ulepszajcie go :) Polecam. Oto składniki i przyprawy na kapuśniak ze słodkiej kapusty: 2 litry rosołu 700g białej, słodkiej kapusty 1/2 białej części pora 1 marchew 1 pietruszka 1 cebula 100g gęstej, kwaśnej śmietany (ok. 1/2 małego kubeczka) 1 łyżka mąki 3 ziarenka ziela ang. (można także 1 listek laurowy) sól, pieprz i mielona, czerwona, słodka papryka do smaku posiekany koperek(...)słodkiej kapusty - przygotowanie krok po kroku: Krok 1. rosół przecedzić kapustę poszatkować, rozłożyć na blacie lub stolnicy, oprószyć solą i zostawić na godzinę, aby zwiędła cebulę obrać i posiekać, poddusić na smalcu marchew i pietruszkę obrać, następnie zetrzeć na tarce do jarzyn pora oczyścić i pokroić w plasterki w kubeczku rozmieszać śmietanę i mąkę Krok 2. Zagotować rosół, włożyć poszatkowaną
Moja Książka Kucharskapozostały jasne i apetyczne. Gołąbki z nadzieniem ziemniaczanym z Beskidu Niskiego - kuchnia podkarpacka Składniki: 1 główka kapusty 1 kg ziemniaków surowych 500 g ziemniaków ugotowanych 2 cebule 1/2 litra wywaru 2 łyżki smalcu 1-2 jaja sól pieprz Z kapusty wycinamy głąb i obgotowujemy ją w osolonej wodzie. Do wody dobrze jest dodać łyżkę oleju, żeby liście zmiękły i zrobiły
Trzeci talerzSkładniki: boczek wieprzowy świeży ze skórą 1,30 kg, przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie, papryka słodka 1 łyżeczka, papryka ostra 1/2 łyżeczki, smalec 1 łyżka, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 3 sztuki, cebula 3 sztuki Boczek bez kości w całości, skórę ponacinać ostrym nożem, natrzeć przyprawami. W garnku na smalcu z zielem angielskim, liściem laurowym dobrze zrumienić boczek
W Mojej Kuchni Lubiękapusty kiszonej -smalec -przyprawy: sól pieprz ziele angielskie liść laurowy -2 szklanki mąki + troszkę do podsypania -1 jajko -3/4 szklanki ciepłej wody -cebula Sposób przygotowania: Kapustę kiszoną podsmażamy na smalcu z solą, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim. Od czasu do czasu dolewamy wodę by się nie przypaliło. Podsmażamy aż zmięknie. Mąkę, jajko, sól i wodę ugniatamy na miękkie
Magia jedzenia.duża cebula 5 pomidorów szklanka przecieru pomidorowego 5 ziemniaków żółta papryka czerwona papryka sól, pieprz kilka ziaren ziela angielskiego kilka liści laurowych łyżka smalcu Sposób przygotowania: Smalec rozpuszczamy w garnku z grubym dnem. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na tłuszczu. Pomidory zaparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w cienkie paski. Warzywa dodajemy do cebuli. Chwilę dusimy
Pobite gary Barbaryprzepis podaję taki jaki znalazłam w necie.. 1 kg dobrej jakości wieprzowiny (na 4 kotlety) 1 l mleka 2 cebule 2 jaja bułka tarta sól i pieprz przyprawa Kuchta smalec do smażenia Wieprzowinę pokroić na 4 grbe kotlety. Każdy z nich rozbić dokładnie na dość duże kotlety; żyłki i włókna tłuszczu w środku kotletów ponacinać nożem, co zapobiegnie(...)zwijaniu się kotletów podczas smażenia. Do mleka włożyć pokrojoną w pióra cebulę. Dosypać sól i pieprz. Włożyć mięso. Moczyć wieprzowinę w mleku 2-3 godziny. Następnie odsączyć. Smalec rozgrzać na patelni. Kotlety panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na złoto
Moje domowe kucharzenieSkładniki: żeberka wieprzowe 1,5 kg, smalec 1 łyżka, przyprawa do gulaszu 1 opakowanie, mąka pszenna 1/2 szklanki, cebula 5 sztuk, ziele angielskie 3 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, woda 6 szklanek, mąka pszenna 2 łyżki Porcje żeberkowe obtoczyć w przyprawie do gulaszu i w mące pszennej, w garnku szybkowara na smalcu mocno zrumienić żeberka
W Mojej Kuchni Lubięwersji klasycznej: z tłuczonymi ziemniakami i smażonymi buraczkami. Można również podawać z innymi dodatkami: mizerią, szparagami. Składniki: 1/2 kg mielonego mięsa 1 cebula Bułka tarta Szparagi 1 pęczek 1/2 szklanki mleka 1 jajko Sól, pieprz 1 kajzerka Smalec lub olej do smażenia Sposób przygotowania: Na początku bułkę kajzerkę zalewamy mlekiem i odstawiamy do namoczenia przez ok. 10-15 minut. Następnie(...)przez maszynkę do mielenia. Do większej miski wrzucamy mięso mielone, startą na tarce cebulę, jajko, zmieloną bułkę oraz 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać. Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Następnie smażymy na rozgrzanym smalcu lub oleju. Smażymy z każdej strony. Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałą część. Gotujemy przez
