okazji Mikołajek postanowiłam dodać dziś specjalnie dla Was mój autorski przepis. Zacznę od nazwy, która dla Was może wydać się dziwna. Otóż Gryf to mój jacht. A smalec, który dzisiaj przedstawiam, stał się poniekąd synonimem mojej dobrej kuchni i zasłynął właśnie na łódce. Czasem ratował życie, kiedy żołądek przyklejał się do kręgosłupa pomiędzy kolejnymi biegami w regatach. Czasem stanowił(...)sobą zabrać. I stąd właśnie wzięła się jego nazwa. Jest niezbędnym wyposażeniem Gryfa. Składniki: 0,5 kg / 0,75 kg świeżego bardzo tłustego boczku 2/3 średnie cebule 4/5 ząbków świeżego czosnku majeranek cząber czarny pieprz sól Wiadomym jest, że boczek należy wytopić, następnie dodać cebule, czosnek i na końcu przyprawy. Tajemnicą smaku jest cząber - jedna z najstarszych znanych
Garniec Magaliewzięłam się za robienie pasztetu. Wyszedł naprawdę pyszny. Polecam :-) Pasztet wzięłam z TEJ strony. Pasztet domowy Składniki: 1 kg wieprzowiny 1 kg wołowiny ½ kg boczku 3 średnie cebule i pokrojone w plastry 2- 3 bułki 50 g wątróbki 4 – 5 jajek sól, majeranek, 5 ziarnek ziela angielskiego 3 listki laurowe 5 ziarenek czarnego pieprzu(...)majeranek do smaku i dokładnie wszystko wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z gotową masą mięsną. Przygotować 4 wąskie keksówki ok 20 cm, które należy posmarować smalcem a następnie wyłożyć do nich masę mięsną. Można dno wyłożyć plastrami słoniny. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni C. Jaki rodzaj mięsa dobry
Na słodko lub wytrawnieśmietany, 1 łyżka wody, liść laurowy, 3 - 4 ziarenka ziela angielskiego, 1 kostka bulionu, pieprz ziołowy do smaku sól, ok. 1 łyżeczki ostrej papryki Pokrojoną w kostkę cebulę przysmażamy na oliwie na głębokiej, dużej patelni, dodajemy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Po kilku minutach dodajemy ziele angielskie i liść laurowy oraz pokrojoną w długie i wąskie paski(...)minutach dodajemy pokrojone w plasterki ogórki konserwowe i dokładnie mieszamy z całością. Gotujemy przez kolejne 5 – 10 minut, aby wszystko sobą przeszło. Oryginalny przepis zawiera tłuszcz- smalec. Ja zrezygnowałam ze smalcu dając zamiast niego oliwy z oliwek, bo zdrowsza. W międzyczasie łyżkę mąki rozprowadzamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody, dodajemy do śmietany (możemy użyć sitka do przelania mąki ), całość dokładnie
Z Kuchni Do Kuchniszklanki gotowanej czarnej fasoli 1 duże awokado, pokrojone w kostkę 1 czerwona cebula, drobno pokrojona 1 pomidor, pokrojony w kostkę Świeża kolendra, posiekana Sok z 1 limonki 2 łyżki oliwy z oliwek Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: W dużym misce wymieszaj fasolę, awokado, cebulę, pomidora i kolendrę. W osobnej miseczce wymieszaj sok z limonki, oliwę z oliwek, sól(...)szklanki gotowanej białej fasoli 200 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 1 cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, posiekane 1 puszka pomidorów krojonych 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego majeranku Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Na patelni podsmaż boczek, aż stanie się chrupiący. Dodaj cebulę i czosnek, smaż jeszcze chwilę. Dodaj pomidory krojone, tymianek i majeranek. Doprowadź
