smalec z cebulą - 1891 przepisów (strona:42/127)

WĘGIERSKI GULASZ WOŁOWY (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 821

cukinią itp. Składniki na węgierski gulasz wołowy: 1 kg wołowiny na gulasz (pręga, karczek, łopatka, udziec, goleń) 100 g tłuszczu do smażenia np.smalcu wieprzowego, masła klarowanego lub smalcu gęsiego 200 g cebuli 30 g (3 łyżki) mielonej papryki słodkiej 10 g (1 łyżka) mielonej papryki ostrej sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony 4 listki laurowe 8 ziarenek ziela

Ola la LCHF
Kapusta czerwona zasmażana 97

Smakowita zasmażana czerwona kapusta do mięs i drobiu. Polecam świetny dodatek do obiadu. Składniki 1 mała czerwona kapusta 1 czubata łyżka smalcu z kaczki (lmoże być masło lub smalec) 1 jabłko 1 cebula 2 łyżki mąki 1 łyżka cukru 1 łyżka octu 10% lub sok z cytryny pieprz ,sól Kapustę cienko pokroić i zalać … Czytaj dalej Kapusta czerwona zasmażana

gotuj ze mną
Ogórki kiszone domowy przepis 112

kanapek. No bo kto wyobrazi sobie kanapkę ze smalcem bez kiszonego ogórka czy zrazy wołowe bez tego dodatku. Zatem kiedy przyjdzie sezon i pojawią się ogórki koniecznie wstawcie tradycyjne domowe kiszone ogórki. Polecam Wam także inne moje przepisy: – najlepszy przepis na ogórkową – smalec tradycyjny – konfitura z cebuli – szybki pasztet do smarowania – cebula marynowana – podgrzybki

nietylkopasta.pl
ZUPA GULASZOWA 174

jesienną pogodę oraz zimowe dni. U Nas bez ziemniaków bo tak lubimy. Składniki:   1,20 - 1,50 kg szynki bądź łopatki wieprzowej ok 800 g pieczarek 2 średnie cebule 2-3 papryki 3-4 liście laurowe kilka ziaren angielskich 3 łyżki majeranku sól,pieprz,kminek papryka ostra i słodka ( najlepiej wędzona) puszka pomidorów bądź passata pomidorowa bądź pomidory(...)warzywnego bądź przegotowanej wody Mięso pokroić w średnią kostkę,przyprawić solą,pieprzem,czosnkiem ( mała główka) oraz kminkiem.Odstawić do lodówki na parę godzin. Następnie pokroić w kostkę cebulę - zeszklić ją na smalcu w większym garnku. Dodać mięso - gdy puści sok dodać liść laurowy oraz ziele angielskie.Zalać przegotowaną wodą bądź bulionem warzywnym. Pieczarki  oczyścić,pokroić w plastry i wrzucić

Niespełnione zdolności kulinarne
Klopsiki w sosie pomidorowym na polencie 195

KLOPSIKI 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 2 posiekane ząbki czosnku garść posiekanej natki pietruszki 100 g sera z niebieską pleśnią sól, pieprz tłuszcz do smażenia (olej, smalec) SOS: 1 duża cebula 4 ząbki czosnku oliwa do smażenia 1 marchewka ½ litra rosoły 700 g pomidorów ( albo ok 500 g pomidorów siekanych w zalewie) garść kaparów POLENTA ½ litra rosołu ½ litra mleka

Cooking for Emily
Gulasz na żeberkach z kaszą jęczmienną 140

Idealnie rozgrzewa i syci. Musicie koniecznie przygotować gulasz na żeberkach. Można podać z ziemniakami czy ryżem. U mnie podany z kaszą jęczmienną. Składniki : * 600g żeberek pasków * łyżka smalcu bądź innego tłuszczu  * cebula * 2 ząbki czosnku  * czerwona papryka * sól, pieprz, mielona czerwona papryka  * łyżka mascarpone * łyżka mąki pszennej  * ugotowana kasza jęczmienna * ogórki korniszony  Przygotowanie : Cebulę

