smalec z cebulą - 1891 przepisów (strona:107/127)

Ogórki konserwowe z kardamonem i imbirem 185

Najbardziej brakuje mi w Arabii Saudyjskiej polskiego chleba, smalcu ze skwarkami oraz ogórków kiszonych i konserwowych.  Wypróbowałem już przepis na doskonałe ogórki małosolne od Ingalill przyszedł więc czas na ogórki konserwowe, które...  okazały się strzałem w dziesiątkę. Wniosek jest prosty - da się jednak zrobić ogórki bez chrzanu i to bardzo smakowite. Składniki /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name(...)font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 2 kg niedużych ogórków gruntowych podobnej wielkości  1 duża cebula pokrojona w grube plastry 1 marchewka pokrojona w plasterki 1 - 2 papryczki chili pokrojone w plastry 8 szklanek wody   300 - 350 ml octu 10% 6 łyżek stołowych cukru

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Karkówka duszona z papryką i pieczarkami 276

zarumienienia (ok. 3-4 minuty), po czym wyjmujemy z patelni. Zmniejszamy nieco ogień i na tym samym tłuszczu co mięso (w razie potrzeby możemy dolać jeszcze odrobinę oleju) podsmażamy cebulę, czosnek i pora – przez ok. 2 minuty, często mieszając. Następnie dodajemy paprykę i co pewien czas mieszając smażymy przez kolejne 2-3 minuty; tę samą czynność powtarzamy następnie z pieczarkami(...)nadmiernie grube – optymalnie ok. 1,5 do 2 cm. Jeśli mają więcej, należy je lekko zbić tłuczkiem do mięsa. Jeśli mamy taką możliwość, warto spróbować zamiast oleju rzepakowego użyć smalcu. Przez Dominik Kulinarna Pokusa #gallery-154 {margin: auto;} #gallery-154 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-154 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery

Kulinarna Pokusa
(Nie)zwykłe kotlety schabowe moczone w mleku 161

Składniki na 2 porcje: 2 plastry schabu bez kości (po ok 100 g) szklanka mleka 1 małą cebulę sól pieprz mielony 1 jajko bułka tarta olej lub masło do smażenia Przygotowanie: Mięso przygotuj dzień wcześniej wieczorem. Opłucz i osusz kotlety. Możesz zrobić też schabowe z kością, podobno są lepsze. Ja jednak nie dostałam w sklepie, a i przy gustach mojego(...)mocno rozgrzanym oleju lub maśle z obu stron na złoto. Im cieńsze kotlety, tym krócej je smaż. I tym lepsze są. Podobno tradycyjny schabowy powinno się smażyć na smalcu. Cóż, w moim domu nie przejdzie, a masła nie miałam akurat (szkoda). Najlepiej połączyć masło z olejem, aby masło się nie przypaliło.  Idealny do ziemniaczków i marchewki z groszkiem

Anioszek w kuchni
Chleb paleo z warzyw (niskowęglowodanowy) 356

kuchni paleo . Możesz wzbogacić smak tego chleba dodając różnych przypraw. Świetnie smakuje w nieco pikantnej nucie , spróbuj dodać trochę pieprzu, bazylii lub ziół prowansalskich albo nawet trochę suszonej cebuli. Zobacz też modyfikację tego chleba o śródziemnomorskiej nucie: chleb paleo śródziemnomorski z pesto z oliwek i suszonych pomidorów. Chleb ten jest dość zdrowy – zawiera prawie tyle samo tłuszczów omega(...)białka niż węglowodanów i porządną dawkę tłuszczu chleb ten stanowi bardzo pożywne i zdrowe śniadanie . Dwie kromki z masłem dostarczą ponad 10 gramów białka. Gdy nie jadasz nabiału, użyj smalcu, masła orzechowego (ale nie z orzechów ziemnych) albo nawet rozsmaruj na kromce dojrzałe awokado, dodając jeszcze więcej wartości odżywczych do tego pysznego śniadania. Poza jajkami jest tu mało uczulających składników

PaleoSMAK
Jak zrobić włoską piadinę? Piadiny z ricottą, figami, prosciutto i rukolą 126

się z mąki, soli, wody lub mleka oraz smalcu. Powiem Wam szczerze, że nie znoszę zapachu smalcu i nie używam go w swojej kuchni. Na szczęście wiele przepisów na piadinę wykorzystuje oliwę i ja również postanowiłam taką wersję przygotować. Placki z dodatkiem oliwy są lżejsze i bardziej chrupiące od tych ze smalcem. Do przygotowania piadiny wybrałam oliwę Monini Nettare(...)parmezanu, odrobina soku z cytryny gotowana szynka, mozarella i pieczarki kremowy serek, wędzony łosoś, szpinak, sok z cytryny szpinak, tuńczyk odsączony z zalewy, pomidorki koktajlowe, ser feta karmelizowana czerwona cebula i gorgonzola nutella i banany (a co! ;)) ricotta i ulubiony dżem Przechowywanie: Nie musisz od razu nadziewać wszystkich placuszków. Aby je przechować na później, placki przełóż kawałkami papieru do pieczenia