Podstawy Gotowaniatrzcinowego płaska łyżeczka ziół prowansalskich szczypta suszonego rozmarynu i pieprzy czarnego 2 ziarna ziela angielskiego szczypta tymianku 5 ziaren jałowca szczypta papryki czerwonej, słodkiej olej, jabłko, 2 ząbki czosnku, cebula Przygotowanie: Umyte i osączone mięso włożyć do naczynia żaroodpornego. (kupujemy kształtny kawał wieprzowej szynki, jeśli jest nieregularny, warto je po marynowaniu związać w kilku miejscach sznurkiem) Przygotować marynatę(...)powinna się marynować pod przykryciem przynajmniej dwanaście godzin Na drugi dzień obsmażyć szynkę z każdej strony, na dobrze rozgrzanej patelni, (na którą wcześniej wlewamy maksymalnie łyżkę oleju, u mnie smalec) przez 2-3 minuty. Włożyć szynkę z powrotem do naczynia i taplać ją w resztkach marynaty. Zetrzeć jabłko ze skórką ( ja pokroiłam na drobno), obsypać posiekaną cebulką
Proste PotrawyVALFRUTTA3/4 szklanki śmietany,1 łyżka wody,liść laurowy,3 - 4 ziarenka ziela angielskiego,1 kostka bulionu, Pieprz Ziołowy Skworcusól,ok. 1 łyżeczki ostrej papryki.Sposób przygotowaniaPokrojoną w kostkę cebulę przysmażamy na oliwie na głębokiej, dużej patelni, dodajemy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Po kilku minutach dodajemy ziele angielskie i liść laurowy oraz pokrojoną w długie i wąskie paski(...)minutach dodajemy pokrojone w plasterki ogórki konserwowe i dokładnie mieszamy z całością. Gotujemy przez kolejne 5 – 10 minut, aby wszystko soba ładnie przeszło. Orginalny przepsi zawiera tłuszcz- smalec. Ja zrezygnowałam ze smalcu dając zamiast niego oliwy z oliwek, bo zdrowsza.W międzyczasie łyżkę mąki rozprowadzamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody, dodajemy do śmietany (możemy użyć do przelania mąki sitka), całość dokładnie
Z Kuchni Do Kuchnipiekarniku - pieczemy je ok. 15-20 minut, w temperaturze 190-200 stopni, do momentu aż staną się złociste. Przed pieczeniem smarujemy jajkiem rozbełtanym z 1-2 łyżkami mleka. Smalec potrzebny do przygotowania ciasta można zastąpić masłem, ale w trakcie smażenia pierożki szybciej się przypiekają, trzeba zatem smażyć tylko kilka naraz, by nadążyć z ich odwracaniem i zdejmowaniem z patelni(...)idea fotografowania dań w coraz gęstszej atmosferze zniecierpliwienia zgłodniałych domowników była mi zupełnie obca:) Zapraszam! EMPANADILLAS Z KURCZAKIEM I BRZOSKWINIAMI / MORELAMI 2 łyżki oleju 1 drobno posiekana cebula 50 dag pokrojonej drobniutko piersi z kurczaka 10 dag brzoskwiń z zalewy, drobno posiekanych (można zastąpić suszonymi morelami, wcześniej namoczonymi) kumin (do smaku) sól, pieprz do smaku Na patelni rozgrzać
KUCHARNIAbardziej kameralnych imprez. Florian to wspaniałe miejsce na randkę, spotkania rodzinne czy imprezy kulturalne, wernisaże lub koncerty. Na "dzień dobry" naszym stole pojawia się najpierw czekadełko, czyli domowy smalec i pyszne czosnkowe masło w akompaniamencie świeżutkiego pieczonego na miejscu chleba z żurawiną. Początek naszego obiadu we Florianie zapowiada się pysznie, a potem jest już tylko lepiej. W pierwszej kolejności(...)podana w przepięknej misce. Po przystawce i zupie przyszedł czas na drugie dania. Nasz wybór padł na pierogi z kaczką, żurawiną i orzechami laskowymi, podane na powidłach z cebuli (33 zł). Jakie to było pyszne! Musze przyznać, że dawno nie jadłam w restauracji tak pysznych pierogów. Ciasto cienkie, miękkie i elastyczne z bardzo duża ilością mięsnego farszu. Sam farsz
Kulinarne przygody Gatitydomu przygotowywało się w brytfance całą gęś pieczoną z jabłkami i ziemniakami z dużą ilością majeranku, lub piekło się same nogi gęsi, oraz obowiązkowo wytapiało się też z niej smalec. Od kilku lat w Polsce propagowana jest akcja „Gęsina na Świętego Marcina”, gęś wreszcie też zawitała na nasz blog również z okazji 11 listopada, w dniu imienin Marcina i Święta(...)ugotowanej gęsiny (skrzydła i mięso z korpusu) 250 g surowego boczku 250 g wątróbki gęsiej lub innej drobiowej 1 gotowana marchewka kawałek gotowanego selera 1 łyżka oleju 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 czerstwe kajzerki sól do smaku, ½ łyżeczki pieprz ziarnisty, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 listki laurowe 1 łyżka – majeranek 1/2 łyżeczki -gałka muszkatołowa 2 jajka żurawina suszona
