smalec z cebulą - 1891 przepisów (strona:36/127)

Weekendowy kociołek 230

łopatki 1 puszka czerwonej fasolki w sosie pomidorowym 6-8 średnich pieczarek 1/2 główki czosnku 3 duże cebule 6 młodych ziemniaków , średniej wielkości 1 duża marchew 1/2 bulwy selera kawałek wędzonego boczku – najlepiej chudego 1 łyżka smalcu przyprawy : 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka mielonej białej gorczycy 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka ostrej mielonej(...)ziemniaki obieramy i zostawiamy w całości , marchew , seler w plastry, czosnek rozgniatamy ( po obraniu ) . Przyprawy mieszamy razem w małym słoiczku lub miseczce . Rozpalamy ognisko , wygrzewamy kociołek , wrzucamy smalec , jak się roztopi , dokładamy cebulę , boczek i zmiażdżony czosnek . Smażymy mieszając , jak zacznie pachnieć pieczoną cebulą , dorzucamy mięso i smażymy , aż się lekko przyrumieni , co jakiś czas mieszając . Następnie wkładamy pieczarki , marchew

Ogrodnik w podróży
CHLEB PSZENNO- ŻYTNI NA SMALCU 87

Miękki w środku, chrupiący na zewnątrz... idealnie pyszny chleb domowy na zakwasie. Chleb upieczony z dodatkiem smalcu Rolnik . Smalec wytapiany ze słoniny wieprzowej. Skwarki, które są w nim obecne powstały z jej naturalnego przyrządzania. Smak swój jednak zawdzięcza obecnej tam cebuli, jabłku i przypraw. Smalec Rolnik jest idealny do przygotowywania wielu potrwa. Zazwyczaj smalec jemy z pajdą świeżego chleba

Kuchnia w oparach
WĄTRÓBKA W SOSIE POMIDOROWYM 150

standardowy :)Składniki:  1kg wątróbki drobiowej1 duża cebula ząbek czosnku2 ogórki kiszone2 małe marchewkiprzecier pomidorowy śmietana 18% sól,pieprz,cukier,mąka - do obtoczenia wątróbkiolej lub smalec do smażeniaWykonanie:Cebulę pokroić w piórka, marchewkę obrać, zetrzeć na oczkach. Wątróbkę umyć,dokładnie oczyścić z białych błon, osuszyć. Każdy kawałek obtoczyć w mące.  Na patelni rozgrzać tłuszcz. Zeszklić

Walijskie Pichcenie
Gulasz po góralsku 199

czosnku, smalec do smażenia ewentualnie przyprawa do gulaszu pieprz mielony, kilka kropel maggi Przygotowanie :1. Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć i włożyć do głębokiego rondla2. Posiekane cebule udusić na patelni na smalcu, wsypać paprykę -  wymieszać3.Przełożyć do rondla, wymieszać z mięsem, dodać pokrojoną marchewkę, zalać szklanką wody i dusić około godziny na wolnym ogniu- często mieszać

Proste Potrawy
smalec najlepszy domowy... 151

się pokroi, włożyć rozgrzanego garnka i na średnim ogniu wytapiać smalec co jakiś czas mieszając, za mocny ogień przypali za szybko słoninę i nie wytopi smalcu gdy są już rumiane skwarki wsypac pokrojoną drobno cebulę, wyciśnięty w prasce czosnek, starte na grubszych oczkach jabłka bez skóry, podsmażać do złotej cebulki smalec przelać do naczynia, używam kamionkowy garnek i wystygnięty schować

W Mojej Kuchni Lubię
Gulasz z serc wieprzowych 203

banalnie łatwe i bardzo tanie. Ja osobiście lubię taki gulasz z podrobów,  a jak u Was jest z tymi smakami? Składniki: 1 kg serc wieprzowych 2 cebule 3 ząbki czosnku smalec do smażenia mąka pszenna 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego majeranek sól, pieprz Wykonanie: Serca oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w półksiężyce

magiczna kuchnia Kasi
Szybki obiad z placków ziemniaczanych 112

potrzebowaliście? W żadnym wypadku nie wyrzucajcie! Pokażemy Wam jak w fajny sposób można je zagospodarować. Składniki 7-8 sztuk placków ziemniaczanych 250 g surowego boczku 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 łyżka smalcu sól, pieprz Przygotowanie Boczek kroimy w paski. Cebulę kroimy w piórka. Czosnek siekamy. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy boczek, chwilę smażymy, dodajemy cebulę i czosnek. Dusimy pod przykryciem

R'n'G Kitchen
Leczo z cukinią 100

Składniki : • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 1 łyżka smalcu lub oleju • 300 g dobrej kiełbasy (np. wiejskiej, suszonej) • 3 papryki (czerwona, żółta i zielona lub wszystkie czerwone) • 3 cukinie (ok. 1 kg) • ok. 700 g passaty pomidorowej z butelki • przyprawy: sól i zmielony pieprz, 2 łyżeczki papryki w proszku, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka suszonego oregano P rzygotowanie(...)szerokim dużym garnku roztopić smalec lub podgrzać olej, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i przez chwilę zeszklić. Kiełbasę obrać i pokroić na plasterki, dodać do cebuli i dalej smażyć na umiarkowanym ogniu co chwilę mieszając przez około 5 minut. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę lub starty ząbek czosnku. Dodać oczyszczoną z gniazd nasiennych, pokrojoną w kostkę paprykę

