przeciętny Kowalski spożywa 2,5 tego cudu, co daje 100 milionów pączków zjedzonych w ciągu jednego dnia. Nieźle. Początkowo pączki wyrabiano z ciasta chlebowego i okraszano je słoniną i cebulą, popijając wódką. Dla mnie bomba, o niebo to wolę niż różę i lukier! Dopiero XVIII wiek przyniósł pączki w wersji słodkiej oraz faworki. Jeden pączek to prawie 400 kalorii. Wiecie(...)równa się 2,5 godzinom gadania przez telefon. Więc zawsze z jakąś koleżanką możecie… ekhm… poćwiczyć. Jak wiecie, pieczenie nie jest moim ukochanym zajęciem. Smażenie pączków w smalcu też średnio mnie nęciło. Jednak jeden podlec wlazł mi na ambicję i proszę bardzo – są pączki. Jeśli ja umiem, wy też umiecie. Nie jest trudne, ale robi cudowny bajzel
ladykitchenczarny i ziołowy suszona bazylia i estragon bułka grahamka 3 duże jajka Przygotowanie : Mięsa włożyć do wrzącej wody wraz z obranymi cebulami w całości. Ugotować do miękkości, wątróbkę i cebulę wyjąć wcześniej, bo ugotują się najprędzej. Bułkę namoczyć w lekko wystudzonym rosole Po wystudzeniu wszystko zmielić, doprawić do smaku solą i ziołami, dodać wyciśniętą bułkę Wbić jajka(...)Moje uwagi: By pasztet nie był zbyt suchy należy dołożyć dość tłusty boczek. Inaczej pasztet będzie wiórowaty. Przed pieczeniem pasztetu położyłam na jego wierzch cienkie wiórki smalcu. Dobre też będą plasterki tłustego boczku
Proste Potrawywinogronami Przekąski Pasta z bobu z białym serem Pasta łososiowa z kaparami Guacamole, pasta z awokado Pasta z łososia Wrapy z szynką Pasta z tuńczykiem i oliwkami Zimne nóżki Smalec do chleba Pate z wątróbki z dzika Jajka faszerowane pastą łososiową Pasztet z dzika Masło czosnkowo-ziołowe Pasztet mięsny Pasta rybna w wersji light Twarożek zwany bryndzą Pasta twarożkowa(...)łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Ryby Śledzie w sosie musztardowym Śledź z cebulą i jabłkiem Zielone małże nowozelandzkie w winie Śledzie remoulade z selerem Marynowane śledzie Jarzynowa sałatka ze śledziem Sałatka śledziowa z buraczkami Tatar z łososia z mango Korzenny śledź z rodzynkami
Kulinarne przygody Gatitywłoskiej, a w nich farsz z dodatkiem wołowiny, warzyw i grzybów leśnych. Smaczne, rozpływające się w ustach i aromatyczne. Przepyszne z sosem grzybowym ;) ok 12 liści kapusty włoskiej 1 cebula 1 marchewka 300 g mięsa mielonego wołowego 200 g grzybów ( podgrzybki, borowiki) 1 szklanka ryżu sól pieprz czarny mielony pieprz ziołowy papryka słodka mielona 1 łyżka masła 3 szklanki wody(...)osoloną wodę i gotować przez 10 minut. Wyjąć z wody, osuszyć i wystudzić. Umyte i oczyszczone grzyby pokroić i przyrumienić na maśle. Zdjąć z patelni i przełożyć do ryżu. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Dołożyć startą na tarce jarzynowej marchewkę, podlać wodą i dusić, aż będzie miękka. Dołożyć mięso i stale mieszając delikatnie
https:KKuchniaMniamTeraz kiedy wprowadziłam rubrykę o smakach z dzieciństwa ,mam okazję je znowu posmakować i zapisać dla reszty pokolenia.Kiedys one zanikną ,wejdą nowe wraz z udoskonaloną kuchnią i przepisami,bez smalcu i konkretnych domowych smaków,nikt już nie będzie pamiętać co się jadło w latach 60-70 tych.,jaka bieda panowała , a rodziny wiązały koniec z końcem ,próbując gotować tanio(...)kiedyś tak jak ja , mogły nacieszyć się smakami dzieciństwa,bo któz nie chce stać się na chwilę małym ,zasmarkanym brzdącem ,wtulonym w pierś matki.Zapraszam. 3 kiełbasy ulubione cienkie 1 cebula olej do smażenia lisč laurowy 3 ziela angielskiego 2 Ząbki czosnku startego na tarce o drobnych oczkach sól i pieprz ,czerwona papryka, 1 łyżka przyprażona na złoty kolor