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępłynie sól , pieprz do smaku Łopatkę kroimy w średnie kawałki , słoninę także i układamy w brytfance do pieczenia ( nie trzeba dodawać żadnego tłuszczu , słonina się wytopi ) . Dodajemy obrana marchew, cebulę oraz wszystkie przyprawy , sól , pieprz oraz cukier . Szczelnie przykrywamy i dusimy na małym ogniu , w razie potrzeby dolewamy szklankę wody . Jak mięso rozmięknie na tyle , że przy nakłuciu widelcem zacznie(...)pieprzne itd , jeśli nie to doprawiamy i mieszamy zawzięcie , bo łatwo nie jest to połączyć " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Formę żaroodporną lub keksówkę , smarujemy smalcem i przekładamy w nią pasztet . Zapiekamy w temperaturze 160 C bez termoobiegu , do momentu aż góra pasztetu pięknie się zbrązowi . Wyciągamy , pozostawiamy do ostygnięcia , a następnie wkładamy na kilka godzin
Ogrodnik w podróżyprzez około 15 - 20 minut.Następnie dodać pokrojoną paprykę i ostre papryczki, wymieszać z cukinią, przykryć pokrywką i dusić, co jakiś czas mieszając, przez około 10 minut.Dodać pokrojoną cebulę. Posolić. Wymieszać. Dusić pod przykryciem przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając.Po tym czasie dodać obrane ze skóry i pokrojone pomidory. Całość wymieszać i dusić (już bez przykrycia(...)lecza można dodać 0,5 kg pokrojonych w plasterki pieczarek i/lub podsmażoną na patelni i pokrojoną w kostkę dobrej jakości kiełbasę (np. węgierską, paprykową). Wówczas olej można zastąpić smalcem (około 125g).Papryki mogą być jednego koloru
Gospodyni Miejskacebula, zioła czy nawet odrobinę wina mogą nadać wątróbce wyjątkowego aromatu. Podawaj wątróbkę na ciepło, np. z sosem grzybowym lub karmelizowaną cebulą. Porady i Triki Unikaj Nadmiernego Smażenia Wątróbka jest delikatnym składnikiem, dlatego unikaj zbyt długiego smażenia. Jeśli wątróbka jest przesmażona, może stać się sucha i gumowata. Kombinuj Z Dodatkami Wątróbkę można łączyć z różnymi dodatkami, takimi jak jabłka, cebula(...)smażyć ? Gotowanie w mikrofali przepisy Gotowanie w garnku bułgarskim Czarna fasola gotowanie Stek smażenie Chleb pieczenie Smażenie na papierze do pieczenia Cieciorka gotowanie Gotowanie gołąbków Biszkopt pieczenie Smażenie na smalcu Fasola gotowanie Szynka wędzona surowa ile gotować ? Smażenie na oleju kokosowym Ciasto francuskie pieczenie Jaka oliwa do smażenia ? Pieczenie w kąpieli wodnej Smażenie bez tłuszczu Soczewica zielona gotowanie Fasola mung
Podstawy Gotowaniawinogronami Przekąski Pasta z bobu z białym serem Pasta łososiowa z kaparami Guacamole, pasta z awokado Pasta z łososia Wrapy z szynką Pasta z tuńczykiem i oliwkami Zimne nóżki Smalec do chleba Pate z wątróbki z dzika Jajka faszerowane pastą łososiową Pasztet z dzika Masło czosnkowo-ziołowe Pasztet mięsny Pasta rybna w wersji light Twarożek zwany bryndzą Pasta twarożkowa(...)łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Ryby Śledzie w sosie musztardowym Śledź z cebulą i jabłkiem Zielone małże nowozelandzkie w winie Śledzie remoulade z selerem Marynowane śledzie Jarzynowa sałatka ze śledziem Sałatka śledziowa z buraczkami Tatar z łososia z mango Korzenny śledź z rodzynkami
Kulinarne przygody Gatity