Składniki: łopatka wieprzowa bez kości 1 kg, smalec 1/2 kostki, wątróbka drobiowa 3/4 kg, cebula 4 sztuki, bułka paryska 4 kromki, przyprawa do pasztetu 1 opakowanie, jajka 4 sztuki "L", majeranek 2 łyżki, papryka ostra 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżka, bułka tarta 5-6 łyżek, woda 1 szklanka, liście laurowe(...)potrzeba wątróbki opłukać, oczyścić z błonek, łopatkę opłukaną p[okroić w kostkę, cebule obrane pokroić w kostki w garnku na smalcu zrumienić łopatkę (jeśli daję smalec to nie potrzebny jest boczek czy słonina), dodać wątróbki i mocno zrumienić, dodać cebule i podsmażać z 7 minut co jakiś czas mieszając wystudzone mięso zmielić w maszynce do mięsa razem z kromkami bułki
W Mojej Kuchni Lubięziemniaczkami, pyszną surówką lub zwykłym kiszonym ogóreczkiem albo ćwikłą. Pyszności...:) SKŁADNIKI : 50-70 dag mięsa mielonego wieprzowego najlepiej świeżo zmielonego 1 jajko 1 - 2 bułki bułka tarta 2 cebule olej lub smalec do smażenia przyprawy: po ok. łyżce soli i przyprawy do karkówki 0,5 łyżeczki pieprzu ząbek czosnku troszkę mielonego kminku i lubczyku mleko do namaczania bułek WYKONANIE : Bułki
Pani na deserlistki laurowe fasolka szparagowa sól, pieprz, wegeta kilka kropel maggi śmietanka 30% 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 25 ml wódki Przygotowanie Boczek pokroić w plasterki i podsmażyć na smalcu. Dodać posiekaną cebulę i przyprawy. Wlać bulion, a kiedy się zagotuje włożyć schab (ja pokroiłam go w trójkąty ). Fasolkę ugotować w osolonej wodzie następnie wmieszać do gotowego mięsa. Posypać szczypiorkiem. Dusić
Gaździnka warzyboczku • sól • czarnuszka lub pieprz • mielona słodka papryka • majeranek Wartości odżywcze (1 porcja) : Kalorie : 385,8 Węglowodany : 2,98g Tłuszcz : 31,8g Białko : 24,9g Przygotowanie : 1. Na smalcu podsmażamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli dodajemy wątróbkę, rumienimy. 2. Usmażoną wątróbkę z mięsem mielonym przepuszczamy przez maszynkę i dodajemy jajka i przyprawy. Składniki łączymy. 3. Na desce do krojenia rozkładamy
Keto PrzepisySKŁADNIKI: 400g mięsa mielonego wieprzowego, 1 łyżeczka soli czosnkowej, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, 1 kg ziemniaków, 2 marchewki, 1 duży burak ćwikłowy, 2 cebule, 200g kiełbasy cienkiej, 4 łyżki smalcu, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Mięso mielone przekładam do miski. Dodaję jajko, bułkę tartą, sól czosnkową oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Z masy formuję(...)Ziemniaki kroję na ćwiartki. Buraka kroję w półplasterki. Cebulę kroję w piórka. Marchewkę i kiełbasę kroję w plasterki. 3. Na dno garnka wrzucam pokrojony smalec. Następnie do garnka nakładam porcję ziemniaków, buraka, marchewki, cebuli oraz kiełbasy. Oprószam solą i pieprzem. Układam klopsiki i znów nakładam porcję ziemniaków, buraka, marchewki, cebuli oraz kiełbasy. Całość oprószam solą i pieprzem. Przykrywam pokrywką
Tradycyjna kuchnia Kasistąd nazwa potrawy). Mięso obieramy z błon i dużych kawałków tłuszczu, kroimy w poprzek włókien na centymetrową kostkę. Papryki myjemy, kroimy w centymetrową kostkę. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki. Cebule obieramy, kroimy w niezbyt grube półplasterki. Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w cienkie plastry lub półplasterki. Ziemniaki obieramy, kroimy w niezbyt grubą równą kostkę. Kolendrę i pieprz tłuczemy razem(...)zamknie i lekko przyrumieni. Dodajemy czosnek, smażymy razem, mieszając, jeszcze minutę. Wysmażone mięso razem z czosnkiem i z tłuszczem przekładamy do bulionu. W patelni znowu rozgrzewamy łyżkę smalcu – wrzucamy pokrojoną cebulę. Smażymy, a gdy zacznie mięknąć – dodajemy do niej pokrojone papryki. Smażymy razem aż papryka lekko zmięknie i zmieni kolor, około 5-6 minut, mieszając. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy
