smalec z cebulą - 1891 przepisów (strona:79/127)

PASZTECIKI Z MIĘSEM I CZARNYM SEZAMEM /Bezglutenowe i Tradycyjne. 220

jakim. Delikatne, rozpływające się w ustach, a zarazem kruchutkie ciasto (bezglutenowe!) trzyma w ryzach magiczne nadzienie. Kremowe, aromatyczne "wnętrze" to mocno mięsny farsz z pokaźną nutą warzyw, dużą ilością cebuli i... z czarnym sezamem, który też szyderczo "patrzy" na nas "z góry" (z góry pasztecików rzecz jasna). Takie oto właśnie pyszności serwujemy sobie od święta - a święta mamy różne(...)łyżeczka,- jajka - 2 - jedno do ciasta, jedno do smarowania,- masło - 3/4 kostki /my dałyśmy całą.- smalec - 1/4 kostki,- kwaśna śmietana - 2 łyżki,+ Czarny Sezam - do posypywania przed pieczeniem./NA FARSZ:- Indyk, 1,5 kg- Porcja Warzyw, tacka: por, seler, marchew, pietruszka, kapusta,- Cebula, 75 dag - 80 dag,- czarny pieprz, do smaku- pieprz ziołowy, opakowanie- ziele angielskie, 4- pieprz ziarnisty kolorowy

Wypisz Wymaluj
Babka ziemniaczana. Rejbak, kugiel, pyrczok, kartoflak 316

tłuszczu szklimy pokrojoną drobno cebulę, do zeszklonej dodajemy czosnek i pokrojoną w drobną kostkę wędzoną wędlinę. Mieszamy razem, cebulę delikatnie rumienimy, zdejmujemy patelnię z ognia i studzimy. Piekarnik rozgrzewamy do 200⁰C. Średnio wysoką (4-5cm) formę wielkości 21/28cm smarujemy smalcem i wysypujemy tartą bułką lub kaszą kukurydzianą. Odciskamy dokładnie masę ziemniaczaną, dodajemy do niej całą przestudzoną zawartość patelni(...)odsmażyć na niewielkiej ilości oleju rzepakowego – będzie jeszcze bardziej chrupiąca i pyszna. SKŁADNIKI 2,5kg ziemniaków typu B lub C (waga po obraniu) 3 jajka rozmiaru M 3-4 cebule (400g) 3-4 ząbki czosnku 150g wędzonej szynki lub łopatki 150g wędzonej słoniny 2 pełne (z lekkim czubkiem) łyżki mąki pszennej 3 pełne (z lekkim czubkiem) łyżki mąki ziemniaczanej

Karo in the Kitchen
Stroganow z jelenia 266

pomidorowej 150 ml bulionu wołowego * 50 ml wytrawnego, czerwonego wina ** 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 1 duża cebula 5 owoców jałowca 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki ostrej papryki 1 płaska łyżka mąki pszennej 1 łyżka smalcu świeżo mielony pieprz czarny sól Instructions Mięso kroimy w plastry w poprzek włókien, a następnie w podłużne(...)mięsa dokładnie pokryła mąka. W rondlu do duszenia rozgrzewamy smalec. Na bardzo dobrze rozgrzany tłuszcz wrzucamy porcję mięsa i obsmażamy, aby mięso przyrumieniło się z każdej strony. Podsmażone mięso przekładamy na talerz, pozostawiając tłuszcz w rondlu. Wszelkie przyrumienienia na dnie rondla są jak najbardziej wskazane. Dodajemy posiekaną w piórka cebulę i chwilę smażymy. Następnie dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki

