razem w wersji nie na ostro , nie na słodko … a na słono!Można powiedzieć , ze w wersji góralskiej , gdyż nadziewane są góralskimi serami – bryndzą i oscypkiem , a smażone na smalcu Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi.Dodanie ziół z mojego ogródka do ciasta naleśnikowego sprawia , że nie tylko rewelacyjnie wyglądają , ale i świetnie smakują.Nafaszerowane serami , zwinięte w ślimaczka i zapieczone(...)też imprezowe danie na gorąco.Polecam! SKŁADNIKI:NALEŚNIKI :** mąka pszenna – 1 szkl** mleko – 2 szkl** proszek do pieczenia -1 lyżeczka** jajko – 2 szt** sól – 1 szczypta** zioła : pietruszka , szczypiorek cebula dymka – 1 garść** Smakowita pajda z ziołami ogrodowymi – 3 łyżki + 3 łyżki FARSZ:** bryndza – 250 g** oscypek – 150 g** pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:NALEŚNIKI :Smalczyk Smakowita Pajda
Ostra na Słodkoczosnkien i odstawcie na pół godziny. Polecam jednak skusić sie na mleczną marynatę. W przeciwieństwie do przepisu jednej sławnej pani ja nie używam to owej marynaty cebuli. Spróbowałam opcji z cebulą raz ale niestety mój żołądek nie polubił tej mieszanki. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego(...)schabowych. 6 schabów wieprzowych o grubości dwóch centymetrów każdy mleko 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżka soli 2 jajka 7 łyżek mąki pszennej 3/4 kubka bułki tartej smalec lub olej słonecznikowy do smażenia Jak przygotować tradycyjne schabowe wieprzowe . Schaby naciąć nacinakiem, włożyć do miski i zalać mlekiem. Mleko powinno dokładnie pokryć wszystkie schaby. Gotowe włożyć
mecooksjeszcze bardziej smakuje, gdy posmaruję jeden kawałek masłem i posypię solą. Pieczeń można podawać w formie: obiadu– możesz polać pieczeń kwaśną śmietaną albo sosem czosnkowym, kawałki pietruszki podsmażyć na smalcu (zamiast ziemniaków) i podawać razem, kanapki zabierać ją do pracy. Nie będzie to kaloryczne, a przy okazji dostarczy Ci trochę białka,przekąski na zimno – odkrój kawałek i ciesz się wyjątkowym(...)Czas gotowania: 60 minut Liczba porcji: 15 Składniki wątróbka wieprzowa - 1 jajka - 3 słonina - 250g skórka wieprzowa - 250g łopatka wieprzowa - 500g ziele angielskie - wg uznania liść laurowy - wg uznania cebula - wg uznania (opcjonalne) Sposób przygotowania: Nastaw piekarnik na 180 stopni. Wątrobę i skórkę i łopatkę gotuj z zielem angielskim, liściem laurowym i solą. Gotuj krótko żeby mięso nie było suche
Keto Przepisykości. Cebule kroimy w kostkę lub piórka, podsmażamy na łyżce masła, odstawiamy do przestudzenia. Bułki zalewamy wywarem z gotowania mięsa, gdy się namoczą lekko odciskamy. Mięso, wątróbkę, cebule, bułki przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę. Możemy również dodać warzywa z gotowania mięsa. Wszystko mieszamy dokładnie w dużej misce, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, startą gałką muszkatołową, imbirem(...)gotowania mięsa. Masa nie może być sucha, powinna być kleista. Na końcu dodajemy żurawnię i mieszamy. Masę odstawiamy na 30 minut do przegryzienia. Następnie przekładamy do foremek wysmarowanych smalcem i obsypanych bułką tartą. Pieczemy około 60 minut w 180 stopniach. Pasztet możemy przykryć folią aluminiową w pierwszej fazie pieczenia, by nie wysychał, folię zdejmujemy 15 minut przed końcem pieczenia
Smak mojej kuchniTypowe danie kuchni warmińsko-mazurskiej. Proponujemy z naszym autorskim nadzieniem. W oryginalnym przepisie stosuje się nadzienie z mięsa wieprzowego i zmielonych jajek ugotowanych na twardo z cebulą. Składniki 900 g ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej 2 jajka sól Farsz : 200 g pieczarek 100 g kiszonej kapusty ser żółty ementaler sól pieprz Przygotowanie Ziemniaki dokładnie umyłem, ugotowałem w mundurkach. Wystudziłem(...)sól. Wyrobiłem gładkie ciasto. Z ciasta uformowałem wałek, pokroiłem na placuszki, na każdym ułożyłem, pasek żółtego sera i porcję farszu, zawinąłem i uformowałem kotleciki. Smażyłem farszynki na złoto na smalcu. Farsz : na patelni rozgrzałem masło, wrzuciłem pokrojone w dość dużą kostkę pieczarki. Smażyłem je do czasu, aż puściły sok, który odparował po krótkim duszeniu. Pieczarki ostudziłem, dodałem starty żółty