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiUwielbiam żeberka!Pieczone , duszone , grillowane … – każde!Z wielką przyjemnością przyrządzam je na rodzinne obiady … i z równie wielką przyjemnością patrzę jak domownicy oblizują
Ostra na SłodkoDzień dobry,Dziś zapraszam Was na moją wersję empanadas, popularnych w Hiszpanii i Ameryce Południowej chrupiących pierogów. Tradycyjnie przygotowuje się je z ciasta chlebowego, a
Chilli Czosnek i Oliwakapusta uwarzcie we osobnych gorkach. Jak już kartołfle bydōm miynke, to odcedźcie je i posztamfujcie 23 . Wciepcie do tego odcedzōno kapusta i przismażōno wyndzonka abo wyndzonka przismażōno ze cebulom i wymiyszejcie. Dosmakujcie 24 solōm i pieprzym i fertich 25 . Kebyjście chcieli sie zrobić ta ajnbryna, to na patelnia wciepcie trocha fetu i mōnki i leko jōm zbrōnołćcie 26 , gichnijcie(...)mamy 8 był 9 podobno 10 każdą 11 kolegą 12 zjadł 13 kiełbasą 14 przepisu 15 możecie 16 kilka 17 różnych 18 ziemniaki 19 boczek wędzony 20 zasmażka 21 smalec 22 mąka 23 utłuczcie 24 doprawcie 25 gotowe 26 przysmażcie 27 nalejcie
Chop w kuchnidrobno posiekać. Dodać do cebuli, czosnku i boczku.Do cebuli, boczku, koperku i czosnku dodać majonez i wszystkie przyprawy tj. vegetę, przyprawę do ziemniaków, chili, słodką paprykę. Dobrze wymieszać.Do cebuli, boczku i czosnku z przyprawami dodać obrane ziemniaki i dobrze wymieszać.Tak przygotowane ziemniaki przełożyć do rękawa do pieczenia.Do rękawa z ziemniakami dodać 1/2 łyżki masła. Zamknąć rękaw.Ziemniaki(...)ćwiartki.Ilość przyprawy do ziemniaków i vegety można dowolnie modyfikować, zgdonie z własnymi upodobaniami.Po dodaniu większej ilości wędzonego boczku ziemniaki mogą stanowić samodzielne danie.Masło można zastąpić margaryną lub smalcem.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskapieprz, czosnek, papryka ostra i słodka4 łyżki mlekałyżeczka proszku do pieczeniaolejNa ciasto:2 szklanki pszennej mąkipół łyżeczki soli2/3 szklanki gorącej wody3 łyżki smalcuPRZYGOTOWANIETortille:Do przesianej mąki dodajemy sól. Smalec rozpuszczamy w gorącej wodzie i stopniowo dodajemy do ciasta. Wyrabiamy ciasto na gładką masę i formujemy kulę. Możemy zrobić ciasto ręcznie lub w malakserze. Przykrywamy folią i odstawiamy(...)dobrze mieszamy w woreczku. Smażymy na rozgrzanym oleju na patelni lub we frytkownicy na złoty kolor. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, żeby nie wystygł.Pomidory kroimy w szesnastki, cebulę w piórka.Ciasto dzielimy na 16 części i formujemy kulki. Kolejno wałkujemy cienkie placki o średnicy ok. 20 cm. Kładziemy je na suchą rozgrzaną patelnie i smażymy po ok.30 sekund
Moje Kuchenne Rewelacjesłoikowej ” ( „ salad in a jar ”) tym razem z dzikim ryżem. Ja przygotowałam sałatkę w słoiku, wy możecie wykorzystać dowolne naczynie, czy pojemnik. W słoiku nie tylko przygotowuję bigos, mielonkę , smalec , czy wekuję zupy , ja w słoiku noszę do pracy moje fit sałatki, bo to jest bardzo wygodne, gdyż mogę sałatkę jeść bezpośrednio ze słoika bez wykładania jej na talerz. Moda(...)