Szynka pieczona 188trzcinowego płaska łyżeczka ziół prowansalskich szczypta suszonego rozmarynu i pieprzy czarnego 2 ziarna ziela angielskiego szczypta tymianku 5 ziaren jałowca szczypta papryki czerwonej, słodkiej olej, jabłko, 2 ząbki czosnku, cebula Przygotowanie: Umyte i osączone mięso włożyć do naczynia żaroodpornego. (kupujemy kształtny kawał wieprzowej szynki, jeśli jest nieregularny, warto je po marynowaniu związać w kilku miejscach sznurkiem) Przygotować marynatę(...)powinna się marynować pod przykryciem przynajmniej dwanaście godzin Na drugi dzień obsmażyć szynkę z każdej strony, na dobrze rozgrzanej patelni, (na którą wcześniej wlewamy maksymalnie łyżkę oleju, u mnie smalec) przez 2-3 minuty. Włożyć szynkę z powrotem do naczynia i taplać ją w resztkach marynaty. Zetrzeć jabłko ze skórką ( ja pokroiłam na drobno), obsypać posiekaną cebulką
Proste Potrawy
Boeuf Strogonow 3122VALFRUTTA3/4 szklanki śmietany,1 łyżka wody,liść laurowy,3 - 4 ziarenka ziela angielskiego,1 kostka bulionu, Pieprz Ziołowy Skworcusól,ok. 1 łyżeczki ostrej papryki.Sposób przygotowaniaPokrojoną w kostkę cebulę przysmażamy na oliwie na głębokiej, dużej patelni, dodajemy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Po kilku minutach dodajemy ziele angielskie i liść laurowy oraz pokrojoną w długie i wąskie paski(...)minutach dodajemy pokrojone w plasterki ogórki konserwowe i dokładnie mieszamy z całością. Gotujemy przez kolejne 5 – 10 minut, aby wszystko soba ładnie przeszło. Orginalny przepsi zawiera tłuszcz- smalec. Ja zrezygnowałam ze smalcu dając zamiast niego oliwy z oliwek, bo zdrowsza.W międzyczasie łyżkę mąki rozprowadzamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody, dodajemy do śmietany (możemy użyć do przelania mąki sitka), całość dokładnie
Z Kuchni Do Kuchni
Empanadillas: Post Scriptum 245piekarniku - pieczemy je ok. 15-20 minut, w temperaturze 190-200 stopni, do momentu aż staną się złociste. Przed pieczeniem smarujemy jajkiem rozbełtanym z 1-2 łyżkami mleka. Smalec potrzebny do przygotowania ciasta można zastąpić masłem, ale w trakcie smażenia pierożki szybciej się przypiekają, trzeba zatem smażyć tylko kilka naraz, by nadążyć z ich odwracaniem i zdejmowaniem z patelni(...)idea fotografowania dań w coraz gęstszej atmosferze zniecierpliwienia zgłodniałych domowników była mi zupełnie obca:) Zapraszam! EMPANADILLAS Z KURCZAKIEM I BRZOSKWINIAMI / MORELAMI 2 łyżki oleju 1 drobno posiekana cebula 50 dag pokrojonej drobniutko piersi z kurczaka 10 dag brzoskwiń z zalewy, drobno posiekanych (można zastąpić suszonymi morelami, wcześniej namoczonymi) kumin (do smaku) sól, pieprz do smaku Na patelni rozgrzać
KUCHARNIA
Florian Ogień czy Woda - pyszne polskie smaki w Warszawie 183bardziej kameralnych imprez. Florian to wspaniałe miejsce na randkę, spotkania rodzinne czy imprezy kulturalne, wernisaże lub koncerty. Na "dzień dobry" naszym stole pojawia się najpierw czekadełko, czyli domowy smalec i pyszne czosnkowe masło w akompaniamencie świeżutkiego pieczonego na miejscu chleba z żurawiną. Początek naszego obiadu we Florianie zapowiada się pysznie, a potem jest już tylko lepiej. W pierwszej kolejności(...)podana w przepięknej misce. Po przystawce i zupie przyszedł czas na drugie dania. Nasz wybór padł na pierogi z kaczką, żurawiną i orzechami laskowymi, podane na powidłach z cebuli (33 zł). Jakie to było pyszne! Musze przyznać, że dawno nie jadłam w restauracji tak pysznych pierogów. Ciasto cienkie, miękkie i elastyczne z bardzo duża ilością mięsnego farszu. Sam farsz
Kulinarne przygody Gatity
