jest mdła, nijaka i schematyczna! Na warsztatach własnoręcznie przyrządziliśmy i co najważniejsze wspólnie zjedliśmy (!) : korzenne boczniaki a'la śledzie majonez wegański kartoffelsalat z domowym majonezem, cebulą i ogórkami kiszonymi smalec z białej fasoli pasztet z zielonej soczewicy ze śliwką i majerankiem tofurnik kutia z kaszą jaglaną witariańskie kuleczki piernikowe Każdy uczestnik został obdarowany zbiorem powyższych przepisów, krok
Grunt to przepis!Przepis na wegański smalec z fasoli podbił blogosferę, a zwłaszcza jej wegetariańską i wegańską część. W końcu i ja zdecydowałam się go wypróbować. Długo wachałam się nad tym, od której wersji zacząć i ostatecznie wybrałam tę z dodatkiem jabłka oraz majeranku. Powiem tak, już po pierwszym kęsie zrozumiałam dlaczego ta pasta jest tak popularna. Jest po prostu boska! Przepis pochodzi(...)strony . Nieznacznie go zmodyfikowałam, m. in. poprzez dodanie czosnku, który jeszcze podbił smak pasty. Polecam! SKŁADNIKI 1 puszka białej fasoli (ok. 1 szklanki ) 1 kwaśne jabłko 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego sos worchestershire pieprz sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jabłko obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Cebulę
DefinicjaSmakuPewnie sporo osób lubi smalec, ale unika go ze względu na dość sporą kaloryczność lub tak jak ja - z powodu dolegliwości żołądkowych po jego spożyciu. Dlatego polecam smalec z... fasoli! Jest naprawdę przepyszny i o wieleee zdrowszy niż ten ze słoninki. Także zawiera chrupiące skwareczki i przyznam, że gdy go robię - znika w oka mgnieniu. To propozycja nie tylko(...)Skwareczki piec w rozgrzanym piekarniku przez około 12-15 minut w 190-200 stopniach. (Co jakiś czas należy je przemieszać. Kasza powinna nabrać chrupkości.) Przygotować smalec. Fasolę odcedzić z zalewy (kilka łyżek zostawić), a cebulę drobno posiekać i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. W międzyczasie lekko ją posolić i oprószyć pieprzem. Fasolę z pozostawioną wodą zblendować na jednolitą masę
Di gotujeangielski 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżki smalcu sól, pieprz Wykonanie: Mięso pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na smalcu wraz z mięsem aż będzie mocno przyrumienione. Posypać papryką ostrą, słodką, pieprzem i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć 1 minutę,a następnie dodać pieczarki pokrojone
O kuchni z uczuciemjakiś czas można sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa :) Składniki: 1,5-2 szklanki fasoli Jaś 200g kiełbasy 100g boczku wędzonego 1-2 cebule 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki smalcu 1-2 łyżki mąki liść laurowy 1 łyżeczka papryki słodkiej lub 1/2 ostrej 1 kostka rosołowa przyprawa do zup w płynie pieprz sól Fasolę oczyścić z uszkodzonych ziaren, opłukać(...)gotowania dodać liść laurowy. Kostkę rosołową rozpuścić w gorącej wodzie. Boczek pokroić w niewielkie paski, a kiełbasę w półplasterki, lekko podsmażyć i dodać do fasoli. Cebulę pokroić w drobną kostkę i lekko zrumienić na smalcu. Dodać mąkę i przygotować białą zasmażkę. Dodać paprykę i koncentrat pomidorowy. Całość rozprowadzić bulionem i dodać do fasoli. Pogotować jeszcze 2-3 minuty i doprawić
