smalec z cebulą - 1891 przepisów (strona:108/127)

Wegańskie KOTLETY SOJOWE W OCCIE 165

rybą ale tym słodko-kwaśnym smakiem opanierowanego kawałka zmiękczonego octem. Przepisu na wege "rybę" w occie szukaliśmy więc z takim samym zapałem jak przepisu na paprykarz bez ryby i smalec bez słoniny, chyba jak każdy początkujący wegus ;) Przepis idealny znalazłam na puszce - dokładnie ten  -, co prawda wegetariański ale zweganizowałam go bez zbędnych ceregieli, opuszczając po prostu obtaczanie "ryby(...)głębokiej patelni, daję jednak trochę więcej octu a przyprawy w nieco innej kolejności (to jest związane u mnie z sympatią do cyklu 5 Przemian :) ) a więc:  - 2 duże cebule pokrojone w pióra zeszklić na oleju, - posypać cebulę łyżeczką pieprzu, pomieszać; - dodać 15 ziaren ziela angielskiego , przemieszać; - zalać 1 litrem zimnej wody, - dodać 1 łyżeczkę soli, pomieszać, - po chwili wlać

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Burrito 179

Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Do miski wsypujemy obydwie mąki, mieszamy z solą. Dodajemy pokrojone na kawałeczki masło (masło roślinne, margarynę lub smalec) i rozcieramy je palcami razem z mąką. Robimy wgłębienie i wlewamy w nie gorącą wodę. Mieszamy widelcem aż mąka wchłonie całą wodę. Gdy ciasto nieco przestygnie wyrabiamy je ręką (około(...)łyżki oliwy z oliwek 200 g mielonego mięsa wołowego lub mieszanego, ewentualnie 200 g piersi kurczaka, pokrojonych w kostkę 2 papryki (np. żółta i czerwona) 1 czerwona cebula 1 puszka obranych pomidorów w sosie pomidorowym 1 puszka (400 g) czarnej fasoli (lub czerwonej) Przyprawy: 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku, 1/2 łyżeczki papryki wędzonej w proszku, 1/3 łyżeczki pieprzu

Pudełko rozmaitości
Pasztet z suszonymi grzybami i żurawiną 188

blach pasztetu, aby potem część z nich zamrozić. Taki pasztet, jak przyszła nam ochota na konsumpcję, był po wyjęciu z zamrażarki odświeżany w piekarniku z dodatkiem smalcu. Tak, niezdrowego smalcu;) Za to ten smalec, nadawał dodatkowego smaku pasztetowi. Co jest fajne w domowych wyrobach? Sami decydujecie o ich smaku. Możecie zrobić klasyczny, ale to naprawdę klasyczny ciężki pasztet, lub też(...)jajka\r","2 kajzerki\r","s\u00f3l, pieprz, majeranek, ga\u0142ka muszkato\u0142owa\r","2 listki laurowe, 3 ziela angielskie\r","2 marchewki, 1 pietruszka, kawa\u0142ek selera, 2 cebule\r","2 gar\u015bci suszonych grzyb\u00f3w ( u mnie mieszanka podgrzybk\u00f3w, ma\u015blak\u00f3w i borowik\u00f3w)"],"name":"Pasztet z suszonymi grzybami i \u017curawin\u0105","cookTime":null,"prepTime":null

Mieszam w Garnku
Comber jagnięcy jak smażyć ? 49

łyżeczka rozmarynu, posiekana 1 łyżeczka tymianku, posiekana Sól i pieprz do smaku 2 papryki, pokrojone w plastry 1 cukinia, pokrojona w plastry 1 bakłażan, pokrojony w plastry 1 cebula, pokrojona w piórka Sos jogurtowy do podania Przygotowanie: Wymieszaj oliwę, posiekany czosnek, rozmaryn, tymianek, sól i pieprz w misce, aby stworzyć marynatę. Marynuj filety z combra jagnięcego przez co najmniej godzinę(...)smażyć ? Gotowanie w mikrofali przepisy Gotowanie w garnku bułgarskim Czarna fasola gotowanie Stek smażenie Chleb pieczenie Smażenie na papierze do pieczenia Cieciorka gotowanie Gotowanie gołąbków Biszkopt pieczenie Smażenie na smalcu Fasola gotowanie Szynka wędzona surowa ile gotować ? Smażenie na oleju kokosowym Ciasto francuskie pieczenie Jaka oliwa do smażenia ? Poszerz swoją wiedzę - przeczytaj inne artykuły o gotowaniu! Jak długo gotować kociołek