Wędrówki po kuchni
Jak przyrządzić pasztet belgijski? 457

kości, 60-70 dag udźca indyka, 25 dag wątróbek drobiowych, 20 dag surowego podgardla albo boczku, 5 jaj, 2 duże cebule, 2 spore marchewki i 2 równie pokaźne pietruszki, 1 dag suszonych grzybów – najlepiej borowików, 1 łyżka smalcu dla nadania specyficznego smaku, 2 małe liście laurowe, 6-8 ziaren ziela angielskiego, gałka muszkatołowa, czarny pieprz mielony i w ziarenkach(...)krotnie przez maszynkę. Potem następuje ucieranie i wybijamy kolejno jajka, wlewając po kilka łyżek wywaru. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką, mieszamy w końcu z całymi orzechami. Przygotowaną, wysmarowaną smalcem formę lub formy, napełniamy masą pasztetową. Pamiętajcie, że nie należy wypełniać foremek po brzegi, bo pasztet urośnie. Wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy w temp. 180°C przez 60-75 minut. Pięknie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gulasz wieprzowy po myśliwsku na piwie 153

pszenna, rozmieszana z wodą do zagęszczenia sosu smalec wieprzowy do smażenia Mięso płukamy , osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w średniej wielkości kostkę . Na dobrze rozgrzanej patelni ,obsmażamy na smalcu, małymi porcjami , tak żeby mięso się przypiekło i nie puściło soków . Przekładamy do głębokiego garnka . Na tej samej patelni podsmażamy obraną , pokrojoną cebulę , posiekany czosnek i boczek . Po usmażeniu przekładamy

Ogrodnik w podróży
Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim 228

szynki szwarcwaldzkiej,  1 płatu ciasta francuskiego, 100 gram pieczarek, 15 suszonych borowików, 3 średnich cebul, 1 łyżki musztardy, 1/2 kg ziemniaków, 2 jajek, 2 łyżeczek suszonego tymianku, 1 łyżeczki suszonego majeranku, 1 łyżeczki suszonego oregano, 1/2 główki czerwonej kapusty, oliwy, 1 łyżki smalcu, 50 gram masła, 2 łyżek mąki pszennej, 2 łyżek mąki ziemniaczanej, 2 łyżek śmietany 18%, soli(...)dokładnie z wszelkich błon. Na patelni rozgrzałem łyżkę smalcu i na gorącym smalcu smażyłem polędwiczkę przez około 2 minuty z każdej strony, aby uzyskać lekkie przyrumienienie i zamknąć pory mięsa. Po tym wstępnym podsmażeniu polędwiczkę odłożyłem na talerz. Na tą samą patelnię dodałem pokrojoną w drobną kostkę cebulę i delikatnie ją zeszkliłem, po czym dodałem do niej pokrojone w plasterki

Wyprawy kulinarne
GRZYBY W SOSIE JOGURTOWYM PODANE Z KASZĄ JAGLANĄ 239

leśne (u mnie siniaczki ale moga być dowolne) ilość wedle uznania- kawałek wędzonego boczku, ogonówki lub szynki- 1-2 cebule- jogurt naturalny- szczypior do posypania (nie trzeba)- sól i pieprz do smaku- 1-2 łyżki oleju kokosowego bezzapachowego lub smalcu (tylko gdy mamy zbyt chudą wędzonkę)- paczka kaszy jaglanej ugotowanej wg tego przepisuGrzyby dokładnie umyć, pokroić na mniejsze kawałki(...)jakiś czas mieszając. Po tym czasie odcedzić je na durszlaku. Na głębokiej patelni lub w garnku podsmażyć pokrojony na małe kawałki boczek, gdy już się ładnie wysmaży dodajemy pokrojoną cebulę i podsmażamy mieszając do lekkiego zrumienienia. Gdy mamy bardzo chudą wędzonkę dodajemy do podsmażania trochę tłuszczu. Do podsmażonych skwarek z cebula dodajemy obgotowane grzyby i całość podsmażamy jeszcze kilka minut

Smaczne Zdrowe
Policzki wołowe w wyśmienitym sosie z pieczoną papryką 183

przygotowania dania, które chcę Wam dzisiaj zaproponować potrzebujecie: 500 g policzków wołowych średniej cebuli 2 ząbków czosnku dwóch dużych czerwonych papryk kilku ziaren ziela angielskiego kilku listków laurowych łyżeczki suszonego oregano lub kilku gałązek świeżego papryczki chili, na przykład suszonej w płatkach soli łyżkę smalcu olej Zaczynam od upieczenia papryki. Na dłonie wylewam nieco oleju i delikatnie pokrywam nim warzywa(...)rozdrabniam, jeśli to konieczne, dopiero pod koniec gotowania. Na patelni mocno rozgrzewam smalec i podsmażam mięso, 2-3 minuty z każdej strony. Następnie przekładam je do garnka, gdzie w około 0,5 l wody gotują się ziarna ziela i liście laurowe. Na patelnię wrzucam cebulę pokrojoną w pióra i czosnek w plastrach, chwilę podsmażam, a ponieważ tłuszczu na patelni

