smalec z cebulą - 1891 przepisów (strona:61/127)

Placki ziemniaczane po węgiersku 141

przyprawa do gulaszu,   papryka w proszku ostra, odrobinę chili, czerwona papryka   sól, pieprz Mięso pokroić w drobną kostkę, zrumienić na margarynie z odrobiną smalcu w przyprawach. Pod koniec smażenia dodać cebulę pokrojoną w kostkę i paprykę w paski (1/2 papryki). Zalać bulionem, dodać pokrojoną w słupki marchewkę, pietruszkę i dusić do miękkości mięsa. Następnie dodać resztę papryki,zagęstnić

Kuchnia Beaty
Klops z mięsa mielonego 539

Składniki:około 80 dag mięsa mielonego wieprzowego ( niezbyt chudego)3 jajkacebula, 3 ząbki czosnkubułka tarta, kasza mannasól, pieprz, ostra papryka mielona, majeranekPrzygotowanie :Zmielone mięso doprawić przyprawami

Proste Potrawy
jajka w sosie koperkowym z buraczkami... 236

ziemniaki ugotowane, - w opisie buraczki zasmażane, - w opisie sos koperkowyburaczki zasmażane: 6 buraczków średnich ugotować do miękkości i ostudzone obrać, zetrzeć na tarce na grubszych oczkach, cebulę pokrojoną w kostkę na 1 łyżeczce smalcu zeszklić i dodać buraczki, do smaku doprawić solą, pieprzem, cukrem, octem sos koperkowy: na 1 łyżce masła podsmażyć koperek w garnuszku, wlać 2 szklanki wody

W Mojej Kuchni Lubię
Bigos mojego Taty 523

wrzątku wrzucamy suszone grzyby. Gotujemy je 30-45 minut, prawie do miękkości. Grzyby wyławiamy i kroimy drobniej, na centymetrowe kawałki. Wywar zostawiamy, przyda się. Cebule kroimy w nie najdrobniejszą kostkę, przesmażamy na kilku łyżkach smalcu do lekkiego zrumienienia, dodajemy ją do pokrojonych grzybów. Odstawiamy na później. Kiełbasę śląską i jałowcową kroimy w ćwierć plasterki. Mięso wieprzowe, wołowe i dziczyznę(...)podgrzybki 10 śliwek suszonych (najlepiej polskich, z pestką) 2 średnie białe cebule lub 1 duża 2 średnie marchewki 2 łyżki stołowe kminku (w całości, kminek niemielony) 8-10 ziaren ziela angielskiego 8 ziaren jałowca 1 łyżka stołowa ziaren czarnego pieprzu 5-6 liści laurowych pieprz mielony do mięsa smalec do smażenia smalec do wysmarowania garnka

Karo in the Kitchen
Żeberka w sosie własnym , duszone z ziemniakami i cebulą 129

Żeberka w sosie własnym , duszone z ziemniakami i cebulą Pyszne żeberka , ekstra mięsne , to właściwie samo mięcho Doskonale nadają się do powolnego duszenia w sosie własnym . Jeśli jeszcze dorzucicie parę ziemniaków i sporą ilość cebuli z czosnkiem , to powstanie bajeczny jednogarnkowiec . Prosta zimowa potrawa , doskonała na chłodniejsze dni . Wiosna już powoli zmierza do nas małymi kroczkami , więc to chyba ostatni(...)mąka rozmącona z wodą do zagęszczenia sól , pieprz do smaku smalec wieprzowy Żeberka tniemy na paski , dowolnej wielkości . Zależy jak duże porcje chcecie zrobić . Solimy , pieprzymy do smaku . Układamy na malutkich paseczkach smalcu , ważne żeby nie kłaść zbyt dużo smalcu , bo potrawa zrobi się tłusta . Całość przykrywamy siekaną cebulą , wyciśniętym praską czosnkiem . Dodajemy ziele angielskie , liście laurowe , maggi . Nakrywamy pokrywką

