smalec z cebulą - 1891 przepisów (strona:84/127)

Pyyyszna pasta fasolowa (Smalec?) 187

podobnej konsystencji? Dobrze smakuje z kiszonym ogórkiem (bez niczego jest równie smaczna). Z pewnością jest dużo zdrowsza i lżejsza niż zwykły smalec. Składniki: 400 g ugotowanej białej fasoli oliwa do smażenia 3 łyżki duszonej cebulki lub 1 duża cebula duże jabłko łyżeczka soli, pieprzu, po pół łyżeczki majeranku i lubczyku Przygotowanie: Fasolę zmiksować razem  z przyprawami na gładką masę

pyszne zdrowości
Smalec z jabłkiem i cebulką 183

bimberek... Do tego ogórek kwaszony! Ahhh bajka :) dlaczego więc odmawiać sobie takich przyjemności, skoro możemy zrobić to sami?!  Smalec z jabłkiem i cebulką SKŁADNIKI:  -1,5 kg słoniny  -0,5 kg boczku surowego  -1 duża cebula -1 duże jabłko  -2 ząbki czosnku -1 łyżka czosnku niedźwiedziego  -1 łyżka majeranku  -1 łyżka pieprzu

Zainspiruj się kuchnią
KOTLETY DE VOLAILLE Z MASŁEM 128

cebule Przepis na kotlety de volaille - przygotowanie krok po kroku: Krok 1. Z piersi kurczaka usunąć resztki kostek, chrząstek, tłuszczu i błon, mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. mięso umieścić w misce, oprószyć z każdej strony solą i pieprzem. Następnie obłożyć posiekaną cebulą. Naczynie nakryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce, najlepiej na kilka godzin. Potem mięso wyjąć z cebuli(...)każdego kotleta. Zapobiegnie to wypłynięciu masła bądź innego nadzienia podczas smażenia kotletów. Kotlety de volaille panierować w mące, następnie jajku rozbitym z mlekiem i bułce tartej Kotlety smażyć na smalcu lub maśle klarowanym. gdy się zarumienią, zmniejszyć ogień i dosmażyć po 5 minut z każdej strony. Kotlety de volaille można także podpiec kilkanaście minut w piekarniku. Kotlety de volaille podawać

Moja Książka Kucharska
Świeżyna 288

Słoninę kroimy w kostkę centymetrową i do gara i topimy tak jak się robi smalec ze skwarkami. -Zmniejszamy ogień i następnie kroimy boczek i łopatkę w kostkę w paski dowolnie i do gara i dusimy w razie konieczności dodajemy wodę -Na oddzielnej patelni smażymy cebulę pokrojoną w pióra aż zrobi się szklista i leciutko brązowa i dodajemy do mięsa

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Tarta z cukinią i nadzieniem serowym 121

u0142a\r","50 g smalcu\r","2 \u0142y\u017cki kwa\u015bnej \u015bmietany\r","3 \u017c\u00f3\u0142tka\r","\r","Nadzienie\r","1 \u015brednia cukinia\r","1 pomidor\r","0,5 kg serka z Wielunia (lub innego odcedzonego wiaderkowego)\r","s\u00f3l, pieprz, zio\u0142a prowansalskie, papryka ostra, papryka s\u0142odka, oregano\r","cebula\r","3 z\u0105bki czosnku(...)nadzieniem serowym Składniki Ciasto ok. 300 g mąki 100 g masła 50 g smalcu 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 żółtka Nadzienie 1 średnia cukinia 1 pomidor 0,5 kg serka z Wielunia (lub innego odcedzonego wiaderkowego) sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka ostra, papryka słodka, oregano cebula 3 ząbki czosnku 1 duże jajko 50 g parmezanu Sposób przygotowania Z podanych składników

Mieszam w Garnku
Gulasz wieprzowy z pieczarkami 151

większą kostkę, Przesmażamy w nie dużych partiach (żeby mięso się nie gotowało a przysmażało) na smalcu do zrumienienia ale nie na wiór. Podczas smażenia przyprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki podsmażamy na tej samej patelni do zazłocenia. Przekładamy do garnka, dodajemy obraną startą marchewkę, cebulę pokrojoną w piórka lub większą kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości

Pelusiowa Kuchnia
Chleb cebulowy II 104

chleb cebulowy jest moim autorskim przepisem. I wyszedł doskonale! Aromatyczny i miękki. Zapach cebuli rozchodził się po całej kuchni. Właściwie to po całym mieszkaniu :) A skoro mowa o chlebku cebulowym to powiem wam o jednej rzeczy, która idealnie pasuje do tego chleba. O smalcu. Ale nie o zwykłym smalcu. Bo dostałem przesyłkę od ZT Kruszwica. Są oni producentem m.in. Oleju(...)czytają - zajebisty! Może nie tak dobry jak smalec Madzi, a już na pewno nie tak dobry jak Magdy babci, ale z całą pewnością jeden z lepszych jakie jadłem. Zatem jakby co to polecam :) A wracając do tematu: Składniki na 2 bochenki: 1 kg mąki pszennej 520 ml wody 2-3 cebule (250 g) 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli

