smalec z cebulą - 1891 przepisów (strona:77/127)

Gulasz z jelenia 174

apetyt domowników. No to gotujmy :)  Składniki: -1 kg mięsa gulaszowego z jelenia -1  cebula -300 g pieczarek  -po jednej małe marchewce i pietruszce -2 liście laurowe -2 ziela angielskie  -mąka do obsypania -sól, pieprz do smaku -olej do smażenia lub smalec Marynata: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject(...)a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -2 szklanki czerwonego wytrawnego wina -2 cebule -1 duża marchewka -1 duży korzeń pietruszki -2 ząbki czosnku -2 liście laurowe  -2 ziela angielskie -1 łyżeczka suszonego rozmarynu -50 ml oleju  Ponieważ ja zakupiłam gotowe, pokrojone

Kulinarne przemyslenia
GULASZ Z JELENIA (keto, LCHF, paleo, optymalny, bez glutenu) 182

Składniki na gulasz z jelenia: 800 g mięsa na gulasz z jelenia 100 g smalcu z gęsi lub oleju kokosowego (przypominam o rabacie 5% na hasło KETO5 w Muscle Zone ) 400 ml przecieru pomidorowego 60 g pietruszki 180 g marchewki 3 ząbki czosnku 120 g cebuli 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki rozmarynu 5 ziarenek pieprzu czarnego 3 ziarenka jałowca(...)patelni lub w garnku rozgrzać tłuszcz (smalec lub olej kokosowy). Mięso podsmażyć na dużym ogniu z każdej strony ok 4-5 minut. Gotować pod przykryciem. Nie ma konieczności podlewania wody ponieważ mięso wypuści soki, z których w połączeniu z tłuszczem powstanie gęsty sos. Obraną i pokrojoną w piórka cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek dołożyć do mięsa. Dodać przecież pomidorowy

Ola la LCHF
Gulasz ze schabowego i grzybów leśnych 154

osób: 50 dag grzybów leśnych, (prawdziwek, kozak, maślak, podgrzybek, ceglastopory ) 60-70 dag schabu bez kości 2  cebule 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 2-3 łyżki mąki  1/2 łyżeczki bazylii pieprz sól oliwa lub smalec ok. 2  szklanki bulionu, lub woda z kostką rosołową 1.W dużym rondlu rozgrzewamy tłuszcz. Schab kroimy na podłużne cienkie paski, obsmażamy

Apetyczna babeczka
Duszony kurczak w warzywach 113

łyżki majeranku plus do marynaty 1 łyżka  tymianku 1/2 łyżki rozmarynu 1 kostka rosółowa Sól,pieprz do smaku 4 łyżki smalcu Kilka łyżek  oliwy z oliwek 3 ząbki  czosnku plus kilka do marynaty Warzywa : marchew , cebula czerwona , cebula biała,por ,korzeń pietruszki ,fasolka,natka piertuszki (połowa) cukinia Sposób: Jak zwykle dobrze jest kurczaka umyć,oczyścić przeciąć(...)rosołową w oliwie dodając paprykę,pieprz i  smarujemy wcieramy w mięso. Następnie  posypujemy z obu stron majerankiem , tymiankiem ,rozmarynem Do rozgrzanego piekarnika wsadzamy kurczaka z kilkoma łyżkami smalcu na wierzchu  w naczyniu żaroodpornym albo brytfannie. Pieczemy około 30 min w 200°C Następnie  wszytkie nasze oczyszczone umyte i pokrojone wedle uznania warzywa (nie mogą  być

Viola cooks with passion
Pierś gołębia z sosem grzybowym 165

raczej nieduża. Pierś gołębia może traktować jako przystawkę. Na danie główne to chyba za mało :( 2 gołębie, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 suszony prawdziwek, 6 ziaren pieprzu czarnego, listek laurowy 200 ml czerwonego wytrawnego wina, tłuszcz do smażenia (tłuszcz gęsi, smalec), sól, 60 g zimnego masła, Wyciąć z gołębi piersi. Resztę gołębia pociąć na mniejsze kawałki. Sos: kawałki gołębia

królestwo garów
Gołąbki bez zawijania 369

manna 6 jaj 0,5 kg marchwi 1 korzeń pietruszki 1 mały seler 2 cebule  pieprz do smaku sól do smaku majeranek do smaku bułka tarta do obsypania   łyżka smalcu (możemy użyć też oleju ) plus olej do posmażenia świeża bazylia kilka listków SOS 1/5  litra wody(...)główkę kapusty oczyszczamy z niepotrzebnych liści i szatkujemy na drobno, pokrojoną solimy i odstawiamy aż puści sok i zmięknie- włoszczyznę oczyszczamy i zetrzemy na tarce warzywnej na grubych oczkach- cebulę kroimy w kostkę i zeszklimy ją na patelni - mięso mielone doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem- do mięsa dodajemy naszą włoszczyznę, wyciśniętą z soków kapustę, cebulę oraz resztę składników

Basia w kuchni
Żeberka duszone w kapuście po staropolsku 170

ziołowego staropolskiego 1 łyżeczka kminku Żeberka umyć, podzielić na porcje i obsmażyć ze wszystkich stron na patelni. Do smażenia użyć smalcu. Kapustę wypłukać w ciepłej wodzie, odcisnąć porządnie i włożyć do garnka. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w kostkę, dodać do kapusty. Dodać również zioła i przyprawy. Podlać 2-3 łyżkami tłuszczu i wstawić na ogień