kuchnia doskizawsze jest tłusty, to Piotrek po jego wytopieniu zlewa tłuszcz do miseczki, a gdy tłuszcz się schłodzi powstaje z niego pyszny smalec do chleba. Pyszny Gulasz z boczku z makaronem składniki: 1kg boczku bez kości 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu sojowego 1 płaska łyżka majeranku odrobina curry indyjskiego szczypta chilli opcjonalnie 1 łyżka mąki do zagęszczenia(...)koktajlowe Przygotowanie: Boczek wieprzowy kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię, doprawiamy solą i pieprzem, najpierw wytapiamy z boczku tłuszcz na małym ogniu, który zlewamy na smalec. Trochę tłuszczu zostawiamy, dodajemy pokrojoną cebulę i podsmażamy na dużym ogniu, pod koniec dodajemy przyprawy i czosnek i chwilkę jeszcze podsmażamy. Wlewamy 1/2 wrzącej wody i dusimy całość na małym ogniu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPyszne ziemniaczki duszone z burakami, cebulą, marchewką, kiełbaską i boczkiem, podawane z kefirem. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki: 1 łyżka smalcu 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w łódeczki 1 marchewka, obrana i pokrojona w krążki 1 burak, obrany i pokrojony w cienkie łódeczki 3 cebule, pokrojone w ósemki 250 g kiełbasy podwawelskiej, pokrojonej w krążki(...)CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Przygotowujemy żeliwną gęsiarkę (można zastąpić innym szczelnym naczyniem z grubymi ściankami). Wszystkie składniki układamy ciasno warstwami: smalec, połowa ziemniaków, szczypta soli i pieprzu, połowa cebuli, kiełbasa i boczek, marchewka, burak, druga połowa ziemniaków, szczypta soli i pieprzu, druga połowa cebuli. Na wierzch kładziemy pęczek koperku i natki pietruszki, całość szczelnie przykrywamy
My Culinary Artobecne w mięsie pochodzącym z hodowli masowych. Gulasz z dziczyzny Składniki: 600 g mięsa z daniela (można użyć także szynki lub łopatki wieprzowej) 2 cebule 2 marchewki 1 łyżka mąki 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka rozmarynu ¼ – ½ łyżeczki czarnego pieprzu ¼ – ½ łyżeczki zmielonego ziela angielskiego ½ łyżeczki utartych w moździerzu lub rozgniecionych nożem nasion(...)kolendry Wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w dość grubą kostkę, dodajemy mąkę i obtaczamy w niej kawałki mięsa. Cebulę kroimy w paski, a marchewkę w talarki lub półksiężyce. W głębokiej patelni rozgrzewamy smalec, wrzucamy kawałki mięsa i smażymy na dość dużym ogniu do momentu, aż pory w mięsie się pozamykają, pod koniec smażenia dodajemy przyprawy i jeszcze chwilkę
KulinarneImpresje.plbardzo nam smakuje ;) Polecam bardzo ;) Składniki: 1.5 kg łopatki 0,8 kg boczku 0.4 wątróbki drobiowej 8 dużych cebul 7 jajek dwie szczypty gałki muszkatołowej pieprz do smaku sól do smaku smalec do obsypania foremki bułka tarta do obsypania foremki Wykonanie: Łopatkę i boczek delikatnie zagotować. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle(...)oczkach. Zmielone mięso przyprawić gałką, solą i pieprzem, następnie dodać do niego tłuszcz pozostały po podsmażaniu cebuli i wątróbki. Dodać żółtka i wszystko razem wymieszać. Na sam koniec na sztywno ubić białka i delikatnie połączyć z masą mięsną. Foremki dość grubo wysmarować smalcem i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej foremki przełożyć masę mięsną i wstawić do piekarnika nagrzanego
Krakowskie smaki Aniszpinakiem sosem tzatziki lub kawiorem. Składniki na placki ziemniaczane 1 kg ziemniaków 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka 2-3 łyżki mąki pszennej olej lub smalec do smażenia Obrać ziemniaki i cebulę. Na tarce o małych otworach zetrzeć ziemniaki i cebulę. Wylać masę na sitko ustawione na naczyniu. Lekko odcisnąć. Ziemniaki wymieszać z roztrzepanymi jajkami i mąką. Z naczynia