Magiczne Życie Marty
Wegańska Wigilia - relacja z warsztatów kulinarnych 233

jest mdła, nijaka i schematyczna!   Na warsztatach własnoręcznie przyrządziliśmy i co najważniejsze wspólnie zjedliśmy (!) : korzenne boczniaki a'la śledzie majonez wegański kartoffelsalat z domowym majonezem, cebulą i ogórkami kiszonymi smalec z białej fasoli pasztet z zielonej soczewicy ze śliwką i majerankiem tofurnik kutia z kaszą jaglaną witariańskie kuleczki piernikowe Każdy uczestnik został obdarowany zbiorem powyższych przepisów, krok

Grunt to przepis!
Pasta z fasoli z jabłkiem i majerankiem 227

Przepis na wegański smalec z fasoli podbił blogosferę, a zwłaszcza jej wegetariańską i wegańską część. W końcu i ja zdecydowałam się go wypróbować. Długo wachałam się nad tym, od której wersji zacząć i ostatecznie wybrałam tę z dodatkiem jabłka oraz majeranku. Powiem tak, już po pierwszym kęsie zrozumiałam dlaczego ta pasta jest tak popularna. Jest po prostu boska! Przepis pochodzi(...)strony . Nieznacznie go zmodyfikowałam, m. in. poprzez dodanie czosnku, który jeszcze podbił smak pasty. Polecam! SKŁADNIKI 1 puszka białej fasoli (ok. 1 szklanki ) 1 kwaśne jabłko 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego sos worchestershire pieprz sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jabłko obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Cebulę

DefinicjaSmaku
Smalec z fasoli z cebulą i chrupiącymi skwarkami z kaszy gryczanej 136

Pewnie sporo osób lubi smalec, ale unika go ze względu na dość sporą kaloryczność lub tak jak ja - z powodu dolegliwości żołądkowych po jego spożyciu. Dlatego polecam smalec z... fasoli! Jest naprawdę przepyszny i o wieleee zdrowszy niż ten ze słoninki. Także zawiera chrupiące skwareczki i przyznam, że gdy go robię - znika w oka mgnieniu. To propozycja nie tylko(...)Skwareczki piec w rozgrzanym piekarniku przez około 12-15 minut w 190-200 stopniach. (Co jakiś czas należy je przemieszać. Kasza powinna nabrać chrupkości.) Przygotować smalec. Fasolę odcedzić z zalewy (kilka łyżek zostawić), a cebulę drobno posiekać i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. W międzyczasie lekko ją posolić i oprószyć pieprzem. Fasolę z pozostawioną wodą zblendować na jednolitą masę

Di gotuje
Zupa gulaszowa 137

angielski 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżki smalcu sól, pieprz Wykonanie: Mięso pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na smalcu wraz z mięsem aż będzie mocno przyrumienione. Posypać papryką ostrą, słodką, pieprzem i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć 1 minutę,a następnie dodać pieczarki pokrojone

O kuchni z uczuciem
Fasolka po bretońsku 112

jakiś czas można sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa :) Składniki: 1,5-2 szklanki fasoli Jaś 200g kiełbasy 100g boczku wędzonego 1-2 cebule 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki smalcu 1-2 łyżki mąki liść laurowy 1 łyżeczka papryki słodkiej lub 1/2 ostrej 1 kostka rosołowa przyprawa do zup w płynie pieprz sól Fasolę oczyścić z uszkodzonych ziaren, opłukać(...)gotowania dodać liść laurowy. Kostkę rosołową rozpuścić w gorącej wodzie. Boczek pokroić w niewielkie paski, a kiełbasę w półplasterki, lekko podsmażyć i dodać do fasoli. Cebulę pokroić w drobną kostkę i lekko zrumienić na smalcu. Dodać mąkę i przygotować białą zasmażkę. Dodać paprykę i koncentrat pomidorowy. Całość rozprowadzić bulionem i dodać do fasoli. Pogotować jeszcze 2-3 minuty i doprawić

kuchnia doski
Gulasz z boczku 178

zawsze jest tłusty, to Piotrek po jego wytopieniu zlewa tłuszcz do miseczki, a gdy tłuszcz się schłodzi powstaje z niego pyszny smalec do chleba. Pyszny Gulasz z boczku z makaronem składniki: 1kg boczku bez kości 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu sojowego 1 płaska łyżka majeranku odrobina curry indyjskiego szczypta chilli opcjonalnie 1 łyżka mąki do zagęszczenia(...)koktajlowe Przygotowanie: Boczek wieprzowy kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię, doprawiamy solą i pieprzem, najpierw wytapiamy z boczku tłuszcz na małym ogniu, który zlewamy na smalec. Trochę tłuszczu zostawiamy, dodajemy pokrojoną cebulę i podsmażamy na dużym ogniu, pod koniec dodajemy przyprawy i czosnek i chwilkę jeszcze podsmażamy. Wlewamy 1/2 wrzącej wody i dusimy całość na małym ogniu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ziemniaki duszone z kiełbaską i warzywami 140

