smalec z cebulą - 1891 przepisów (strona:100/127)

Pasztet domowy z królikiem 122

odciskamy. Mięso, wątróbkę, cebule, bułki, grzyby przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę. Wszystko mieszamy dokładnie z dużej misce, doprawiamy do smaku solą, pieprzem ,majerankiem, startą gałką muszkatołową, dodajemy jajka, kaszę mannę w razie potrzeby wlewamy trochę wywaru z gotowania mięsa. Masa nie może być sucha. Masę odstawiamy na 30 minut do przegryzienia. Następnie przekładamy do foremek wysmarowanych smalcem i obsypanych bułką

Smak mojej kuchni
Sałatka warzywna zimowa 87

smalcem. Jest to idealne rozwiązanie, gdy spieszę się i nie mam czasu zrobić innej surówki. Chrupiące, słodkawe warzywa, delikatnie octowe, zagościły w mojej rodzinie na stałe. Do sałatki można dodać również paprykę lub zielone pomidory w proporcjach dowolnych, bo zawsze się udaje. Składniki: • 2 kg ogórków • 1 kg kapusty białej • 1 kg cebuli

To co kocham
Smalec po staropolsku 130

Smalcu nie robię często,może tak raz na dwa miesiące, kiedy Tacie się zamarzy kanapka z tym specjałem do zimnego piwa :) Trzeba przyznać, że smakuje wybornie. Szkoda tylko, że jest taki niezdrowy i kaloryczny :( Ten zrobiony był na ostatki. SKŁADNIKI: 25 dkg słoniny 25 dkg surowego boczku 1 nieduże jabłko 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku sól

Gosia gotuje
Perliczka w winie z wolnowaru 208

smalcu, roztopić  2 łyżki masła lub oleju.  Włożyć kawałki perliczki i  lekko obsmażać aż się zrumienią -  około 3 minut z każdej strony. Perliczkę odłożyć na bok. Bulion z winem podgrzać. Roztopić pozostałe masło  z 1 łyżką oleju. Dodać grzyby i smażyć  aż brzegi lekko się zbrązowią - 3 do 5 minut. Dodać marchewkę, cebulę, czosnek

Stare Gary
Wegański smalec :) 211

słoninę w smalcu (i smak też jest podobny do zwykłego). Kto wie, być może za jakiś czas odkryję sposób na zrobienie fasolowego mleka, masła i schabowego :) A tymczasem postanowiłam przetestować przepis, który mnie zaintrygował i muszę przyznać szczerze, że wynik bardzo pozytywnie nas zaskoczył :) Składniki: 3/4 szkl. białej fasoli 2 niewielkie jabłka 2 nieduże cebule 4 ząbki czosnku 3/4 szkl

chwile dla mnie
Jak zrobić kotlety mielone 1020

nadmiaru wody/mleka. Jeśli nie macie bułki, jako zamiennika użyjcie ugotowanego ziemniaka przeciśniętego przez praskę czy też 3-4 łyżek ugotowanej kaszy. Cebula W przepisie jest bardzo drobno posiekana cebula surowa. Jeśli chcecie nieco odmienić smak kotletów, podsmażcie najpierw cebulkę na maśle i dopiero taką dodajcie do mięsa. Bułka tarta Niby prosta rzecz, ale jeśli porównacie bułki tarte różnych firm, każda(...)spłaszczamy. Pamiętam jak moja babcia formowała kotlety mokrymi dłońmi, a następnie nacinała w kratkę z obu stron.   Smażenie Smażymy kotlety na oleju chociaż wcześniej często używano do tego smalcu. Kładziemy kotlety na gorący tłuszcz i zmniejszamy ogień. Jeśli tłuszcz będzie zbyt gorący, to kotlety się szybko spalą na zewnątrz, w środku pozostając surowe. Jeśli olej będzie miał zbyt niską

Mieszam w Garnku
Tuste ze morelami i mandlami (Smalec z morelami i migdałami) 138

Tuste niyftorzi lubiōm 1 yno 2 bez dodatkōw, sōm 3 tyż take 4 , co to lubiōm dać tam trocha cebuli i możno jeszcze potarte jabko, a joł 5 nojbarzi 6 lubia take wynołkwiane 7 . Je to kuchnia ajnfachowo 8 , ale jak cojsik takego postawicie na stole, to zarozki 9 sie zrobi trocha barzi elegancko i taki fet 10 bydzie idealny(...)fertich 24 . Smacznego 1 ō- samogłoska w wymowie między o i u 2 tylko 3 są 4 tacy 5 ja 6 najbardziej 7 wymyślne 8 prosta 9 zaraz 10 smalec 11 uroczystości 12 słoniny 13 garść 14 migdałów 15 pół 16 szczypta 17 szczypta 18 pokrójcie 19 mniejsze kawałki 20 przypieczone 21 wrzućcie 22 zdejmijcie 23 ostudzi 24 gotowe Artykuł

Chop w kuchni
Pulpeciki z indyka w sosie serowo porowym 110

bułka tarta - smalec lub olej do smażenia 1. Odciąć skórki od chleba, namoczyć chleb w mleku , odcisnąć i połączyć z mięsem. Dodać jajko i przyprawy, dobrze wymieszać, formować kuleczki i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rumiano na rozgrzanym tłuszczu, a następnie odsączyć na ręczniku papierowym. Sos serowo - porowy: - 1 por, tylko biała część - 1 duża cebula - 1 serek topiony

