mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula pokrojona w kosteczkę 1 jajko 2 duże ząbki czosnku 8 kromek namoczonego w wodzie chleba wieloziarnistego 1/2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki soli szczypta weget y 3/4 łyżeczki pieprzu 3 łyżki wod y bułka tarta smalec do smażenia Mielone przełożyć do miski
Gotuj z Agneswiększej miski przekładamy mięso, ugotowany ryż, pokrojoną cebulę i paprykę. Dodajemy jajko oraz bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem, liściem lubczyku i ostrą papryką. Wszystko dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Z gotowej formujemy średniej wielkości płaskie kotlety mielone. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni z olejem lub smalcem. Podajemy z ulubioną surówką i smażonym kalafiorem
VioletoweKucharzenieSkładniki na Gulasz Waga warzyw podana jest przed obieraniem. Podane składniki są na 6 porcji. 1 kg mięsa wieprzowego (szynka, łopatka, schab lub polędwiczka) 400 g pieczarek 200 g cebuli 3 średnie ząbki czosnku 6 suszonych pomidorów w oleju 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe 1 łyżka bazylii (ewentualnie oregano lub ziół prowansalskich) 2 łyżeczki(...)szczypty świeżo zmielonego pieprzu czarnego opcjonalnie 1 łyżka mąki pszennej lub ziemniaczanej do zagęszczenia sosu dodatkowo około 4 łyżki tłuszczu do obsmażenia mięsa i warzyw (olej roślinny lub smalec) oraz woda do duszenia gulaszu Sposób wykonania gulaszu wieprzowego Do zrobienia potrawy potrzebować będziemy przede wszystkim: ostrego noża i deski do krojenia, patelni oraz garnka. Zanim przystąpisz do wykonywania gulaszu, przeczytaj
Ania gotujesłoniny krojonej w kostkę bez skóry 1 duża cebule 1 duże jabłko 100 g boczku wędzonego 1/2 łyżeczki majeranku sól do smaku Wykonanie: Pokrojoną w kostkę słoninę wrzucamy na patelnie, dodajemy sól i topię na malutkim gazie przez około 25 minut. Gdy skwarki będą przyrumienione dodajemy rozdrobnioną w kostkę cebule i boczek. Smażymy kolejne 15 minut na małym ogniu(...)obrane i starte na tarce jabłko. Mieszamy delikatnie, aż do momentu gdy jabłko stanie się szkliste. Doprawiamy ziołami i solą. Przekładamy do pojemników, w czasie stygnięcia zamieszać. Taki smalec można przetrzymywać do 2 tygodni . SMACZNEGO
Fiołkowe Talerzesłoniny krojonej w kostkę bez skóry 1 duża cebule 1 duże jabłko 100 g boczku wędzonego 1/2 łyżeczki majeranku sól do smaku Wykonanie: Pokrojoną w kostkę słoninę wrzucamy na patelnie, dodajemy sól i topię na malutkim gazie przez około 25 minut. Gdy skwarki będą przyrumienione dodajemy rozdrobnioną w kostkę cebule i boczek. Smażymy kolejne 15 minut na małym ogniu(...)obrane i starte na tarce jabłko. Mieszamy delikatnie, aż do momentu gdy jabłko stanie się szkliste. Doprawiamy ziołami i solą. Przekładamy do pojemników, w czasie stygnięcia zamieszać. Taki smalec można przetrzymywać do 2 tygodni . SMACZNEGO
Fiołkowe TalerzeLeczo jest węgierską potrawą przygotowywaną na smalcu i z dodatkiem słoniny. Często podawane jest jako dodatek do dania mięsnego. Osobiście wolę jego lżejszą wersję i traktuję jako danie jednogarnkowe. Bardzo dobrze smakuje również na ostro - z dodatkiem np. sosu piri-piri. Składniki - 3 czerwone papryki - 2 średnie cukinie - 2 marchewki - cebula - 200g kiełbasy - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - 2 łyżki oleju
