jakiś czas nas będzie zaskakiwać. Mam nadzieję, że kilka pozycji będzie stałych i na zawsze :) Bardzo ciekawe są czekadełka, które przygotowywane są na miejscu: wypiekany świeży chleb, domowy smalec i różnego rodzaju kiszonki. Znowu duży plus, za urozmaicenie i wybór :) Oczywiście mam swoich faworytów i są to przystawki: Swoją oryginalnością zachwycił mnie tatar z prażoną kaszą gryczaną(...)dodatkiem marynowanych grzybków, jajka przepiórczego i majonezu kawowego. (cena 36 zł) Kolejną przystawką, były śledzie ... i to takie, że ... mmm Matiasy podane z grzybami, rodzinkami, posiekanymi orzeszkami ziemnymi, marynowaną cebulą podane z młodymi ziemniaczkami i śmietaną. (cena 25 zł) To są pozycję, mocno przyćmiły mi poprzednie przystawki. Consomme z żurku, podane z uszami faszerowanymi wędzonym żeberkiem, jajkiem przepiórczym
Niezły Młynekfarsz: 1 kg mięsa mielonego z udźca indyka 2 szklanki ugotowanego ryżu 1 łyżka ,mielonej, wędzonej papryki ( słodkiej lub ostrej jak lubicie ) 2 łyżki ketchupu 1 łyżka, suszonej, mielonej ,cebuli sól i pieprz do smaku ( ja pieprzu, daję sporo -czarny pieprz ) 1 jajko pozostałe : 1 główka, kapusty białej ( duża ) 4 – 5 szklanek soku pomidorowego kawałek, wędzonego na zimno boczku(...)około 150 g ) 200 ml słodkiej śmietany mąka , rozrobiona z wodą do zagęszczenia sosu sól , pieprz do smaku ( pieprzu, znowu dużo ) 1 płaska łyżka wędzonej papryki 1 łyżeczka cukru smalec do smażenia Składniki na farsz , umieszczamy w misce i mieszamy , do uzyskania zwartej masy . Kapustę , nacinamy wokół głąba i oparzamy w garnku z wrzątkiem , żeby łatwiej zdjąć liście . Rozdzielone liście
Ogrodnik w podróżyWyjmujemy, a mięso Cebule kroimy w kostkę lub piórka, podsmażamy na łyżce tłuszczu, odstawiamy do przestudzenia. Bułki zalewamy wywarem z gotowania mięsa, gdy się namoczą lekko odciskamy. Mięso, wątróbkę, cebule, bułki przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę. Wszystko mieszamy dokładnie z dużej misce, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, startą gałką muszkatołową, dodajemy żółtka, w razie potrzeby wlewamy trochę wywaru z gotowania(...)Masa nie może być sucha. Śliwki kroimy w paseczki, łączymy z masą. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Następnie przekładamy do foremek wysmarowanych smalcem i obsypanych bułką tartą. Pieczemy około 60 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu pasztet schładzamy w lodówce. SMACZNEGO
Smak mojej kuchnismalcu. Nie zawiera konserwantów a w smaku niczym nie odbiega od robionego na tłuszczu zwierzęcym. Występuje w dwóch smakach z Cebulką i jabłkiem oraz z Ziołami ogrodowymi. Wspaniale pasuje do chleba jak również do okraszenia różnych dań takich jak np. pierogi, ziemniaki itp. pasuje również do przygotowania innych potraw. Smalczyk z cebulką i jabłkiem, ma i dealnie dopasowany smak cebuli
Kulinarne życiemąki 25 g masła 25 g smalcu 100 ml białego wytrawnego wina 100 ml wody 1 łyżeczka soli Wodę z winem podgrzać w rondelku. Dodać masło i smalec, rozpuścić, ale nie doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i dosypać mąkę z solą. Wymieszać i odstawić na parę minut (masa jest gorąca i musi lekko wystygnąć, aby dało się(...)rękami). Wyrabiać ok. 5 minut do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta (przypomina ciastolinę). Gotowe ciasto uformować w kulę, nakryć ściereczką i odstawić na 2 godziny. NADZIENIE 1 cebula 1 puszka tuńczyka w zalewie własnej 125 g koncentratu pomidorowego 1 jajko ugotowane na twardo 1 łyżka oliwy 1/2 świeżej czerwonej papryki (nie dodałam) 1 łyżka siekanej natki pietruszki ząbek