Pyszne ziemniaczki duszone z burakami, cebulą, marchewką, kiełbaską i boczkiem, podawane z kefirem. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki: 1 łyżka smalcu 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w łódeczki 1 marchewka, obrana i pokrojona w krążki 1 burak, obrany i pokrojony w cienkie łódeczki 3 cebule, pokrojone w ósemki 250 g kiełbasy podwawelskiej, pokrojonej w krążki(...)CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie:  Przygotowujemy żeliwną gęsiarkę (można zastąpić innym szczelnym naczyniem z grubymi ściankami). Wszystkie składniki układamy ciasno warstwami: smalec, połowa ziemniaków, szczypta soli i pieprzu, połowa cebuli, kiełbasa i boczek, marchewka, burak, druga połowa ziemniaków, szczypta soli i pieprzu, druga połowa cebuli. Na wierzch kładziemy pęczek koperku i natki pietruszki, całość szczelnie przykrywamy

My Culinary Art
Odkrywany na nowo gulasz z dziczyzny 136

obecne w mięsie pochodzącym z hodowli masowych. Gulasz z dziczyzny Składniki: 600 g mięsa z daniela (można użyć także szynki lub łopatki wieprzowej) 2 cebule 2 marchewki 1 łyżka mąki 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka rozmarynu ¼ – ½ łyżeczki czarnego pieprzu ¼ – ½ łyżeczki zmielonego ziela angielskiego ½ łyżeczki utartych w moździerzu lub rozgniecionych nożem nasion(...)kolendry Wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w dość grubą kostkę, dodajemy mąkę i obtaczamy w niej kawałki mięsa. Cebulę kroimy w paski, a marchewkę w talarki lub półksiężyce. W głębokiej patelni rozgrzewamy smalec, wrzucamy kawałki mięsa i smażymy na dość dużym ogniu do momentu, aż pory w mięsie się pozamykają, pod koniec smażenia dodajemy przyprawy i jeszcze chwilkę

KulinarneImpresje.pl
Pasztet domowy 194

bardzo nam smakuje ;)  Polecam bardzo ;)  Składniki: 1.5 kg łopatki 0,8 kg boczku  0.4 wątróbki drobiowej 8 dużych cebul 7 jajek dwie szczypty gałki muszkatołowej pieprz do smaku  sól do smaku  smalec do obsypania foremki bułka tarta do obsypania foremki Wykonanie: Łopatkę i boczek delikatnie zagotować. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle(...)oczkach. Zmielone mięso przyprawić gałką, solą i pieprzem, następnie dodać do niego tłuszcz pozostały po podsmażaniu cebuli i wątróbki. Dodać żółtka i wszystko razem wymieszać. Na sam koniec na sztywno ubić białka i delikatnie połączyć z masą mięsną. Foremki dość grubo wysmarować smalcem i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej foremki przełożyć masę mięsną i wstawić do piekarnika nagrzanego

Krakowskie smaki Ani
Tradycyjne placki ziemniaczane: sprawdzony przepis 146

szpinakiem sosem tzatziki lub kawiorem. Składniki na placki ziemniaczane 1 kg ziemniaków 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka 2-3 łyżki mąki pszennej olej lub smalec do smażenia Obrać ziemniaki i cebulę. Na tarce o małych otworach zetrzeć ziemniaki i cebulę. Wylać masę na sitko ustawione na naczyniu. Lekko odcisnąć. Ziemniaki wymieszać z roztrzepanymi jajkami i mąką. Z naczynia

