smalec z cebulą - 1891 przepisów (strona:19/127)

Kapuśniak po słoweńsku-Vipavska corba 123

przypadnie do gust ta wersja bałkańskiej zupy. Składniki 300 g kapusty kiszonej 150 g białej fasoli 3-4 średniej wielkości ziemniaki 250 g surowego wędzonego boczku 1 łyżka smalcu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki 1 liść laurowy 5-6 ziaren pieprzu 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false

R'n'G Kitchen
Zupa gulaszowa 158

pomocą - wystarczyło jedynie powrzucać właściwe składniki - i voila! - mamy fantastyczny efekt przepysznej zupki, całkowicie zastępującej drugie danie. Kto nie wierzy - musi spróbować :) Smacznego! Składniki: 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki smalcu bądź masła 500 g łopatki wieprzowej 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka suszonego tymianku 3,5 szkl. gorącego(...)bulionu 1 czerwona papryka 3-4 średniej wielkości ziemniaki 500 ml przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 łyżki posiekanego świeżego koperku sól, pieprz Wykonanie: W garnku rozgrzewany smalec bądź masło. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na rozgrzany tłuszcz dodajemy cebulę i czosnek i mieszamy aż się zeszklą. Mięso kroimy w dość grubą kostkę i dodajemy

psgotujemy
GULASZ Z DZIKA (keto, LCHF, optymalny, paleo) 223

chudego mięsa warto dodać trochę więcej tłuszczu np smalcu by poprawić makro i podrasować smak mięsa Składniki: 600 g wcześniejszej zmrożonego mięsa gulaszowego z dzika 200 g smalcu 2 cebule – ok 180 g 2 marchewki – ok 300 g 1 główka czosnku garść jagód jałowca kilka liści laurowych kilka ziaren pieprzu czarnego świeże zioła rozmarynu, szałwii i oregano

Ola la LCHF
Pasztet z kaczki w słoiku 516

Składniki kaczka świeża cała 200 g smalcu z kaczki 4 cebule jajko 4-5 ząbków czosnku marchewka, pietruszka kawałek selera, imbiru sól alpejska pieprz, lubczyk, majeranek,  3-4 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego Przygotowanie Kaczkę ugotować na wolnym ogniu z warzywami, imbirem i przyprawami do miękkości.  Mięso oddzielić od kości, dwukrotnie zmielić z dwoma cebulami podsmażonymi

Gaździnka warzy
Do chleba 171

smakuje ogórek małosolny ,można zajadać się tym daniem od razu po przygotowaniu ale też super smakuje kiedy przez noc przesiedzi  lodówce i zastygnie ,wtedy mamy boczkowy smalec z cebulą .  Składniki        1 szt kiełbasy wiejskiej        300 dag boczku surowego       3 duże cebule        1 ząbek

Mój Smak
Leczo, czyli warzywne ragoût 149

jest to idealny pomysł na czyszczenie lodówki,  gdyż możemy do garnka wrzucić wszystko i niekoniecznie musimy trzymać się moich proporcji :) Składniki: 250-500 g kiełbasy 1 łyżka smalcu 1 cebula 1 duża cukinia 1 papryka 1 papryczka chili 2-3 marchewki 4-5 dużych, dojrzałych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego słodka papryka w proszku ostra papryka w proszku sól

Malinowo w kuchni
Ragoût z jelenia z grzybami 132

mięsa z jelenia (gulaszowe, karkówka), mąka do oprószenia mięsa, tłuszcz do smażenia (tłuszcz gęsi, smalec...), 1 cebula, 2 garście grzybów suszonych (u mnie prawdziwki), 6 ziaren pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, 100 ml czerwonego wytrawnego wina, 200 ml bulionu (u mnie bulion z drobiowy), sól, 1,5 źdźbła trawy żubrowej* Mięso pokroić w kostkę (mniej więcej o boku

królestwo garów
Smalczyk z cebulką i pieczarkami 157

dopóki jeszcze zimno na dworze to sprawdza się super,a to połączenie z pieczarkami jest na prawdę udane Składniki: 1 kg słoniny 25-30 dag pieczarek 1 duża cebula kostka smalcu sól, pieprz Przygotowanie: Słoninę kroimy w drobną kostkę,wrzucamy do garnka i topimy na średnim ogniu. osobno na smalcu podsmażamy cebulkę pokrojoną również w kostkę  i jak skwareczki