Gotowanie jest łatwe
Leczo z papryki z pieczarkami 109

łyżeczki słodkiej papryki łyżeczka papryki wędzonej 1/2 łyżeczki chili łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki soli 2 - 3 łyżki oleju rzepakowego lub smalcu Dodatkowo: duża głęboka patelnia lub garnek z grubym dnem Jak przygotować leczo z papryki z pieczarkami? Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Następnie dodać pokrojone w ćwiartki pieczarki i smażyć około 5 minut. Kiełbasę pokroić

Kuchcik gotuje
DOMOWE SZNYCLE Z MIESA MIELONEGO PO WIEJSKU 192

śmietany 1 łyżka musztardy 1 łyżka posiekanego koperku sól i pieprz do smaku zioła np. majeranek do smaku bułka do panierowania smalec do smażenia PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Bułeczkę namaczam w mleku - odciskam. Krok 2. Obrane i umyte ziemniaki, cebulę oraz czosnek ścieram na tarce do jarzyn na małych oczkach - ale nie tych do placków ziemniaczanych. Krok 3. Wszystkie składniki

Moja Książka Kucharska
Sukiyaki z klasycznym japońskim makaronem OYAKATA 116

poprzerastanej żyłkami tłuszczu wołowiny 2 opakowania dania OYAKATA Japoński Klasyczny 2 pory (tylko biała i jasno zielona część) 1 marchewka 1 duża cebula 1 pół główki kapusty pekińskiej 3-4 grzyby shitake (wcześniej namoczone) 40 g smalcu Sos do sukiyaki 100 ml sosu sojowego 100 ml mirinu 100 ml sake (można zastąpić białym winem) 100 ml wody 1 łyżka stołowa(...)rozgrzaną patelnię i podsmażać przez 2-3 minuty, aż każdy z plasterków zacznie zmieniać kolor. W międzyczasie marchew i pory pokroić w dość grube plastry (2-4 mm), a cebulę piórka. Kapustę pekińską pokroić w dość duże kawałki. Do mięsa wlać połowę wcześniej przygotowanego sosu i gotować około 3-5 minut. Dodać warzywa i grzyby shitake (duże grzyby przekroić

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Żeberka z dzika w sosie własnym 218

Składniki : kilka żeberek z dzika cebula mąka liść laurowy, kilka ziaren pieprzy czarnego sól, pieprz, zioła prowansalskie tłuszcz do smażenia- u mnie smalec Przygotowanie : Umyte i osuszone żeberka obsmażyłam na gorącym tłuszczu Przełożyłam je do garnka z wrzącą wodą w którym były 2 liście i kilka ziaren pieprzu ( na 8 żeberek miałam na początku ok. 3/4 l. wody

Proste Potrawy
Wątróbka drobiowa 140

kuchniapepin.blogspot.com/2014/04/watrobka-drobiowa.html  składniki: 500 gramów wątróbki drobiowej 1-2  cebule 1 jabłko kwaśne-starkowane szczypta majeranku odrobina musztardy pieprz sól do użycia po usmażeniu! smalec-wątróbke smaże na smalcu 1łyżeczka miodu wykonanie: Wątróbkę umyć i poodcinać żyłki,wymoczyć przez ok. pół godziny w wodzie (można do wody dodać mleka, Wątróbkę oprószyć pieprzem i majerankiem i wymieszać z łyżką

w mojej kuchni
Pomidorowy gulasz wieprzowy 149

mięsa wieprzowego - u mnie było ok. 300 g szynki i ok. 200 g schabu 1 duża cebula 1 duża marchewka albo 2 mniejsze 1 puszka pomidorów pelati lub 2 duże pomidory ew. łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżka oleju lub smalcu 1 duży ząbek czosnku lub czosnek granulowany sól, pieprz, mielona słodka papryka, suszony lub świeży tymianek Mięso pokroić w równą

Ze smakiem bez glutenu
Gulasz z sarniny 199

świeża lub suszona papryczka chili liść laurowy, sól, pieprz czarny, olej do smażenia, a kto może użyje smalec Przygotowanie : Mięso pokroić w kostkę, usmażyć na rumiano, zalać winem i gotować prawie do miękkości mięsa ( trochę to trwa ) Dodać pokrojoną marchew, seler, cebulę i czosnek oraz papryczkę, dołożyć przyprawy, gotować do zupełnej miękkości mięsa i warzyw, posolić w ostatnim momencie gotowania

Proste Potrawy
Pyszne ” Zimowe, koperkowe ” gołąbki 124

gołąbki Zimowe , koperkowe gołąbki różnią się od letnich , które są ze świeżej kapusty i z lżejszym sosem i farszem . Zimowa wersja jest bardziej rozgrzewająca i sycąca. Wzbogacona o cebulę i właśnie koperek , żeby ożywić nieco już starszą kapuchę . Chłopcy uwielbiają gołąbki więc zawsze w końcu udaje im się mnie namówić . Jak już się za nie zabieram , to tak żeby zostało(...)pieprz do smaku pęczek świeżego koperku mąka rozrobiona z wodą do zagęszczenia sosu smalec do smażenia 4 szklanki wody Mięso mielone przekładamy do miski . Dodajemy do niego surowy ryż , który ugotuje się już w gołąbkach , dzięki czemu będzie przesiąknięty ich smakiem . Następnie dwie starte na tarce cebule , dwie łyżeczki granulowanego czosnku , jedną łyżkę ketchupu , jedną łyżkę słodkiej mielonej papryki ,połowę

Ogrodnik w podróży