Karo in the Kitchenaromatycznym grzybowo-cebulowym sosie. Do tego ulubione dodatki i obiad gotowy. A schabowy inny niż zwykle;) Składniki: 6 plastrów schabu 4 podgrzybki 2 duże cebule szklanka mleka sól, pieprz, majeranek smalec do smażenia Przygotowanie: Schab myjemy, osuszamy i wkładamy do miski. Zalewamy mlekiem i cienkimi plastrami cebuli, odstawiamy na noc lub na kilka godzin - godzinę chociaż jeśli nie macie(...)czasu. Rozgrzewamy smalec, kotlety wyjmujemy z mleka i przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Nie tłuczemy. Mleko wylewamy, a cebulę zostawiamy. Podgrzybki oczyszczone kroimy w średnią kostkę. Na patelni podsmażamy przyprawione kotlety, ewentualnie później jeszcze je doprawimy do smaku. Po 15 minutach dodajemy cebulę wraz z grzybami, dusimy do miękkości mięsa pod przykryciem od czasu do czasu mieszając, by cebula
Zasmakuj KuchniSkładniki kilka ziemniaków mąka pszenna szczypta kminku jajko 2-3 cebule szczypta majeranku 600 g wieprzowiny 3-4 cebule ostra i słodka papryka mały słoiczek przecieru pomidorowego sól, pieprz sos sojowy ciemny 3 listki laurowe 600 ml bulionu 3-4 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki Przygotowanie Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie z szczyptą kminku. Ostudzone przecisnąć przez praskę(...)suchej patelni lub jeszcze lepiej na blasze żeliwnej po kilka minut z każdej strony (do zarumienienia) i gotowe. Mięso umyć, wysuszyć. Pokroić w mniejszą kostkę. Podsmażyć na smalcu dodać posiekane cebule. Doprawić do smaku,dodać przecier pomidorowy. Przełożyć mięso do garnka, zalać bulionem i dusić do miękkości. Gotowy gulasz posypać posiekaną natką pietruszki i gotowe.. Smacznego
Gaździnka warzyśrednie ogórki kiszone lub 4 malutkie kromka chleba razowego 4 małe płaskie łyżeczki musztardy miodowej albo 2 łyżeczki musztardy ostrzejszej np. sarepskiej łyżka tłuszczu np.oleju rzepakowego, smalcu sos: 3 cebule 2liście laurowe ścinki mięsa 2-3 ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu sproszkowana papryka ostra sproszkowana papryka wędzona mała garść suszonych grzybów litr bulionu warzywnego bądź mięsnego dodatki: ziemniaki gotowane(...)drobno pokrojony boczek/plaster boczku, ogórek kiszony pokrojony w słupki i pokrojony chleb 3. Zwiń w roladkę mięso, zepnij wykałaczkami 4. Rozgrzej na dużej patelni/garnku z szerokim dnem - olej lub smalec. 5. Obsmaż roladki z każdej strony. 6. Przełóż do naczynia żaroodpornego Celsjusza albo garnka z grubym dnem. Zalej sosem*. piecz 2 godziny w 180 stopniach bądź gotuj 2 godziny
U Fiolkiśrednie ogórki kiszone lub 4 malutkie kromka chleba razowego 4 małe płaskie łyżeczki musztardy miodowej albo 2 łyżeczki musztardy ostrzejszej np. sarepskiej łyżka tłuszczu np.oleju rzepakowego, smalcu sos: 3 cebule 2liście laurowe ścinki mięsa 2-3 ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu sproszkowana papryka ostra sproszkowana papryka wędzona mała garść suszonych grzybów litr bulionu warzywnego bądź mięsnego dodatki: ziemniaki gotowane(...)drobno pokrojony boczek/plaster boczku, ogórek kiszony pokrojony w słupki i pokrojony chleb 3. Zwiń w roladkę mięso, zepnij wykałaczkami 4. Rozgrzej na dużej patelni/garnku z szerokim dnem - olej lub smalec. 5. Obsmaż roladki z każdej strony. 6. Przełóż do naczynia żaroodpornego Celsjusza albo garnka z grubym dnem. Zalej sosem*. piecz 2 godziny w 180 stopniach bądź gotuj 2 godziny