Swojskie jedzonko
Gulasz segedyński Roberta Makłowicza 182

zamrozić aby móc w zapracowane dni delektować się tym przysmakiem.   Gulasz segedyński Roberta Makłowicza Składniki: 800 g łopatki wieprzowej pokrojonej w 3 cm kostkę 3 łyżki smalcu 4 cebule pokrojone w piórka 1 łyżeczka mielonego kminku 4 zmiażdżone ząbki czosnku 2 łyżki mąki tortowej 400 g KISZONEJ kapusty odciśniętej i pokrojonej 2 łyżki słodkiej papryki 2 łyżki ostrej papryki

sierotka maRysia w kuchni
ŁĄCKIE HALUSZKI Z BRYNDZĄ czyli inaczej KLUSKI Z TARTYCH ZIEMNIAKÓW 128

kładzionymi kluseczkami z tartych ziemniaków. Składniki: 800 g obranych ziemniaków 200 g mąki krupczatki 50 g mąki pszennej 200 g bryndzy kawałek wędzonego boczku lub kiełbasy 1 większa cebula sól smalec,ewentualnie olej Ziemniaki obrałam,umyłam i starłam na tarce. Należy je dobrze odsączyć. Na dnie miski zbierze się skrobia, którą należy dodać do ciasta. Wsypałam wymieszane obie mąki,dodałam

potrawyregionalne
19 NAJLEPSZYCH PRZEPISÓW Z JABŁKAMI 227

Ciasto "Bukiet róż" 11. Pieczeń bawarska 12. Jabłka pieczone z bakaliami 13. Jabłkowe różyczki 14. Jabłkowe crumble z migdałami i płatkami owsianymi 15. Sorbet z jabłek 16. Smalec z cebulą, jabłkami, mięsem i skwarkami 17. Ryż zapiekany z jabłkami 18. Rolada kakaowa z jabłkami i wiśniami 19. Kuchen borracho - chilijski jabłecznik z rumem Smacznego

Przepisy Aleksandry
Wątróbka wieprzowa panierowana 158

Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: wątróbka wieprzowa mleko 2 cebule ¼ kostki smalcu jajko bułka tarta mąka Wątróbkę myjemy , przekładamy do miski, zalewamy mlekiem i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie odsączamy i kroimy na 1,5 cm paseczki.  Każdy

kulinarnyswiatdomi
Kluski z mięsem 162

formujemy placuszki i nakładamy farsz z mięsa, dokładnie zlepiamy brzegi i formujemy kulki. Kluski wrzucamy na osoloną , wrzącą wodę i gotujemy około 6 minut. Podajemy ze zeszkloną cebulą na smalcu  lub skwarkami

magiczna kuchnia Kasi
Pivovar u Fleku 186

się choć na chwilkę zbliżyć do cudownego klimatu praskiej gospody u Fleka Czeski gulaszna piwie 300 g mięsa gulaszowego 1 łyżka mąki tłuszcz do smażenia (najlepszy byłby smalec) 1/2 cebuli słodka papryka, majeranek1 kromka chleba razowego sól, pieprz 0,5 l piwa Lacjo Øl Mięso pokroiłam w paski, obtoczyłam w mące i podsmażyłam na oliwie (niestety). Dodałam pokrojoną cebulę

bastalena
Schab zapieczony w kapuście kiszonej 180

Proste i smaczne danie z piekarnika, które samo się robi. -- Skład: schab 1 kg, kapusta kiszona 0,5 kg, 4 cebule, 4 z. czosnku, 100 g smalcu, przyprawy. Przyprawa gotowa do mięsa  2 czubate łyżki lub sól, pieprz, papryka. Schab kroimy na kotlety, cebulę na grube krążki(...)czosnek siekamy, kapustę kroimy drobno. Połową smalcu smarujemy naczynie, drugą część dołożymy przed pieczeniem. Na dnie układamy połowę cebuli, kolejnymi krążkami przełożymy mięso.  Kotlety przyprawiamy i układamy z cebulą na środku naczynia. Kapustę wkładamy dookoła schabu, na wierzch dokładamy smalec. -- Tak przygotowane danie wkładamy do pieca na 90 min. i pieczemy w  200 st.C. Po upieczeniu serwujemy