R'n'G KitchenEmpanadillas czyli hiszpańskie pierożki z wytrawnym nadzieniem to moja kolejna propozycja na hiszpańską przekąskę. Tradycyjnie ciasto do tych pierożków wyrabia się z masła, smalcu, wina i mąki, ja jednak ułatwiłam sobie zadanie i użyłam gotowego ciasta francuskiego, a zamiast smażyć je w głębokim tłuszczu upiekłam je w piekarniku. Do nadzienia można użyć dowolnych składników, warzyw, ryb, owoców morza, mięs(...)opakowanie ciasta francuskiego1 posiekana cebula4 posiekane pieczarki1/2 posiekanej czerwonej papryki2 łyżki oliwy100g upieczonej wcześniej jagnięciny lub innego mięsa (wołowina, drób)żółtko Przygotowanie:Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę, paprykę i pieczarki. Następnie do warzyw dodać pokrojone w kostkę mięso. Przyprawić solą i pieprzem.Z ciasta francuskiego wyciąć krążki o średnicy około 12-15 cm. Na każdej połowie krążka ułożyć
Smakowity Blog Kulinarnyzamrożoną, gdy mamy surową należy ją podsmażyć. Możemy ją usmażyć razem z cebulą i czosnkiem). Mielimy dwukrotnie także wędzony boczek (nie parzyłam go ani nie podsmażałam) oraz usmażone wcześniej cebulę oraz czosnek.Pieczarki myjemy, kroimy na kawałki podsmażamy na małej ilości tłuszczu i następnie mielimy, ja mielę pieczarki tylko raz (lubimy gdy są w pasztecie zauważalne ale można oczywiście także zmielić(...)zmielonej masy. Dododajemy także żółtka, rozdrobnione ziele angielskie, majeranek, gałkę muszkatołową, sól oraz świeżo mielony kolorowy pieprz (ja daję dość sporo). Dodajemy także tłuszcz - roztopiony (dowolny, może być smalec, oliwa z oliwek, tłuszcz drobiowy, olej kokosowy bezzapachowy), Ja w pierwszej wersji dodałam tłuszcz kaczo-gęsi od smażenia mięs (dałam tylko 2 łyżki, można więcej); w drugiej dodałam tłuszcz (specjalnie
Smaczne ZdroweSmakowita Pajda. Dodać obrane i pokrojone warzywa. Zalać bulionem warzywnym bądź drobiowym i dusić do miękkości. Na patelni rozgrzać łyżkę Smakowitej Pajdy z ziołami ogrodowymi, dodać pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek. Podlać trochę wodą i dusić do miękkości. Mięso zmielić w maszynce o drobnych oczkach, najlepiej dwa razy. Dodać masło i wyrobić do połączenia składników. Przyprawić do smaku ziołami(...)lodówki. Przygotować kruszonkę z łyżki roślinnego smalczyku i posiekanych pistacji. Obłożyć nią pasztet. Odstawić najlepiej na 12 godzin do lodówki. SMAKOWITA PAJDA ZASKOCZYŁA MNIE SWOIM SMAKIEM. NIE PRZEPADAM ZA SMALCEM I STARAM SIĘ JAK NAJMNIEJ UŻYWAĆ GO W KUCHNI, JEDNAK ŚWIEŻY I CIEPŁY CHLEB ZE SMAKOWITĄ PAJDĄ SMAKUJE PRZEPYSZNIE
Magiczne Życie Martykońcu pora na mięso. Zwykle karczek podaje się z cebulą, ale skoro ja jej nie jadam musiałam znaleźć jakiś zamiennik. Padło na paprykę. Jest kolorowa i bardzo smaczna. Dzięki temu niezbyt ciekawy i ładny karczek prezentuje się całkiem nieźle Wydawać by się mogło, że akurat ten kawałek mięsa jest dość tłusty, ale dzięki długiemu duszeniu cały tłuszcz się wytapia(...)sprawia, że karczek jest delikatny, soczysty i przepyszny. Duszony karczek z papryką Składniki: 4 plastry karczku mąka 2 łyżki oleju lub smalcu czosnek granulowany pieprz sól 3 kolorowe papryki 2-3 łyżki masła Kaczek doprawiamy czosnkiem, pieprzem i solą. Opruszamy go z obydwóch stron mąką. W wysokiej patelce rozgrzewamy olej i smażymy karczek z dwóch stron na brązowy kolor. Mięso
PatiGotujeGotowana kapusta kiszona to pyszny dodatek do wielu mięs.Ja bardzo ją lubię dziś przygotowałam ją z pysznymi kluseczkami, które bardzo łatwo można przygotować. SKŁADNIKI: kiszona kapusta cebula słonina liść laurowy vegeta 1 łyżka mąka woda, pieprz, sól WYKONANIE: Kapustę pokroić, wrzucić do garnka zalać zimną wodą, dodać liść laurowy i zagotować, Kiedy kapusta jest miękka odcedzić(...)kostkę cebulkę i podsmażoną na patelni pokrojoną w kostkę słoninkę, Kapustę często mieszać żeby nie przywarła do garnka, Doprawić pieprzem, solą, vegetą i zasmażką, ZASMAŻKA: Na patelnie włożyć trochę smalcu ze słoniny łyżkę mąki, mieszać szybko aż mąka stanie się lekko brązowa, Dodać 1/4 szklanki wody i wymieszać na jednolitą masę i dodać do kapusty. Przepis na kluseczki: SKŁADNIKI
