oddają tego wszystkiego, co świeże. Dlatego warto założyć "parapetową" szklarnię i hodować własne zioła. Leczo SKŁADNIKI: - 2 duże cukinie - 3 duże papryki (różne kolory) - pęczek świeżego majeranku - 1 cebula - 6 parówek (może być też kiełbasa) - sól - pieprz - 1-2 łyżki ziarenek smaku - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka papryki słodkiej - 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego - pół łyżeczki pieprzu(...)liść laurowy, ziele angielskie i kilka ziaren czarnego pieprzu, ziarenka smaku. Dusimy aż zmiękną. Następnie kroimy parówki w kawałki i podsmażamy z cebulką na smalcu i wrzucamy do garnka razem z tłuszczem. Dodajemy posiekany, świeży majeranek, wszystkie przyprawy oraz koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze aż wszystko zgęstnieje. Gotowe danie przekładamy do miseczek i możemy podawać
Zainspiruj się kuchniątrzy liście, pięć ziarenek i nie solę. Nie solę, ponieważ kiełbasa i boczek mają w sobie tyle soli, że bezpiecznie doprawiać jest na samym końcu. Nie dodaję marchewki ani cebuli. Widziałam też takie wykonania, ale mięsna fasola najbardziej nam odpowiada. Spokojnie można ją zawekować bez obawy, że się popsuje. Warzywa tak długo nie wytrzymają w słoiku. Kiedyś po 4 miesiącach(...)surowego * 2 laski kiełbasy bądź więcej * dowolne mięso np. gotowana łopatka, szynka ok. 40-50 dkg * wody ok 3 l * liść laurowy, ziele angielskie * 2-3 łyżki smalcu bądź stopionej słoninki * 2 łyżki mąki * przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i łagodna, majeranek Jak już się wszystko gotuje i fasola jest na wpół miękka, dolewam swojskiego przecieru z pomidorów
Pieprzyć z Fantazjąmapie. W poście zapowiadającym obecne hasło wyraziłam nadzieję, że moje kulinarne poszukiwania zakończą się sukcesem. I tak się stało. Gdybym miała wymienić mój numer jeden to zdecydowanie byłby to "smalec" z białej fasoli , a zaraz za nim muffinki z soczewicą . Chociaż nie próbowałam żadnej potrawy Maćka, a każda na pewno byłaby tego warta, to w pierwszej kolejności skusiłabym się(...)strączkowych. Z niecierpliwością czekam na hasło następnego tygodnia ! Ciasto: 350 g mąki pszennej 125 ml wody 1 jajko sól Nadzienie: 100 g soczewicy (u mnie zielona) 250 g bryndzy cebula jajko sól pieprz masło (do podsmażenia cebuli) Wykonanie: Składniki na ciasto połączyć i dobrze wyrobić. Ciasto powinno być elastyczne. Ugotować soczewicę. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Ugotowaną soczewicę
zadanie-gotowaniedobrze wpisuje się w żywienie paleo. Podstawowa wersja tego dania składa się tylko z jajek, ziemniaków, soli i oliwy do smażenia, ale bardzo często spotykana jest także cebula (taki omlet z cebulą niektórzy nazywają tortilla de patatas con cebolla ). Inne spotykane dodatki to wędlina (np. chorizo ), krewetki, tuńczyk oraz papryka, czosnek i inne warzywa. Omlet można doprawić pieprzem, zieloną pietruszką(...)Ziemniaki (pokrojone na cienkie plastry) smażymy na oliwie (mimo iż badania naukowe pokazują, że na oliwie można smażyć bez szkody dla zdrowia, ja czasem używam masła klarowanego albo smalcu ). Ziemniaki ugotowane tylko chwilkę, a surowe dłużej – aż będą miękkie. Ja lubię sól dodać już na tym etapie – do ziemniaków. Jajka wbijamy do miseczki i dobrze razem mieszamy. Tradycyjne
