smalec z cebulą - 1891 przepisów (strona:109/127)

Burger jak smażyć ? 40

mozzarellą, a na wierzch dodaj liście bazylii. Skrop całość bazyliowym pesto, przykryj górną częścią bułki i podawaj. Burger z Karmelizowaną Cebulą i Blue Cheese: Składniki: Wołowina lub mięso z drobiu Bułki do burgerów Plastry sera blue cheese Karmelizowana cebula Sałata lodowa Sos majonezowo-musztardowy Sól i pieprz Przygotowanie: Smaż kotlety na grillu lub patelni, przyprawiając solą i pieprzem. Pod koniec(...)się delikatnie rozpuścił. Bułki opiecz na grillu lub patelni. Na dolnej części bułki układaj liście sałaty, na to kładź kotlet z serem blue cheese, a na wierzch dodaj karmelizowaną cebulę. Skrop całość sosem majonezowo-musztardowym, przykryj górną częścią bułki i podawaj. Burger Meksykański z Guacamole i Salsą: Składniki: Mięso wołowe lub indycze Bułki do burgerów Plastry cheddara Guacamole Salsa Plastry

Podstawy Gotowania
Jak długo piec gęś ? 39

cebule 1 marchewka 2 szklanki wywaru drobiowego Instrukcje: Przygotowanie Gęsi : Oczyść gęś z resztek piór oraz nadmiaru tłuszczu. Opłucz mięso pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Natarcie: Natrzyj wnętrze i zewnętrzną część gęsi solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Wnętrze gęsi możesz wypełnić startą skórką z cytryny, gałązkami rozmarynu oraz przeciśniętymi ząbkami czosnku. Przygotowanie Warzyw : Obierz cebule i pokrój(...)smażyć ? Gotowanie w mikrofali przepisy Gotowanie w garnku bułgarskim Czarna fasola gotowanie Stek smażenie Chleb pieczenie Smażenie na papierze do pieczenia Cieciorka gotowanie Gotowanie gołąbków Biszkopt pieczenie Smażenie na smalcu Fasola gotowanie Szynka wędzona surowa ile gotować ? Smażenie na oleju kokosowym Ciasto francuskie pieczenie Jaka oliwa do smażenia ? Pieczenie w kąpieli wodnej Smażenie bez tłuszczu Soczewica zielona gotowanie Fasola mung

Podstawy Gotowania
Oleje z tłoczni Olejowy Raj 130

odchudzającym się zaleca się stosować dwie łyżki (30 ml)oleju kokosowego dziennie. Najzdrowszy olej tłoczony jest na zimno. W temperaturze do 26 C ma postać stałą, jest biały jak smalec. W wyższej temperaturze staje się płynny. Może być stosowany jako zamiennik dla masła do chleba. Ponadto na jego bazie można sporządzać cista, torty czy desery.  OLEJ RZEPAKOWY Choć rzepak(...)fascynujących właściwości odkażających, leczniczych, przeciwzapalnych oraz profilaktycznych – kluczem jest tu tzw. ssanie oleju. Tatar z wędzonego łososia Składniki na 2 porcje: 200 g wędzonego łososia ogórek konserwowy 1/2 czerwonej cebuli sok z limonki łyżeczka sól morska  Falksalt czarny pieprz szczypior do dekoracji łyżeczka oleju rzepakowego  Olejowy Raj Wykonanie: Pokroić drobno ogórka, cebulę czerwoną oraz łososia. Wszystko razem połączyć

Bike By Life
Fasolka po bretońsku jak gotować ? 38

jest oczywiście fasolka, która nadaje daniu charakterystyczną konsystencję i smak. Dobrze jest wybrać świeżą lub mrożoną fasolkę, aby zachować jej naturalną strukturę. Kiełbasa i boczek dodają intensywności smaku, a cebula oraz marchewka wzbogacają danie o nuty aromatyczne. Dodatkowo, konieczne jest przygotowanie wywaru warzywnego lub mięsnego, który nadaje daniu głęboki smak i soczystość. Tradycyjny Przepis na Fasolkę po Bretońsku Tradycyjny przepis(...)wywarze aż do momentu, kiedy będzie delikatnie miękka, ale nadal lekko chrupiąca. W międzyczasie przygotowujemy kiełbasę i boczek, które podsmażamy na patelni, aby uwolnić ich aromat. Następnie dodajemy cebulę i marchewkę, a po ich zeszkleniu łączymy wszystkie składniki. Danie doprawiamy solą, pieprzem, papryką oraz liściem laurowym i gotujemy na wolnym ogniu, aby smaki dobrze się połączyły. Efektem jest soczysta fasolka