Korniszonki
Smalec wiejski babci Basi 241

Nadeszła jesień, więc ochota na pajdę chleba ze smalcem . Podaję prosty przepis : Składniki : 1 kg słoniny, cebula, 30 dag łopatki, sól, pieprz, Wykonanie : Słoninę stopić , pod koniec dodać cebulę pokrojoną w kostkę, Podrumienić , Posolić , popieprzyć i dodać zmieloną łopatkę . Chwilę podsmażyć . Uwaga : Tężejący smalec w naczyniu nie należy ruszać aż do momentu, kiedy nie jest dobrze twardy , bo może zrobić

Pysznosci Babci Basi
delikatny pasztet z cielęciny i wieprzowego boczku 133

wyrazistym wieprzowym smakiem. składniki 1 kg cielęciny ( mięso z łaty, mostka, lub gulaszowe)  300 g wątróbki cielęcej, lub drobiowej 3-4 łyżki smalcu  600 g boczku wieprzowego 3 jajka 2-3 cebule 2 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego 1/4 szklanki bułki tartej kieliszek koniaku sól, pieprz gałka muszkatołowa sposób przygotowania Cielęcinę kroimy w dużą kostkę, posypujemy(...)pieprzem, oraz solą i odstawiamy w chłodne miejsce. Wieprzowy boczek kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelki z przykrywką, rozgrzewamy trzy łyżki smalcu i przesmażamy na nim ce bulę pokrojoną w cząstki.  Zeszkloną cebulę zdejmujemy z patelni ( odkładając ją do miski), na patelnię wrzucamy teraz boczek i smażymy go, lekko rumieniąc. Teraz zdejmujemy z patelni boczek ( zostawiając na patelni

Miód i pieprz
Smalec domowy z ziołami 200

widoki i zjeść pajdę chleba z pysznym smalcem i ogórkiem. To wszystko w sezonie turystycznym. Zawsze wspominam te przepiękne widoki, kiedy zajadam w domu chleb z domowym smalcem, kiszonym ogórkiem czy marynowanymi grzybkami. To wspaniała przekąska. Lubię takie połączenia a smalec przygotowuję 2-3 razy w okresie jesienno zimowym. Składniki do smalcu najlepiej kupić u sprawdzonego rzeźnika. Może to być(...)podsmażamy do zrumienienia w oddzielnym garnuszku i dodajemy do przesmażonego już smalcu. Jeśli zrobimy smalec w/g poniższego przepisu to i tak okres przechowywania w lodówce to 3-4 tygodnie.   Smalec domowy z ziołami 1kg tłuszczu / u mnie podgardle, boczek surowy, kawałek łopatki /, 1 szklanka wody, 1 cebula, 1 kwaśne jabłko, 1 główka czosnku, ½ szklanki suszonego majeranku, ¼ szklanki suszonego tymianku

Leśny Zakątek
Żeberka rozkosznie cebulowe 173

będzie warzywno-mięsny, ale na samych warzywach też może być 2 dużych cebul kilku ziaren ziela angielskiego, kilku liści laurowych soli pieprzu łyżki miodu 1/2 łyżki smalcu lub innego tłuszczu do smażenia Cebule kroimy w kostkę, nie musi być bardzo drobna, i połowę wrzucamy do podgrzanego bulionu. Na dobrze rozgrzanym tłuszczu podsmażamy żeberka, po minucie, dwóch z każdej strony. Przekładamy

Pichceniomania
wątróbki drobiowe smażone z cebulką, papryką i miodem 128

wątróbki z cebulą i papryką składniki  dla czterech osób 750 g wątróbki drobiowej 2 niewielkie cebule 1 papryka czerwona 2 łyżki masła 2 łyżki smalcu(najlepiej gęsiego)  1 łyżka miodu sól, pieprz szczypta majeranku gałązka szczypioru sposób przygotowania Myjemy i oczyszczamy z błon wątróbki, oprószmy je pieprzem oraz odrobiną majeranku i odkładamy na 10-15 minut w chłodne(...)drobną  kostkę. Rozgrzewamy dwie patelnie. Na pierwszą  wrzucamy masło i  dodajemy cebulę (tylko ją szkląc). Do przeszklonej cebuli dodajemy paprykę i smażymy całość (uważając aby nie przypalić masła) około dziesięciu minut. Na drugiej patelni rozgrzewamy gęsi smalec ( w ostateczności dobry olej), a następnie na dość dużym ogniu krótko przesmażamy wątróbki.  Na minutę przed końcem smażenia

Miód i pieprz