PaleoSMAKtapioki albo mąka/skrobia ziemniaczana lub ararutowa wszystkie kombinacje powyższych składników Warto do panierki dodać przyprawy , może to być sól, pieprz, słodka papryka, chili, kolendra, czosnek w proszku, cebula w proszku, curry, mielony kmin rzymski… Teoretycznie panierkę można też przygotować używając innych nasion, jak np. sezamu czy słonecznika, jednak zawierają one bardzo dużo kwasu fitowego i/lub tłuszczów omega(...)taka panierka doskonale się sprawdza do ryb i drobiu. Świetnie do niej pasuje nierafinowany olej kokosowy , ale do smażenia można też wziąć rafinowany olej kokosowy, masło klarowane (przepis) lub smalec . Zobacz też : Mąki w kuchni paleo . Kokos, migdały, siemię lniane i orzechy są dozwolone w diecie SCD (tapioka i mąka ziemniaczana/ararutowa nie), choć niestety potencjalnie mogą uczulać i osoby
PaleoSMAKRobiąc ostatnio porządki w kuchennych szafkach natchnęłam się na żółty groch taki najzwyklejszy łuskany.Miałam zrobić zupę ale oprócz grochu nie było nic więcej,to zrobiłam
pieprzny smaczekprzyrządzić dużo wyśmienitych dań. Najbardziej polskie to, gąska z pieca nadziana kaszą lub renetami, a nie gorsza to z kwaszoną kapustą, a może z makaronem (domowym ) ,grzybami i cebulą ,a nadzienie z wątróbek z pietruszką , suszonymi owocami to też nie byle co! Może też być duszona w jarzynach, grzybach w winie czy piwie. Z gęsiny robi się(...)już o tym. A słynne pasztety z gęsich wątróbek i można wyliczać długo, długo… Całej gęsi nie kupiłem ,ale piersi i nogi. Powycinałem tłuszczyk i mam smaczny smalec. Czy gęsina jest zdrowa ? Gęsina jest zdrowa, smaczna i ekologiczna. Zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, podobnie jak oliwa z oliwek. Spożywanie smalcu jest wskazane w diecie przeciwmiażdżycowej, obniża
Kulinarny karnet ChristopheraNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki: 1 kg surowej słoniny bez skóry 1 duża cebula 2-3 duże ząbki czosnku sól majeranek około 1 łyżeczki Przygotowanie: Słoninę pokroić w drobną kosteczkę u mnie akurat mielona, bo taką dostałam od mamy ze świniobicia. Włożyć do garnka i wytapiać na nie dużym ogniu mieszając od czasu(...)piórka cebulkę oraz po chwili zmiażdżone ząbki czosnku. Gdy cebulka się zarumieni wyłączyć ogień pod garnkiem i dodać majeranek oraz większą szczyptę soli. Zawsze gdy robię większą ilość smalcu wtedy gorący wlewam do słoików i zakręcam wieczka. Idealny do smażenia, jako okrasa do kapusty. Jest też pewna zasada, że gdy już przelejemy smalec w docelowe naczynia nie powinno się
W garach u Gositrzy takie zastawy. fot. zastawa Tiffany Ambition Pieczone polędwiczki w sosie grzybowym (ok. 8 osób): 3-4 polędwiczki wieprzowe (1,5 kg) 50 g suszonych borowików 3-4 cebule szalotki 3 ząbki czosnku 50 ml białego wytrawnego wina 400 ml bulionu 200 ml śmietanki kremówki 30% posiekany koperek do posypania olej do smażenia sól, pieprz Ziemniaki hasselback(...)wielkości ziemniaki 3 łyżki oleju lub tłuszczu gęsiego świeży rozmaryn sól morska Brukselka z boczkiem (8 osób): 1 kg obranej brukselki 200 g wędzonego boczku w plasterkach 1 czerwona cebula 1/2 łyżeczki mielonej kolendry dwie łyżki soku z cytryny 2 łyżki suszonej żurawiny sól, pieprz Pieczone polędwiczki w sosie grzybowym: Do niewielkiego rondelka wlewamy bulion i przez co najmniej godzinę
Poezja smakuSkładniki : 1 puszka fasoli lub 1 i 1/2 szklanki ugotowanej 4 suszone śliwki 2 cebule 1 goździki, 1 ziarno jałowca, 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki majeranku 2-3 łyżeczki oleju do smażenia sól, pieprz świeżo mielony 1 łyżka sosu sojowego Przygotowanie : Na rozgrzanym oleju przesmażyć cebulkę z dodatkiem goździka, jałowca i liści laurowych Gdy cebulka się zeszkli, zbrązowieje- przyprawy wyjąć(...)małych obrotach Doprawić ponownie jeśli potrzeba solą, pieprzem, czy sosem sojowym. Schłodzić w lodówce. Smalec smakuje z ogórkiem kiszonym :) Jeśli zrobimy go z połowy składników to dla rodziny 2 osobowej będzie w sam raz. Trwałość smalcu ( w lodówce ) nie jest dłuższa niż tydzień. Przepis stąd
