prawdziwki zebrane latem i jesienią, a do tego solidny kawał schabu z kością i ryż....niebo w gębie... Mięso: - 4 plastry schabu z kością - sól - pieprz - smalec do smażenia Grzyby: - 1 mała cebula - 1 ząbek czosnku - olej - sól Dodatkowo: - ryż, kasza lub ziemniaki - świeży koperek 1. Schab lekko rozbijamy tłuczkiem, oprószamy sola i pierzem, obsmażamy na gorącym tłuszczu
Apetyczna babeczkaśrodku :) Tradycyjna potrawa kuchni śląskiej, choć szczerze mówiąc przepis poznałam od koleżanki, która mieszka w Bieszczadach. Składniki: 1 ½ kg schabu 25 dag kiełbasy śląskiej 20 dag smalcu 1 ząbek czosnku 1 duża cebula biała 2 łyżki koncentratu pomidorowego papryka słodka mielona papryka ostra mielona kminek mielony 1 szklanka wywaru mięsnego Wykonanie: Mięso umyć. Wyciąć otwór w schabie, włożyć opłukaną kiełbasę
Tradycyjna Kuchniaczęściej serwować węgierski paprykarz bez obaw o wątrobę i błyskawiczne tycie. Paprykarz węgierski Składniki: 5-6 niedużych ziemniaków 350 g łopatki cielęcej 100g słoniny wędzonej lub smalec i 100 g boczku 1 cebula 2-3 łyżki słodkiej papryki w proszku (lub więcej) 1 łyżka papryki ostrej w proszku 1 łyżka pieprzu ziołowego 2 papryki czerwone (udało mi się kupić węgierskie
Kuchnia PrezydentowejProdukty: 0,5 kg kiszonej kapusty 2 łyzki smalcu swojej roboty ze skwarkami 1/2 cebuli Wykonanie
Ugotujmy CośOczywiście można było spróbować przeróżnych win - także z lubuskich winnic. Z jedzeniowych budek zauważyłam gofry , mini pączki , naleśniki francuskie czy pierogi wileńskie. Oczywiście pajda chleba ze smalcem czy masłem czosnkowym z mięsem , cebulą i kiszonym ogórkiem. Oraz szaszłyki , kiełbaski z grilla bądź golonki. My w Zielonej Górze spędziłyśmy tylko parę godzin , ale było warto. Winobranie trwa
Magiczne Życie MartyPyszna zupa ziemniaczana z zacierkami Przepis na tradycyjną zupę ziemniaczaną z kluskami. Pyszna, polska z upa ziemniaczana z marchewką, cebulą i zacierkami, zabielana śmietaną. Domowa zupa ziemniaczana bez mięsa, gotowana na rosole. Zupę można doprawić chrzanem lub majerankiem i czosnkiem. Zupa ziemniaczana, kartoflanka - jak się robi? Wyjątkowa, prawdziwa i najlepsza zupa ziemniaczana z zacierkami. Po pewnym czasie zupa odrobinę zgęstnieje(...)Domowa, polska zupa ziemniaczana - najlepszy przepis Oto składniki i przyprawy na zupę ziemniaczaną: ok. 2 litry rosołu jarzynowego 5-6 średnich ziemniaków 1 marchew 1 mała cebula pęczek natki pietruszki 1 płaska łyżka smalcu sól i pieprz do smaku szczypta gałki muszkatołowej 1/2 filiżanki gęstej śmietany na zacierki: 100g mąki pszennej + dodatkowa porcja do podsypywania 1 jajko 2 łyżki wody
Moja Książka Kucharskaporcji. A argumenty ma ostre, więc nie opłaca się mu odmawiać ;) Warzywa cienko obieramy i kroimy w duże kawałki – pietruszkę i marchew wystarczy przekroić na pół, selera – na ćwiartki. Cebulę kroję w ćwiartki lub ósemki. Warzywa zalewam zimną wodą, tak samo jak w przypadku rosołu – smak ma uwalniać się powoli i ma być jak najbardziej skoncentrowany. Do garnka dodaję liście(...)kiełbasy wędzonej /tutaj dwie kiełbaski śląskie/ 6-8 białych parzonych kiełbas, najlepsze domowe – w przepisie TUTAJ 350g wędzonych żeberek 200g surowego wędzonego boczku 1 łyżka smalcu 250g marchwi 250g pietruszki 200g selera 200g cebuli 3g suszonych grzybów 2 pełne łyżeczki majeranku 3 spore ząbki czosnku 3 duże liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 3 ziarna jałowca 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu
Karo in the Kitchenprzełamany kiszonymi ogórkami, po prostu palce lizać! Zapraszam do przepisu! Składniki: 1 kg schabu 30-40 g suszonych borowików 4 łyżki mąki sól, pieprz 2 łyżki smalcu 100 g wędzonego boczku 1 duża cebula 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 lyżeczki musztardy 2 kiszone ogórki 1 szklanka lub wody 2 listki laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego papryka czerwona(...)umyć, osuszyć, pokroić w 1,5-2 cm plastry. Lekko rozbić, posolić i oprószyć pieprzem. Obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć i intensywnie obsmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym smalcu na drugiej patelni podsmażyć pokrojony w słupki boczek z cebulką posiekaną w piórka zawartość obu patelni przełożyć do niskiego, szerokiego rondla. Dodać namoczone, pokrojone na mniejsze cząstki grzyby, wodę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sztuk: 2 kg ziemniaków 1 jajko 1 duża cebula 1 łyżka mąki pszennej pieprz sól Farsz: 750 g sera białego sól 500 g smalcu do smażenia (można użyć oleju) Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. Cebulę również. Masę przekładamy na gęste sito umieszczone nad miską. Sok z ziemniaków odlewamy, a pozostałą na dnie miski skrobię dodajemy do tartych ziemniaków. Następnie(...)solą i mieszamy. Masę ziemniaczaną nabieramy na dużą na łyżkę, na to kładziemy ser i przykrywamy okrągłą porcją ziemniaczanej masy. Formujemy płaski placek i smażymy na złoto na gorącym smalcu. Więcej podkarpackich przepisów, w tym na dania z tartych ziemniaków Znajdziecie w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA
