smalec z cebulą - 1891 przepisów (strona:102/127)

Burger z serem pleśniowym i konfiturą z czerwonej cebuli 115

antrykot, łopatka, rostbef, albo ich połączenie, czyli tzw blend). Składniki: 150 g wołowiny (na jednego burgera) sól młotkowany pieprz plaster sera z błękitną pleśnią sałata roszponka konfitura z czerwonej cebuli  przepis orkiszowa bułka pełnoziarnista  przepis Sos: 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy francuskiej ziarnistej 1 łyżka ketchupu Przygotowanie: Wołowinę na burgery okrawamy z błon (tłuszcz zostaje), następnie kroimy(...)usmażeniu nieco się skurczą. Po uformowaniu kotletów, przed samym smażeniem przyprawiamy solą i pieprzem. Burgery smażymy na bardzo, bardzo gorącej patelni (np grillowej) posmarowanej tłuszczem (olejem rzepakowym, smalcem lub łojem wołowym). Czas smażenia to około 2,5-3,5 minuty na stronę i zależy od stopnia wysmażenia mięsa jaki lubimy (medium, medium well-done). Warto obracać burgery w trakcie smażenia

Smakowity Blog Kulinarny
PIEROGI Z MIĘSEM KAPUSTĄ I GRZYBAMI 170

Kiszoną kapustę drobno poszatkowałam,podlałam wodą i dusiłam razem z suszonymi grzybami około 40 minut. Po ugotowaniu dodałam kapustę do mięsa. Jak również pokrojone drobno grzyby  i podsmażoną cebulę. Farsz przyprawiłam,dolałam szklankę ugotowanego wcześniej rosołu i dokładnie wymieszałam. Teraz ciasto na pierogi. Do mąki dodałam miękkie masło,szczyptę soli i ugniatałam dolewając gorącej wody. Rozwałkowałam ciasto,wykraiwałam szklanką(...)Gotowałam w osolonym wrzątku z dodatkiem kropli oliwy, aż pierogi wypłynęły na powierzchnię wody. Można je jeść od razu po ugotowaniu,ale równie pysznie smakują podsmażone na patelni na smalcu ze skwarkami i cebulką. Smacznego

potrawyregionalne
Pomidorowa pasta z makreli 65

pasta z makreli Składniki: pomidorowa pasta z makreli 1 mała makrela (ok. 300 g) 3 jajka 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka majonezu pół pęczka koperku 1 mała czerwona cebula łyżka soku z cytryny sól, świeżo mielony pieprz Pomidorowa pasta z makreli – jak zrobić? Jajka ugotuj na twardo, a makrelę obierz ze skóry, pozbawiając ją ości. Wszystkie składniki włóż(...)gładką masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. W razie potrzeby możesz dodać nieco więcej przecieru pomidorowego. Pastę podawaj na chlebie. Zobacz też inne przepisy na pasty kanapkowe Smalec z fasoli Pomidorowa pasta z cieciorki Pasta ze słonecznika Hummus z kolendrą Fava – pasta z grochu Pasta jajeczna z pieczarkami Zobacz też nowe przepisy Pomidorowa pasta z makreli Smalec

okolicepalnika.pl
Wegańskie pasty i pasztety do kanapek :) 213

jestem pewna czy wrócę do niej w przyszłości. Produkt pochodzi ze sklepu Alfa-koszyk .  Smalczyk wegetariański z migdałami  tłuszcz palmowy* (nieutwardzony), 16% migdały*, olej słonecznikowy*, jabłko*, cebula*, sól morska, sos sojowy* (woda, soja*, sól morska), syrop jabłkowy*, koncentrat pomidorowy*, marchew*, seler*, pieprz*, papryka*, sok z cytryny, koper włoski*, kminek*, chili* *składniki pochodzące z upraw ekologicznych Jeden z ciekawszych(...)wersji wegetariańskiej, a nawet lepiej wegańskiej! Dodatkowo bez glutenu. Nie ukrywam, że podeszłam do jego testów z ogromnym zainteresowaniem. Nie wiem jak Wy, ale ja wiem jak smakuje typowy smalec (tak tak, wiem - smalec to zło, ale jako dziecko próbowałam i nic na to nie poradzę :D). Choć było to bardzo bardzo dawno temu to jakąś tam orientacje mam, jeżeli