chleba naszego
makaron rurka z prawdziwkami... 187

Składniki: grzyby prawdziwki 70 dag, woda 3/4 litra, sól 1/2 łyżeczki, smalec 1 łyżka, cebula 2 sztuki, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, jarzynka 1 łyżeczka, śmietana 12% 200 ml, mąka pszenna 1 łyżka, koperek 1 pęczek, makaron penne 1 opakowanie prawdziwki oczyścić, pokroić, szybko opłukać na durszlaku, wsypać do garnka i gotować w nie dużej ilości wody z solą około(...)minut na smalcu zrumienić pokrojony w kostkę schab z cebulą, dodać grzyby z wywarem, przyprawę jarzynkę, pieprz mielony i gotować z 10 minut śmietanę wymieszać z mąką i wlać do sosu, mieszać do zagęszczenia sosu makaron ugotować w osolonej wodzie i podać z sosem , posypać koperkiem - szybkie, smaczne, proste, łatwe danie na sycący i aromatyczny obiad, z makaronem smakuje pysznie

W Mojej Kuchni Lubię
Smalec z gęsi z cebulą, jabłkiem i majerankiem 235

tłuszcz, jaki wykroiłam z gęsi i kawałki skóry. Szkoda mi było wyrzucić po prostu. Pieczeni z tego nie będzie, ale smalec owszem. I to nawet smaczniejszy niż wieprzowy. Składniki: tłuszcz i kawałki skóry z gęsi  6 średnich cebul 3 średnie jabłka (kruche i kwaskowate) 2 łyżki majeranku opcjonalnie: kawałek suchej kiełbasy Tłuszcz i skórę zmielić maszynką do mięsa przy(...)Cebulę obrać i pokroić w średniej grubości kostkę. Jabłka umyć, obrać ze skóry, wykroić gniazda nasienne - pokroić w kostkę o wielkości jeszcze raz takiej jak kostki cebuli.  Do przygotowania smalcu można użyć podsuszonych resztek kiełbasy, które należy pokroić w drobna kostkę. Zmielony tłuszcz przełożyć do garnka i na niewielkim ogniu wytapiać, mieszając od czasu do czasu. Jeśli będziemy

Codzienna kuchnia niecodzienna
czerwona kapusta duszona z jabłkiem... 142

Składniki: kapusta czerwona 1 sztuka średnia, smalec ze skwarkami 4 łyżki, cebula 1 sztuka, jabłka 2 sztuki, goździki 4 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, sól 1 łyżeczka, cukier 2 łyżki, woda 1 szklanka, pieprz mielony(...)potrzeba, ocet winny 1 łyżka, mąka pszenna 1,5 łyżki kapustę czerwono drobno pokroić, wsypać do miski zalać wrzątkiem, zamieszać i odcedzić z wody w garnku na smalcu ze skwarkami podsmażyć cebulę z jabłkiem, dodać goździki, kostkę rosołową wsypać kapustę sparzoną, dodać cukier, sól, wodę i pod przykryciem dusić do miękkości kapusty do smaku dodać pieprz mielony, ocet winny, wsypać

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa gulasz 198

łyżeczka kminkusólświeżo zmielony czarny pieprznatka pietruszkidodatkowo można wsypać trochę (2 -3 łyżki ) drobnego makaronuprzygotowanieW rondlu z grubym dnem wytopić słoninę . Jeśli używamy smalcu, należy go roztopić. Wrzucić drobno posiekaną cebulę, lekko ją zezłocić. Zdjąć garnek z ognia, wsypać paprykę w proszku, wymieszać. Dorzucić wołowinę pokrojoną w drobną kostkę i dusić całość przez około 2 minuty, ewentualnie

Stare Gary
Kapusta z grochem czy groch z kapustą? 149

niewielkiej ilości wody z solą - musi być miękki i częściowo rozpadać się, ale część ziaren powinna być zachowana w swoim kształcie. Wymieszaj groch z kapustą. Cebulę posiekaj i usmaż na złoto na smalcu, następnie dodaj do potrawy. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem.Ugotuj grzyby, dodaj do kapusty z grochem, możesz grzyby zmielić, u mnie się ich nie mieli