Podstawy Gotowania
Wegańskie KOTLETY SOJOWE W OCCIE 158

rybą ale tym słodko-kwaśnym smakiem opanierowanego kawałka zmiękczonego octem. Przepisu na wege "rybę" w occie szukaliśmy więc z takim samym zapałem jak przepisu na paprykarz bez ryby i smalec bez słoniny, chyba jak każdy początkujący wegus ;) Przepis idealny znalazłam na puszce - dokładnie ten  -, co prawda wegetariański ale zweganizowałam go bez zbędnych ceregieli, opuszczając po prostu obtaczanie "ryby(...)głębokiej patelni, daję jednak trochę więcej octu a przyprawy w nieco innej kolejności (to jest związane u mnie z sympatią do cyklu 5 Przemian :) ) a więc:  - 2 duże cebule pokrojone w pióra zeszklić na oleju, - posypać cebulę łyżeczką pieprzu, pomieszać; - dodać 15 ziaren ziela angielskiego , przemieszać; - zalać 1 litrem zimnej wody, - dodać 1 łyżeczkę soli, pomieszać, - po chwili wlać

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Burrito 176

Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Do miski wsypujemy obydwie mąki, mieszamy z solą. Dodajemy pokrojone na kawałeczki masło (masło roślinne, margarynę lub smalec) i rozcieramy je palcami razem z mąką. Robimy wgłębienie i wlewamy w nie gorącą wodę. Mieszamy widelcem aż mąka wchłonie całą wodę. Gdy ciasto nieco przestygnie wyrabiamy je ręką (około(...)łyżki oliwy z oliwek 200 g mielonego mięsa wołowego lub mieszanego, ewentualnie 200 g piersi kurczaka, pokrojonych w kostkę 2 papryki (np. żółta i czerwona) 1 czerwona cebula 1 puszka obranych pomidorów w sosie pomidorowym 1 puszka (400 g) czarnej fasoli (lub czerwonej) Przyprawy: 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku, 1/2 łyżeczki papryki wędzonej w proszku, 1/3 łyżeczki pieprzu

Pudełko rozmaitości
Pasztet z suszonymi grzybami i żurawiną 180

blach pasztetu, aby potem część z nich zamrozić. Taki pasztet, jak przyszła nam ochota na konsumpcję, był po wyjęciu z zamrażarki odświeżany w piekarniku z dodatkiem smalcu. Tak, niezdrowego smalcu;) Za to ten smalec, nadawał dodatkowego smaku pasztetowi. Co jest fajne w domowych wyrobach? Sami decydujecie o ich smaku. Możecie zrobić klasyczny, ale to naprawdę klasyczny ciężki pasztet, lub też(...)jajka\r","2 kajzerki\r","s\u00f3l, pieprz, majeranek, ga\u0142ka muszkato\u0142owa\r","2 listki laurowe, 3 ziela angielskie\r","2 marchewki, 1 pietruszka, kawa\u0142ek selera, 2 cebule\r","2 gar\u015bci suszonych grzyb\u00f3w ( u mnie mieszanka podgrzybk\u00f3w, ma\u015blak\u00f3w i borowik\u00f3w)"],"name":"Pasztet z suszonymi grzybami i \u017curawin\u0105","cookTime":null,"prepTime":null

Mieszam w Garnku
Comber jagnięcy jak smażyć ? 42

łyżeczka rozmarynu, posiekana 1 łyżeczka tymianku, posiekana Sól i pieprz do smaku 2 papryki, pokrojone w plastry 1 cukinia, pokrojona w plastry 1 bakłażan, pokrojony w plastry 1 cebula, pokrojona w piórka Sos jogurtowy do podania Przygotowanie: Wymieszaj oliwę, posiekany czosnek, rozmaryn, tymianek, sól i pieprz w misce, aby stworzyć marynatę. Marynuj filety z combra jagnięcego przez co najmniej godzinę(...)smażyć ? Gotowanie w mikrofali przepisy Gotowanie w garnku bułgarskim Czarna fasola gotowanie Stek smażenie Chleb pieczenie Smażenie na papierze do pieczenia Cieciorka gotowanie Gotowanie gołąbków Biszkopt pieczenie Smażenie na smalcu Fasola gotowanie Szynka wędzona surowa ile gotować ? Smażenie na oleju kokosowym Ciasto francuskie pieczenie Jaka oliwa do smażenia ? Poszerz swoją wiedzę - przeczytaj inne artykuły o gotowaniu! Jak długo gotować kociołek