KUCHNIA POLSKA
Zupa cebulowa przepis podstawowy 164

słupkach, cebulę 6-8 szt., ziemniaki 5 szt., sól ~1 płaska  łyżka, ziele 5 ziaren,liść 5 szt., pieprz 1 łyżeczka, majeranek 1 czubata łyżka, smalec 50-70 g. Cebulę i ziemniaki obieramy i kroimy wg upodobania w kostkę, pióra, słupki... Włoszczyznę gotujemy w trzech litrach  wody, dodajemy ziemniaki, liście i ziele. Na patelni dusimy pokrojoną cebulę

chleba naszego
Fasolka po bretońsku 181

posiłek. A co potem? No cóż... coś za coś :D Fasolka po bretońsku Składniki: 40 dag fasoli piękny Jaś karłowy 30 dag cienkiej kiełbasy 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka smalcu wytopionego z wędzonego podgardla 10 dag koncentratu pomidorowego 30% liść laurowy 4 ziela angielskie sól pieprz cukier słodka i ostra papryka w proszku mielony kminek majeranek Fasolka(...)Odparowany płyn uzupełniałam sukcesywnie dolewając zimną wodą. Posoliłam dopiero kiedy była miękka, dodałam ziele angielskie i liść laurowy. Kiełbasę pokroiłam w kostkę, obsmażyłam na rozgrzanym smalcu, dołożyłam posiekany czosnek i pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyłam aż się zeszkliła. Dołożyłam koncentrat pomidorowy, wszystko razem chwilę przesmażyłam i dodałam do gotującej się fasoli. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru, papryką

Kuchenne zapiski Edyty
Klops - najprostszy 167

sól, pieprz, zioła prowansalskie, ostra papryka mielona smalec do smażenia  kilka pieczarek kilka łyżek kaszy manny Przygotowanie : Mięso zmielić, pieczarki pokroić bardzo drobno i przesmażyć na smalcu razem z pokrojoną drobno cebulą i przeciśniętym czosnkiem, tak by stały sie szkliste, tzn. straciły surowiznę Do mięsa dodać kaszę mannę, roztrzepane jajka, przestudzone pieczarki, cebulę z czosnkiem - wyrobić Doprawić solą

Proste Potrawy
Fasolka po bretońsku 230

SKŁADNIKI : fasola jaś ok.300 g  ok.700 g  laski kiełbasy zwyczajnej (naszej ulubionej, toruńskiej, śląską lub innej) 1 dużą cebulę  1 ząbek czosnku  2 puszki pomidorów krojonych  2-3  łyżki smalcu  świeży tymianek 3-4 gałązki  sól, świeżo zmielony pieprz do smaku  1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki  pół łyżeczki kurkumy (można(...)liść laurowy, resztę przypraw oraz pomidory z puszki. Gotujemy do miękkości fasolki (uważamy, aby fasolka była cały czas przykryta wodą i się nie przypaliła) Na patelni rozgrzewamy smalec, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojoną kiełbaskę. Podsmażamy, dodajemy ją do naszej fasolki. Całość dusimy do połączenia się smaków, w razie potrzeby doprawimy. Najczęściej fasolkę podaję z kawałkiem chleba. Moczenie fasoli

Basia w kuchni
Bigos korzenny z przyprawą do piernika 173

kiełbasy ze wsi  HAŃDEREK 350-400g 1 kg karczku b/k 1 kg kiszonej kapusty 500 g kapusty słodkiej 2 łyżki domowego smalcu solidna garść suszonych podgrzygków 5 suszonych śliwek 5 suszonych moreli 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1/2 papryczki chili 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka(...)wodą, tak aby mięso było przykryte.Gotować przez 30-40 minut. Zdjąć z ognia, mięso przestudzić i pokroić w grubą kostkę, dorzucić do kapusty. Na patelni rozgrzać smalec i usmażyć na nim cebulę pokrojoną w piórka oraz kiełbasę  w plasterkach. Dodać do garnka z kapustą i mięsem.Kapustę słodką zszatkować i również przełożyć do garnka. Na końcu dodać namoczone

Gosia gotuje
Czerwona kapusta - duszona z pigwą 133

pigwy i do gęsiny jako dodatek przewidziałam czerwoną kapustę. Dodatek marmolady do duszenia kapusty był świetnym pomysłem. Polecam! Składniki: mała czerwona kapusta 1 cebula słoiczek marmolady z pigwy 3-4 goździki sól, pieprz 2 łyżki smalcu z gęsi 3 łyżki ciemnego octu(...)balsamiczny 1 szklanka bulionu  Wykonanie: kapustę obrać z wierzchnich, zwiędłych liści, przekroić na 4 części, z każdej wyciąć głąb. Kapustę poszatkować w garnku podgrzać gęsi smalec i podsmażyć obraną, pokrojoną w piórka cebulę. Dodać poszatkowaną kapustę, dolać bulion, przyprawy i marmoladę z pigwy. Dusić pod przykryciem około 1 godziny. Na koniec skorygować ilość soli i pieprzu,  na koniec

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bigos staropolski 181

Krysi. Składniki: 800 g żeberek wieprzowych 1 kg kiszonej kapusty 600 g kapusty słodkiej 1 mała laseczka kiełbasy  podlaskiej 2 łyżki domowego smalcu solidna garść suszonych podgrzygków 5 suszonych śliwek 5 suszonych moreli 2 średnie cebule 4 zabki czosnku 3 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego 4 goździki 1/2 papryczki chili 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka majeranku(...)oddzielić  kości. Wyjmujemy mięso, kroimy w dość dużą kostkę i ponownie przekładamy do garnka. Dodajemy  wszystkie przyprawy za wyjątkiem czosnku, podgrzybki, śliwki, morele, podsmażoną na smalcu, pokrojoną w drobną kostkę cebulę  oraz zszatkowaną kapustę słodką.  Mieszamy, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 1,5 godziny. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i  ewentualnie jeszcze solą

Gosia gotuje