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnewersji klasycznej: z tłuczonymi ziemniakami i smażonymi buraczkami. Można również podawać z innymi dodatkami: mizerią, szparagami. Składniki: 1/2 kg mielonego mięsa 1 cebula Bułka tarta Szparagi 1 pęczek 1/2 szklanki mleka 1 jajko Sól, pieprz 1 kajzerka Smalec lub olej do smażenia Sposób przygotowania: Na początku bułkę kajzerkę zalewamy mlekiem i odstawiamy do namoczenia przez ok. 10-15 minut. Następnie(...)przez maszynkę do mielenia. Do większej miski wrzucamy mięso mielone, startą na tarce cebulę, jajko, zmieloną bułkę oraz 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać. Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Następnie smażymy na rozgrzanym smalcu lub oleju. Smażymy z każdej strony. Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałą część. Gotujemy przez
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneocet, sól, natka pietruszki, Mięso umyć, osuszyć. Z kurczaka odciąć kuper. Z korpusu kaczek również odciąć kuper i wyciąć tłuszcz. Tłuszcz można stopi i używać jako smalcu do smażenia. Włoszczyznę obrać, umyć. Cebulę przekroić na pół i opalić. Mięso włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą (tak, aby przykryła mięso), dodać przyprawy i włoszczyznę. Gotować na wolnym ogniu aż mięso
królestwo garówgłówki młodej kapusty 2 duże marchewki 6 – 7 małych ziemniaków kawałek wędzonego boczku , pociętego w spore plastry 1 łyżka smalcu 2 ząbki czosnku sól , pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru marynata do żeberek : 2 ząbki czosnku 1 cebula kilka gałązek świeżego majeranku kilka listków szałwii 1 łyżeczka mielonej białej gorczycy 2 łyżki oleju Żeberka kroimy na pojedyncze porcje(...)zostawiamy całe – tylko obrane " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Do rozgrzanego kociołka wrzucamy boczek i smalec , podsmażamy- wyjmujemy , następnie wkładamy po dwa żeberka , obsmażamy i wyjmujemy . Teraz wrzucamy kapustę (wszystko w połowie ilości ) , cebulę , marchew , z powrotem boczek i żeberka – wszystkie ziemniaki , solimy , pieprzymy , dodajemy cukier i przykrywamy resztą warzyw , tak aby kapusta była
Ogrodnik w podróżyprosta i smaczna potrawa . Składniki : 1 kg żeberek wieprzowych, ekstra mięsnych 2-3 duże cebule 4 ząbki czosnku 2 łyżki maggi 2 łyżki miodu 1 łyżeczka mielonego, czarnego pieprzu 1 łyżka – płaska , granulowanego czosnku 1 łyżeczka musztardy miodowej sól do smaku smalec wieprzowy długie wykałaczki Żeberka myjemy , dzielimy na porcje , osuszamy papierowym ręcznikiem . Solimy . W miseczce mieszamy maggi, miód(...)obieramy cebulę, czosnek i kroimy na duże kawałki , wkładamy do woreczka do pieczenia lub rękawa . Żeberka spinamy wykałaczkami , tak jakbyśmy chcieli je ponownie skleić . Spięte w taki sposób , nie wysychają tak bardzo , a jednocześnie dzięki temu ,że marynowały się pocięte , są bardziej nasycone marynatą Układamy na cebuli , wlewamy także resztę marynaty z miski . Na wierzchu układamy kawałki smalcu , zawiązujemy rękaw
Ogrodnik w podróżyimbir, 300 ml piwa, olej lub smalec, czubata łyżka mąki Sposób przygotowania: Mięso opłukać, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać olej lub smalec, wrzucić mięso i podsmażyć. Marchew, pietruszkę, cebulę oraz czosnek obrać, pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Całość zalać piwem, dodać kostkę mięsną i resztę przypraw. Rondel przykryć, zredukować ogień. Całość gotować
Nie tylko w kuchnipodgardla wieprzowego bez skóry 1 szklanka wywaru z gotowania mięsa 1 średni seler 4 średnie cebule 4 liście laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego 4 goździki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 czubate łyżki majeranku sól i pieprz do smaku 6 łyżek wytopionego domowego smalcu Składniki na 6 słoików 0,5 l: 1 kg drobiowych wątróbek 0,7 kg łopatki(...)ziela angielskiego 4 goździki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 czubate łyżki majeranku sól i pieprz do smaku 6 łyżek wytopionego domowego smalcu Przygotowanie: Mięso umyć i w całości włożyć do garnka. Dodać obranego selera i cebulę. Dorzucić ziele angielskie, listek laurowy i goździki. Zalać zimną wodą i gotować 1 godzinę. Do garnka dorzucić oczyszczoną wątróbkę
Gosia gotujeperłowej, jaglanej lub pęczaku 400 g ziemniaków 1 kg wołowiny [ wieprzowina] 1-2 marchewki 2-3 cebule 3-4 łyżki tłuszczu (najlepiej smalcu) główka czosnku 1 łyżeczka słodkiej sproszkowanej papryki po 1/2 łyżeczki tymianku i kminku 1/4 łyżeczki zmielonego(...)bulionu lub wody sól Fasolę zalać sporą ilością wrzątku. W tym czasie opłukać kaszę .Obrać ziemniaki i marchew i pokroić w plastry, mięso na kawałki, a cebulę w piórka. Rozgrzać tłuszcz i obsmażyć mięso, następnie na tym tłuszczu po mięsie usmażyć cebulę.Fasolę odcedzić.W garnku układać warstwę cebuli, mięsa, fasoli, kaszy, marchewki i ziemniaków. Warstwę cebuli
Moje domowe kucharzenie