KorniszonkiNadeszła jesień, więc ochota na pajdę chleba ze smalcem . Podaję prosty przepis : Składniki : 1 kg słoniny, cebula, 30 dag łopatki, sól, pieprz, Wykonanie : Słoninę stopić , pod koniec dodać cebulę pokrojoną w kostkę, Podrumienić , Posolić , popieprzyć i dodać zmieloną łopatkę . Chwilę podsmażyć . Uwaga : Tężejący smalec w naczyniu nie należy ruszać aż do momentu, kiedy nie jest dobrze twardy , bo może zrobić
Pysznosci Babci Basiwyrazistym wieprzowym smakiem. składniki 1 kg cielęciny ( mięso z łaty, mostka, lub gulaszowe) 300 g wątróbki cielęcej, lub drobiowej 3-4 łyżki smalcu 600 g boczku wieprzowego 3 jajka 2-3 cebule 2 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego 1/4 szklanki bułki tartej kieliszek koniaku sól, pieprz gałka muszkatołowa sposób przygotowania Cielęcinę kroimy w dużą kostkę, posypujemy(...)pieprzem, oraz solą i odstawiamy w chłodne miejsce. Wieprzowy boczek kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelki z przykrywką, rozgrzewamy trzy łyżki smalcu i przesmażamy na nim ce bulę pokrojoną w cząstki. Zeszkloną cebulę zdejmujemy z patelni ( odkładając ją do miski), na patelnię wrzucamy teraz boczek i smażymy go, lekko rumieniąc. Teraz zdejmujemy z patelni boczek ( zostawiając na patelni
Miód i pieprzwidoki i zjeść pajdę chleba z pysznym smalcem i ogórkiem. To wszystko w sezonie turystycznym. Zawsze wspominam te przepiękne widoki, kiedy zajadam w domu chleb z domowym smalcem, kiszonym ogórkiem czy marynowanymi grzybkami. To wspaniała przekąska. Lubię takie połączenia a smalec przygotowuję 2-3 razy w okresie jesienno zimowym. Składniki do smalcu najlepiej kupić u sprawdzonego rzeźnika. Może to być(...)podsmażamy do zrumienienia w oddzielnym garnuszku i dodajemy do przesmażonego już smalcu. Jeśli zrobimy smalec w/g poniższego przepisu to i tak okres przechowywania w lodówce to 3-4 tygodnie. Smalec domowy z ziołami 1kg tłuszczu / u mnie podgardle, boczek surowy, kawałek łopatki /, 1 szklanka wody, 1 cebula, 1 kwaśne jabłko, 1 główka czosnku, ½ szklanki suszonego majeranku, ¼ szklanki suszonego tymianku
Leśny Zakątekbędzie warzywno-mięsny, ale na samych warzywach też może być 2 dużych cebul kilku ziaren ziela angielskiego, kilku liści laurowych soli pieprzu łyżki miodu 1/2 łyżki smalcu lub innego tłuszczu do smażenia Cebule kroimy w kostkę, nie musi być bardzo drobna, i połowę wrzucamy do podgrzanego bulionu. Na dobrze rozgrzanym tłuszczu podsmażamy żeberka, po minucie, dwóch z każdej strony. Przekładamy
Pichceniomaniawątróbki z cebulą i papryką składniki dla czterech osób 750 g wątróbki drobiowej 2 niewielkie cebule 1 papryka czerwona 2 łyżki masła 2 łyżki smalcu(najlepiej gęsiego) 1 łyżka miodu sól, pieprz szczypta majeranku gałązka szczypioru sposób przygotowania Myjemy i oczyszczamy z błon wątróbki, oprószmy je pieprzem oraz odrobiną majeranku i odkładamy na 10-15 minut w chłodne(...)drobną kostkę. Rozgrzewamy dwie patelnie. Na pierwszą wrzucamy masło i dodajemy cebulę (tylko ją szkląc). Do przeszklonej cebuli dodajemy paprykę i smażymy całość (uważając aby nie przypalić masła) około dziesięciu minut. Na drugiej patelni rozgrzewamy gęsi smalec ( w ostateczności dobry olej), a następnie na dość dużym ogniu krótko przesmażamy wątróbki. Na minutę przed końcem smażenia
Miód i pieprz