Składniki: ziemniaki ugotowane 1 kg, mąka ziemniaczana 2 łyżki, mąka pszenna - ile potrzeba, sól 1 łyżeczka, jajka 1 sztuka "XL", olej rzepakowy 2 łyżki, sól 1 łyżka, cebula 4 sztuki, smalec 6 łyżek/domowy, kucharek 1/2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki ziemniaki najlepiej ugotować w mundurkach wieczorem, odlać z wody i zostawić obrane ze skórki w garnku, następnie(...)solą i olejem, po wypłynięciu na wierzch gotować na średnim ogniu z 2-3 minuty, cedzakiem wyjmować i pod zimną wodą z kranu krótko opłukać na smalcu z przyprawami podsmażyć pokrojone w kostkę cebule, dodać kucharka i pieprz, podawać kopytka polane cebulką - syte, smaczne, delikatne kopytka...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępęczek, ziemniaki 6 sztuk, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kucharek 2 łyżki, majeranek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, boczek wędzony 30 dag, cebula 1 sztuka, smalec 1 łyżka, mąka pszenna 2 łyżki, groszek konserwowy 1 puszka, śmietana gęsta 1/2 szklanki, koperek 1/2 pęczka buraki obrać i połowę zeterzeć na tarce grubsze oczka, resztę pokroić(...)ziemniaki pokrojone w kostkę grubszą i gotować do miękkości ziemniaków wlać groszek z puszki z zalewą, wsypać kucharka, majeranek, pieprz mielony, śmietanę, posiekany koperek, zagotować na smalcu usmażyć boczek pokrojony w kostkę z cebulą, wsypać mąkę i wymieszać na złocisty kolor, zasmażkę dodać do barszczu mieszając i doprowadzić do zagotowania, wyłączyć barszcz jest syty, smaczny zwłaszcza w chłodne dni.................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: fasola Jaś 1/2 kg, woda 3 litry, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 2 sztuki, cukier 2 łyżki, kiełbasa wiejska 6 sztuk, cebula 1 sztuka, smalec 1 łyżka, ząbki czosnku 4 sztuki, koncentrat pomidorowy 200 gram, kucharek - do smaku, pieprz czarny mielony - do smaku, majeranek 2 łyżki, mięso wieprzowe 30 dag fasolę jasia zalać na całą noc zimną wodą(...)liście, ziele, pokrojone mięso łopatki i gotować z 1 godzinę, potem dodać 2 pokrojone kiełbasy wiejskie na większe kawałki i gotować jeszcze z 40 minut na smalcu zrumienić pokrojoną w kostkę kiełbasę, dodać cebulę, czosnek dodać do kiełbasy koncentrat pomidorowy i mieszając podsmażyć z 2 minuty przełożyć wszystko do fasoli i zagotować do smaku doprawić kucharkiem, pieprzem majerankiem, gotować
W Mojej Kuchni Lubięobiadu • 1 łyżka smalcu może być olej • ok 1,5 łyżki sosu sojowego Sposób przygotowania 1. Cebulę pokroić w kostkę na patelni rozpuścić smalec lub dać olej podsmażyć cebulę dodać pokrojoną w kostkę szynkę smażyć ok 10 minut dodać przeciśnięte przez praskę ziemniaki sos sojowy i posiekany koper smażyć kolejne 5 minut doprawić pieprzem i solą
W królestwie smaków Beatylaurowy * 1 cebula Kapustę posiekałam, sparzyłam i odcedziłam. Włożyłam do garnka i podlałam odrobiną wody. Dodałam liść, ziele i sól. Jak już kapusta była miękka dodałam zasmażkę. Rozpuściłam smalec, dodałam posiekaną cebulę, po podsmażeniu cebulki łyżkę mąki. Po połączeniu zasmażki z kapustą zdjęłam i przyprawiłam pieprzem i kminkiem, dosypałam posikanego koperku ok. 2 łyżek. Kapustę wyłożyłam do naczynia żaroodpornego
Pieprzyć z Fantazjądnia naszła nas ochota na wątróbkę z dużą ilością cebuli. Do tego pajda świeżutkiego chleba. Mega obiad! Ale zrobiliśmy to w ten sposób, by sporo zostało. Taka nadzieja na pasztet. Składniki 500 g wątróbki indyczej 1 litr mleka 500 g cebuli 100 g świeżych daktyli (opcjonalnie suszonych) 3 łyżki gęsiego smalcu 50 ml oleju rzepakowego 50 ml krupniku wiśniowego sól(...)pieprz Przygotowanie Wątróbki oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki i moczymy w mleku przez dwie godziny, (może być dłużej). Następnie osączamy na sicie. Cebule kroimy w piórka. Na rozgrzanym smalcu gęsim z dodatkiem oleju rzepakowego, szklimy cebulę, dodając osuszoną wątróbkę oraz pokrojone daktyle. Robimy to na dużym ogniu dodając wódkę. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Lekko studzimy i mielimy na najmniejszych
R'n'G Kitchenzaplanować i ugotować więcej ziemniaków. To alternatywa dla typowego sposobu podania ziemniaków. Składniki: Ugotowane ziemniaki – dowolna ilość Pieczarki –kilka 1 cebula Boczek wędzony - mały kawałek 1 łyżka smalcu Szczypiorek Wykonanie: Boczek, cebulę i pieczarki kroimy w kostkę. Podsmażamy przez chwilę na patelni z łyżką smalcu. Ziemniaki rozdrabniamy tłuczkiem do ziemniaków i dodajemy na patelnię do pozostałych składników. Smażymy kilka minut