Zdrowie na języku :P
Naleśniki po góralsku – z bryndzą i oscypkiem 149

razem w wersji nie na ostro , nie na słodko … a na słono!Można powiedzieć , ze w wersji góralskiej , gdyż nadziewane są góralskimi serami – bryndzą i oscypkiem , a smażone na smalcu Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi.Dodanie ziół z mojego ogródka do ciasta naleśnikowego sprawia , że nie tylko rewelacyjnie wyglądają , ale i świetnie smakują.Nafaszerowane serami , zwinięte w ślimaczka i zapieczone(...)też imprezowe danie na gorąco.Polecam!  SKŁADNIKI:NALEŚNIKI :** mąka pszenna – 1 szkl** mleko – 2 szkl** proszek do pieczenia -1 lyżeczka** jajko – 2 szt** sól – 1 szczypta** zioła : pietruszka , szczypiorek cebula dymka – 1 garść** Smakowita pajda z ziołami ogrodowymi – 3 łyżki + 3 łyżki FARSZ:** bryndza – 250 g** oscypek – 150 g** pieprz – do smaku  SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:NALEŚNIKI :Smalczyk Smakowita Pajda

Ostra na Słodko
Tradycyjny schabowy 121

czosnkien i odstawcie na pół godziny. Polecam jednak skusić sie na mleczną marynatę. W przeciwieństwie do przepisu jednej sławnej pani ja nie używam to owej marynaty cebuli. Spróbowałam opcji z cebulą raz ale niestety mój żołądek nie polubił tej mieszanki. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego(...)schabowych. 6 schabów wieprzowych o grubości dwóch centymetrów każdy mleko 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżka soli 2 jajka 7 łyżek mąki pszennej 3/4 kubka bułki tartej smalec lub olej słonecznikowy do smażenia Jak przygotować tradycyjne schabowe wieprzowe . Schaby naciąć nacinakiem, włożyć do miski i zalać mlekiem. Mleko powinno dokładnie pokryć wszystkie schaby. Gotowe włożyć

mecooks
Pieczeń full wypas 75

jeszcze bardziej smakuje, gdy posmaruję jeden kawałek masłem i posypię solą. Pieczeń można podawać w formie: obiadu– możesz polać pieczeń kwaśną śmietaną albo sosem czosnkowym, kawałki pietruszki podsmażyć na smalcu (zamiast ziemniaków) i podawać razem, kanapki zabierać ją do pracy. Nie będzie to kaloryczne, a przy okazji dostarczy Ci trochę białka,przekąski na zimno – odkrój kawałek i ciesz się wyjątkowym(...)Czas gotowania: 60 minut Liczba porcji: 15 Składniki wątróbka wieprzowa - 1 jajka - 3 słonina - 250g skórka wieprzowa - 250g łopatka wieprzowa - 500g ziele angielskie - wg uznania liść laurowy - wg uznania cebula - wg uznania (opcjonalne) Sposób przygotowania: Nastaw piekarnik na 180 stopni. Wątrobę i skórkę i łopatkę gotuj z zielem angielskim, liściem laurowym i solą. Gotuj krótko żeby mięso nie było suche

Keto Przepisy
Pasztet drobiowy z żurawiną 119

kości.   Cebule kroimy w kostkę lub piórka, podsmażamy na łyżce masła, odstawiamy do przestudzenia. Bułki zalewamy wywarem z gotowania mięsa, gdy się namoczą lekko odciskamy. Mięso, wątróbkę, cebule, bułki przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę. Możemy również dodać warzywa z gotowania mięsa. Wszystko mieszamy dokładnie w dużej misce, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, startą gałką muszkatołową, imbirem(...)gotowania mięsa. Masa nie może być sucha, powinna być kleista. Na końcu dodajemy żurawnię i mieszamy. Masę odstawiamy na 30 minut do przegryzienia. Następnie przekładamy do foremek wysmarowanych smalcem i obsypanych bułką tartą. Pieczemy około 60 minut w 180 stopniach. Pasztet możemy przykryć folią aluminiową w pierwszej fazie pieczenia, by nie wysychał, folię zdejmujemy 15 minut przed końcem pieczenia

