smalec z cebulą - 1891 przepisów (strona:81/127)

GOLONKA PO BAWARSKU, DUSZONA W PIWIE 239

smak)- 1 jasne piwo 0,5l- 1 ciemne piwo 0,5l- 2 paczki mrożonej włoszczyzny w paski- 2 duże cebule- 1 por (biała część)- 2 listki laurowe- ostra papryka- sól, pieprz- szczypta ksylitolu (lub cukru)- olej kokosowy bezzapachowy lub smalec do obsmażeniaUmyte golonki osuszamy, nacieramy mocno solą, posypujemy ostrą papryką i odstawiamy pod przykryciem w chłodne miejsce na całą noc.Na

Smaczne Zdrowe
Szynka herbaciana babci Basi 273

Sposób przygotowania : Mięso szybko obsmażam na złocisty kolor na gorącym tłuszczu ( łyżce smalcu) lekko tylko doprawiam -posypałam papryką i majerankiem. Możemy posypać popularną mieszanką smakową zawierającą suszone warzywa i zioła. Następnie przygotowuję taką zalewę : 2 litry wody, 3/4 szklanki soli,(można trochę mniej ) liście z pięciu cebul, 5 bardzo dobrych herbatek expresowych ( ja dałam Lipton EARL GREY ) 3 ziela angielskie

Pysznosci Babci Basi
Pörkölt, czyli oryginalny gulasz węgierski 152

prosta i uniwersalna. Podstawą jest papryka: mielona, w paście, strąkach, czy czuszka (ostra papryczka). Kolejnymi ważnymi elementami są czosnek i cebula i wreszcie pomidory. Słodkie, słoneczne i soczyste. Musimy, tak jak wcześniej wspominaliśmy,  pamiętać o tłuszczu: słoninie, smalcu, oliwie czy oleju. I to już praktycznie wszystkie sekrety magii kociołkowania i samej kuchni węgierskiej. Oczywiście kuchnia węgierska słynie ze swojej(...)ochotę. Albo można nic nie dodawać i podać go z kaszą, ryżem, makaronem lub ziemniakami. Jest pyszny! 1-1,5 kg wołowiny (ewentualnie dziczyzny lub miks tych mięs) 3 cebule 4 łyżki pasty paprykowej lub mielonej słodkiej papryki 100 g słoniny wędzonej (ew. 3 łyżki oleju) 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1 litr wody sól, pieprz do smaku Rozpalamy ognisko

Marder&Marder Manufacture
ROLADA SEROWA Z MIĘSEM MIELONYM (keto, LCHF, bez glutenu) 653

mięsa mielonego (u mnie 250 g łopatka i 250 g karczek) 200 g pieczarek 100 g cebuli 60 g czerwonej i żółtej papryki 1 łyżeczka siekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony 10 g smalcu (u mnie gęsi) Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.dodać całe jajka i majonez. Masę wyłożyć

Ola la LCHF
Tortilla z kotletem schabowym 91

tortille: tortilla ( 30 cm) : 4 szt. sałata lodowa: 4 liście ogórek zielony: 1 szt. pomidor: 1 szt. papryka czerwona: 1 szt. cebula: 1 szt. Kotlety: plastry schabu bez kości: 3 – 4 szt. sól oraz pieprz do smaku smalec do smażenia Sos czosnkowy: jogurt gęsty naturalny: 4 łyżki majonez: 2 łyżki czosnek: 1 – 2 ząbki natka pietruszki suszona(...)możesz dodać nieco soku z cytryny. Dopraw solą, pieprzem oraz dodaj suszoną natkę pietruszki. Sałatę umyj oraz dokładnie osusz. Obranego ogórka pokrój w słupki, podobnie paprykę, natomiast pomidora i cebulę skrój w plasterki lub półplasterki. Tortille skrop nieco wodą i podgrzewaj na patelni nie więcej niż 20 – 30 sekund z każdej strony. Następnie na każdej połóż na środku sałatę

Kuchnia Na Wypasie
Po rosołowy pasztet mieszany w trzech smakach 152

marchewki z rosołu 1 pietruszka z rosołu kawałek bulwy selera z rosołu 35 dag cebuli 3 kajzerki 4 jajka około 5 łyżeczek soli 1,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu łyżeczka świeżo otartej gałki muszkatołowej łyżeczka imbiru 10 dag orzechów włoskich 10 dag suszonych śliwek kalifornijskich smalec i bułka tarta do formy (lub grubsza folia aluminiowa do wyłożenia) WYKONANIE: Łopatkę(...)podgardle, wątróbkę, cebulę, warzywa z rosołu i kajzerki przepuścić trzy razy przez maszynkę do mielenia. Dodać jajka, doprawić do smaku solą (najlepiej dodawać stopniowo, żeby nie przesolić), pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową, bardzo dokładnie wymieszać. Masę podzielić na trzy części: do jednej dodać orzechy, do drugiej suszone śliwki, trzecią pozostawić bez dodatków. Masy przełożyć do wysmarowanych smalcem i wysypanych bułką

Kuchenne zapiski Edyty
ZUPA GULASZOWA WERSJA ll 318

dowolnie) lub wody - sól do smaku - 4 łyżeczki ostrej czerwonej papryki - 2 łyżki (stałego) bezzapachowego oleju kokosowego lub smalcu (ew.oliwy) +    1 łyżka do podsmażenia warzyw na patelni W garnku rozgrzać olej kokosowy, wrzucić obrane i pokrojone w kostkę cebule i podsmażyć do miękkości. Następnie dodajemy partiami pokrojone w dość dużą kostkę mięso i podsmażamy. Gdy podsmażymy całe mięso