Ogrodnik w podróży
Pieczonki z piekarnika 109

ziemniaków kilka liści kapusty 2 marchewki kilka pieczarek papryka zielona papryka czerwona papryka żółta garść fasolki szparagowej mała cukinia 2 cebule 2 ząbki czosnku sól- plaska łyżeczka pieprz- pól łyżeczki papryka wędzona- pół łyżeczki 2 łyżki smalcu Rolnik 15 dkg boczku wędzonego pokrojonego w kosteczkę 1 laska kiełbasy pokrojonej w plasterki Wykonanie Ziemniaki, cebule, cukinie ,marchewkę i pieczarki kroimy

Kasia i jej kobiecy świat
Bitki schabowe w sosie pomidorowo-paprykowym 299

świeże Wykonanie: plastry schabu rozbić pod płatem folii spożywczej, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące, a nadmiar strzepnąć. Smażyć na smalcu do zrumienienia. Zsunąć z patelni na talerzyk. Zeszklić na tym samym tłuszczu obraną, pokrojoną cebulę i czosnek. Po czasie dołożyć obraną, pozbawioną gniazd nasiennych paprykę, pokrojoną w paseczki i podsmażyć razem przez kilka minut do sosu można użyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gęś po polsku w kapuście 160

godzinę, najlepiej na noc.Kapustę pokroić, przełożyć do  rondla,  zalać gorącą wodą, dodać kminek  i gotować do miękkości. Czosnek, cebulę, paprykę i pomidor (bez skórki ) pokroić w kostkę. Boczek w paseczki.Nogi gęsi obsmażyć na smalcu. Zdjąć z patelni i przesmażyć warzywa  i boczek, dusić parę minut.Do naczynia z pokrywką, przełożyć warzywa z boczkiem, dodać obsmażone gęsie

Kulinarny karnet Christophera
Wątróbka z jabłkami, cebulką i czerwonym winem - bezglutenowa 114

Szybka w wykonaniu. Idealnie smakuje z tłuczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Składniki: 500 g wątróbki - może być drobiowa lub wieprzowa 1 duża cebula 1 duże jabłko - doskonale sprawdza się Champion 2 łyżki smalcu - oczywiście olej też może być 100-150 ml czerwonego wina wytrawnego sól, pieprz Wątróbkę oczyścić, opłukać z nadmiaru krwi i pokroić na równe kawałki. Cebulę

Ze smakiem bez glutenu
Gulasz z łopatki z pieczarkami 243

wieprzowej bez kości – najzdrowiej , odtłuszczonej 8-10 pieczarek 2 cebule 1 ząbek czosnku 1 marchewka 1/2 korzenia pietruszki 1/2 łyżeczki suszonego tymianku mniej niż 1/2 łyżeczki majeranku mniej niż 1/2 łyżeczki suszonego cząbru 20 ml śmietany kremówki 30 % ( lub innej , słodkiej ale gęstej ) pieprz , sól do smaku smalec do smażenia mięsa 1 szklanka wody, plus jedna, kostka rosołowa(...)tniemy w kostkę dowolnej wielkości . Następnie dodajemy do niego tymianek , cząber i wyciśnięty praską czosnek , mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki . Cebulę , marchewkę i pietruszkę , kroimy w kostkę , pieczarki w plasterki . Na patelni roztapiamy, rozgrzewamy porządnie smalec i obsmażamy na nim , małymi porcjami mięso , na złoty kolor . Koniecznie po kilka kawałków ,żeby nie puściło soków , tylko się przypiekło .Przekładamy

Ogrodnik w podróży
Wegański smalec 117

Wegański smalec to chyba najlepsza całoroczna pasta do wszelkiego rodzaju pieczywa! Świetnie się mrozi i zawsze mam jej zapas w lodówce Nawet nasi Rodzice tak się u nas rozsmakowali w tym zdrowym smalczyku, że zapisali sobie na niego przepis i sami go sobie przyrządzają. Wam też polecam go wypróbować! Składniki: Omasta: 1 duża cebula 1 ziele angielskie 1 owoc jałowca(...)jakby właśnie przyrządzony. U nas ta metoda świetnie się sprawdza! Przyprawy ze smażenia cebulki nie wyrzucamy! – świetnie przydadzą się np. do podsmażenia cebuli i marchewki potrzebnej do kotletów sojowych . Smacznego! *Przepis zainspirowany Jadłonomią . Artykuł Wegański smalec pochodzi z serwisu Lamarida.pl