Marder&Marder Manufacture
Prosty gulasz wołowy 88

podniebienie. Składniki 500 g dobrej jakości wołowiny (zrazowe, pręga lub antrykot – w zależności od upodobań) łyżka mąki pszennej cebula pół marchewki korzeń selera (nieduży kawałek, ok. 50 g) pół korzenia pietruszki 500 ml wody lub bulionu łyżka masła klarowanego, smalcu lub nierafinowanego oleju kokosowego 80 ml wytrawnego czerwonego wina dobrej jakości (opcjonalnie) przyprawy: 3 listki laurowe 4 kulki ziela(...)osuszamy, a następnie kroimy w grubą kostkę. Jeśli mięso zostało wyciągnięte prosto z lodówki, to odstawiamy na około 30 minut, aby nabrało temperatury pokojowej. W tym czasie kroimy cebulę w kostkę. Marchew, pietruszkę i selera obieramy i również kroimy w grubszą kostkę. Czosnek rozgniatamy nożem. Kiedy mięso odpoczęło, oprószamy je mąką z każdej strony. Tłuszcz rozgrzewamy mocno na patelni

Analiza Smaku
Kreolska Jambalaya – daleka krewna paelli 200

dwucentymetrowe kawałki. Cebule obieramy i kroimy drobno, dodajemy do miski z papryką. Myjemy i obieramy z łyka gałązki selera naciowego, kroimy je w półcentymetrowe plasterki, dodajemy do papryki i cebuli. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, dodajemy do warzyw.   Krewetki odmrażamy na sicie pod bieżącą wodą, nie bardzo ciepłą, pozbawiamy je resztek pancerzyka i ogonków, następnie kroimy je wzdłuż(...)mielone i wędzone kiełbasy wieprzowe, ok. 350g 4 gałązki selera naciowego – ok.250g 2-3 cebule (białe, czerwone, szalotki) – ok.200g 3 papryki okrągłe (zielone, żółte, czerwone) ok. 500g 1 puszka pomidorów w zalewie, bez skórki, całych lub krojonych 3-4 średnie ząbki czosnku 1 łyżka smalcu 5 łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego 2-3 łyżeczki ostrego sosu chili – Sriracha lub Tabasco

Karo in the Kitchen
DOMOWY SMALEC 201

Smalec wkroczył na salony! :-) jedzą go na bankietach...w restauracjach, na weselach... pajda wiejskiego chleba ze smalcem + ogórek kiszony to pyszna przekąska, której nie sposób

Walijskie Pichcenie
Pikantny syczuański kurczak z orzeszkami ziemnymi 389

papryczki ¾ łyżeczki pieprzu syczuańskiego (można pominąć) 2 łyżki oleju arachidowego (w oryginale smalec) olej do głębokiego smażenia (użyłam rzepakowego) Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Jajko roztrzepać z 2 łyżeczkami skrobi. Dodać mięso, dokładnie wymieszać. Orzeszki grubo posiekać. W miseczce wymieszać wodę, cukier, ocet, sos sojowy, sól. Cebulę dymkę pokroić skośnie na 2 cm kawałki. Trochę odłożyć do posypania gotowego

Pełny talerz
Bardzo mięsna pieczeń 38

szynki ) 3 jajka 1 duża cebula 4 ząbki świeżego czosnku ok.1/3 szklanki suchej bułki tartej sól, pieprz czarny,majeranek, pieprz młotkowany z kolendrą Przygotowanie: Do mięsa dodać wszystkie przyprawy, wpierw pokrojoną i przesmażoną  cebulą, jajka i dokładnie wyrobić masę ręką Po odstaniu ok. 20 min. masy mięsnej przełożyć do foremki wysmarowanej smalcem lub wyłożonej papierem do pieczenia Piekłam

Proste Potrawy
Korniszony 170

Korniszony (nie mylić z ogórkami konserwowymi) to małe ogórki gruntowe w zalewie octowej poddane wcześniej procesowi kiszenia. Dodatek cebuli, chili i pieprzu sprawia, że są bardziej wyraziste w smaku. Pasują doskonale do pajdy domowego chleba ze smalcem, kanapek z tradycyjnie wędzoną wędliną czy też śledzika w majonezie.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Bigos z piekarnika 364

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ostatnio zrobiłam swój pierwszy bigos. Nie był to jednak bigos tradycyjnie gotowany, a pieczony w piekarniku, który jest

Marta Gotuje
zwijany boczek z cebulą, czosnkiem, chilli... 192

Składniki: chudy boczek 1 kg, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 10 sztuk, kucharek 1 łyżka, majeranek 1 łyżka, chili pieprz cayenne 1 łyżka, smalec 1 łyżeczka, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kolendra ziarenka 1 łyżeczka chudy kawałek surowego boczku opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym posypać kucharkiem, majerankiem i papryką chilli cayenne zwinąć boczek ciasno na roladę

W Mojej Kuchni Lubię