smalec z cebulą - 1891 przepisów (strona:99/127)

Karkówka w sosie z pieczarkami, musztardą Dijon i estragonem 136

patelni ląduje kolejna łyżka lub dwie tłuszczu – rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy pokrojone cebule i pieczarki. Smażymy, co jakiś czas mieszając, do czasu aż pieczarki zrobią się miękkie i stracą swoją sztywność. W takim tłoku grzyby na pewno puszczą wodę, ale i ona wyląduje w rondlu. Dodajemy do pieczarek i cebuli przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i gotujemy razem przez minutę. Zawartość(...)500g pieczarek, najlepiej brunatnych 300g cebuli 2 średniej wielkości ząbki czosnku 450ml rosołu/bulionu wołowego* 2 liście laurowe 3 czubate łyżeczki musztardy Dijon 2 czubate łyżeczki suszonego estragonu 2 łyżki sosu Worcestershire 5 łyżek rzadkiej śmietany 12%, jogurtu albo maślanki 2 czubate łyżeczki mąki pszennej sól świeżo mielony pieprz dowolny tłuszcz do smażenia – smalec, masło klarowane, olej rzepakowy lub olej

Karo in the Kitchen
Klasyczna szarlotka 171

której mogłabym trzymać zapasy ziemniaków, cebuli, mąki i innych produktów, które powinny w domu być i zwykle są, ale nie wtedy, kiedy ich najbardziej potrzebuję. Tym razem zabrakło mi masła. I co tu zrobić, kiedy zwykle do ciasta dodaję 200 g, a tu w lodówce jakaś nadziobana nożem zaledwie jego część?  Najlepszy byłby smalec, ale smalcu nie używam

bistro mama
Pasztet z Sarny 106

mięso i warzywa plus świeża cebula i z trzy ząbki czosnku drobno posiekana natkę ale nie cala Konsystencja musi być delikatniutka mieszamy wszystko do smaku dodajemy jeszcze sol pieprz przyprawę nie żałujcie ponieważ mięso jest słodkie podczas procesu pieczenia traci wiele przypraw Dodać z trzy świeże jaja wymieszać Uformować na blaszkach przednio posmarowanym smalcem zwykłym albo gęsim ja preferuje

Viola cooks with passion
Swojak z kiełbasą cebulą i jajkiem Faceta w Kuchni 79

Swojak z kiełbasą cebulą i jajkiem, czyli domowa pizza. Od wieków ludzie jedzą pizzę w takiej czy innej formie. Już w starożytności kawałki płaskiego pieczywa, z różnymi dodatkami, służyły jako prosty i smaczny posiłek dla tych, których nie było stać na talerze, czyli od początku jest to jedzenie biednych ludzi. Czy wiesz że, przez długi czas, pizzą gardzili pisarze kulinarni(...)zmęczyli się skomplikowanymi francuskimi potrawami, które podawano im na śniadanie, obiad i kolację. Wezwany do przygotowania lokalnych specjałów dla królowej, pizzaiolo Raffaele Esposito, który przygotował trzy rodzaje pizzy, jedną ze smalcem, caciocavallo i bazylią, inną z cecenielli, a trzecia z pomidorami, mozzarellą i bazylią. Królowa była zachwycona i tak jej ulubioną, ostatnią z całej trójki, nazwano na jej cześć pizza margherita

RafalCook
Kociołek po serbsku 247

duże kawałki . Fasolkę odsączamy z zalewy . Cebulę kroimy w piórka . Jak już mamy przygotowane składniki , idziemy do ogrodu i nieźle wkurzamy sąsiadów ,kopcąc im świeże, suszące się na słońcu pranie , przy okazji rozpalania ogniska na kociołek " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Jak już mamy porządny ogień, wieszamy gar , wkładamy smalec , na rozgrzany wrzucamy cebulkę , kminek , podsmażamy

Ogrodnik w podróży
Kapusta z grochem 156

mięsa, ani smalcu. Poza kapustą i grochem dodaję jeszcze tylko cebulkę podduszoną na maśle. Kapustę przygotowuję bez zasmażki, a doprawiam ją solą i pieprzem (dużo pieprzu!). Kapustę z grochem najlepiej przygotować dzień wcześniej i odstawić w chłodne miejsce. Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 40 g grochu „całego” (ewentualnie może być łuskany) 2 cebule 3 łyżki masła 2 liście laurowe

Trzeci talerz
PIECZONA KAPUSTA 220

kiełbasy smalcu. Moja jest bardzo delikatna,chuda ponieważ wszystko rozdrobniłam blenderem i dodatkowo dodałam suszoną żurawinę... Smak doskonały, rewelacyjny. Niebawem będą święta, gości pełen dom polecam na świąteczny stół.    Składniki:  500 g kiszonej kapusty  1 mała główka białej kapusty lub 1/2 dużej  25 dag surowego boczku   500 g chudego karczku  1 cebula czerwona

pieprzny smaczek
Tarta z grillowaną papryką, bakłażanem i cebulą 187

bakłażana, pokrojoną paprykę i cebulę. Całość zalać masą jajeczno-śmietanową.Tak przygotowaną tartę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 35-40 minut.Tartę można spożywać na ciepło lub na zimno.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Margarynę w cieście można zastąpić masłem lub kompozycją masła (80g) i smalcu (60g).Ciasto łatwo się rozwałkowuje i przekłada