Zielona Kuchniasporą ilością mięsca – lekka (my smalec zastąpiliśmy oliwą i jest jej niewiele), z chudej wołowiny, pełna warzyw, papryki. Można się od niej uzależnić :) Składniki: ok. 0,5-0,7 mięsa wołowego (ja używam karku i pręgi) 1,5 – 2 l bulionu wołowego 2 marchwie 2 ziemniaki 1 korzeń pietruszki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy
Pociąg Do Kuchnizamiennikiem dla tradycyjnego kalorycznego smalcu. Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda . Ciasto: 200 dag mąki 1/4 kostki drożdży 1 jajko 1/2 szklanki mleka 2 łyżki Smakowitej Pajdy 1/2 łyżeczki soli Farsz: 4 czerwone cebule 3 jajka 1/2 szklanki gęstej
Jadło i czytadłoboczku to po prostu taki smalec z dodatkiem mięsa. Stopiłam skrawki boczku, które były za małe na pieczenie czy wędzenie. Boczek był taki średnio tłusty, pół mięsa chudego mięsa i pół tłuszczu. Zamiast boczku można też stopić słoninę z dodatkiem łopatki czy karkówki. składniki: ok 1,5 kg boczku 2 średnie cebule 1 łyżka majeranku 1/3 łyżeczki soli Boczek pokroić
Monia miesza i gotujeZdecydowania najlepszy i mój ulubiony przepis na smalec wegetariański. Koleżanka wczoraj stwierdziła, że smalczyk wegetariański brzmi jak oksymoron. Niech będzie, że oksymoron ale za to jaki smaczny! Polecam zajadać się nim na pajdzie chleba z kiszonymi ogórkami i świeżym tymiankiem. Mmmmmm, pychotka... Składniki (duża porcja(...)kilka osób i parę dni) : 6 większych cebul 3 jabłka ze skórką 3/4 szklanki rodzynek (umytych i namoczonych) 3/4 szklanki słonecznika 2 łyżki sezamu (opcjonalnie) 1/2 kostki masła 1/3 szklanki oliwy z oliwek do smażenia sól do smaku Przygotowanie (25 minut): - cebulę pokroić w grubą kostkę - jabłka pokroić w 1 cm kawałki - namoczone rodzynki odsączyć - cebulę usmażyć na złoty kolor
Pora na pora i pomidoraPamiętacie nasz chleb z cebulką?Do tego chleba idealnie pasuje domowy smalec.Kupujemy 1 kg świeżej słoniny ( uwaga!: świeża słonina nie ma żadnego zapachu;jeśli
Maminek kulinarnyanchois, z pieczarkami, z bakłażanem, z cebulą i miodem to tylko niektóre warianty. Ważne - składniki powinny być jak najwyższej jakości i nie należy przesadzać z ich ilością - 3-4 dodatki w zupełności wystarczą, inaczej to nie będzie już prawdziwa coca.Co ciekawe, cocę można przygotować również na słodko - piecze się ją ze smalcem dla większej kruchości, zaś wierzch posypuje cukrem, orzeszkami
Chilli Czosnek i Oliwaskończywszy. Kiedyś często smażono soffritto na smalcu, czasami na najtłustszej pancettcie, a najczęściej – na oliwie. W zależności od tego, do czego soffritto używamy, smażone jest krócej lub dłużej – tylko do zrumienienia, do skarmelizowania, albo nawet do momentu aż warzywa zaczną tracić swój kształt i będą przypominać gęsty przecier. Marchew cienko obieramy skórki, obieramy cebulę, seler naciowy myjemy. Warzywa kroimy
Karo in the Kitchenpietruszka, kawałek selera, 1 cebula, 3 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu czarnego, listek laurowy, ząbek czosnku, 250 g wątróbki drobiowej, tłuszcz do smażenia, 100 ml sherry, 100 ml gęstej śmietany, łyżka świeżych listków tymianku, sól, pieprz, Ja użyłam wątróbkę z gęsi, ale może być z kurczaka lub kaczki. Smażyłam na smalcu z gęsi. Kurczaka umyć, osuszyć, zdjąć
królestwo garówminut.Na podpieczony spód wyłożyć buraki z cebulą, ewentulanie przyprawić jeszcze solą, pieprzem czy ostrą papryką, posypać pokrojonym w kosteczkę serem feta i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 20 minut.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Margarynę w cieście można zastąpić masłem lub kompozycją masła (80g) i smalcu (60g).Ciasto łatwo się rozwałkowuje i przekłada
Gospodyni Miejska