Podstawy Gotowania
Zapiekanka Chicken Tetrazzini oraz kilka słów o dobrej patelnii. 214

powieści robiła to danie, stwierdzając, że to jedyne czego nie jest w stanie zepsuć, i jedyne co jest  jednocześnie zachwycająco pyszne. W skład zapiekanki wchodzi pieczony kurczak, papryka, cebula, ser, spaghetti i kilka dodatków, które sprawiają, że całość naprawdę jest obłędnie pyszna. Zwyczajne carbonara, czy bolognese przy tym daniu wypadają o wiele słabiej. Obiecuję, że będzie pysznie.  Przepis(...)białe cebule 200 g pieczarek 300 g sera mozzarella 100 g żółtego sera (na wierzch zapiekanki) łyżka posiekanej natki pietruszki 250 ml mleka pełna łyżka mąki pszennej tłuszcz do podsmażenia (opcjonalnie) 250 g makaronu spaghetti przyprawa do kurczaka sól i pieprz. Wykonanie: Makaron ugotować na miękko, odcedzić.  Kurczaka obrać, posiekać.  Wrzucić na rozgrzaną patelnię posiekane drobno: cebulę, paprykę

Poezja Smaków - blog kulinarny
Jak długo gotować kociołek ? 44

kiełbasy, pokrojonej w plastry 200 g wędzonej boczku, pokrojonego w kostkę 2 cebule, pokrojone w piórka 2 marchewki, pokrojone w plastry 2 łyżki oleju 1 łyżeczka kminku 1 liść laurowy Sól i pieprz do smaku Instrukcje: W dużym kotle podsmaż boczek, aż będzie lekko rumiany. Dodaj cebulę i smaż, aż będzie miękka. Dodaj kiełbasę i marchewki, smaż przez kilka minut(...)mieszając. 3. Zupa Grochowa: Składniki: 300 g grochu suchego, namoczonego przez noc 1 cebula, posiekana 2 marchewki, pokrojone w kostkę 2 ziemniaki, pokrojone w kostkę 2 łyżki oleju 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 liść laurowy Sól i pieprz do smaku Instrukcje: W dużym kotle podsmaż cebulę na oleju, aż będzie miękka. Dodaj marchewki i ziemniaki, smaż przez kilka minut. Dodaj

Podstawy Gotowania
Botwinka jak gotować ? 39

otwarciem. Przepisy z Soczewicą Zieloną Sałatka z Soczewicą Zieloną Składniki: 1 szklanka ugotowanej soczewicy zielonej Pomidory, pokrojone w kostkę Czerwona cebula, drobno pokrojona Ogórek, pokrojony w plasterki Sok z cytryny Sól, pieprz, oliwa Wymieszaj ugotowaną soczewicę z pomidorami, cebulą i ogórkiem. Skrop sokiem z cytryny i oliwą. Dopraw solą i pieprzem według smaku. Delikatnie wymieszaj i podawaj jako lekką sałatkę(...)smażyć ? Gotowanie w mikrofali przepisy Gotowanie w garnku bułgarskim Czarna fasola gotowanie Stek smażenie Chleb pieczenie Smażenie na papierze do pieczenia Cieciorka gotowanie Gotowanie gołąbków Biszkopt pieczenie Smażenie na smalcu Fasola gotowanie Szynka wędzona surowa ile gotować ? Smażenie na oleju kokosowym Ciasto francuskie pieczenie Jaka oliwa do smażenia ? Pieczenie w kąpieli wodnej Smażenie bez tłuszczu Soczewica zielona gotowanie Fasola mung