Gospodyni Miejska
Kaczka z granatem i migdałami 140

wiele okazji. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 filtety z kaczki po ok. 300g lub 2 nogi po 350-400g 1 średni granat 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki mielonych migdałów 200ml bulionu drobiowego 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu 1 płaska łyżeczka startych owoców kolendry 1/2 płaskiej łyżeczki startego kminu rzymskiego 1 płaska łyżeczka kurkumy(...)skórą do góry w folię aluminiową – tak aby później można łatwo otworzyć ją od góry. Jeśli kaczka jest bardzo chuda, do pakunków wkładamy również po łyżeczce masła lub kaczego smalcu. Zawinięte w folię mięso układamy na płaskiej brytfannie i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (termoobieg). Pieczemy do miękkości, zwykle ok. 75 minut, ale nie dłużej niż to faktycznie

Kulinarna Pokusa
Kaczka z granatem i migdałami 164

wiele okazji. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 filtety z kaczki po ok. 300g lub 2 nogi po 350-400g 1 średni granat 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki mielonych migdałów 200ml bulionu drobiowego 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu 1 płaska łyżeczka startych owoców kolendry 1/2 płaskiej łyżeczki startego kminu rzymskiego 1 płaska łyżeczka kurkumy(...)skórą do góry w folię aluminiową – tak aby później można łatwo otworzyć ją od góry. Jeśli kaczka jest bardzo chuda, do pakunków wkładamy również po łyżeczce masła lub kaczego smalcu. Zawinięte w folię mięso układamy na płaskiej brytfannie i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (termoobieg). Pieczemy do miękkości, zwykle ok. 75 minut, ale nie dłużej niż to faktycznie

Kulinarna Pokusa
Niesamowity gulasz wołowy – z kociołka, flambirowany 223

zginą przytłoczone innymi smakami. Mięso oczyszczamy z błon, kroimy w poprzek włókien w zgrabną kostkę o boku 2,5cm. Lekko solimy, mocno pieprzymy i odkładamy na bok. Obieramy cebule i czosnek – cebule kroimy w drobną kostkę, ząbki czosnku w cienkie plasterki, przekładamy do dwóch osobnych miseczek. Obieramy marchew i pietruszkę, myjemy łodygi selera. Wszystkie naszykowane warzywa kroimy w drobną , równą(...)mocno posypany świeżo posiekaną natką pietruszki. SKŁADNIKI 6-8 średnich porcji, z dodatkami 1,2 kg wołowiny na gulasz – karkówka, chuda łopatka, rostbef, zrazowa górna, pręga, udziec – mieszane 2 średnie cebule, żółte lub czerwone – 300-350g 600g pieczarek albo w sezonie pieczarek wymieszanych 1:1 z podgrzybkami 2 łodygi selera naciowego – 150g 1 średnia marchewka (120-150g) 1 średnia

Karo in the Kitchen
Risotto po mediolańsku ze smażonym kurczakiem 253

Podstawowy sposób przygotowania risotto jako takiego jest mało zróżnicowany. Zazwyczaj wygląda mniej więcej tak, że odpowiednią do tego odmianę kleistego ryżu mieszamy z zeszkloną na maśle lub oliwie cebulą, a następnie zalewamy stopniowo winem i bulionem. Ważne jest częste mieszanie składników. W ten sposób po ok. 20 minutach otrzymujemy miękki, ale nie rozgotowany ryż o intensywnym smaku. To oczywiście tylko(...)ryżu szafranu – tylko i aż. Nadaje on wszakże potrawie bardzo charakterystyczny intensywnie żółty kolor, jak również specyficzny aromat. Inne cechy risotto po mediolańsku to dodatek tartego sera czy użycie smalcu zamiast masła. Risotto po mediolańsku samo w sobie jest jednak bardzo uniwersalną bazą dla kolejnych przepisów. Dodatek kurczaka nie mieści się przecież w podstawowej recepturze, a jednak przez wielu jest

Kulinarna Pokusa
Śledź w curry – duńskie Smørrebrød ze śledziem 252

żytnim chlebie, podawanej do zjedzenia nożem i widelcem – z racji piętrzących się na kromce dodatków: zimnych i ciepłych mięs, kiełbas, wędlin, pasztetów, ryb, krewetek, jajek, serów, świeżej i marynowanej cebuli, przeróżnych warzyw, feerii sosów majonezowych, chrzanowych, reliszy i garniszy. Podawane na śniadanie, na lunch, na obiad i na kolację – do zjedzenia o każdej porze i absolutnie wszędzie. Stosy kolorowych kanapek(...)food trucków – mają nawet własne niestandardowe opakowania, żeby można je było zabrać ze sobą na lunch! Kanapki bazowo budowane są na ciężkim, żytnim ziarnistym chlebie – rugbrød, posmarowanym masłem lub smalcem. Powstały zaraz po rewolucji przemysłowej jako potrzeba szybkiego, sytego, robotniczego posiłku – nieskomplikowanego i sycącego na tyle, żeby po jego zjedzeniu w pracy jakoś wytrzymać do wieczornej kolacji.   Dzisiaj Smørrebrød

Karo in the Kitchen
KAPUŚNIACZKI / PASZTECIKI (CIASTO KRUCHO-DROŻDŻOWE TRADYCYJNE I BEZGLUTENOWE OWSIANE) 279

masło i smalec razem). Ma być lekko ciepły (chodzi tylko o to aby się roztopił). Wlewamy tłuszcz do wyrabianego przez nas ciasta i cały czas wyrabiamy. Dodajemy 2 łyżki śmietany. 4. Wyrabiamy ciasto - zaczyna odchodzić od ręki i rosnąć. 5. Przekładamy do naczynia, przykrywamy ścierką, czekamy że urośnie. SKŁADNIKI NA FARSZ:- kapusta - główka,- cebula - 10, - przyprawy

Wypisz Wymaluj