Fiolka w kuchniarchiwum domowego ( nie mam pojęcia czemu jeszcze nie był wstawiony). Czas : 1 godzina Składniki : 1 średnia polędwiczka wieprzowa 1/2 dużego jabłka 1 śliwka renkloda ( może być mrożona ) 1 cebula 2 łyżki smalcu ( lub klarowanego masła ) 1 łyżeczka ,, Przyprawy do pieczeni po staropolsku,, Kotanyi ( lub zamiennie Vegeta lub Jarzynka lub tp.) 1 łyżeczka papryki mielonej 1 łyżeczka miodu 1 łyżka majeranku(...)lodówce na 2 godziny . Rozgrzać na patelni smalec ( lub masło - można ostatecznie użyć oleju ) i obsmażyć polędwiczkę na rumiano ze wszystkich stron . Przewracać mięso łopatką lub ,, szczypcami do mięs ,, tak by nie nakłuwać go bo puści sok i nie będzie tak soczyste . Włożyć do garnka o grubym dnie . Dołożyć cebulę pokrojoną drobno i obrane i pokrojone w plasterki jabłko
Buniabaje w kuchniklusek. Chociaż z innym mięskiem również dobrze smakuje. Tak więc zapraszam na modro kapusta, dla mnie najlepsza. Składniki: 1 czerwona kapusta średniej wielkości 1 cebula 100-150 g wędzonego boczku smalec ocet sól, pieprz, cukier Wykonanie: Kapustę umyć, przekroić na pół i drobno poszatkować. Przełożyć do garnka zalać wodą i ugotować do miękkości. Boczek i cebulę pokrojoną(...)drobną kostkę zeszklić razem na patelni, gdyby boczek miał mało tłuszczu dodać smalcu. Gdy nasza kapusta będzie gotowa, odcedzić i dodać do boczku z cebulą, wymieszać. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem cukrem i octem, dokładnie wymieszać. Smacznego
magiczna kuchnia KasiIdealne danie dla tych, którzy kochają fasolkę po bretońsku. Składniki 400 g soczewicy Beluga 2 cebule 300 g kabanosów z gęsi 100 g boczku wędzonego 2 ząbki czosnku 1 łyżka smalcu z gęsi 600 ml bulionu warzywnego 400 g pomidorów krojonych w puszce 1 szklanka mrożonego groszku 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano(...)łyżeczka mielonego kopru włoskiego 1 łyżeczka kozieradki 1 łyżeczka cząbru sól, pieprz Przygotowanie Cebulę i czosnek siekamy. Boczek kroimy w kostkę. Kabanosy na kawałki. Boczek smażymy na smalcu. Po kilku minutach dodajemy cebulę, czosnek i kabanosy. Smażymy przez kilka minut, wlewamy gorący bulion i wsypujemy soczewicę. Dusimy pod przykryciem przez 30 min, następnie dodajemy groszek, wszystkie przyprawy, pomidory wraz
R'n'G Kitchennaszych gosci, którzy z apetytem przegryzali go na zmianę chlebkiem ze smalcem oraz małosolnym ogórem ( DOMOWY SMALEC Z LUCYNOWA , OGÓRKI MAŁOSOLNE PANA BOGUSŁAWA ). Domowy pasztet Składniki: 0,5kg karkówki 0,25kg wątroby wieprzowej 0,25kg boczku wędzonego 3 marchewki 1 pietruszka 0,5 selera 2 cebule 4 jajka 2 czerstwe bułki pszenne 2-3 łyżki smalcu 4 liście(...)wielkości kostkę. W tym czasie Gosia obierała włoszczyznę, która została przez nią podobnie pokrojona, zaś Sebastian ze łzami w oczach dzielnie walczył z cebulą. Pokrojone mięso (karkówkę, boczek) i cebulę Slawek obsmażał na rozgrzanym smalcu, wszystko następnie trafiło do dużego rondla. Pomiędzy kawałki mięsa wrzuciliśmy warzywa oraz przyprawy. Całość zalaliśmy wodą tak, by przykrywała wszystkie składniki, dodaliśmy kostkę bulionowa
Sprawni w smaku