Apetyczna babeczka
Grzybowe frykadelki w sosie i kasza gryczana 125

oleju przyrumienić cebulę , dodać grzyby (utłuczone suszone opieńki lub inne leśne) Podlać bulionem, dodać przyprawy, pogotować ok 10 min, śmietanę wymieszać z mąką, dodać do niej trochę bazy na sos wymieszać i dodać śmietanę do sosu, wymieszać i chwilę pogotować. Na koniec doprawić sosem sojowym grzybowym który nada sosowi pięknego koloru. Frykadelki usmażyć na tłuszczu (najlepiej smalcu) włożyć do sosu

Gotowanie jest łatwe
ZAPIEKANKA Z BRUKSELKI I MIĘSA MIELONEGO POD SEROWO-ŚMIETANOWĄ PIERZYNKĄ (keto, LCHF, optymalna, bez glutenu) 171

smalcu ( u mnie smalec gęsi ) 200 g śmietany 30% 300 g sera żółtego sól pieprz gałka muszkatołowa opcjonalnie inne przyprawy Brukselkę umyć, zdjąć wierzchnie liście, odciąć twarde końcówki następnie ponacinać je. Przygotowana brukselkę gotować przez 15 minut w osolonej i osłodzonej lekko wodzie. Mięso podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, doprawiając solą i pieprzem. Można dodać także pokrojoną w kostkę cebulę, przecier

Ola la LCHF
Sos a'la bolognese (na dwa sposoby) 101

Barbanaba Chiaramonti). W 1891 roku Pellegrino Artusi opublikował w swojej książce kucharskiej przepis na maccheroni alla bolognese, czyli makaron po bolońsku, w skład którego wchodziły mięso cielęce, dojrzewający boczek, cebula i marchew. Wszystko miało być mielone, podsmażone na maśle i długo duszone z dodatkiem bulionu. Artusi radził, by smak sosu wzbogacić poprzez dodatek suszonych grzybów, trufli, wątróbki lub śmietanki(...)czasem uległ modyfikacjom. W roku 1982 Włoska Akademia Kulinarna opublikowała przepis na klasyczną wersję ragu alla bolognese. Taki sos boloński składa się z mięsa wołowego, surowego dojrzewającego boczku, marchwi, cebuli, selera, wytrawnego białego wina, bulionu, przecieru pomidorowego (passaty), mleka, soli i pieprzu. Co ciekawe, Akademia opublikowała również wersję bolognese dla kuchni amerykańskiej. W kuchni włoskiej istnieje również ragu napoletano

Obiad gotowy
Pasztet w kruchym cieście 142

wysycha i dłużej zachowuje swój smak. Upieczony  w małych foremkach pasztet można zamrozić i przechować na inną okazję. Doskonale smakuje z barszczem lub z konfiturą z czerwonej cebuli, przepis na konfiturę niebawem na blogu.  Polecam! Pasztet w kruchym cieście Składniki na 6-8 kokilek: Na ciasto kruche: 2 szklanki  200g zimnego masła pół łyżeczki soli pół łyżeczki(...)Wątróbkę wyjmujemy, a mięso z wywarem odstawiamy do wystudzenia. Następnie mięso z udek oddzielamy od kości. Cebule kroimy w piórka, podsmażamy na łyżce tłuszczu, odstawiamy do wystudzenia.  Bułki zalewamy wywarem z gotowania mięsa, gdy się namoczą lekko odciskamy.  Mięso, wątróbkę, cebule i bułki przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i tartą

Smak mojej kuchni
Smalec domowy, smalec ze skwarkami do chleba 93

smalcem chyba nikomu nie jest obcy, a ten domowy najsmaczniejszy. Zawsze robię go więcej, bo jak upiekę świeży bochenek chleba to znika w trybie błyskawicznym. Bardzo lubię dużo dodatków, wyraźny smak i zapach, a do tego kiszony ogórek i jest smacznie jak u Mamy!.  Składniki: - 1 1/2 kg mielonej słoniny - 30 dag wędzonego boczku - 3 duże cebule - 3 duże

Apetyczna babeczka
Schaboszczak z pieczarkami 97

pół cebuli sól pieprz kolorowy oregano do panierowania ; mąka jajko bułka tarta młode ziemniaki sałata Pieczarki umyć, pokroić na plasterki i usmażyć na maśle razem z cebulką. Doprawić solą i pieprzem oraz szczyptą oregano. Schab robić młotkiem na cienki duzy kotlet, posypać solą i pieprzem kolorowym z młynka, panierować w mące, jajku i bułce tartej , smażyć najlepiej na smalcu

Gotowanie jest łatwe
Pasztetowa domowa parzona 151

mieszczące się w maszynce do mielenia, a następnie mielić 3 razy używając  sitka  3 mm.  Można też wszystko rozdrobnić przy pomocy blendera.Zmielić  najpierw cebulę, potem wątrobę, dalej boczek i podgardle oraz słoninę. Do zmielonego dodać sól i przyprawy, a na końcu sparzoną kaszę. Dobrze wszystko wymieszać.Jelita wypłukać w wodzie o temp(...)Jeżeli na opakowaniu napisane jest ,że trzeba moczyć - należy zastosować się do instrukcji.  Na maszynkę nałożyć wkładkę dystansującą i  końcówkę do nadziewania kiełbas. Końcówkę posmarować smalcem, nałożyć trochę masy, uruchomić maszynkę , tak aby trochę masy wyszło przez końcówkę do nadziewania. Teraz naciągnąć na końcówkę jelito, zawiązać je na końcu i zacząć nadziewać Najlepiej robić to w dwie osoby

Stare Gary