ketchup, które razem z mięsem zapiekamy. My bardzo takie kotlety lubimy, dlatego polecam bardzo. 6 plastrów schabu 2 cebule curry sól, pieprz czosnek granulowany 100 g tartej mozzarelli (lub innego sera, np gouda) majonez ketchup 1-2 jajka bułka tarta smalec lub olej do smażenia 1-2 łyżki masła Kotlety delikatnie rozbijamy. Doprawiamy solą, białym pieprzem oraz granulowanym czosnkiem(...)minut, po czym panierujemy je w rozmąconym jajku oraz bułce tartej i od razu smażymy z obu stron na złoto (najlepiej na smalcu, ale jak ktoś nie lubi może na oleju). W międzyczasie obraną cebulę kroimy w piórka. W rondelku rozgrzewamy masło i wrzucamy cebulę. Gdy się nieco zeszkli doprawiamy ją sporą szczyptą curry, solą oraz czarnym pieprzem. Smażymy jeszcze
Smaki Na Talerzuczegoś bardziej tradycyjnego. Duszone żeberka z cebulą i czosnkiem- idealne nie tylko na niedzielny obiad. Składniki: 1,50 kg żeberek 2 duże czerwone cebule 5 ząbków czosnku śmietana sok z połowy cytryny sól, pieprz cukier smalec Sposób przygotowania: Żeberka solimy i pieprzymy z każdej strony. Nacieramy majerankiem. Smażmy z każdej strony na złoty kolor. Umieszczamy w garnku. Cebulę kroimy
Pobite gary Barbarysłodycz. Obowiązkowe natomiast jest jabłko. Bez niego nie wyobrażam sobie żadnego smalcu, ani tego odzwierzęcego, ani tego z fasoli. A dla Ciebie czym jest smalec? Jakieś wspomnienie lub skojarzenie? Składniki: Biała fasola – 2 puszki Cebula – 1 duża Jabłko – 1 średnie (twarde) Granulat sojowy – 6 łyżek Suszone śliwki – 4-6 sztuk Sos sojowy – 1 łyżka(...)kolejne 5-10 minut. Do cebuli z jabłkiem i granulatem dodaj zblendowaną cebulę, wymieszaj dokładnie i przełóż do słoiczków lub jeśli masz ochotę dodaj cebulkę prażoną, wymieszaj i dopiero wtedy przekładaj. Ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem oraz dla lepszej konsystencji dodaj oleju. I voilà. Twój smalec z fasoli jest już gotowy do jedzenia. Polecam podawanie z kiszonym ogórkiem
Blendmandzieła " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1,5 kg świeżej szynki wieprzowej 2 łyżki smalcu 1/2 szklanki mąki do obtoczenia bitek 1 liść laurowy 3 kulki ziela angielskiego sól, pieprz do smaku 1 duża cebula Szynkę kroimy w plastry , a następnie każdy plaster rozbijamy tłuczkiem , obtaczamy w mące . W głębokim rondelku, w którym będziemy później(...)dusić nasze bitki rozgrzewamy smalec i podsmażamy na nim nasze obtoczone w mące kawałki mięska , aż złapią złote przysmażenia . Zalewamy całość wodą ,tak aby przykryła całkowicie bitki . Dokładamy pokrojoną drobniutko cebulę , ziele i liść laurowy , solimy , pieprzymy . Dusimy na małym ogniu około 30 minut , w tym czasie mięsko powinno skruszeć ,a sos ładnie się zagęścić . Od czasu do czasu warto
Ogrodnik w podróżywielki gar, który i tak znika zbyt szybko): 1 duża działkowa przerośnięta cukinia 2 kiełbasy 1 cebula 2 czerwone papryki 1 biała papryka 4 pomidory sól, pieprz, majeranek, mielona słodka papryka, pół łyżeczki cukru oliwa Wykonanie: 1. Kiełbasę kroimy w kosteczkę. 2. Cebulę kroimy w ćwierć-talarki. 3. Papryki kroimy w kosteczkę. 4. Pomidory sparzamy. 5. Następnie obieramy ze skórek(...)potrzebna. 7. Cukinię obieramy ze skóry, pozbawiamy nasion i kroimy w plasterki. 8. Na dnie dużego garnka rozgrzewamy oliwę. Moja mama to leczo przyrządzała na smalcu, ale ja jednak wolę na oliwie. 9. Wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. 10. Następnie wrzucamy kiełbasę i dalej smażymy kilka minut. Sypiemy mieloną słodka papryką, tak dosyć sporo. 11. Wrzucamy papryki i teraz
