smalec z cebulą - 1891 przepisów (strona:19/127)

makaron rurka z prawdziwkami... 198

Składniki: grzyby prawdziwki 70 dag, woda 3/4 litra, sól 1/2 łyżeczki, smalec 1 łyżka, cebula 2 sztuki, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, jarzynka 1 łyżeczka, śmietana 12% 200 ml, mąka pszenna 1 łyżka, koperek 1 pęczek, makaron penne 1 opakowanie prawdziwki oczyścić, pokroić, szybko opłukać na durszlaku, wsypać do garnka i gotować w nie dużej ilości wody z solą około(...)minut na smalcu zrumienić pokrojony w kostkę schab z cebulą, dodać grzyby z wywarem, przyprawę jarzynkę, pieprz mielony i gotować z 10 minut śmietanę wymieszać z mąką i wlać do sosu, mieszać do zagęszczenia sosu makaron ugotować w osolonej wodzie i podać z sosem , posypać koperkiem - szybkie, smaczne, proste, łatwe danie na sycący i aromatyczny obiad, z makaronem smakuje pysznie

W Mojej Kuchni Lubię
Smalec z gęsi z cebulą, jabłkiem i majerankiem 244

tłuszcz, jaki wykroiłam z gęsi i kawałki skóry. Szkoda mi było wyrzucić po prostu. Pieczeni z tego nie będzie, ale smalec owszem. I to nawet smaczniejszy niż wieprzowy. Składniki: tłuszcz i kawałki skóry z gęsi  6 średnich cebul 3 średnie jabłka (kruche i kwaskowate) 2 łyżki majeranku opcjonalnie: kawałek suchej kiełbasy Tłuszcz i skórę zmielić maszynką do mięsa przy(...)Cebulę obrać i pokroić w średniej grubości kostkę. Jabłka umyć, obrać ze skóry, wykroić gniazda nasienne - pokroić w kostkę o wielkości jeszcze raz takiej jak kostki cebuli.  Do przygotowania smalcu można użyć podsuszonych resztek kiełbasy, które należy pokroić w drobna kostkę. Zmielony tłuszcz przełożyć do garnka i na niewielkim ogniu wytapiać, mieszając od czasu do czasu. Jeśli będziemy

Codzienna kuchnia niecodzienna
czerwona kapusta duszona z jabłkiem... 148

Składniki: kapusta czerwona 1 sztuka średnia, smalec ze skwarkami 4 łyżki, cebula 1 sztuka, jabłka 2 sztuki, goździki 4 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, sól 1 łyżeczka, cukier 2 łyżki, woda 1 szklanka, pieprz mielony(...)potrzeba, ocet winny 1 łyżka, mąka pszenna 1,5 łyżki kapustę czerwono drobno pokroić, wsypać do miski zalać wrzątkiem, zamieszać i odcedzić z wody w garnku na smalcu ze skwarkami podsmażyć cebulę z jabłkiem, dodać goździki, kostkę rosołową wsypać kapustę sparzoną, dodać cukier, sól, wodę i pod przykryciem dusić do miękkości kapusty do smaku dodać pieprz mielony, ocet winny, wsypać

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa gulasz 205

łyżeczka kminkusólświeżo zmielony czarny pieprznatka pietruszkidodatkowo można wsypać trochę (2 -3 łyżki ) drobnego makaronuprzygotowanieW rondlu z grubym dnem wytopić słoninę . Jeśli używamy smalcu, należy go roztopić. Wrzucić drobno posiekaną cebulę, lekko ją zezłocić. Zdjąć garnek z ognia, wsypać paprykę w proszku, wymieszać. Dorzucić wołowinę pokrojoną w drobną kostkę i dusić całość przez około 2 minuty, ewentualnie

Stare Gary
Kapusta z grochem czy groch z kapustą? 156

niewielkiej ilości wody z solą - musi być miękki i częściowo rozpadać się, ale część ziaren powinna być zachowana w swoim kształcie. Wymieszaj groch z kapustą. Cebulę posiekaj i usmaż na złoto na smalcu, następnie dodaj do potrawy. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem.Ugotuj grzyby, dodaj do kapusty z grochem, możesz grzyby zmielić, u mnie się ich nie mieli