Pichceniomania
Mój bigos 203

łyżka miodu, 200 ml czerwonego wina,  koncentrat pomidorowy, ketchup, majeranek, olej lub smalec. Przyrządzenie: Kapustę wypłukać (niekoniecznie). Grzyby namoczyć, najlepiej na noc(pieczarki obrać i pokroić w plasterki). Kapustę przełożyć do garnka, dodać liście laurowe, pieprz ziarnisty i jałowiec. Dodać grzyby (pieczarki podsmażyć). Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Podsmażyć na złoty kolor. Dodać do kapusty.Mięso opłukać

kulinarnajamka.blogspot.com
Aromatyczny karczek w sosie własnym 272

Składniki: 1 kg karkówki wieprzowej 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego majeranek tymianek czosnek granulowany słodka papryka mąka do oprószenia smalec do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy. Czosnek kroimy w słupki na 3-4 części. W mięsie robimy nożem otworki i wkładamy tam czosnek. Tak naszpikowane mięso nacieramy majerankiem, tymiankiem, papryką oraz(...)kroimy na kotlety o grubości 1,5 cm i oprószamy mąką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy mięso. Gdy mięso już obrócimy na drugą stronę, dodajemy poszatkowaną w piórka cebulę. Gdy cebula się ze złoci zalewamy mięso gorącą wodą i dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie. Całość dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 1 do 1,5 godziny

magiczna kuchnia Kasi
Smalec – receptura jak u Babci 144

Dziś- Smalec Smalec Jest wytapiany najczęściej ze słoniny wieprzowej. Przeznaczony do bezpośredniego spożycia często wzbogacany jest o odrobinę soli, kawałki rozdrobnionej kiełbasy i cebuli lub skwarki, czasami też inne, mniej konwencjonalne dodatki jak np. kawałki drobno pokrojonego jabłka. Składniki: 500 słoniny 300 g boczku mała cebulka   Przepis: Słoninę i boczek zmielić lub drobno pokroić, włożyć do garnka i podlać(...)niedużą ilością wody oraz w całości cebulkę. Smażyć na małym ogniu do momentu zarumienienia się skwarek, wyjąc cebulkę. Po częściowym wystudzeniu ale jeszcze płynny przelać do właściwego naczynia. Artykuł Smalec – receptura jak u Babci pochodzi z serwisu Gotowanie

Gotowanie-uk
Ogórki w curry 56

success").show(),r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-form").hide()} Polecam Wam także inne moje przepisy: Cebula marynowana Konfitowany czosnek – pieczony czosnek w oliwie Syrop z cebuli i czosnku na odporność Kiszone pomidory Kiszone rzodkiewki Ogórki z chilli Ogórki kiszone domowy przepis Smalec tradycyjny OGÓRKI W CURRY Przygotowanie : 3 h Słoiki: 4-6 słoików, w zależności od ich wielkości Składniki

nietylkopasta.pl
Zupa czosnkowa 153

Pyszna zupa czosnkowa, bardzo aromatyczna i prosta w przygotowaniu.W sam raz na mroźne zimowe dni. Składniki 4 główki czosnku 1 cebula 5 średnich ziemniaków 2 łyżki kminku 30 dkg wędzonego boczku 2 kiełbaski jałowcowe 2 łyżki smalcu kilka kromek razowego chleba sól, pieprz Ziemniaki obrać pokroić w kostkę. Wlać do garnka około 2 l … Czytaj dalej Zupa czosnkowa