Chilli Czosnek i Oliwa
Grinkōłl choby we Niymcach (Jarmuż na modłę północno-niemiecką ) 132

Roztomajtych recept ōw to łoni tam majōm tela, co my na panczkraut i jak zawsze mogecie sie sam tyż trocha poeksperymyntować. Nojprzōd na fecie abo maśle zeszklijcie pokrōno 19 cebula, potyn dociepcie tam umyty i potargany na mańsze 20 kōnski 21 grinkōłl (te twarde łodygi tyż wyczajście 22 ). Dolyjcie do tego trocha wody abo buliōnu, ale niy za dużo, żeby(...)grupą 4 tak na prawdę 5 podobno 6 imprezy 7 Bawarczycy 8 koledzy 9 koleżanki 10 najpierw 11 spacer 12 przypominać 13 kiełbasa 14 dodają 15 boczku wędzonego 16 smalcu 17 kilka 18 ziemniaków 19 pokrojoną 20 mniejsze 21 kawałki 22 wyrzućcie 23 za rzadkie 24 mówiła 25 ponakłuwałem 26 całkiem 27 tu: w międzyczasie 28 można 29 gotowe

Chop w kuchni
Domowy burger wołowy 110

sezonowanej wołowiny z zawartością co najmniej 20% tłuszczu (u mnie rozbratel) 4 ząbki czosnku żółtko 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne łyżeczka kolendry łyżeczka świeżo mielonego pieprzu sól łyżka smalcu lub kawałeczek dobrego boczku do natłuszczenia patelni  Jak zrobić domowe burgery wołowe? Mięso na burgery wyjąć z lodówki co najmniej 30 minut przed ich przygotowaniem. Wołowinę zmielić przez grube sitko maszynki(...)żółtym serem, cebulką, ogórkiem, sałatą, majonezem i ketchupem. U mnie opcja minimalistyczna, gdyż nie lubię smaku burgera ukrywać w bułce i wielu dodatkach. Podałam go tylko z czerwoną cebulą pokrojoną w pióra i oprószoną solą, kiszonym ogórkiem, frytkami i do tego majonez i ketchup. Zobacz również: stek wołowy New York z rozmarynem

Kuchcik gotuje
Leczo. Przepis krok po kroku. 258

rodowód   Choć potrawa ta ma węgierski rodowód to śmiało można powiedzieć, że należy również do polskiej klasyki. W oryginale, warzywa smaży się na smalcu z dodatkiem aromatycznej sproszkowanej papryki. Jak wiadomo kuchnia węgierska, jak kraj długi i szeroki papryką stoi.   Leczo – Najlepsze z pajdą chleba   Jest wiele wariantów(...)się opinią w komentarzach. SMACZNEGO!   Składniki:   250 g mięsa z udka kurczaka 200 g kiełbasy wędzonej 4 łyżki oleju roślinnego 2 kolorowe papryki 1 duża cebula 2 cukinie 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka słodkiej papryki 500 ml przecieru pomidorowego 200 ml wody sól, pieprz     Kurczaka pokrój

kuron.com.pl
Marchewkowe ciasto na tartę 171

się motać z uprzednim obciążaniem fasolą, wystarczy jedynie ponakłuwanie widelcem. Wiele potraw z tartą w nazwie dzięki temu patentowi już przygotowywałam: Tarta ze szparagami, porem i pomidorami Tarta z cebulą, boczkiem, pieczarkami i ananasem Tarta półkrucha ze śliwkami Zielona tarta na Irlandzki Dzień Św. Patryka Tarta z kurczakiem, pomidorem, papryką i groszkiem Tarta z fasolką szparagową na boczku Tarta warzywna(...)proszkiem do piecz. przez sitko; w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne 1 mały proszek do pieczenia (15g) 1 masło roślinne (250g) 1 łyżka smalcu (25g) - powoduje że ciasto jest bardziej wilgotne 1/3 szkl.cukru (70g) 3 żółtka 1 całe jajko - ciasto wyjdzie twardsze, bardziej zwarte i chrupkie niż przy użyciu samych żółtek - sprawdza się pod ciężkim

Grunt to przepis!
Karczoch jak gotować ? 39

kawałki 2 szklanki młodego szpinaku 1 szklanka kawałków brokuła, lekko ugotowanych 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki 1/4 szklanki startego sera parmezan Sos winegret (oliwa z oliwek, ocet winny, musztarda, sól, pieprz) Sposób przygotowania: W dużej misce połącz szpinak, kawałki brokuła i czerwoną cebulę. Dodaj pokrojone karczochy i starty ser parmezan. Przygotuj sos winegret, wymieszaj składniki i polej nimi(...)szklanka ryżu arborio 4 gotowane karczochy, pokrojone na kawałki 1/2 cebuli, drobno posiekanej 1/4 szklanki białego wina 4 szklanki bulionu warzywnego 1/4 szklanki startego sera parmezan 2 łyżki masła Sól i pieprz do smaku Posiekana natka pietruszki (opcjonalnie) Sposób przygotowania: W rondlu rozgrzej 1 łyżkę masła i podsmaż cebulę aż będzie miękka. Dodaj ryż i smaż przez minutę, aż zacznie

