udźca wołowego - 2 marchewki średnie - 1 pietruszka - kawałek selera - 1 średni por lub 2 cebule - pieprz czarny i sól - 4 liście laurowe i ziele angielskie - 4 ząbki czosnku lub więcej - szczypta tymianku i rozmarynu - duża łyżka koncentratu pomidorowego - bulion lub woda do podlania sosu - smalec lub olej do smażenia - 1/3 szklanki wina czerwonego lub bulionu czy wody Mięso umyj
Pasje JolkiSkładniki: mięso mielone 60 dag, jajka 1 sztuka, bułka namoczona w mleku 1 sztuka, cebula podsmażona 1 większa, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, bułka tarta 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, śmietana gęsta 2 łyżeczki, mozzarella małe kulki 10 sztuk, smalec - ile potrzeba bułkę namoczyć w mleku, cebulkę zeszklić na 1 łyżeczce smalcu, świeże mielone mięso
W Mojej Kuchni Lubięcała pierś kurczaka 2 sałaty rzymskie baby 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka smalcu gęsiego -można kupić w sklepie kaufland sok z 1/2 cytryny 1łyżka natki pietruszki 1 łyżeczka tymianku 1,5 łyżeczki papryki czerwonej wędzonej 2-3 ząbki czosnku w plasterkach pół cebuli pokrojonej w kostkę 7-8 pieczarek pół czerwonej papryki sól Wykonanie Umyta i osuszona pierś
w mojej kuchniSkładniki: 2 polędwiczki z dzika , u mnie około 1 kg 2 łyżki smalcu do smażenia sól Składniki marynaty: 2 szklanki wody 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 ząbki czosnku utarte 2 łyżki octu balsamicznego 5 ziaren pieprzu czarnego 1 duża cebula pokrojona w piórka 2 goździki 3 ziarna jałowca Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty wkładamy do małego garnka
Proste Potrawyczarnego, 4 ziarna ziela angielskiego, mała gałązka rozmarynu, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, cebula pierożki: 3 śliski suszone, mięso z rosołu, sól, pieprz ciasto na pierogi: 300 ml mąki, 160 -180 ml ciepłej wody, 1 łyżka roztopionego masła, szczypta soli sól, tłuszcz (najlepiej smalec z gęsi) do smażenia Korpus z gęsi włożyć do garnka, dodać obraną włoszczyznę, przyprawy, zalać
królestwo garówgrzybów 1/2 selera 1 korzeń pietruszki 2 marchewki 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu kolorowego w ziarenkach 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka cząbru 1 gałązka lubczyku *** 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 5 ziarenek owoców jałowca 2 łyżki smalcu Pozostałe składniki 1 jajko XL 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka(...)pieprzu ziołowego pieprz czarny mielony sól Instructions Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin. Mięso jelenia kroimy w większe kawałki. W garnku rozgrzewamy smalec, wrzucamy mięso i chwilę podsmażamy. Całość zalewamy winem i gotujemy około 5 minut, aby alkohol odparował. Dodajemy tyle wody, aby mięso było delikatnie przykryte. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut. Podczas tego wstępnego gotowania
Wędrówki po kuchnigłówki świeżej kapusty białej ( czyli zwykłej ) 0,5 kg drobiowych wątróbek 1 średniej wielkości cebula kawałek wędzonego , nie parzonego boczku ( mniej więcej 7 x 7 cm ) 1 ząbek czosnku 1/2 pęczka świeżego koperku 1 płaska łyżeczka cukru lub miodu sól , pieprz do smaku 1 łyżka smalcu Wątróbki, płukamy pod bieżącą , zimną wodą i oczyszczamy z wszelkich farfocli , żyłek , tłuszczy oraz
Ogrodnik w podróżykombinować i podczas przygotowywania dodać jabłka, suszoną śliwkę czy inne składniki urozmaicające smak. SMALEC WEGETARIAŃSKI. (PASTA Z BIAŁEJ FASOLI) /znaleziony w sieci, zmodyfikowany przez mnie;/ na 1 słoiczek 300 g 1 puszka białej fasoli 1-2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka majeranku 1 duża cebula 1 duży (2 mniejsze) ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarenka pieprzu