Gęsi pasztet z żurawiną 177domu przygotowywało się w brytfance całą gęś pieczoną z jabłkami i ziemniakami z dużą ilością majeranku, lub piekło się same nogi gęsi, oraz obowiązkowo wytapiało się też z niej smalec. Od kilku lat w Polsce propagowana jest akcja „Gęsina na Świętego Marcina”, gęś wreszcie też zawitała na nasz blog również z okazji 11 listopada, w dniu imienin Marcina i Święta(...)ugotowanej gęsiny (skrzydła i mięso z korpusu) 250 g surowego boczku 250 g wątróbki gęsiej lub innej drobiowej 1 gotowana marchewka kawałek gotowanego selera 1 łyżka oleju 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 czerstwe kajzerki sól do smaku, ½ łyżeczki pieprz ziarnisty, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 listki laurowe 1 łyżka – majeranek 1/2 łyżeczki -gałka muszkatołowa 2 jajka żurawina suszona
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczony pasztet z łopatki 276płynie sól , pieprz do smaku Łopatkę kroimy w średnie kawałki , słoninę także i układamy w brytfance do pieczenia ( nie trzeba dodawać żadnego tłuszczu , słonina się wytopi ) . Dodajemy obrana marchew, cebulę oraz wszystkie przyprawy , sól , pieprz oraz cukier . Szczelnie przykrywamy i dusimy na małym ogniu , w razie potrzeby dolewamy szklankę wody . Jak mięso rozmięknie na tyle , że przy nakłuciu widelcem zacznie(...)pieprzne itd , jeśli nie to doprawiamy i mieszamy zawzięcie , bo łatwo nie jest to połączyć " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Formę żaroodporną lub keksówkę , smarujemy smalcem i przekładamy w nią pasztet . Zapiekamy w temperaturze 160 C bez termoobiegu , do momentu aż góra pasztetu pięknie się zbrązowi . Wyciągamy , pozostawiamy do ostygnięcia , a następnie wkładamy na kilka godzin
Ogrodnik w podróży
Leczo 180przez około 15 - 20 minut.Następnie dodać pokrojoną paprykę i ostre papryczki, wymieszać z cukinią, przykryć pokrywką i dusić, co jakiś czas mieszając, przez około 10 minut.Dodać pokrojoną cebulę. Posolić. Wymieszać. Dusić pod przykryciem przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając.Po tym czasie dodać obrane ze skóry i pokrojone pomidory. Całość wymieszać i dusić (już bez przykrycia(...)lecza można dodać 0,5 kg pokrojonych w plasterki pieczarek i/lub podsmażoną na patelni i pokrojoną w kostkę dobrej jakości kiełbasę (np. węgierską, paprykową). Wówczas olej można zastąpić smalcem (około 125g).Papryki mogą być jednego koloru
Gospodyni Miejska
Wątróbka jak smażyć ? 106cebula, zioła czy nawet odrobinę wina mogą nadać wątróbce wyjątkowego aromatu. Podawaj wątróbkę na ciepło, np. z sosem grzybowym lub karmelizowaną cebulą. Porady i Triki Unikaj Nadmiernego Smażenia Wątróbka jest delikatnym składnikiem, dlatego unikaj zbyt długiego smażenia. Jeśli wątróbka jest przesmażona, może stać się sucha i gumowata. Kombinuj Z Dodatkami Wątróbkę można łączyć z różnymi dodatkami, takimi jak jabłka, cebula(...)smażyć ? Gotowanie w mikrofali przepisy Gotowanie w garnku bułgarskim Czarna fasola gotowanie Stek smażenie Chleb pieczenie Smażenie na papierze do pieczenia Cieciorka gotowanie Gotowanie gołąbków Biszkopt pieczenie Smażenie na smalcu Fasola gotowanie Szynka wędzona surowa ile gotować ? Smażenie na oleju kokosowym Ciasto francuskie pieczenie Jaka oliwa do smażenia ? Pieczenie w kąpieli wodnej Smażenie bez tłuszczu Soczewica zielona gotowanie Fasola mung
Podstawy Gotowania
