Zakątek
Smalec domowy 11

takie wędliny wykorzystałam. Składniki : kiełbasa  boczek smalec Przygotowanie: Mięsa drobno pokroić albo zmielić na grubych oczkach W garnuszku lub na patelni rozpuścić kostkę smalcu,( jeśli nasze wędliny są chude i nie wytopi się z nich dość tłuszczu) dodać zmielone mięso i smażyć krótko Do czystych i suchych słoików przelać ostrożnie gorący smalec, przykryć i szczelnie zamknąć dekielkami. Takie smarowidło(...)zawsze można wykorzystać do chleba, wystarczy do tego ogórek, cebula czy rzodkiewka. Wszystko zależy od naszej wyobraźni i potrzeby

Proste Potrawy
Obiad gaździny dla całej rodziny 177

porcje Placki ziemniaczane: ziemniaki: 0,5 kg cebula: 1 szt. jajko: 1 szt. sól: 1/3 łyżeczki czarny pieprz: 1/4 łyżeczki Kapusta zasmażana: kapusta: mała główka pieczarki: 150 g słonina: 150 g marchew: 1 szt. cebula: 1 szt. mąka: 1 łyżka ulubione przyprawy Kotlety schabowe: schab: 4 kotlety bułka tarta mąka jajka smalec do smażenia sól i pieprz do smaku OBIAD

Kuchnia Na Wypasie
Nadziewane mięso mielone czyli oszukane zrazy 178

słodką papryką. Całość dokładnie mieszamy, następnie dzielimy na 6 części. Rozpłaszczamy je na blacie. Smarujemy musztardą, układamy po kawałku boczku, cebuli i papryki, następnie formujemy całość w roladkę i obtaczamy w mące. Smażymy z wszystkich stron na smalcu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Delusional Trine
Polędwica a'la Wellington. 124

francuskie 1 żółtko WYKONANIE: polędwiczkę oczyścić, odciąć końcówki (końcówki  przekręcić w maszynce na dużych oczkach) , posypać solą i pieprzem, rozgrzać smalec, smażyć polędwiczki z każdej strony, następnie odłożyć na deskę, żeby mięso odpoczęło, pieczarki obrać, zetrzeć, czosnek, cebulę drobno posiekać, dodać zmielone mięso, wszystko razem przesmażyć na maśle, do odparowania wody, dodać pietruszkę, na dużym kawałku folii aluminiowej rozłożyć

Kuchnia Beaty
Domowy kotlet. 102

cebulą, zalewamy mlekiem i odstawiamy do lodówki na 3-4 godz.(ja zostawiłam na całą noc) ,   kotlety osuszamy ręcznikiem papierowym, zdejmujemy cebulę, panierujemy: mąka-jajko-bułka (w oryginale tylko jajko-bułka), panierowane kotlety smażymy najlepiej na smalcu na złoty kolor

Kuchnia Beaty