Smaki Ewysłoniny 1 łyżka smalcu 1/2 łyżeczki soli czosnkowej 1 łyżeczka lubczyku sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki obieramy, kroimy w „łódki”, osuszamy papierowym ręcznikiem. Kiełbasę kroimy w talarki, cebule w piórka. Na rozgrzany smalec wrzucamy pokrojoną w kostkę słoninę, podsmażamy, dodajemy ziemniaki i cały czas przewracając je, smażymy. Następnie dodajemy cebulę, dalej smażymy, oprószając solą i solą czosnkową. Smażymy aż ziemniaki staną
R'n'G KitchenNiezwykle subtelny smak łososia w klasycznych klimatach. Dlaczego na smalcu? Ponieważ niweluje przykry zapach podczas smażenia. Składniki 500 g filetu z łososia (atlantycki) 1 jajko 1 cebula bułka tarta smalec do smażenia sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Filet z łososia mielimy w maszynce o średnich oczkach. Następnie mieszamy z jajkiem, posiekaną cebulą
R'n'G Kitchenzjedzone.:) Nie, sama tego wszystkiego nie zjadłam :) tylko z pomocą rodzinki :) Polecam Wam również żeberka po amerykańsku inspiracja czasopismo Moje gotowanie Składniki 1 kg żeberek wieprzowych 3 średnie cebule 3 łyżki smalcu 1 duże jabłko 5 plasterków boczku 500 g kapusty kiszonej sól pieprz 1 łyżka majeranku Na patelni rozgrzać dwie łyżki smalcu i podsmażyć cebulkę drobno pokrojoną. Żeberka pokroić(...)mniejsze kawałki , oprószyć solą, pieprzem i włożyć do cebuli. Wlać 1/4 szklanki wody i dusić pod przykryciem 15 minut, obracając co jakiś czas mięso. Na drugiej patelni rozgrzać 1 łyżkę smalcu. jabłko pokroić w ósemki, usunąć gniazdo nasienne i podsmażyć na smalcu. Posypać je w czasie smażenia 1 łyżką majeranku. Dno naczynia do zapiekania wyłożyć boczkiem. Kapustę odcisnąć z wody
O kuchni z uczuciemoliwie cebulę, a następnie dodać do niej pokrojone i umyte pieczarki oraz papryki. Całość dusić pod przykryciem kilka minut, a następnie odkryć, aby woda z pieczarek mogła wyparować. Na koniec dorzucić pomidory oraz doprawić papryką, oregano oraz solą i pieprzem. Klasyczne leczo węgierskie Składniki na klasyczne węgierskie leczo: cebula (najlepiej dwie duże), słonina lub boczek (mocno tłusty), smalec (zamiast oliwy(...)podsmażyć słoninę lub boczek (pokrojone w małe kawałki) tak, aby mocno się przyrumieniły (bez żadnego tłuszczu), po czym ściągnąć je z ognia. Do wytopionego tłuszczu na patelni dodać smalec i wrzucić cebulę. Podgrzewać do zarumienienia, a następnie dodać do środka paprykę w proszku. Do całości dorzucić świeże papryki i dusić przez ok. 10 minut pod przykryciem. W tym czasie sparzyć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnialaska kiełbasy zwyczajnej (dobrej gatunkowo) kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub boczku 1 małą cukinia 3 papryki 3 pomidory 30 dag pieczarek pół puszki kukurydzy 2 cebule 2 zabki czosnku 1 łyzka smalcu gęsiego 2 łyzki przecieru pomidorowego przyprawy ; sól, pieprz, kolendra Cebule pokroić w piórka i zeszklić na smalcu, dodac do garnka. Papryki pokroić w kostke, pomidory sparzyć, obrac
Radość kipiąca uśmiechem.łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka cukru sól do smaku 2 plastry karkówki 1 kiełbasa wędzona , ja użyłam indyczej opcjonalnie plaster boczku , wędzonego na zimno 1 – 2 łyżki smalcu Cukinie , marchew , cebulę , obieramy i ścieramy na tarce grubych oczkach . Na patelni rozgrzewamy smalec , podsmażamy na nim pokrojona kiełbaskę i boczek , przekładamy do garnka . Na tej samej patelni smażymy , pokrojone plastry
Ogrodnik w podróżyWątróbka drobiowa z cebulą Gotowa wątróbka z cebulą Składniki Danie dla czterech osób 800 g wątróbek drobiowych 1,2 kg ziemniaków 2 spore cebule 20 g masła 20 g smalcu gęsiego lub wieprzowego Nać pietruszki Szczypior Majeranek Sól, pieprz Sposób przygotowania Wątróbki drobiowe staranie myjemy i czyścimy z białych błon, oprószamy pieprzem , majerankiem i wkładamy w chłodne miejsce. Ziemniaki obieramy(...)gotujemy na półmiękko. Obieramy cebulę i kroimy ją w cienkie krążki. Na patelni rozgrzewamy smalec i wrzucamy na nią pokrojoną cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy wątróbki, doprawiamy solą, i całość smażymy na dość mocnym ogniu. W tym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy na nią ugotowane ziemniaki przesmażając je na złoty kolor. Przesmażone ziemniaki i wątróbki
Miód i pieprzwytapiać,od czasu do czasu mieszając,by się nie przypaliłaobrać cebulę i pokroić w drobną kostkę.W drugim ronelku na 1-2 łyżce smalcu zrumienić cebule.W miedzyczasie zetrzeć dynię na grubych oczkach tarki .Dodac do cebuli i podsmażać razem z cebulą 5-10 minutmajeranek posiekać i dodać do dynismalec ze skwarkami wymieszać z dynią i cebulką.Dodać listek laurowy,sól
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!