Smak mojej kuchni
Farszynki 1112

Typowe danie kuchni warmińsko-mazurskiej. Proponujemy z naszym autorskim nadzieniem. W oryginalnym przepisie stosuje się nadzienie z mięsa wieprzowego i zmielonych jajek ugotowanych na twardo z cebulą. Składniki 900 g ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej 2 jajka sól Farsz : 200 g pieczarek 100 g kiszonej kapusty ser żółty ementaler sól pieprz Przygotowanie   Ziemniaki dokładnie umyłem, ugotowałem w mundurkach. Wystudziłem(...)sól. Wyrobiłem gładkie ciasto. Z ciasta uformowałem wałek, pokroiłem na placuszki, na każdym ułożyłem, pasek żółtego sera i porcję farszu, zawinąłem i uformowałem kotleciki. Smażyłem farszynki na złoto na smalcu. Farsz : na patelni rozgrzałem masło, wrzuciłem pokrojone w dość dużą kostkę pieczarki. Smażyłem je do czasu, aż puściły sok, który odparował po krótkim duszeniu. Pieczarki ostudziłem, dodałem starty żółty

R'n'G Kitchen
Empanadillas z jagnięciną i warzywami 204

Empanadillas czyli hiszpańskie pierożki z wytrawnym nadzieniem to moja kolejna propozycja na hiszpańską przekąskę. Tradycyjnie ciasto do tych pierożków wyrabia się z masła, smalcu, wina i mąki, ja jednak ułatwiłam sobie zadanie i użyłam gotowego ciasta francuskiego, a zamiast smażyć je w głębokim tłuszczu upiekłam je w piekarniku. Do nadzienia można użyć dowolnych składników, warzyw, ryb, owoców morza, mięs(...)opakowanie ciasta francuskiego1 posiekana cebula4 posiekane pieczarki1/2 posiekanej czerwonej papryki2 łyżki oliwy100g upieczonej wcześniej jagnięciny lub innego mięsa (wołowina, drób)żółtko Przygotowanie:Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę, paprykę i pieczarki. Następnie do warzyw dodać pokrojone w kostkę mięso. Przyprawić solą i pieprzem.Z ciasta francuskiego wyciąć krążki o średnicy około 12-15 cm. Na każdej połowie krążka ułożyć

Smakowity Blog Kulinarny
DOMOWY PASZTET ZAPIEKANY 439

zamrożoną, gdy mamy surową należy ją podsmażyć. Możemy ją usmażyć razem z cebulą i czosnkiem). Mielimy dwukrotnie także wędzony boczek (nie parzyłam go ani nie podsmażałam) oraz usmażone wcześniej cebulę oraz czosnek.Pieczarki myjemy, kroimy na kawałki podsmażamy na małej ilości tłuszczu i następnie mielimy, ja mielę pieczarki tylko raz (lubimy gdy są w pasztecie zauważalne ale można oczywiście także zmielić(...)zmielonej masy. Dododajemy także żółtka, rozdrobnione ziele angielskie, majeranek, gałkę muszkatołową, sól oraz świeżo mielony kolorowy pieprz (ja daję dość sporo). Dodajemy także tłuszcz - roztopiony (dowolny, może być smalec, oliwa z oliwek, tłuszcz drobiowy, olej kokosowy bezzapachowy), Ja w pierwszej wersji dodałam tłuszcz kaczo-gęsi od smażenia mięs (dałam tylko 2 łyżki, można więcej); w drugiej dodałam tłuszcz (specjalnie