W kuchni Karmel-itkidietetyczny pomysł na obiad z chudym mięskiem i dużą ilością warzyw. Mój gulasz z indyka to uniwersalna potrawa, którą możesz zrobić z ulubionymi warzywami. Ja wykorzystałam: cukinię, marchewkę, seler, cebulę i czosnek. Potrawę możesz urozmaicić o takie warzywa jak: pieczarki, paprykę, kiszoną kapustę, pomidory, pietruszkę, pora, groszek i paprykę konserwową. Jestem pewna, że świetnie będą pasowały także kawałki ananasa(...)cukinii (1 nieduża) 400 g marchewki (2 – 3 średnie) 150 g cebuli (1 średnia) 100 g korzenia selera (1 mały lub pół średniego) 2 ząbki czosnku 100 g koncentratu pomidorowego 750 ml wody (3 szklanki) 4 łyżki tłuszczu do podsmażenia (oliwa z oliwek, olej roślinny lub smalec) 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego do marynowania mięsa
Ania gotujeMajowe wyzwanie blogerek i blogerów to piknikowe smakołyki. Moja propozycja to tartaletki ze szparagami, kozim serem i pieczoną cebulą. Zrobiłam 4 małe, ale można zrobić
Stare Garybędzie ją obrać) 2 cebule dwa duże pomidory malinowe lub puszka krojonych 1 ostra papryczka(można pominąć jak wolicie łagodniejszą ) ok pół szkl. zielonej soczewicy 1 marchewka 1 pietruszka 3 ząbki czosnku sól pieprz 60 ml śmietanki 30% bulion lub 2 kostki rosołowe 1 duży liść laurowy 2-3 ziela angielskie olej lub smalec do smażenia Przygotowanie: Łopatkę kroimy(...)pietruszkę pokrojoną w plasterki,liść laurowy i ziele angielskie - gotujemy ok 30 min. W tym czasie kroimy pieczarki w plasterki i również przesmażamy na patelni i dorzucamy do mięsa.Cebulę kroimy w piórka i też podsmażamy na patelni i dodajemy do mięsa,dodajemy również pokrojoną drobniutko papryczkę ostrą.Gotujemy jeszcze trochę i jak mięsko będzie już prawie miękkie,dodajemy pokrojone
Swojskie jedzonkoSKŁADNIKI I PRZYPRAWY -słonina bez skóry 1,5 kg -cebula 2 szt. duże -czosnek 1 główka -papryka chilli 3-4 szt. lub zwykła 1 szt. -sól morska -pieprz czarny -pieprz ziołowy białowieski (mieszanka przypraw:gorczyca, majeranek, kminek, kolendra, lubczyk, papryka ostra i słodka, jałowiec) WYKONANIE Słoninę kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka najlepiej z grubym dnem i wytapiamy(...)cebulkę pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić i zeszklić na patelni używając do tego odrobiny wytopionego naszego smalcu. Tak zeszkloną cebulkę i czosnek wrzucamy do wytopionego gotowego smalcu, dodajemy wszystkie przyprawy według własnego uznania. Dokładnie mieszamy. Wytopiony gotowy smalec przelewamy do słoika lub innych naczyń co jakiś czas mieszaj i potrząsaj słoikiem w czasie gdy będzie zastygać
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.prawidłowym usmażeniu stek na pewno nie będzie przesuszony. Na patelni o grubym dnie rozpuszczamy i podgrzewamy łyżeczkę tłuszczu – oleju rzepakowego, oleju ryżowego, bezsmakowego oleju kokosowego, wieprzowego, gęsiego albo kaczego smalcu. Tłuszczu nie powinno być dużo, ma dawać tylko lekki poślizg na patelni – mięso musi się stykać z jej powierzchnią żeby móc się zrumienić. Steki wykładamy na gorącą patelnię(...)rostbefu lub antrykotu) 50g masła 82% tłuszczu 2 szalotki albo czerwona cebula (70-80g) 120ml płynnej, słodkiej śmietanki 30% tłuszczu 4 łyżki brandy 2 łyżki sosu Worcestershire 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 płaska łyżka oleju rzepakowego/ryżowego lub smalcu do smażenia steków 1,5 łyżeczki kolorowego pieprzu ziarnistego, utłuczonego w moździerzu lub grubo
Karo in the Kitchenduża cebula – 140 g orzechów włoskich lub pekan – 1 łyżka sosu sojowego – sól, pieprz – ½ łyżeczki papryki słodkiej – ½ łyżeczki bazylii – ½ łyżeczki tymianku – olej do smażenia Soczewicę ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Orzechy upraż na suchej patelni. Grzyby suszone zmiel na pyłek. Na patelni rozgrzej olej i usmaż cebulę, następnie dodaj posiekany czosnek. Smaż przez(...)robota kuchennego wsyp proszek z grzybów, dodaj ugotowaną soczewicę, prażone orzechy i cebulę z pieczarkami. Wlej sos sojowy oraz dodaj pozostałe przyprawy. Przetwarzaj do momentu aż uzyskasz gładką masę. Gotowe smarowidło przełóż do słoiczków. Przechowuj w lodówce do 5 dni. Jeśli lubisz dipy , pasztety , smalce i pasty na kanapki to ten wegański przepis na pastę z soczewicy jest znakomitą propozycją
Zdrowy Styl Joanny