gotuj ze mną
Dynia makaronowa z gulaszem wieprzowym 319

Składniki: ok. 1 kg dyni makaronowej 0,5 kg szynki wieprzowej 1 cebula 1 garść suszonych grzybów zioła Małgosi obsypka maspolanka sól, pieprz kilka ziaren jałowca 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka … Czytaj dalej Dynia makaronowa z gulaszem wieprzowym

czarrna od kuchni
Pyszny gulasz kaparowy 160

jeśli nie jesteście wielkimi fanami kaparów- uważam, że tak czy siak może przypaść Wam do gustu. Przygotujcie: 500 g mięsa wieprzowego cebulę 30 g kaparów z zalewy kwaśną śmietanę sól i pieprz 3 liście laurowe mąkę łyżeczkę smalcu lub innego tłuszczu do smażenia wodę Mięsko kroimy na kawałki, lekko posypujemy mąką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i na dość sporym ogniu

Pichceniomania
Nogi z kaczki po góralsku 162

skórze jest sporo tłuszczu, więc postanowiłam zrobić kaczy smalec na sposób francuski z mięsem. Przepis na nogi kacze w kapuście i smalec poniżej. Nogi z kaczki po góralsku 5  kaczych nóżek 1/2 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula 1/2 szklanki wytrawnego wina 1 łyżeczka majeranku 1 ząbek czosnku 1 łyżka mąki sól i pieprz do smaku Nogi kaczki umyj

Gotuj Sam!
Kapusta z fasolą – wigilijna potrawa 224

urozmaicić monotonną dietą , dodawano do kapusty różnego rodzaju dodatki. Dużą popularnością cieszyło się połączenie kapusty z grochem, którą dodatkowo okraszano smalcem. Sadniki: 1 kg kapusty kiszonej 400 g fasoli białej suchej drobnej (może być Jaś) 1 cebula, drobno posiekana 2 liście laurowe 3 ziarnka ziela angielskiego kminek sól i pieprz do smaku kilka kropel maggi 100 g grzybów suszonych Przepis

Gotowanie-uk
Wołowe policzki w sosie chrzanowym 175

śmietanowym sosem są rewelacyjne. Polecam spróbujcie!  Składniki: 0,5 kg  wołowych policzków kawałek wędzonej słoniny w papryce lub łyżka smalcu 1-2 szt.marchewki 2-3 łodygi selera naciowego kawałek selera w korzeniu 1 szt.większej cebuli 2-3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 szt.ziela angielskiego świeży rozmaryn 200 ml czerwonego wytrawnego wina 1 łyżeczka suszonego lubczyku

potrawyregionalne
PASZTECIKI DROŻDŻOWE Z KAPUSTĄ 209

MĄKI 3 DAG DROŻDŻY 2 ŁYŻKI CUKRU 2 JAJKA ŁYŻKA OCTU 3 ŻÓŁTKA 100 ML ŚMIETANY 18% KOSTKA MARGARYNY 2 ŁYŻKI SMALCU 1/2 ŁYŻECZKI SOLI NA FARSZ KAPUŚCIANY: 1/2 KG PIECZAREK,LUB 25 DAG SUSZONYCH GRZYBÓW 3 CEBULE 1/2 KG KAPUSTY KISZONEJ NA FARSZ MIĘSNY: JAJKO 1/2 MIĘSA WIEPRZOWEGO NP.ŁOPATKI PRZYPRAWA DO MIELONEGO MIĘSA OPRÓCZ TEGO PRZYPRAWY,BIAŁKO,OLEJ

Swojskie jedzonko
Kruche paszteciki z mięsem 172

Nietypowe, składane ciasteczka, z mięsnym wkładem. Składniki: 20 dag mąki tortowej, 12 dag masła, 2 żółtka, sól do smaku, 1 łyżka smalcu, 1 jajko do smarowania. Składniki na nadzienie: 30 dag mięsa pieczonego, 1 czerstwa bułka, 1 cebula, 2 łyżki tłuszczu, sól do smaku, pieprz do smaku. Wykonanie nadzienia: Mięso zmielić z namoczoną odciśniętą bułką, połączyć z usmażoną na tłuszczu

Tradycyjna Kuchnia