Z Kuchni Do Kuchni
szybkowar-łopatka z kapustą z grzybami... 253

Składniki: łopatka wieprzowa 1 kg, przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie, papryka ostra 1 łyżeczka, smalec 2 łyżki, cebula 2 sztuki, kapusta kiszona 1,5 kg, prawdziwki suszone 1 opakowanie 2 gramy, liście laurowe 3 sztuki, ziele angielskie 5 sztuk, jałowiec 6 sztuk, woda 3 szklanki, cukier 2 łyżki grzyby suszone prawdziwki pokruszyć drobniej, zalać wodą zimną z solą do moczenia(...)godzinę do szybkowara włożyć kiszoną kapustę pokrojoną drobniej, dodać ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec, wlać grzyby namoczone z wodą łopatkę wieprzową obsypać przyprawami i na gorącym smalcu zrumienić z każdej strony razem z cebulą pokrojoną łopatkę dodać do kap[usty z cebulą i tłuszczem po smażeniu, wlać wodę i w szybkowarze gotować z 45 minut, szybkowar otworzyć jak spuści ciśnienie

W Mojej Kuchni Lubię
babka mięsna na bogato 1139

Polecam nie tylko na święta. Składniki: 1 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej 8 jajek bułka kajzerka 200 g pieczarek 3 łyżki startego żółtego sera 3 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki smalcu przyprawy według uznania: majeranek,słodka papryka, pieprz, mielony kminek,  sól  zielona cebulka Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na połowie smalcu. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty(...)ugotować prawie na twardo, wystudzić, obrać. Do mięsa wbić pozostałe jajka. Bułkę namoczyć, mocno odcisnąć i dodać do mięsa. Dorzucić pieczarki z cebulą, starty ser i przyprawić. Dokładnie wymieszać.  Foremkę do babki z kominkiem wysmarować smalcem i wysypać przyprawami. Przełożyć do niej połowę masy mięsnej, ułożyć jajka i przykryć resztą mięsa. Wierzch posypać przyprawami. Foremkę nakryć folią aluminiowa (błyszczącą

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
NAJLEPSZY SMALEC WEGAŃSKI - ZE SKWARKAMI 197

smaczniejsza (to był taki nagły impuls, chciałam eksperymentalnie zrobić jedną z jej dodatkiem, ale po degustacji jeszcze płynnego smalcu, zmieniłam od razu plany i powstały trzy z, a jedna bez). Składniki: - 500g oleju kokosowego (u mnie rafinowany, bez zapachu) - 2 duże cebule (można dać jedną czerwoną, drugą zwykłą) - 4 duże ząbki czosnku - 3-4 łyżeczki dobrego, aromatycznego majeranku - słodka papryka(...)łyżeczki płatków gryczanych, dodajemy po ok.3/4 do 1 łyżeczki roztartego w dłoniach  majeranku, wsypujemy słodką wędzoną paprykę i zalewamy całość stopionym olejem kokosowym z cebulą i czosnkiem. Mieszamy. Nasz smalec powinien był lekko słonawy, cebula nadaje mu słodki smak, więc soli troszkę potrzeba (każdy musi dobrać swoją ilość, smaki są bowiem różne). Zawsze można również dosolić smalec na kanapce

Smaczne Zdrowe
fasolka jasiek z białą kiełbasą w pomidorach... 171

Składniki: fasola Jaś 1/2 kg, kiełbasa biała parzona 6 sztuk, smalec 1 łyżka, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, majeranek 2 łyżki, kucharek 1 łyżka, sok pomidorowy 1/2 litra, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, cukier 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, ocet jabłkowy 2 łyżki fasolę zalać wodą i moczyć całą noc, wodę wylać, wlać(...)fasolę, dodać ziele angielskie, liście laurowe i gotować do miękkości fasoli pod przykryciem na średnim ogniu białą kiełbasę parzoną obrać z flaka, pokroić na talarki, na smalcu podsmażyć kiełbasę z pokrojoną w kostkę cebulą, dodać sok pomidorowy dodać fasolę ugotowaną i z 2 szklanki wywaru z fasoli, dodać pozostałe przyprawy, wymieszać i gotować z 10 minut co jakiś czas mieszając

W Mojej Kuchni Lubię