Podstawy Gotowania
Gęś pieczona 27

pieczenia . Wyjmij z wnętrza gęsi podroby. Dokładnie umyj i osusz ptaka. Z wnętrza tuszki gęsi usuń tłuszcz (to tzw. tłuszcz trzewny, możesz go później wykorzystać, aby przygotować zdrowy gęsi smalec ). Odetnij szyję, która przyda się do ugotowania rosołu i ewentualnie kuper. Marynowanie . Natrzyj gęś w środku majerankiem, solą i pieprzem , a na zewnątrz tylko solą i pieprzem. Przykryj i odstaw(...)Następnie dodaj bulion i mieszaj, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Pozostały wytopiony tłuszcz gęsi możesz wykorzystać, żeby zrobić konfitowane soczyste gęsie nóżki albo zdrowy gęsi smalec. Serwowanie gęsiny . Gęś podawaj na dużym półmisku, otoczoną upieczonymi owocami z nadzienia. Soczyste mięso najlepiej smakuje na ciepło. Idealne marynaty do gęsiny Gęsina to mięso, które dobrze komponuje się

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Gotowanie w mikrofali przepisy 43

Zupa Dyniowa Składniki: 1/2 małej dyni, obrana i pokrojona 1 cebula, posiekana 2 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki mleka kokosowego Sól, pieprz i przyprawy do smaku Instrukcje: Umieść pokrojoną dynię i posiekaną cebulę w misce. Podgrzewaj w mikrofali przez 5-7 minut, aż będą miękkie. Zblenduj dynię i cebulę razem z bulionem warzywnym i mlekiem kokosowym na gładki krem. Podgrzewaj(...)artykuły: Gotowanie w mikrofali przepisy Gotowanie w garnku bułgarskim Czarna fasola gotowanie Stek smażenie Chleb pieczenie Smażenie na papierze do pieczenia Cieciorka gotowanie Gotowanie gołąbków Biszkopt pieczenie Smażenie na smalcu Fasola gotowanie Szynka wędzona surowa ile gotować ? Smażenie na oleju kokosowym Ciasto francuskie pieczenie Jaka oliwa do smażenia ? Pieczenie w kąpieli wodnej Smażenie bez tłuszczu Soczewica zielona gotowanie Fasola mung

Podstawy Gotowania
VADEMECUM Burgery wołowe – jakie mięso wybrać, jak je zmielić i jak uformować burgery? 291

najprawdopodobniej cały pies mielony razem z budą), buła nie zawsze pierwszej świeżości, sos imitujący smak bliżej nieokreślony, 2,5 złotego mniej w kieszeni i szlus. Wyszukane dodatki typu ser, cebula, sałatki czy korniszony zaczęły pojawiać się znacznie później. Miało być szybko, tanio i do syta. Było podle i byle jak, ale człowiek jak głodny/podchmielony zje wszystko. Dzisiaj burger potrafi(...)ręcznik. Mamy dwa w jednym – bekon do burgera jako dodatek i tłuszcz do smażenia. Win-win!   Jeśli bekonu nie jecie (seriooo?) – do smażenia nada się wieprzowy lub gęsi smalec. Nie trzeba go dużo – na patelni powinna być cieniuteńka, milimetrowa warstwa tłuszczu, nie więcej. To nie głębokie smażenie, chcemy żeby mięso miało styczność z patelnią. Nie smażymy burgerów na oliwie

Karo in the Kitchen
PORADNIK BOŻEGO NARODZENIA 226

dwie części tłuszczu i trzy części mąki.  Najlepszym tłuszczem do sporządzania ciasta kruchego jest masło. Można używać 1/2 masła i 1/2 mlecznej margaryny, albo 52/3 masła i 1/2 smalcu lub samą margarynę.  Żółtka dodaje się surowe lub ugotowane. Te ostatnie zwiększają kruchość ciasta.  Ilość cukru w dużej mierze zależy od upodobań kulinarnych. Przyjęło się jednak(...)grzybów, mięa wieprzowego, drobiu, baraniny, dziczyzny, czy marynowanych śledzi. Doprawia się nimi pasztety. Pasuje do deserów, kompotów, ciast, sosów owocowych, likierów, ponczu, grzanego wina i piwa. Razem z cebulą i liściem kalarepy poprawiają smak kapusty kiszonej. Imbir - pochodzi z Indii i Chin. Dostępny jest w postaci proszku lub w postaci świeżych kawałków kłącza. Ma wyrazisty ostry, ale przy tym bardzo

Ciastka - domowe słodkości