Smaczne Zdrowe
Węgierska zupa gulaszowa. 938

wspólniczki, więc robię co w mojej mocy by sprostać ;) Składniki: 500 g gulaszowej wieprzowiny lub wołowiny (lub mieszanka) 1 cebula 1 pomidor 1/2 czerwonej papryki (opcjonalnie) 2 większe ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka mały kawałek selera 1 łyżka oleju (lub smalcu) 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 2 - 3 łyżeczki pasty paprykowej piros arany (łagodnej lub ostrej wg smaku) lub innej

zadanie-gotowanie
Potrawka z Zająca 100

Składniki: pół zająca  (bo drugie pół dostał mój Brat) 2 cebule 200 g śmietany - z Bażanowic 18% sól, kolorowe ziarenka pieprzu szczypta rozmarynu, lubczyku kilka gałązek świeżego tymianku 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki musztardy (sarepska) ok 50 ml białego półwytrawnego wina pół łyżki smalcu pęczek natki pietruszki 3 - 4 listki laurowe 4 ziarna ziela angielskiego Przygotowanie: Zająca pokroić(...)listkiem laurowym, zielem angielskim i musztardą. Przykryć folią i do lodówki na noc. Na patelni roztopić smalec i mocno podsmażyć zająca. Następnie wlać wino i trzymać na ogniu niech alkohol odparuje. Przełożyć mięso do garnka, podlać wodą. Na tej samej patelni podsmażyć cebule i dodać do zająca. Przyprawić do smaku. Dodać śmietanę, wszystko wymieszać i gotować

Gaździnka warzy
Młoda kapusta zasmażana z boczkiem i koperkiem 126

Wspaniały, wiosenny  dodatek do dań obiadowych. Składniki: 1 nieduża młoda kapusta 150-200 g parzonego boczku 1 cebula 1 czubata łyżeczka mąki krupczatki pęczek koperku 1 łyżka soku z cytryny 3/4 szklanki bulionu sól, pieprz 1 łyżeczka miodu/cukru 1 łyżka smalcu Wykonanie: kapustę obrać z zwierzchnich liści, przekroić na 4 części i poszatkować w 0,5 cm paski. Zalać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sezamowy chlebek nadziewany gotowanymi warzywami 168

mąki 15 g drożdży 1 łyżeczka cukru 250-300 ml letniej wody 100 g smalcu 1 płaska łyżeczka soli sezam do posypania 1 żółtko 300g warzyw ( kapusta lub szpinak lub burak liściowy "lukullus" czy jakies inne dowolne warzywa liściaste ) 100 g szynki 50g boczku cebula 2 łyżki bułki tartej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Rozpuścić drożdże w pół szklanki letniej wody z cukrem(...)folią spożywczą i odstawić na 5 minut.   W międzyczasie dodać sól do letniej wody, przesiać mąkę. Na srodku mąki zrobić dołek wlać do niego nasze lekko wyrośnięte drożdże, smalec oraz prawie całą letnią wodę. Wyrobć ciasto na gładką kulę, w razie potrzeby podlać resztą wody. Ilość wody zależy od wilgotności mąki. Odstawić do wyrośnięcia.  Naczynie , w którym

zielonacukinka
GOLONKI W CZERWONYM WINIE 150

peklowane) przednie golonki (u mnie łącznie 2,4kg) - ok. 2 szklanek (0,5l) czerwonego wytrawnego wina (u mnie Chianti) - 1 duża cebula - świeżo mielony pieprz - czosnek (świeży i/lub mielony) - po łyżce masła klarowanego i oleju kokosowego (bezzapachowego) lub smalcu - 3 liście laurowe - 6 kulek ziela angielskiego - suszony rozmaryn (lub inne zioło) - 50g soli himalajskiej (do zalewy) - 1/2 łyżeczki miodu(...)drugi dzień golonki wyjmujemy z zalewy, delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacinamy skórę golonek, w kratkę (nie trzeba, ale można). Na patelni obsmażamy na maśle klarowanym i oleju kokosowym (lub smalcu) golonki, z każdej strony po kilka minut. Następnie przekładamy golonki do żaroodpornego naczynia, zalewamy tłuszczem z patelni, posypujemy świeżo mielonym pieprzem oraz czosnkiem, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, wlewamy

Smaczne Zdrowe
Oponki z mięsa mielonego 143

nimi zabawy ale zaskoczenie innych gwarantowane;) SKŁADNIKI: 300g pieczarek, 500g mięsa mielonego, 1 cebula, 1 szklanka otrębów pszennych, 2 jajka, Bułka tarta Sól, Pieprz, 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego  1 płaska łyżeczka słodkiej papryki Olej do smażenia (plus dodaje 1 łyżkę smalcu) PRZYGOTOWANIE: Pieczarki myjemy, osuszamy i ścieramy na grubych oczkach tarki . Na rozgrzaną suchą patelnie wrzucamy pieczarki

Kubki smaku
Kotlety z boczniaków nadziewane serem, a’la de volaille 111

wędzonego na zimno, nie parzonego ( około 0,3 kg) ser topiony w plasterkach, najlepiej z szynką granulowany czosnek do smaku 2 małe cebule 2-3 jajka bułka tarta do obtoczenia sól, pieprz do smaku klarowane masło lub smalec do smażenia ( można użyć oleju, chociaż osobiście wolę smalec i masło ) Na rozgrzanej patelni wytop boczek, aż się mocno zrumieni, dodaj cebulkę

Ogrodnik w podróży
Biała kiełbasa w serwatce 111

jest w dobrych sklepach ze zdrową żywnością. Danie można podać z samym pieczywem, chrzanem lub musztardą. Tutaj puree z ziemniaków plus smalec ze skwarkami. Pycha <3 Składniki 1 kg białej, surowej kiełbasy 2 l serwatki 1 cebula 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz       Przygotowanie   Normal

R'n'G Kitchen