KUCHARNIAsody lub proszku do pieczenia bezglutenowego opcjonalnie suszony czosnek, cebula, tymianek czy zioła prowansalskie Brokuł obrać z liści, umyć, osuszyć i podzielić nam mniejsze kawałki. Brokuły zblendować na gładką masę. Do masy brokułowej dołożyć, jajka, mąkę kokosową, proszek do pieczenia lub sodę, sól oraz opcjonalnie przyprawy typu suszony czosnek, cebula, tymianek, zioła prowansalskie (co kto lubi ). Całość dokładnie wymieszać(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180-190°C (termoobieg) przez ok 30 minut obserwując żeby się za bardzo nie przypiekły. Bułki brokułowe podawać z masłem, smalcem, serem, pieczonymi mięsami jak karczek , klops czy boczek lub pasztet , rożnego rodzaju pastami np. z makreli czy jajeczną albo z mięsa rosołowego oraz mixem zielonych liściastych warzyw czy kiełków i innych
Ola la LCHFsody lub proszku do pieczenia bezglutenowego opcjonalnie suszony czosnek, cebula, tymianek czy zioła prowansalskie Brokuł obrać z liści, umyć, osuszyć i podzielić nam mniejsze kawałki. Brokuły zblendować na gładką masę. Do masy brokułowej dołożyć, jajka, mąkę kokosową, proszek do pieczenia lub sodę, sól oraz opcjonalnie przyprawy typu suszony czosnek, cebula, tymianek, zioła prowansalskie (co kto lubi ). Całość dokładnie wymieszać(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180-190°C (termoobieg) przez ok 30 minut obserwując żeby się za bardzo nie przypiekły. Bułki brokułowe podawać z masłem, smalcem, serem, pieczonymi mięsami jak karczek , klops czy boczek lub pasztet , rożnego rodzaju pastami np. z makreli czy jajeczną albo z mięsa rosołowego oraz mixem zielonych liściastych warzyw czy kiełków i innych
Ola la LCHFJajecznica to najprostszy sposób na szybkie, ciepłe śniadanie bądź kolację. Proponuję tym razem jej przygotowanie ze smacznymi pieczarkami. Myślę, że ciekawy sposób podania prostego dania, urozmaica
tojestpyszne.blogspot.comrównowagę elektrolitową w ich organizmach. Zamiast tego, należy podawać gołębiom zdrowe przekąski, takie jak owoce, warzywa czy nasiona. Pokarmy wysokotłuszczowe Gołębie nie powinny być karmione pokarmami wysokotłuszczowymi, takimi jak smalec, masło czy olej roślinny. Nadmiar tłuszczu może prowadzić do otyłości u gołębi i prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak choroby serca czy problemy z układem oddechowym. Zamiast tego, należy podawać(...)pokarmy bogate w białko, takie jak nasiona czy orzechy. Pokarmy toksyczne Istnieje wiele pokarmów, które są toksyczne dla gołębi i mogą powodować poważne problemy zdrowotne. Należą do nich czekolada, cebula, czosnek, awokado, alkohol, kawa i napoje energetyczne. Te produkty mogą powodować zatrucia u gołębi i prowadzić do poważnych konsekwencji. Dlatego należy unikać podawania gołębiom tych pokarmów. Podsumowanie Aby zapewnić gołębiom
Żyję by jeśćPrzepis na tę pastę dostałam kilka lat temu od koleżanki weganki. Reklamowała mi ją jako wegański smalec z fasoli. Choć w smaku rzeczywiście odnajdziecie trochę podobieństwa, to pasta z białej fasoli jest zdecydowanie mniej kaloryczna i bardziej kremowa w smaku. Na kanapkach sprawdza się wyśmienicie. Nie trzeba nic więcej do nich dodawać. Dodatek sosu sojowego sprawia, że pasty z fasoli(...)trzeba w ogóle dosalać. pół puszki fasoli białej łyżeczka majeranku łyżeczka sosu sojowego 3 łyżki wody 1/2 cebuli 1/2 jabłka 1 liść laurowy 2 kulki ziela angielskiego 1 owoc jałowca Cebulę i jabłko obieramy. Z jabłka usuwamy gniazdo nasienne. Zarówno cebulę jak i jabłko kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i jałowiec