łączyć składniki i jak układać warstwy sałatek do słoika napisałam w pierwszym moim wpisie o sałatce słoikowej , polecam też przepis na fit sałatki z rukolą, pieczarkami z czerwoną cebulą, jajkiem i kiełkami . Składniki na 1 porcję Sałatki z warzywami i ryżem w słoiku : kawałek ogórka 4 pomidorki koktajlowe żółte 4 pomidorki koktajlowe czerwone 3-4 łyżki ugotowanego na sypko dzikiego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięokazji Mikołajek postanowiłam dodać dziś specjalnie dla Was mój autorski przepis. Zacznę od nazwy, która dla Was może wydać się dziwna. Otóż Gryf to mój jacht. A smalec, który dzisiaj przedstawiam, stał się poniekąd synonimem mojej dobrej kuchni i zasłynął właśnie na łódce. Czasem ratował życie, kiedy żołądek przyklejał się do kręgosłupa pomiędzy kolejnymi biegami w regatach. Czasem stanowił(...)sobą zabrać. I stąd właśnie wzięła się jego nazwa. Jest niezbędnym wyposażeniem Gryfa. Składniki: 0,5 kg / 0,75 kg świeżego bardzo tłustego boczku 2/3 średnie cebule 4/5 ząbków świeżego czosnku majeranek cząber czarny pieprz sól Wiadomym jest, że boczek należy wytopić, następnie dodać cebule, czosnek i na końcu przyprawy. Tajemnicą smaku jest cząber - jedna z najstarszych znanych
Garniec Magaliewzięłam się za robienie pasztetu. Wyszedł naprawdę pyszny. Polecam :-) Pasztet wzięłam z TEJ strony. Pasztet domowy Składniki: 1 kg wieprzowiny 1 kg wołowiny ½ kg boczku 3 średnie cebule i pokrojone w plastry 2- 3 bułki 50 g wątróbki 4 – 5 jajek sól, majeranek, 5 ziarnek ziela angielskiego 3 listki laurowe 5 ziarenek czarnego pieprzu(...)majeranek do smaku i dokładnie wszystko wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z gotową masą mięsną. Przygotować 4 wąskie keksówki ok 20 cm, które należy posmarować smalcem a następnie wyłożyć do nich masę mięsną. Można dno wyłożyć plastrami słoniny. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni C. Jaki rodzaj mięsa dobry
Na słodko lub wytrawnieśmietany, 1 łyżka wody, liść laurowy, 3 - 4 ziarenka ziela angielskiego, 1 kostka bulionu, pieprz ziołowy do smaku sól, ok. 1 łyżeczki ostrej papryki Pokrojoną w kostkę cebulę przysmażamy na oliwie na głębokiej, dużej patelni, dodajemy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Po kilku minutach dodajemy ziele angielskie i liść laurowy oraz pokrojoną w długie i wąskie paski(...)minutach dodajemy pokrojone w plasterki ogórki konserwowe i dokładnie mieszamy z całością. Gotujemy przez kolejne 5 – 10 minut, aby wszystko sobą przeszło. Oryginalny przepis zawiera tłuszcz- smalec. Ja zrezygnowałam ze smalcu dając zamiast niego oliwy z oliwek, bo zdrowsza. W międzyczasie łyżkę mąki rozprowadzamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody, dodajemy do śmietany (możemy użyć sitka do przelania mąki ), całość dokładnie
Z Kuchni Do Kuchniszklanki gotowanej czarnej fasoli 1 duże awokado, pokrojone w kostkę 1 czerwona cebula, drobno pokrojona 1 pomidor, pokrojony w kostkę Świeża kolendra, posiekana Sok z 1 limonki 2 łyżki oliwy z oliwek Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: W dużym misce wymieszaj fasolę, awokado, cebulę, pomidora i kolendrę. W osobnej miseczce wymieszaj sok z limonki, oliwę z oliwek, sól(...)szklanki gotowanej białej fasoli 200 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 1 cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, posiekane 1 puszka pomidorów krojonych 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego majeranku Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Na patelni podsmaż boczek, aż stanie się chrupiący. Dodaj cebulę i czosnek, smaż jeszcze chwilę. Dodaj pomidory krojone, tymianek i majeranek. Doprowadź
Podstawy Gotowania