Trzeci talerzpolskiego 3 duże cebule 1 duża marchewka 4 papryki kolorowe 1 ostra świeża papryczka chilli lub węgierska 2 łyżeczki pasty Erős Pista (Ostry Stefek) Kliknij tutaj 1 łyżeczka kremu Fokhagymakrém Kliknij tutaj 1 łyżeczka przecieru Piros Arany (Czerwone Złoto) Kliknij tutaj 100 g przecieru (koncentratu) pomidorowego Pudliszki 3 łyżki smalcu pieprz Przygotowanie: Włączamy(...)Kliknij tutaj 1 łyżeczka przecieru Piros Arany (Czerwone Złoto) Kliknij tutaj I odstawiamy na 20 minut. W tym czasie na rozgrzanej głębokiej patelni roztapiamy smalec. Dodajemy do niego pokrojoną w piórka cebulę i utartą marchewkę. Smażymy do uzyskania złotego koloru cebuli. Cebulę wraz z marchewką przekładamy do osobnego naczynia pozostawiając tłuszcz na patelni. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory
ClauditteMissCookingzrazówki* (6 plastrów) 6 czubatych łyżeczek musztardy sarepskiej 6 szerokich lub 12 cienkich plastrów boczku 2 duże cebule 2 niewielkie ogórki kiszone 6 ziaren ziela angielskiego (opcjonalnie) 2-3 kawałki suszonych borowików (opcjonalnie) 2 liście laurowe (opcjonalnie) bulion wołowy lub ewentualnie woda smalec do smażenia (ewentualnie masło klarowane lub olej) mąka do obtoczenia zrazów sól, pieprz do podania: kasza gryczana(...)zrazówki* (6 plastrów) 6 czubatych łyżeczek musztardy sarepskiej 6 szerokich lub 12 cienkich plastrów boczku 2 duże cebule 2 niewielkie ogórki kiszone 6 ziaren ziela angielskiego (opcjonalnie) 2-3 kawałki suszonych borowików (opcjonalnie) 2 liście laurowe (opcjonalnie) bulion wołowy lub ewentualnie woda smalec do smażenia (ewentualnie masło klarowane lub olej) mąka do obtoczenia zrazów sól, pieprz do podania: kasza gryczana
Poezja smakuwarianty. Składniki – klops pieczony: 500 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie 250 g łopatka i 250 g karczek) 60 g cebuli 20 g masła klarowanego 1 jajko sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony 10 g smalcu (u mnie gęsi) 4 łyżki zimnej wody(...)plastrów średniej grubości) słoniny Cebulę obrać i pokroić w drobniutką kostkę a następnie podsmażyć na maśle klarowanym. Do mięsa mielonego dodać zeszkloną cebulę, 1 jajko, sól i pieprz. Całość dokładnie wyrobić maczając często rękę w zimnej wodzie. Następnie uformować 4 bardzo duże kotlety. Klopsy ułożyć na blaszce wysmarowanej smalcem a na wierzchu ułożyć plastry słoniny, żeby mięso nie wysychało
Ola la LCHFznaleźć w menu głównym! Bardzo soczysty schabowy Nasze soczyste schabowe każdy jak posmakuje nie raz je przygotuje! Składniki : schab dowolna ilość mleko 2 średniej wielkości cebule sól pieprz bułka tarta jajka vegeta smalec oraz odrobina oleju Przygotowanie: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Schab kroimy na plastry i rozbijamy bardzo cienko. Następnie do miseczki wlewamy mleko, dodajemy cebule pokrojoną w piórka doprawiamy solidnie solą i pieprzem i zanurzamy nasze schabowe w przygotowanej marynacie. Mieszamy delikatnie całość dolewamy mleka aby schabowe były w pełni zanurzone i odstawiamy
Sprawdzone przepisy kulinarnekotlety schabowe wg Magdy Gessler Drukuj przepis Porcji: 5 Czas gotowania: 3 godziny Składniki 500 g schabu 300 ml mleka 2 średnie cebule duże jajko lub dwa małe mąka do panierowania bułka do panierowania sól i pieprz smalec do smażenia Przepis 1 Mięso kroimy na kotlety i je cienko rozbijamy(...)Jeżeli widzimy na kotletach żyłki, przecinamy je. Cebulę kroimy w plastry. Kotlety umieszczamy w głębokim naczyniu i przekładamy cebulą, zalewamy mlekiem. Odstawiamy do lodówki. Moczymy 2-3 godziny w zalewie. 2 Następnie kotlety wyjmujemy z mleka i dokładnie osuszamy, najlepiej ręcznikiem papierowym. Solimy i pieprzymy z obu stron. 3 Na patelni rozgrzewamy smalec. Kotlety panierujemy w mące, jajku i bułce
Kuchnia Bazyliiprzepis na kotlety mielone. Tutaj podrasowane śmietaną, zgodnie z zaleceniami jednego z internautów. Poświadczamy...są przepyszne! Składniki 400 g łopatki wieprzowej 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 bułka (kajzerka) 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany smalec sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Bułkę moczymy w wodzie, odciskamy. Łopatkę mielimy, dodajemy posiekaną cebulę, przeciśnięty
R'n'G Kitchen