Kuchnia Beatyugotowałam i posmarowałam marynatą, żeberka czekały sobie potem do niedzieli, gdzie w hotelu zostały zapieczone i podane z plackami ziemniaczanymi, miałam do tego zestawu zrobić jeszcze konfiturę z czerwonej cebuli, ale w sobotę byłam już zmęczona i szczerze mówiąc już mi się nie chciało. Drugiego dnia dzień zaczęliśmy od spaceru w najbliższej okolicy zbierając przy okazji maślaki, które wykorzystałam(...)zostało. Mięso było bardzo dobrej jakości, a dostarczył je jeden z dostawców hotelu Nest . Świnia była typowo mięsna, w zasadzie bez grama słoniny, co niestety uniemożliwiło nam zrobienie smalcu i metki. Niemniej jednak wszyscy mieli pełne ręce roboty. Po pracy integrowaliśmy się przy przywiezionych przez nas trunkach, zagryzając wykonanymi przez nas wyrobami. Nasz zespół wykonał świetną robotę, której efekt możecie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzasysać’ jak najbliżej ostrzy to, co akurat w nim rozdrabniamy, więc ziemniaki wrzucamy partiami. Dopiero, gdy zmieli się wrzucona część ziemniaków i puszczą sok, dorzucamy kolejne. Na koniec wpadają cebula i czosnek. I to prawie koniec. Tak zmielone ziemniaki puszczą na pewno więcej płynu niż te, które starlibyście na tarce. Jest na to sposób. Odstawcie zmielone ziemniaki z czosnkiem(...)zupełności wystarczy. Placki mają smakować ziemniakami, nie mąką. Smażymy placki od razu, najlepiej na dużej patelni, po kilka sztuk na raz. Placki lubią do smażenia olej roślinny lub smalec. Zdrowiej na pewno robić to na oleju, ja smażę na rzepakowym. Smażenie zaczynamy zawsze dopiero wtedy, gdy tłuszcz na patelni będzie bardzo gorący – placki go wtedy niepotrzebnie nie wchłoną
Karo in the Kitchenziemniaków 1 cebula olej do smażenia sól, pieprz do farszu Sposób wykonania: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, wystudzić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i obsmażyć na oleju. Ziemniaki, cebulę i ser zmielić w maszynce do mięsa. Dokładnie wymieszać, dodać sól i pieprz do smaku. W przesianej mące pszennej i ziemniaczanej zrobić wgłębienie, wlać olej. Mleko i wodę zagrzać (żeby(...)krążki. Na każdym krążku kłaść farsz. Zlepić brzeg raz zwyczajnie a drugi raz z falbanką. Gotować przez chwilę od wypłynięcia w wodzie z dodatkiem soli. Podawać podsmażone na smalcu, z dodatkiem podsmażonej cebulki lub skwarkami
Cukiernia Pychotkitęsknią za znanymi wcześniej smakami mięsożerców. A teraz? Nie widzę i nie słyszę, by działo się coś podobnego. Przyjmuje się do wiadomości, że weganie jedzą smalec wegański, choć ze smalcem nie ma on nic wspólnego. Nadawanie nazw sięgnęło granic absurdu - na agregatorach blogów kulinarnych znaleźć można przepisy na... chleby wegańskie! I aż chce się zapytać, a jakie chleby zjadają zwykli(...)wrzucić na rozgrzany olej na patelni. Szparagi (miękkie części) pokroić na kawałki (im bliżej główki, tym dłuższe) i dorzucić do pieczarek. Smażyć całość na średnim ogniu do miękkości szparagów. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Dorzucić na patelnię, gdy szparagi będą miękkie. Tofu (bez płynu z opakowania) polać sosem sojowym i rozdrobnić widelcem. Dodać na patelnię. Mieszać zawartość patelni
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: 0,9 kg wieprzowiny z kością 5 dkg smalcu 1 dkg soli 2 dkg mąki pieprz do smaku Sposób przygotowania: Z mięsa wyluzować kości i zdjąć nadmiar tłuszczu. Pokroić je prostopadle, w poprzek włókien, na kawałki 2-centymetrowej grubości, ostrym nożem obciąć nierówności brzegowe. Rozpłaszczyć ręką, nie kształtować. Posolić, oprószyć mąką i pieprzem, smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu, szybko(...)obrumieniając z obu stron. Podawać z ziemniakami, zwłaszcza z frytkami oraz warzywami z wody lub surówkami. Na każdy stek można nakładać 1 łyżkę kopiastą cebuli uduszonej w tłuszczu
Przepisy kulinarne babci Antoniny