Podstawy Gotowania
Burger jak smażyć ? 46

mozzarellą, a na wierzch dodaj liście bazylii. Skrop całość bazyliowym pesto, przykryj górną częścią bułki i podawaj. Burger z Karmelizowaną Cebulą i Blue Cheese: Składniki: Wołowina lub mięso z drobiu Bułki do burgerów Plastry sera blue cheese Karmelizowana cebula Sałata lodowa Sos majonezowo-musztardowy Sól i pieprz Przygotowanie: Smaż kotlety na grillu lub patelni, przyprawiając solą i pieprzem. Pod koniec(...)się delikatnie rozpuścił. Bułki opiecz na grillu lub patelni. Na dolnej części bułki układaj liście sałaty, na to kładź kotlet z serem blue cheese, a na wierzch dodaj karmelizowaną cebulę. Skrop całość sosem majonezowo-musztardowym, przykryj górną częścią bułki i podawaj. Burger Meksykański z Guacamole i Salsą: Składniki: Mięso wołowe lub indycze Bułki do burgerów Plastry cheddara Guacamole Salsa Plastry

Podstawy Gotowania
Jak długo piec gęś ? 45

cebule 1 marchewka 2 szklanki wywaru drobiowego Instrukcje: Przygotowanie Gęsi : Oczyść gęś z resztek piór oraz nadmiaru tłuszczu. Opłucz mięso pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Natarcie: Natrzyj wnętrze i zewnętrzną część gęsi solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Wnętrze gęsi możesz wypełnić startą skórką z cytryny, gałązkami rozmarynu oraz przeciśniętymi ząbkami czosnku. Przygotowanie Warzyw : Obierz cebule i pokrój(...)smażyć ? Gotowanie w mikrofali przepisy Gotowanie w garnku bułgarskim Czarna fasola gotowanie Stek smażenie Chleb pieczenie Smażenie na papierze do pieczenia Cieciorka gotowanie Gotowanie gołąbków Biszkopt pieczenie Smażenie na smalcu Fasola gotowanie Szynka wędzona surowa ile gotować ? Smażenie na oleju kokosowym Ciasto francuskie pieczenie Jaka oliwa do smażenia ? Pieczenie w kąpieli wodnej Smażenie bez tłuszczu Soczewica zielona gotowanie Fasola mung

Podstawy Gotowania
Oleje z tłoczni Olejowy Raj 135

odchudzającym się zaleca się stosować dwie łyżki (30 ml)oleju kokosowego dziennie. Najzdrowszy olej tłoczony jest na zimno. W temperaturze do 26 C ma postać stałą, jest biały jak smalec. W wyższej temperaturze staje się płynny. Może być stosowany jako zamiennik dla masła do chleba. Ponadto na jego bazie można sporządzać cista, torty czy desery.  OLEJ RZEPAKOWY Choć rzepak(...)fascynujących właściwości odkażających, leczniczych, przeciwzapalnych oraz profilaktycznych – kluczem jest tu tzw. ssanie oleju. Tatar z wędzonego łososia Składniki na 2 porcje: 200 g wędzonego łososia ogórek konserwowy 1/2 czerwonej cebuli sok z limonki łyżeczka sól morska  Falksalt czarny pieprz szczypior do dekoracji łyżeczka oleju rzepakowego  Olejowy Raj Wykonanie: Pokroić drobno ogórka, cebulę czerwoną oraz łososia. Wszystko razem połączyć

Bike By Life
Fasolka po bretońsku jak gotować ? 43

jest oczywiście fasolka, która nadaje daniu charakterystyczną konsystencję i smak. Dobrze jest wybrać świeżą lub mrożoną fasolkę, aby zachować jej naturalną strukturę. Kiełbasa i boczek dodają intensywności smaku, a cebula oraz marchewka wzbogacają danie o nuty aromatyczne. Dodatkowo, konieczne jest przygotowanie wywaru warzywnego lub mięsnego, który nadaje daniu głęboki smak i soczystość. Tradycyjny Przepis na Fasolkę po Bretońsku Tradycyjny przepis(...)wywarze aż do momentu, kiedy będzie delikatnie miękka, ale nadal lekko chrupiąca. W międzyczasie przygotowujemy kiełbasę i boczek, które podsmażamy na patelni, aby uwolnić ich aromat. Następnie dodajemy cebulę i marchewkę, a po ich zeszkleniu łączymy wszystkie składniki. Danie doprawiamy solą, pieprzem, papryką oraz liściem laurowym i gotujemy na wolnym ogniu, aby smaki dobrze się połączyły. Efektem jest soczysta fasolka

Podstawy Gotowania