Smaczne Zdrowe
Smakowity pasztet z kruszonką pistacjową 126

Smakowita Pajda. Dodać obrane i pokrojone warzywa. Zalać bulionem warzywnym bądź drobiowym i dusić do miękkości. Na patelni rozgrzać łyżkę Smakowitej Pajdy z ziołami ogrodowymi, dodać pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek. Podlać trochę wodą i dusić do miękkości. Mięso zmielić w maszynce o drobnych oczkach, najlepiej dwa razy. Dodać masło i wyrobić do połączenia składników. Przyprawić do smaku ziołami(...)lodówki. Przygotować kruszonkę z łyżki roślinnego smalczyku i posiekanych pistacji. Obłożyć nią pasztet. Odstawić najlepiej na 12 godzin do lodówki. SMAKOWITA PAJDA ZASKOCZYŁA MNIE SWOIM SMAKIEM. NIE PRZEPADAM ZA SMALCEM I STARAM SIĘ JAK NAJMNIEJ UŻYWAĆ GO W KUCHNI, JEDNAK ŚWIEŻY I CIEPŁY CHLEB ZE SMAKOWITĄ PAJDĄ SMAKUJE PRZEPYSZNIE

Magiczne Życie Marty
Duszony karczek z papryką 117

końcu pora na mięso. Zwykle karczek podaje się z cebulą, ale skoro ja jej nie jadam musiałam znaleźć jakiś zamiennik. Padło na paprykę. Jest kolorowa i bardzo smaczna. Dzięki temu niezbyt ciekawy i ładny karczek prezentuje się całkiem nieźle Wydawać by się mogło, że akurat ten kawałek mięsa jest dość tłusty, ale dzięki długiemu duszeniu cały tłuszcz się wytapia(...)sprawia, że karczek jest delikatny, soczysty i przepyszny. Duszony karczek z papryką Składniki: 4 plastry karczku mąka 2 łyżki oleju lub smalcu czosnek granulowany pieprz sól 3 kolorowe papryki 2-3 łyżki masła Kaczek doprawiamy czosnkiem, pieprzem i solą. Opruszamy go z obydwóch stron mąką. W wysokiej patelce rozgrzewamy olej i smażymy karczek z dwóch stron na brązowy kolor. Mięso

PatiGotuje
Kluseczki z kapustą. 286

Gotowana kapusta kiszona to pyszny dodatek do wielu mięs.Ja bardzo ją lubię dziś przygotowałam ją z pysznymi kluseczkami, które bardzo łatwo można przygotować. SKŁADNIKI: kiszona kapusta  cebula słonina liść laurowy vegeta 1 łyżka mąka woda, pieprz, sól  WYKONANIE: Kapustę pokroić, wrzucić do garnka zalać zimną wodą, dodać liść laurowy i zagotować, Kiedy kapusta jest miękka odcedzić(...)kostkę cebulkę i podsmażoną na patelni pokrojoną w kostkę słoninkę, Kapustę często mieszać żeby nie przywarła do garnka, Doprawić pieprzem, solą, vegetą i zasmażką, ZASMAŻKA: Na patelnie włożyć trochę smalcu ze słoniny  łyżkę mąki, mieszać szybko aż mąka stanie się lekko brązowa, Dodać 1/4 szklanki wody i wymieszać na jednolitą masę i dodać do kapusty. Przepis na kluseczki: SKŁADNIKI

Kuchnia Beaty
Ktoś nam podłożył świnię! …. 173

ugotowałam i posmarowałam marynatą, żeberka czekały sobie potem do niedzieli, gdzie w hotelu zostały zapieczone i podane z plackami ziemniaczanymi, miałam do tego zestawu zrobić jeszcze konfiturę z czerwonej cebuli, ale w sobotę byłam już zmęczona i szczerze mówiąc już mi się nie chciało. Drugiego dnia  dzień zaczęliśmy od spaceru w najbliższej okolicy zbierając przy okazji maślaki, które wykorzystałam(...)zostało. Mięso było bardzo dobrej jakości, a dostarczył je jeden z dostawców hotelu Nest . Świnia była typowo mięsna, w zasadzie bez grama słoniny, co niestety uniemożliwiło nam zrobienie smalcu i metki. Niemniej jednak wszyscy mieli pełne ręce roboty.  Po pracy integrowaliśmy się przy przywiezionych przez nas trunkach, zagryzając wykonanymi przez nas wyrobami. Nasz zespół wykonał świetną robotę, której efekt możecie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię