Składniki: fasola Jaś 1/2 kg, kiełbasa biała parzona 6 sztuk, smalec 1 łyżka, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, majeranek 2 łyżki, kucharek 1 łyżka, sok pomidorowy 1/2 litra, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, cukier 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, ocet jabłkowy 2 łyżki fasolę zalać wodą i moczyć całą noc, wodę wylać, wlać(...)fasolę, dodać ziele angielskie, liście laurowe i gotować do miękkości fasoli pod przykryciem na średnim ogniu białą kiełbasę parzoną obrać z flaka, pokroić na talarki, na smalcu podsmażyć kiełbasę z pokrojoną w kostkę cebulą, dodać sok pomidorowy dodać fasolę ugotowaną i z 2 szklanki wywaru z fasoli, dodać pozostałe przyprawy, wymieszać i gotować z 10 minut co jakiś czas mieszając
W Mojej Kuchni LubięMarcina była gęsina Składniki 4 udka gęsie 1 łyżka smalcu, najlepiej gęsiego 600g kiszonej kapusty 2 cebule szczypta cukru płaska łyżka zmielonego kminku przyprawy: sól, pieprz sok jabłkowy-około 2 -3 szklanek 1/2 szkl. syropu sosnowego wymieszanego z 3/4 szkl. wody Wykonanie Dzień wcześniej udka gęsie natrzeć solą, zmielonym kminkiem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Następnego dnia zarumienić na patelni(...)piec pod przykryciem do miękkości ,podlewając syropem z sosny wymieszanym z wodą a pa około 40 minutach dodajemy sok jabłkowy około 1 szklanki. W rondlu zeszklić na gęsim smalcu drobno posiekaną cebulę. Dodać posiekaną przepłukaną, kiszoną kapustę. Następnie podlać soku jabłkowego i dusić ok. 20 minut. Doprawić do smaku solą i cukrem. Upieczoną gęś podzielić na porcje. Podawać
w mojej kuchniSkładniki: kasza gryczana 200 gram, łopatka bez kości 70 dag, smalec 1 łyżka, cebula 2 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, papryka czerwona 1 sztuka, majeranek 1 łyżeczka, mieszankaprzypraw strogonow Royal Brand 1 opakowanie, woda 5 szklanek, śmietana gęsta 1 łyżka, mąka pszenna 2 łyżki w garnku szybkowara na smalcu podsmażyć łopatkę pokrojoną w kostkę, dodać pokrojoną
W Mojej Kuchni Lubięlitrowy kociołek : 3 kg ziemniaków 1,5 kg główka białej kapusty 0,5 kg kiełbasy 0,5 kg boczku wędzonego razem ze skórą 3-4 cebule olej lub smalec do wysmarowania kociołka zioła prowansalskie sól, pieprz Przygotowanie : Zaczynamy od przygotowania poszczególnych produktów : ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę, kiełbasę w pół talarki, z boczku ściągamy skórę i kroimy(...)słupki a cebulę w piórka. Z kapusty zdejmujemy 10-11 całych liści a resztę szatkujemy. Kociołek natłuszczamy olejem a najlepiej smalcem, na dno układamy skórę z boczku i liść kapusty. Następnie warstwami dajemy po trochu kiełbasy, boczku, cebuli, kapusty i przyprawy i tak kolejne warstwy co chwilę dokładając kolejne liście kapusty na boki kociołka. Całość nakrywamy ostatnimi 2 liśćmi
Mechanik w kuchniwłasnego "widzimisie". Pomysł już jest :) Źródło: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/smarowanko-z-jablkiem-4 Składniki: 350g wędzonego boczku (taki nie za chudy, nie za tłusty;) ) 300g dobrej kiełbasy (u mnie wiejska) 120g smalcu 2 duże cebule 5 małych ząbków czosnku 2 duże kwaśne jabłka 2 łyżki majeranku sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: 1. Kiełbasę oraz boczek przepuścić przez maszynkę do mielenia i smażyć(...)dodatkiem smalcu ok 30 minut, mieszając co jakiś czas. 2. Cebulę obrać, pokroić na drobne piórka lub w kostkę i dodać do mięsa. Przyrumienić. 3. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na grube wiórki, czosnek przepuścić przez praskę lub drobno posiekać. Dodać do przyrumienionego mięsa wraz z majerankiem. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do słoiczków i pozostawić do wystudzenia
Kuchnia w czekoladzieblinów, które znajdziecie w kolejnym przepisie :) PRZEPIS Weź wielkie mleczko cielące, wypłucz, obgotuj, pokraj na pięć albo sześć kawałkow, ułoż w rondel z grzybkami, kawałkiem masła, wiązką pietruszki, cebulą, poł bobkowego liścia, dwoma goździkami, połodnożkiem czosnku, przystaw do ognia, wsyp szczubeć mąki, wlej szklankę dobrego bulionu, poł szklanki wina białego, osol, opieprz, gotuj przez poł godziny, zbierz tłustości, przydaj dwie(...)odkładamy na bok. Cebulę kroimy w drobną kostkę, grzyby natomiast w kawałki o średnicy około 1 cm. Czosnek obieramy i kroimy w bardzo cienkie plastry. Rozgrzewamy na patelni smalec i podsmażamy cebulę następnie dodajemy grzyby a na końcu czosnek i liście laurowe. Całość zalewamy białym winem i redukujemy do polowy objętości po czym dodajemy wywar drobiowy, goździki, cukier i gotujemy
SzczyptaSmaQSkładniki: ziemniaki ugotowane 1 kg, mąka ziemniaczana 2 łyżki, mąka pszenna - ile potrzeba, sól 1 łyżeczka, jajka 1 sztuka "XL", olej rzepakowy 2 łyżki, sól 1 łyżka, cebula 4 sztuki, smalec 6 łyżek/domowy, kucharek 1/2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki ziemniaki najlepiej ugotować w mundurkach wieczorem, odlać z wody i zostawić obrane ze skórki w garnku, następnie(...)solą i olejem, po wypłynięciu na wierzch gotować na średnim ogniu z 2-3 minuty, cedzakiem wyjmować i pod zimną wodą z kranu krótko opłukać na smalcu z przyprawami podsmażyć pokrojone w kostkę cebule, dodać kucharka i pieprz, podawać kopytka polane cebulką - syte, smaczne, delikatne kopytka...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępęczek, ziemniaki 6 sztuk, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kucharek 2 łyżki, majeranek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, boczek wędzony 30 dag, cebula 1 sztuka, smalec 1 łyżka, mąka pszenna 2 łyżki, groszek konserwowy 1 puszka, śmietana gęsta 1/2 szklanki, koperek 1/2 pęczka buraki obrać i połowę zeterzeć na tarce grubsze oczka, resztę pokroić(...)ziemniaki pokrojone w kostkę grubszą i gotować do miękkości ziemniaków wlać groszek z puszki z zalewą, wsypać kucharka, majeranek, pieprz mielony, śmietanę, posiekany koperek, zagotować na smalcu usmażyć boczek pokrojony w kostkę z cebulą, wsypać mąkę i wymieszać na złocisty kolor, zasmażkę dodać do barszczu mieszając i doprowadzić do zagotowania, wyłączyć barszcz jest syty, smaczny zwłaszcza w chłodne dni.................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: fasola Jaś 1/2 kg, woda 3 litry, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 2 sztuki, cukier 2 łyżki, kiełbasa wiejska 6 sztuk, cebula 1 sztuka, smalec 1 łyżka, ząbki czosnku 4 sztuki, koncentrat pomidorowy 200 gram, kucharek - do smaku, pieprz czarny mielony - do smaku, majeranek 2 łyżki, mięso wieprzowe 30 dag fasolę jasia zalać na całą noc zimną wodą(...)liście, ziele, pokrojone mięso łopatki i gotować z 1 godzinę, potem dodać 2 pokrojone kiełbasy wiejskie na większe kawałki i gotować jeszcze z 40 minut na smalcu zrumienić pokrojoną w kostkę kiełbasę, dodać cebulę, czosnek dodać do kiełbasy koncentrat pomidorowy i mieszając podsmażyć z 2 minuty przełożyć wszystko do fasoli i zagotować do smaku doprawić kucharkiem, pieprzem majerankiem, gotować
W Mojej Kuchni Lubięobiadu • 1 łyżka smalcu może być olej • ok 1,5 łyżki sosu sojowego Sposób przygotowania 1. Cebulę pokroić w kostkę na patelni rozpuścić smalec lub dać olej podsmażyć cebulę dodać pokrojoną w kostkę szynkę smażyć ok 10 minut dodać przeciśnięte przez praskę ziemniaki sos sojowy i posiekany koper smażyć kolejne 5 minut doprawić pieprzem i solą
W królestwie smaków Beatylaurowy * 1 cebula Kapustę posiekałam, sparzyłam i odcedziłam. Włożyłam do garnka i podlałam odrobiną wody. Dodałam liść, ziele i sól. Jak już kapusta była miękka dodałam zasmażkę. Rozpuściłam smalec, dodałam posiekaną cebulę, po podsmażeniu cebulki łyżkę mąki. Po połączeniu zasmażki z kapustą zdjęłam i przyprawiłam pieprzem i kminkiem, dosypałam posikanego koperku ok. 2 łyżek. Kapustę wyłożyłam do naczynia żaroodpornego
Pieprzyć z Fantazjądnia naszła nas ochota na wątróbkę z dużą ilością cebuli. Do tego pajda świeżutkiego chleba. Mega obiad! Ale zrobiliśmy to w ten sposób, by sporo zostało. Taka nadzieja na pasztet. Składniki 500 g wątróbki indyczej 1 litr mleka 500 g cebuli 100 g świeżych daktyli (opcjonalnie suszonych) 3 łyżki gęsiego smalcu 50 ml oleju rzepakowego 50 ml krupniku wiśniowego sól(...)pieprz Przygotowanie Wątróbki oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki i moczymy w mleku przez dwie godziny, (może być dłużej). Następnie osączamy na sicie. Cebule kroimy w piórka. Na rozgrzanym smalcu gęsim z dodatkiem oleju rzepakowego, szklimy cebulę, dodając osuszoną wątróbkę oraz pokrojone daktyle. Robimy to na dużym ogniu dodając wódkę. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Lekko studzimy i mielimy na najmniejszych
R'n'G Kitchenzaplanować i ugotować więcej ziemniaków. To alternatywa dla typowego sposobu podania ziemniaków. Składniki: Ugotowane ziemniaki – dowolna ilość Pieczarki –kilka 1 cebula Boczek wędzony - mały kawałek 1 łyżka smalcu Szczypiorek Wykonanie: Boczek, cebulę i pieczarki kroimy w kostkę. Podsmażamy przez chwilę na patelni z łyżką smalcu. Ziemniaki rozdrabniamy tłuczkiem do ziemniaków i dodajemy na patelnię do pozostałych składników. Smażymy kilka minut
Smaki Ewysłoniny 1 łyżka smalcu 1/2 łyżeczki soli czosnkowej 1 łyżeczka lubczyku sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki obieramy, kroimy w „łódki”, osuszamy papierowym ręcznikiem. Kiełbasę kroimy w talarki, cebule w piórka. Na rozgrzany smalec wrzucamy pokrojoną w kostkę słoninę, podsmażamy, dodajemy ziemniaki i cały czas przewracając je, smażymy. Następnie dodajemy cebulę, dalej smażymy, oprószając solą i solą czosnkową. Smażymy aż ziemniaki staną
R'n'G Kitchen