Proste Potrawyrestauracjach bez użycia konserwantów , proszkowych wzmacniaczy i było smacznie ,bardzo smacznie. Sztuczki kulinarne , jakie stosuje Pani o której piszę , typu podpalanie cebuli do rosołu, zabarwianie barszczu cukrem i smażoną cebulą ,wklepywanie przypraw w mięso przed smażeniem itp. to stosowały wszystkie bez wyjątku gotyjące w domu osoby i nie potrzebowały do tego studiów. Tak po prostu się gotowało. Wszystkie przepisy(...)gotowizną i dopiero jak poczuło że jedzą mydło z sodą ,pomału wraca do gotowania. Zapomniałam nadmienić że różnica polega na tłuszczu . Kiedyś smażyło, dusiło się tylko na maśle lub smalcu, teraz na oleju. Dzisiaj śniadanie jakie przygotowywała moja mama jak zostawały z obiadu buraczki. Moze to banalne , malo urozmaicone ale dla mnie smaczne i oszczędne . Składniki buraczki
Eli Gotowaniesposobem można przygotować też kaczkę, gęsi, oraz wieprzowinę. Kurczaka można jeść od razu po wyjęciu z tłuszczu lub tuż przed jedzeniem podpiec go w piekarniku, a wytopiony aromatyczny smalec przełożyć do słoika i wykorzystać jako smarowidło do kanapek. Mus jabłkowy z cynamonem. Wieczorem wrzuciłam do Crock-Pot’a obrane, pokrojone jabłka, przykryłam i zostawiłam w trybie “low” na 10 godzin(...)cukru, a jego smak, oraz kolor były idealne! Rolady wieprzowe, przygotowałam z wieprzowiny, a zrobiłam je we wstępnej fazie jak w zrazy wołowe zawijane. Po obsmażeniu mięsa i cebuli przełożyłam wszystko do wolnowara, dodałam jeszcze sos paprykowo-warzywny i dusiłam na funkcji „high” ok. 5 godzin. Po tym czasie duszona rolada była gotowa do jedzenia. Tak przygotowane mięso jest miękkie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięproporcjonalnie do mięsa i tłuszczu. Zapraszam na chłopskie smarowidło. SKŁADNIKI: 500 g słoniny 30 g boczku 400 g wieprzowego mięsa mielonego np. łopatka lub szynka 2 średnia cebula 4-5 ząbków czosnku sól, pieprz, majeranek 1 jabłko WYKONANIE Boczek i słoninę kroimy w dość drobna kostkę ( wcześniej schłodzić , będzie się lepiej kroiło) W garnku do smażenia ( u mnie(...)wysmażamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i smażymy do momentu, kiedy się zeszkli. Jabłko obrane ze skórki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę dodajemy do smalcu, chwilę mieszamy ok 5 min. Doprawiamy solą . pieprzem, majerankiem. Gorące wlewamy do słoików. Odwracamy do góry dnem na ok 15 min. Słoiczki trzymamy w lodówce. SMACZNEGO Czekam na Państwa
W kuchennym oknie Ewysię śledzie. O tutejszych śledziach już pisałam poprzednio, są rewelacyjne. Nigdzie nie jadłam tak dobrych śledzi i tak pysznie przyrządzonych. Tym razem matias jest podany z grzybami, rodzynkami, marynowaną cebulą, posypany ziemnymi orzeszkami i w towarzystwie ziemniaków oraz pysznej gęstej śmietany (25 zł). Cudna kompozycja smaków i aromatów, a samo podanie bardzo apetyczne. Obok śledzia pojawia się wyśmienity tatar(...)samemu wybrać sobie czekadełko, z reguły są to różnego rodzaju kiszonki i przetwory, wszystkie przygotowywane na miejscu. Tym razem trafiamy na marynowaną dynię, pyszne marynowane korzenne śliwki i odlotowy smalec. Muszę przyznać, że mój domowy z nim zdecydowanie przegrywa! Teraz pora na drugie danie. Zamawiamy policzek wołowy duszony w ciemnym piwie (42 zł) podany na puree z marchewki z dodatkiem
Kulinarne przygody Gatity