Podstawy Gotowania
Zapiekanka Chicken Tetrazzini oraz kilka słów o dobrej patelnii. 202

powieści robiła to danie, stwierdzając, że to jedyne czego nie jest w stanie zepsuć, i jedyne co jest  jednocześnie zachwycająco pyszne. W skład zapiekanki wchodzi pieczony kurczak, papryka, cebula, ser, spaghetti i kilka dodatków, które sprawiają, że całość naprawdę jest obłędnie pyszna. Zwyczajne carbonara, czy bolognese przy tym daniu wypadają o wiele słabiej. Obiecuję, że będzie pysznie.  Przepis(...)białe cebule 200 g pieczarek 300 g sera mozzarella 100 g żółtego sera (na wierzch zapiekanki) łyżka posiekanej natki pietruszki 250 ml mleka pełna łyżka mąki pszennej tłuszcz do podsmażenia (opcjonalnie) 250 g makaronu spaghetti przyprawa do kurczaka sól i pieprz. Wykonanie: Makaron ugotować na miękko, odcedzić.  Kurczaka obrać, posiekać.  Wrzucić na rozgrzaną patelnię posiekane drobno: cebulę, paprykę

Poezja Smaków - blog kulinarny
Jak długo gotować kociołek ? 37

kiełbasy, pokrojonej w plastry 200 g wędzonej boczku, pokrojonego w kostkę 2 cebule, pokrojone w piórka 2 marchewki, pokrojone w plastry 2 łyżki oleju 1 łyżeczka kminku 1 liść laurowy Sól i pieprz do smaku Instrukcje: W dużym kotle podsmaż boczek, aż będzie lekko rumiany. Dodaj cebulę i smaż, aż będzie miękka. Dodaj kiełbasę i marchewki, smaż przez kilka minut(...)mieszając. 3. Zupa Grochowa: Składniki: 300 g grochu suchego, namoczonego przez noc 1 cebula, posiekana 2 marchewki, pokrojone w kostkę 2 ziemniaki, pokrojone w kostkę 2 łyżki oleju 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 liść laurowy Sól i pieprz do smaku Instrukcje: W dużym kotle podsmaż cebulę na oleju, aż będzie miękka. Dodaj marchewki i ziemniaki, smaż przez kilka minut. Dodaj

Podstawy Gotowania
Botwinka jak gotować ? 32

otwarciem. Przepisy z Soczewicą Zieloną Sałatka z Soczewicą Zieloną Składniki: 1 szklanka ugotowanej soczewicy zielonej Pomidory, pokrojone w kostkę Czerwona cebula, drobno pokrojona Ogórek, pokrojony w plasterki Sok z cytryny Sól, pieprz, oliwa Wymieszaj ugotowaną soczewicę z pomidorami, cebulą i ogórkiem. Skrop sokiem z cytryny i oliwą. Dopraw solą i pieprzem według smaku. Delikatnie wymieszaj i podawaj jako lekką sałatkę(...)smażyć ? Gotowanie w mikrofali przepisy Gotowanie w garnku bułgarskim Czarna fasola gotowanie Stek smażenie Chleb pieczenie Smażenie na papierze do pieczenia Cieciorka gotowanie Gotowanie gołąbków Biszkopt pieczenie Smażenie na smalcu Fasola gotowanie Szynka wędzona surowa ile gotować ? Smażenie na oleju kokosowym Ciasto francuskie pieczenie Jaka oliwa do smażenia ? Pieczenie w kąpieli wodnej Smażenie bez tłuszczu Soczewica zielona gotowanie Fasola mung