Z Kuchni Do Kuchni
szybkowar-łopatka z kapustą z grzybami... 262

Składniki: łopatka wieprzowa 1 kg, przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie, papryka ostra 1 łyżeczka, smalec 2 łyżki, cebula 2 sztuki, kapusta kiszona 1,5 kg, prawdziwki suszone 1 opakowanie 2 gramy, liście laurowe 3 sztuki, ziele angielskie 5 sztuk, jałowiec 6 sztuk, woda 3 szklanki, cukier 2 łyżki grzyby suszone prawdziwki pokruszyć drobniej, zalać wodą zimną z solą do moczenia(...)godzinę do szybkowara włożyć kiszoną kapustę pokrojoną drobniej, dodać ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec, wlać grzyby namoczone z wodą łopatkę wieprzową obsypać przyprawami i na gorącym smalcu zrumienić z każdej strony razem z cebulą pokrojoną łopatkę dodać do kap[usty z cebulą i tłuszczem po smażeniu, wlać wodę i w szybkowarze gotować z 45 minut, szybkowar otworzyć jak spuści ciśnienie

W Mojej Kuchni Lubię
babka mięsna na bogato 1147

Polecam nie tylko na święta. Składniki: 1 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej 8 jajek bułka kajzerka 200 g pieczarek 3 łyżki startego żółtego sera 3 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki smalcu przyprawy według uznania: majeranek,słodka papryka, pieprz, mielony kminek,  sól  zielona cebulka Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na połowie smalcu. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty(...)ugotować prawie na twardo, wystudzić, obrać. Do mięsa wbić pozostałe jajka. Bułkę namoczyć, mocno odcisnąć i dodać do mięsa. Dorzucić pieczarki z cebulą, starty ser i przyprawić. Dokładnie wymieszać.  Foremkę do babki z kominkiem wysmarować smalcem i wysypać przyprawami. Przełożyć do niej połowę masy mięsnej, ułożyć jajka i przykryć resztą mięsa. Wierzch posypać przyprawami. Foremkę nakryć folią aluminiowa (błyszczącą

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
NAJLEPSZY SMALEC WEGAŃSKI - ZE SKWARKAMI 207

smaczniejsza (to był taki nagły impuls, chciałam eksperymentalnie zrobić jedną z jej dodatkiem, ale po degustacji jeszcze płynnego smalcu, zmieniłam od razu plany i powstały trzy z, a jedna bez). Składniki: - 500g oleju kokosowego (u mnie rafinowany, bez zapachu) - 2 duże cebule (można dać jedną czerwoną, drugą zwykłą) - 4 duże ząbki czosnku - 3-4 łyżeczki dobrego, aromatycznego majeranku - słodka papryka(...)łyżeczki płatków gryczanych, dodajemy po ok.3/4 do 1 łyżeczki roztartego w dłoniach  majeranku, wsypujemy słodką wędzoną paprykę i zalewamy całość stopionym olejem kokosowym z cebulą i czosnkiem. Mieszamy. Nasz smalec powinien był lekko słonawy, cebula nadaje mu słodki smak, więc soli troszkę potrzeba (każdy musi dobrać swoją ilość, smaki są bowiem różne). Zawsze można również dosolić smalec na kanapce

Smaczne Zdrowe
fasolka jasiek z białą kiełbasą w pomidorach... 180

Składniki: fasola Jaś 1/2 kg, kiełbasa biała parzona 6 sztuk, smalec 1 łyżka, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, majeranek 2 łyżki, kucharek 1 łyżka, sok pomidorowy 1/2 litra, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, cukier 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, ocet jabłkowy 2 łyżki fasolę zalać wodą i moczyć całą noc, wodę wylać, wlać(...)fasolę, dodać ziele angielskie, liście laurowe i gotować do miękkości fasoli pod przykryciem na średnim ogniu białą kiełbasę parzoną obrać z flaka, pokroić na talarki, na smalcu podsmażyć kiełbasę z pokrojoną w kostkę cebulą, dodać sok pomidorowy dodać fasolę ugotowaną i z 2 szklanki wywaru z fasoli, dodać pozostałe przyprawy, wymieszać i gotować z 10 minut co jakiś czas mieszając