Kawa z mlekiembyła zjadliwa i tym sposobem powstał postny bigos :) A może to już nie bigos tylko zwykła kapusta? Składniki : ok. 1 kg kiszonej kapusty 2 cebule pieprz mielony marchew olej lub masło klarowane, ewentualnie smalec domowy sól, ewentualnie cukier 2 jabłka dość słodkie Przygotowanie : Kapustę odcisnęłam z niezbyt smacznego soku i zalałam w garnku zimną wodą, dwukrotnie zagotowałam kapustę z wodą
Proste Potrawyprawdziwy smalec, smak zaś jest o niebo lepszy, zapewniam. Kolejny raz okazało się, że rośliny górą ! PS. Od razu zaopatrz się w bochen dobrego pieczywa i kiszone ogórki . Mogę Tobie obiecać, że na jednej kromce się nie skończy! Składniki: puszka białej fasoli, odsączonej z zalewy (możesz też ugotować ją samemu, ale tak jest szybciej) 2 cebule garść(...)świeżo mielony czarny pieprz do smaku Przygotowanie: Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę wraz z przyprawami - zielem angielskim , jałowcem i goździkami . Smaż powoli, aż cebula nabierze bursztynowego koloru. Odłóż do wystudzenia, a następnie wyjmij przyprawy. Do kielicha blendera wrzuć fasolę, dolej 100 ml zimnej wody , dodaj sos sojowy i zmiksuj na pastę. Wrzuć cebulkę , pokrojone
Food SquareWyszło szybkie i smaczne danie - w sam raz na ekspresowy obiad po pracy. Składniki: 3 białe kiełbaski 10 średniej wielkości pieczarek 1 średnia cebula lub biała część z pora 3 łyżki oleju lub 1 duża łyżka smalcu ok. 100 ml kwaśnej śmietany pieprz, ewentualnie sól mile widziana natka pietruszki do posypania Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę posiekaną w piórka
Ze smakiem bez glutenuwieprzowiny) 2 cebule średniej wielkości, 4-5 ząbków czosnku, 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry 1 płaska łyżeczka mielonego kopru włoskiego (fenkuł) 1 płaska łyżeczka mielonego kminku 2 łyżki przyprawy zielona czubryca 2 strąki czerwonej papryczki chili ( można mniej lub więcej , jak lubisz 4 łyżki ostrego (lub łagodnego) dobrej jakości ketchupu sól i pieprz do smaku smalec do smażenia tymianek(...)ręki. Uformuj kulkę nakryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wygnieć raz jeszcze, podziel na 6 porcji i zabierz się za farsz Cebulę obierz posiekaj i razem z wyciśniętym praską czosnkiem zrumień na smalcu . Jak już złapie złoty kolor dorzuć mięso i podsmażaj dalej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak mięso będzie usmażone, dodaj przyprawy, sól, ketchup, posiekane drobniutko chili
Ogrodnik w podróżypory (lub jeden duży) 4-5 suszonych grzybów 3 ząbki czosnku sól pieprz czarny pęczek koperku 8 łyżek smalcu gęsiego lub ostatecznie oleju 2 łyżki cukru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki sposób przygotowania Do garnka wkładamy skrzydełka,jedną cebulę, jedną marchew, kawałek obranego selera, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, jedną łyżkę lubczyku, suszone grzyby, pieprz czarny. Całość zalewamy(...)tego durszlaka), odrzucając wygotowane mięso i warzywa. Teraz w garnku podgrzewamy gęsi smalec, następnie do garnka wrzucamy pozostałą obraną i pokrojoną w plastry marchew, pokrojoną i obraną pietruszkę, posiekany seler naciowy, pokrojone w plastry pory ( tylko białe części), cebulę podzieloną w cząstki. Całość smażymy przez 5-7 minut a później zalewamy odlanym wywarem. Doprawiamy pozostałym lubczykiem
Miód i pieprzwydanym przez Stowarzyszenie LGD Eurogalicja. Kotlety z kaszy jęczmiennej z grzybami - kuchnia podkarpacka Składniki: 2 szklanki kaszy jęczmiennej 10 grzybów suszonych 1 cebula 1 jajko 250 g włoszczyzny (seler, pietruszka, marchew) 2 łyżki oleju 3 łyżki smalcu bułka tarta majeranek sól i pieprz Kaszę gotujemy na sypko w osolonej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia. Grzyby zalewamy 1 szklanką wody(...)warzywa z gotowania rosołu. Ugotowane warzywa i grzyby mielimy. Cebulę drobno siekamy i smażymy na złoto na oleju. Zmielone warzywa i grzyby oraz podsmażoną cebulę dodajemy do kaszy. Wbijamy jajko, doprawiamy pieprzem, majerankiem i ewentualnie solą. Masę mieszamy i formujemy niewielkie kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na smalcu. Najlepiej smakują polane sosem pomidorowym lub grzybowym z surówką