Podstawy Gotowania
Gęś pieczona 20

pieczenia . Wyjmij z wnętrza gęsi podroby. Dokładnie umyj i osusz ptaka. Z wnętrza tuszki gęsi usuń tłuszcz (to tzw. tłuszcz trzewny, możesz go później wykorzystać, aby przygotować zdrowy gęsi smalec ). Odetnij szyję, która przyda się do ugotowania rosołu i ewentualnie kuper. Marynowanie . Natrzyj gęś w środku majerankiem, solą i pieprzem , a na zewnątrz tylko solą i pieprzem. Przykryj i odstaw(...)Następnie dodaj bulion i mieszaj, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Pozostały wytopiony tłuszcz gęsi możesz wykorzystać, żeby zrobić konfitowane soczyste gęsie nóżki albo zdrowy gęsi smalec. Serwowanie gęsiny . Gęś podawaj na dużym półmisku, otoczoną upieczonymi owocami z nadzienia. Soczyste mięso najlepiej smakuje na ciepło. Idealne marynaty do gęsiny Gęsina to mięso, które dobrze komponuje się

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Gotowanie w mikrofali przepisy 39

Zupa Dyniowa Składniki: 1/2 małej dyni, obrana i pokrojona 1 cebula, posiekana 2 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki mleka kokosowego Sól, pieprz i przyprawy do smaku Instrukcje: Umieść pokrojoną dynię i posiekaną cebulę w misce. Podgrzewaj w mikrofali przez 5-7 minut, aż będą miękkie. Zblenduj dynię i cebulę razem z bulionem warzywnym i mlekiem kokosowym na gładki krem. Podgrzewaj(...)artykuły: Gotowanie w mikrofali przepisy Gotowanie w garnku bułgarskim Czarna fasola gotowanie Stek smażenie Chleb pieczenie Smażenie na papierze do pieczenia Cieciorka gotowanie Gotowanie gołąbków Biszkopt pieczenie Smażenie na smalcu Fasola gotowanie Szynka wędzona surowa ile gotować ? Smażenie na oleju kokosowym Ciasto francuskie pieczenie Jaka oliwa do smażenia ? Pieczenie w kąpieli wodnej Smażenie bez tłuszczu Soczewica zielona gotowanie Fasola mung

Podstawy Gotowania
VADEMECUM Burgery wołowe – jakie mięso wybrać, jak je zmielić i jak uformować burgery? 281

najprawdopodobniej cały pies mielony razem z budą), buła nie zawsze pierwszej świeżości, sos imitujący smak bliżej nieokreślony, 2,5 złotego mniej w kieszeni i szlus. Wyszukane dodatki typu ser, cebula, sałatki czy korniszony zaczęły pojawiać się znacznie później. Miało być szybko, tanio i do syta. Było podle i byle jak, ale człowiek jak głodny/podchmielony zje wszystko. Dzisiaj burger potrafi(...)ręcznik. Mamy dwa w jednym – bekon do burgera jako dodatek i tłuszcz do smażenia. Win-win!   Jeśli bekonu nie jecie (seriooo?) – do smażenia nada się wieprzowy lub gęsi smalec. Nie trzeba go dużo – na patelni powinna być cieniuteńka, milimetrowa warstwa tłuszczu, nie więcej. To nie głębokie smażenie, chcemy żeby mięso miało styczność z patelnią. Nie smażymy burgerów na oliwie

Karo in the Kitchen
PORADNIK BOŻEGO NARODZENIA 224

dwie części tłuszczu i trzy części mąki.  Najlepszym tłuszczem do sporządzania ciasta kruchego jest masło. Można używać 1/2 masła i 1/2 mlecznej margaryny, albo 52/3 masła i 1/2 smalcu lub samą margarynę.  Żółtka dodaje się surowe lub ugotowane. Te ostatnie zwiększają kruchość ciasta.  Ilość cukru w dużej mierze zależy od upodobań kulinarnych. Przyjęło się jednak(...)grzybów, mięa wieprzowego, drobiu, baraniny, dziczyzny, czy marynowanych śledzi. Doprawia się nimi pasztety. Pasuje do deserów, kompotów, ciast, sosów owocowych, likierów, ponczu, grzanego wina i piwa. Razem z cebulą i liściem kalarepy poprawiają smak kapusty kiszonej. Imbir - pochodzi z Indii i Chin. Dostępny jest w postaci proszku lub w postaci świeżych kawałków kłącza. Ma wyrazisty ostry, ale przy tym bardzo

Ciastka - domowe słodkości