Dieta bez mlekasody lub proszku do pieczenia bezglutenowego opcjonalnie suszony czosnek, cebula, tymianek czy zioła prowansalskie Kalafiora obrać z liści, umyć, osuszyć i podzielić nam mniejsze kawałki. Kalafiora zblendować na gładką masę. Do masy z kalafiora dołożyć, jajka, mąkę kokosową, proszek do pieczenia lub sodę, sól oraz opcjonalnie przyprawy typu suszony czosnek, cebula, tymianek, zioła prowansalskie (co kto lubi ). Całość dokładnie wymieszać(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180-190°C (termoobieg) przez ok 30 minut obserwując żeby się za bardzo nie przypiekły. Gotowe bułeczki wystudzić i jeść z masłem, smalcem, pastami i innymi ulubionymi dodatkami jak pieczone mięsa i warzywa Sprawdzą się także jako bułki do hamburgerów — BTW całości bez łupin i dodatków: 750 g, 817 kcal
Ola la LCHFwiesz, że to będzie pyszne śniadanie we dwoje. Odkąd skosztowałam hummusu, który po prostu stał się moim faworytem w przypadku past, zaczęłam bawić się składnikami i tworzyć. Był już smalec wegetariański, paprykarz, smarowidełko z bakłażana, a teraz pasztecik z soczewicy. Smakuje bardzo dobrze, szczególnie ze szczypiorkiem i świeżym pomidorem. Soczewica ma swój specyficzny smak, który nie każdemu dopowiada - jeśli(...)może Ci nie smakować. Za to dla wielbicieli i fanów - prawdziwy rarytas! PASZTECIK Z SOCZEWICY ZIELONEJ. /własny;/ na słoik 400ml 1 szklanka zielonej soczewicy 2 ząbki czosnku 1 cebula dymka łyżka oleju do smażenia sok z 1/2 cytryny 3 łyżki sosu sojowego świeżo mielony pieprz 4 łyżki zimnej wody oliwa z oliwek Soczewicę gotuję do miękkości (ok. 20 minut
W kuchni Karmel-itkiWachowicz. Jako czekadełko pojawią się na naszym stole podpłomyk z czarnuszką, jest świeżutki, chrupiący i pyszny. Towarzyszy mu domowy chleb upieczony na drożdżach oraz pasta z fasoli i smalec ze skwarkami. Początek naszej kolacji zapowiada się smakowicie. Kolejno zamawiamy: krem z kiszonego ogórka ze śmietanką (19 zł) - zupa jest kwaskowa, ma fajny oryginalny smak, czerwony barszcz z kołdunami z kaczką(...)barszcz jest lekko pikantny, esencjonalny, to są idealnie moje smaki, śledź w trzech smakach (24 zł): z suszona żurawiną i śliwka wędzoną w dymie, w śmietanie z jabłkiem i cebulą i w oleju z cebula i korniszonem - śledziem niestety jestem rozczarowana; jest wymoczony, niesłony i bez wyrazu, pierogi z twarogiem, ziemniakami i lubczykiem (25 zł) - pierogi smaczne, ciasto miękkie, farsz
Kulinarne przygody GatitySkładniki: ziemniaki mączyste 1 kg, cebula 2 sztuki, jajka 2 sztuki "M", mąka pszenna 4-5 łyżek, kucharek 2 łyżeczki, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba obrane ziemniaki pokroić na kawałki, włożyć do pojemnika rozdrabniacza razem z cebulą, wbić jajka i wszystko dokładnie zmiksować na papkę, najszybciej zmiksować w rozdrabniaczu lub też na tarce ręcznie lub w robocie(...)dużo nie dodawać, dodać z wyczuciem na bardzo gorącym oleju rzepakowym smażyć porcje placków na złocisto, odkładać na ręcznik papierowy, olej powinien być bardzo gorący, można też smażyć na smalcu podawać ze śmietaną, cukrem lub z czym się lubi - placki ziemniaczane są naszą ulubioną na szybko potrawą na obiad, lubimy je w różnych wersjach smakowych..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiębył dzisiaj w biegu to i obiad też robiłam w biegu.. jednak sie da :) 3 plastry wieprzowiny (ładna łopatka ) sól pieprz ziołowy słodka papryka 1 łyżka mąki smalec do smażenia młode ziemniaki mizeria Mięso umyć , pokroić na plastry i dobrze rozbić jak na schabowy, posypać solą , pieprzem ziołowym i papryką, przyklepać przyprawy. Na patelni rozgrzać tłuszcz, oprószyć(...)smażyć na ostrym ogniu po 3-4 min z każdej strony. Podać z młodymi ziemniaczkami z wody, polanymi tłuszczem i posypanymi koperkiem, oraz mizerią z ogórka z cebulą i rzeżuchą ogrodową, doprawioną śmietaną
Gotowanie jest łatwe