Lamarida.pl
Kociołek meksykański – długi weekend 184

robi Efekt ..dla smakoszy dań jednogarnkowych , wolno duszonych ..powala na kolana Składniki na kociołek 7 l , około 6 -7 osób : 1 kg karkówki lub łopatki wieprzowej , dość chudej 2 cebule 1 marchew , godnej wielkości 2-3 łodygi selera naciowego 1 żółta papryka grubościenna 1 słoik , białej , drobnej , fasolki w sosie pomidorowym ( ja używam własnej , ale może być puszka Heinz(...)dobę , można krócej , ale smak jest bardziej wyrazisty po upływie tego czasu . Następnie rozpalamy ognisko , wieszamy kociołek , rozgrzewamy na dużym ogniu . Do tak nagrzanego wrzucamy smalec , jak się roztopi , dodajemy pokrojoną w piórka cebulę , smażymy , jak się zezłoci , dokładamy mięso i przysmażamy . Chwilkę to trwa , wiadomo Kiedy w powietrzu unosi się już niebiański zapach pieczystego , dodajemy fasolkę z sosem pomidorowym

Ogrodnik w podróży
Karkówka z cebulą i czosnkiem 132

fajnie się sprawdza na obiad rodzinny ale i nie tylko , ale to już według uznania .  Składniki  1 kg karkówki  6 dużych cebul  5 ząbków czosnku  2 kostki wołowe  łyżka smalcu  3 listki laurowe  5 ziaren pieprzu czarnego  1 łyżeczka pieprzu ziołowego  sól do smaku  10 pieczarek  Wykonanie(...)Karkówkę kroimy na plastry 3 cm , przesmażamy na patelni z dodatkiem smalcu na złoty kolor , kiedy mięso mamy przesmażone,  przekładamy na talerz na chwilę .  Następnie obieram cebulkę oraz czosnek i kroję w cienkie plastry , i przesmażam wszystko na patelni po naszym mięsie , około 15 minut od czasu do czasu mieszając , na sam koniec dodaję obrane i pokrojone pieczarki

Mój Smak
Rolada śląska-wyśmienita-Rinderrouladen i gadżet na przyprawy 175

kibicuje goraco Magdzie Gessler,ktora zmienia oblicza polskich restauracji,dbajac o zachowanie regionalnych potraw i smakow.Skladniki:8 plastrow wolowiny16 cieniutkich plasterkow boczku wedzonego8 lyzeczek musztardyduza cebula4-5 ogorkow konserwowychpieprz,sollyzka smalcu lub masla ghee1 lyzka maki krupczatkigrzybki suszone-opcjonalnieWykonanie:Cienko pokrojone plastry miesa (okolo 1 cm) rozbic tluczkiem z obu stron.Kupuje gotowe,pokrojone juz w plastry i mieso i boczek.W domu(...)plaster posmarowac lyzeczka musztardy.Ulozyc po dwa plasterki cieniutko pokrojonego boczku.Ogorek przekroic wzdluz na 3-4 plastry i na kazdym kawalku miesa ulozyc po kilka czastek ogorka.Posypac pokrojona w kostke cebula,posypac pieprzem.Rolady zwijac jak krokiety. Boki zalozyc do srodka i zrolowac.Spiac specjalna igla lub obwiazac biala nicia.Kazda obtoczyc w mace.Rolady smazyc ze wszystkich stron na rozgrzanym tluszczu.Gdy sie zbrazowia podlac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasztet z kaszy i ziemniaków 94

pieczarek 1 cebula 3 jajka 3 łyżki suszonego koperku 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego sól, pieprz, papryka wędzona, gałka muszkatołowa, kilka ząbków czosnku, smalec Przygotowanie: Ugotowaną kaszę, ziemniaki oraz przesmażone, pokrojone drobno pieczarki z cebulą i kilkoma ząbkami czosnku zmielić Dodać jajka, przyprawy, dokładnie wymieszać Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, posypać z wierzchu ostrą mieloną papryką Piec

Proste Potrawy