Przepisy na Sylwestra - sprawdzone kulinarne inspiracje 240winogronami Przekąski Pasta z bobu z białym serem Pasta łososiowa z kaparami Guacamole, pasta z awokado Pasta z łososia Wrapy z szynką Pasta z tuńczykiem i oliwkami Zimne nóżki Smalec do chleba Pate z wątróbki z dzika Jajka faszerowane pastą łososiową Pasztet z dzika Masło czosnkowo-ziołowe Pasztet mięsny Pasta rybna w wersji light Twarożek zwany bryndzą Pasta twarożkowa(...)łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Ryby Śledzie w sosie musztardowym Śledź z cebulą i jabłkiem Zielone małże nowozelandzkie w winie Śledzie remoulade z selerem Marynowane śledzie Jarzynowa sałatka ze śledziem Sałatka śledziowa z buraczkami Tatar z łososia z mango Korzenny śledź z rodzynkami
Kulinarne przygody Gatity
Pyzy z mięsem. Bezglutenowe 187Pyzy z mięsem Składniki: 300 g mięsa mielonego 4 cebule 10-12 ziemniaków mąka ziemniaczana, 1/4 objętości ziemniaków oliwa z oliwek sól pieprz majeranek Ziemniaki obrałam, ugotowałam i przestudziłam. Niestety nie mam praski, więc użyłam tradycyjnego tłuczka do ugniecenia ziemniaków. Ugniecione ziemniaki podzieliłam widelcem na 4 równe części, wyjęłam jedną część ziemniaków i uzupełniłam to miejsce mąką ziemniaczaną. Następnie dodałam(...)wymaga cierpliwości ale naprawdę warto:) W dużym garnku zagotowałam wodę, dodałam sól i na gotującą się wodę wrzuciłam kulki. Gotowałam ok 10-ciu minut. Pyzy okrasiłam podsmażoną cebulką ze smalcem
nietadieta
KLUSKI ZIEMNIACZANE (SZARE) 251jeśli lubimyWykonanie:Obrać ziemniaki, następnie zetrzeć je na tarce o drobnych oczkach bądź w malakserze albo też (tak ja robię) zmielić 2x w elektrycznej maszynce do mięsa razem z cebulą.Następnie trzeba je odcisnąć. Sok z góry delikatnie wylewam, zaś krochmal, jajka oraz mąkę i około łyżeczki soli dodaję do startych ziemniaków. Całość mieszam i ewentualnie dodaję jeszcze mąki(...)sekund na durszlaku, przekładam do osobnego garnka i polewam dużą porcją stopionej słoniny ze skwarkami, bądź przesmażonym boczkiem z cebulką, albo (jeśli akurat mam) stopionym własnej roboty smalcem z cebulką.Podaję z zasmażaną kiszoną kapustą TUTAJ (synowi) ,a mężowi dodatkowo z twarogiem
Walijskie Pichcenie
SMALEC WEGAŃSKI - Z FASOLI 323Dziś kolejna wersja smalcu wegańskiego, choć jak dla mnie (smakosza tradycyjnego) smalcu aż tak bardzo nie przypomina... Co nie znaczy, że nie jest cudowne w smaku, bo dla mnie jest wręcz bajeczne. Cudne, zdrowe i meeeeega smaczne. Od kilku dni nie jadam na śniadanie nic innego, jak pełnoziarnistą kanapkę chleba na zakwasie z tym cudnym smarowidłem. I ciągle mi mało(...)Rodzinka wciągała resztę z sosem z pomidorowym z dodatkiem wędzonej papryki- pychotka !Składniki:- 1,5 szklanki ugotowanej fasoli (u mnie piękny jaś) ale może być z puszki- 2 duże cebule- 1 jabłko- 2 liście laurowe- 4 ziela angielskie- 2 łyżeczki majeranku- 2-3 ząbki czosnku- 1 łyżeczka sosu sojowego (można pominąć i dać więcej soli)- sól i pieprz do smaku
Smaczne Zdrowe
Bogracz 227szypułki.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Mięso wołowe, jeśli nie jest pokrojone, pokroić w grubą kostkę.W garnku, w którym będzie gotowany bogracz, podgrzać oliwę/smalec, wrzucić drobno posiekaną cebulę i zeszklić.Następnie zdjąć garnek z ognia, dodać czubatą łyżkę słodkiej papryki w proszku i dokładnie wymieszać.Dodać wołowinę i całość dusić przez około 2 minuty uważając, aby papryka się(...)podanych składników wychodzi porcja dla 3 - 4 osób.Należy bardzo uważać, aby nie przypalić słodkiej papryki w proszku, gdyż wówczas danie nabierze gorzkiego smaku.Kolory papryk można dowolnie zmieniać.Zamiast smalcu czy oleju można użyć słoniny i wytopić ją.Do dania, gdy mięso będzie już miękkie, można dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do czasu, aż będą miękkie. Wówczas należy
Gospodyni Miejska