W Mojej Kuchni Lubię
Udka gęsie---Goose gambe 137

Marcina była gęsina Składniki 4 udka gęsie 1 łyżka smalcu, najlepiej gęsiego 600g kiszonej kapusty 2 cebule szczypta cukru płaska łyżka zmielonego kminku przyprawy: sól, pieprz sok jabłkowy-około 2 -3 szklanek 1/2 szkl. syropu sosnowego wymieszanego z 3/4 szkl. wody Wykonanie Dzień wcześniej udka gęsie natrzeć solą, zmielonym kminkiem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Następnego dnia zarumienić na patelni(...)piec pod przykryciem do miękkości ,podlewając syropem z sosny wymieszanym z wodą a pa około 40 minutach dodajemy sok jabłkowy około 1 szklanki. W rondlu zeszklić na gęsim smalcu drobno posiekaną cebulę. Dodać posiekaną przepłukaną, kiszoną kapustę. Następnie podlać soku jabłkowego i dusić ok. 20 minut. Doprawić do smaku solą i cukrem.  Upieczoną gęś podzielić na porcje. Podawać

w mojej kuchni
szybkowar-gulasz "strogonow" z łopatki z kaszą paloną gryczaną... 183

Składniki: kasza gryczana 200 gram, łopatka bez kości 70 dag, smalec 1 łyżka, cebula 2 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, papryka czerwona 1 sztuka, majeranek 1 łyżeczka, mieszankaprzypraw strogonow Royal Brand 1 opakowanie, woda 5 szklanek, śmietana gęsta 1 łyżka, mąka pszenna 2 łyżki w garnku szybkowara na smalcu podsmażyć łopatkę pokrojoną w kostkę, dodać pokrojoną

W Mojej Kuchni Lubię
Prażuchy 259

litrowy kociołek : 3 kg ziemniaków 1,5 kg główka białej kapusty 0,5 kg kiełbasy 0,5 kg boczku wędzonego razem ze skórą 3-4 cebule olej lub smalec do wysmarowania kociołka zioła prowansalskie sól, pieprz Przygotowanie : Zaczynamy od przygotowania poszczególnych produktów : ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę, kiełbasę w pół talarki, z boczku ściągamy skórę i kroimy(...)słupki a cebulę w piórka. Z kapusty zdejmujemy 10-11 całych liści a resztę szatkujemy. Kociołek natłuszczamy olejem a najlepiej smalcem, na dno układamy skórę z boczku i liść kapusty. Następnie warstwami dajemy po trochu kiełbasy, boczku, cebuli, kapusty i przyprawy i tak kolejne warstwy co chwilę dokładając kolejne liście kapusty na boki kociołka.  Całość nakrywamy ostatnimi 2 liśćmi

Mechanik w kuchni
Smarowidło do pieczywa 180

własnego "widzimisie". Pomysł już jest :) Źródło: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/smarowanko-z-jablkiem-4 Składniki: 350g wędzonego boczku (taki nie za chudy, nie za tłusty;) ) 300g dobrej kiełbasy (u mnie wiejska) 120g smalcu 2 duże cebule 5 małych ząbków czosnku 2 duże kwaśne jabłka 2 łyżki majeranku sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: 1. Kiełbasę oraz boczek przepuścić przez maszynkę do mielenia i smażyć(...)dodatkiem smalcu ok 30 minut, mieszając co jakiś czas.  2. Cebulę obrać, pokroić na drobne piórka lub w kostkę i dodać do mięsa. Przyrumienić.  3. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na grube wiórki, czosnek przepuścić przez praskę lub drobno posiekać. Dodać do przyrumienionego mięsa wraz z majerankiem. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do słoiczków i pozostawić do wystudzenia

Kuchnia w czekoladzie
Grasica cielęca w sosie grzybowym - rekonstrukcje kulinarne Macieja Nowickiego 163

blinów, które znajdziecie w kolejnym przepisie :) PRZEPIS Weź wielkie mleczko cielące, wypłucz, obgotuj, pokraj na pięć albo sześć kawałkow, ułoż w rondel z grzybkami, kawałkiem masła, wiązką pietruszki, cebulą, poł bobkowego liścia, dwoma goździkami, połodnożkiem czosnku, przystaw do ognia, wsyp szczubeć mąki, wlej szklankę dobrego bulionu, poł szklanki wina białego, osol, opieprz, gotuj przez poł godziny, zbierz tłustości, przydaj dwie(...)odkładamy na bok. Cebulę kroimy w drobną kostkę, grzyby natomiast w kawałki o średnicy około 1 cm. Czosnek obieramy i kroimy w bardzo cienkie plastry. Rozgrzewamy na patelni smalec i podsmażamy cebulę następnie dodajemy grzyby a na końcu czosnek i liście laurowe. Całość zalewamy białym winem i redukujemy do polowy objętości po czym dodajemy wywar drobiowy, goździki, cukier i gotujemy

SzczyptaSmaQ