Trzeci talerzschabowy: 4 kawałki schabu ( proszę u rzeźnika aby były rozbite) jajko bułka tarta sól pieprz smalec do smażenia buraczki z karmelizowaną cebulką: 2 czerwone cebule 3 buraki 2 łyżki octu balsamicznego ( lub kremu balsamicznego) 3 łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżki masła 2 łyżki wody ziemniaki: 4 duże ziemniaki koperek 1 łyżka masła Na małej patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy(...)minut na niedużym ogniu. Po tym czasie zwiększamy płomień na duży, posypujemy całość cukrem, dodajemy ocet i smażymy kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając – woda wyparuje, a cebula zacznie się karmelizować. W tym czasie b uraki gotujemy do mi ę k k ości, po ostudzeniu ści era my na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy na patelnie do cebulki
KuchcikoweLoverosołem. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i wrzucamy pokrojoną cebulę. Smażymy ją tak długo aż stanie się szklista, nie potrzebuje rumienienia. Dodajemy do niej czosnek i smażymy jeszcze chwilę razem, aż czosnek straci swój mocny surowy zapach. Przekładamy do garnka. Na tej samej patelni rozgrzewamy gęsi smalec – wrzucamy pokrojone ziemniaki i smażymy, aż lekko się z wierzchu zeszklą – około(...)zdecydowany smak. SKŁADNIKI 600g ziemniaków typu B lub C /waga po obraniu/ 3 wędzone, nietłuste kiełbasy wieprzowe (używam kiełbasy z szynki Morlin) 1 duża cebula, 150g 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 2 łyżki smalcu gęsiego 1,4 litra rosołu/bulionu 250ml maślanki naturalnej 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% 1 czubata łyżeczka chrzanu ze słoika ½ małego pęczka pietruszki
Karo in the Kitchenśrednie cebule 4 liście laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego 4 goździki 2 czubate łyżki majeranku sól i pieprz do smaku pół kostki smalcu Przygotowanie: Mięso umyć i w całości włożyć do garnka.Dodać obranego selera marchew i cebulę.Dorzucić ziele, listek laurowy i goździki.Zalać zimną wodą i gotować 1 godzinę. Do garnka dorzucić oczyszczoną wątróbkę i gotować(...)którym wszystko się gotowało. Porządnie wymieszać i spróbować czy smak nam odpowiada. Pasztet przekładamy do suchych słoików i na sam wierzch nalewamy po 1 łyżce rozpuszczonego na patelni smalcu. Zakręcamy porządnie i ustawiamy w garze wyłożonym na dnie ściereczką. Nalewamy zimnej wody do 3/4 wysokości słoików i gotujmy przez 1 godzinę. Pozostawiamy do wystygnięcia, a potem czeka nas ucztowanie
Gosia gotujemięso – 1,5-2kg (mieszane, np. w równych proporcjach wołowina i wieprzowina, można też dodać drób i boczek) cebula – 2 sztuki suszone grzyby – garść tłuszcz do smażenia (smalec, masło klarowane, oliwa…) przyprawy do smaku (sól, pieprz, kminek, majeranek…) opcjonalnie przecier pomidorowy (100-150 g) opcjonalnie lampka czerwonego wina Białą kapustę poszatkuj (pokrój na drobne(...)grzybami postaw na gazie. Kapustę kiszoną przepłucz bieżącą wodą (szczególnie dobrze, kiedy gotujesz tylko z kiszonej), odciśnij nadmiar soku, pokrój niezbyt drobno i dodaj do gotującej się kapusty białej. Cebulę pokrój, zeszklij na patelni i dodaj do garnka. Mięso krój w kostkę, podsmażaj i dodawaj razem z tłuszczem do gotującego się bigosu. Najlepiej najpierw wołowinę, potem wieprzowinę i boczek
PaleoSMAK