smalec z cebulą - 1891 przepisów (strona:12/127)

gulasz z karkówki z przyprawą do wołowiny... 181

Składniki: karkówka bez kości 1 kg, przyprawa do wołowiny 1 opakowanie, smalec 2 łyżki, cebula 2 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, woda 4 szklanki, mąka pszenna 3 łyżki, śmietana 12% 200 ml, woda 1 szklanka, natka pietruszki 1 pęczek karkówkę bez kości pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą do wołowiny i schować do lodówki na 2 godziny na smalcu zrumienić

W Mojej Kuchni Lubię
Kapusta kiszona zasmażana 231

PYCHA!!!! <3   Składniki 600 g kapusty kiszonej 1 cebula 3 łyżki smalcu 1 łyżka mąki 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonego kminku cukier sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kapustę odciskamy z soku, grubo siekamy. Zalewamy z powrotem kwasem z kapusty, dolewamy szklankę wody. Dodajemy przyprawy i dusimy(...)małym ogniu przez 50 min. Cebulę siekamy, szklimy na smalcu, dodajemy mąkę i podsmażamy 3 min. Rozprowadzamy z kilkoma łyżkami wody z duszenia kapusty. Łączymy z całością, chwilę razem dusimy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent

R'n'G Kitchen
Gulyásleves – węgierska zupa gulaszowa 227

malutkie kluseczki. Gotujemy je w lekko osolonej wodzie od 1,5 do 2 minut w zależności od wielkości klusek. Cebule i ziemniaki obieramy. Cebulę kroimy w cienkie półplasterki, a ziemniaki w kostkę. W garnku rozgrzewamy smalec(...)Zdejmujemy garnek z ognia i pozwalamy zawartości lekko przestygnąć. Następnie dodajemy 3 łyżki papryki wędzonej łagodnej, mieszamy i ponownie stawiamy na ogniu, powoli doprowadzają do ponownego smażenia się smalcu. Dodajemy cebulę, zamarynowane mięso i mieszamy. Podsmażamy chwilę, następnie zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe, zmniejszamy ogień i gotujemy. Kiedy mięso będzie miękkie dodajemy ziemniaki, pokrojone pomidory i wędzoną ostrą paprykę. Kiedy

Wędrówki po kuchni
Zupa gulaszowa na winie 149

Bardzo pożywna zupa z mięsem wieprzowym i warzywami, przygotowana na winnym wywarze. Składniki: 50 dag mięsa wieprzowego 2 cebule 2 pomidory 4 ziemniaki 1 marchewka 1 papryka czerwona 2 ząbki czosnku 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka(...)mielonej ostrej papryki 3 szklanki bulionu warzywnego 2 szklanki czerwonego wina ½ łyżeczki kminku ½ łyżeczki majeranku 4 łyżki śmietany Sól do smaku Wykonanie: Mięso opłukać, pokroić razem z cebulą i czosnkiem. Rozgrzać smalec, obsmażyć mięso, włożyć cebulę i dalej smażyć. Posypać mieloną papryką, wlać bulion i wino. Dodać majeranek, kminek i gotować na wolnym ogniu około 45 minut. Pomidory sparzyć, obrać

Tradycyjna Kuchnia
Kiszka kartoflana pieczona 324

obrać i umyć. 1/3 ziemniaków  (500g) ugotować, pozostałe zetrzeć na drobnej tarce. Dodatkowo można rozdrobnić je nożem malaksera. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę. Na dużej patelni roztopić smalec, dodać cebulę i boczek. Smażyć chwilę aż cebula zmięknie a boczek nieco się wytopi. Przestudzić.  Gotowane ziemniaki połączyć ze startymi, dodać boczek z cebulą, jajko, doprawić pieprzem, dobrze wymieszać. Masa

Stare Gary
kaszanka z papryką,pieczarkami i z tandari masala... 200

Składniki: 1/2 kg kaszanka gryczana, 4 większe pieczarki, 1 sztuka papryka czerwona, 1 większa cebula, 1 łyżka przyprawa tandari masala Royal Brand, 2 łyżki smalec na smalcu zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę do zeszklonej cebuli dodać pokrojone pieczarki i paprykę wsypać mieszankę przyprawy tandari masala i podsmażać z 5 minut mieszając na mniejszym ogniu teraz dodać pokrojoną kaszankę i smażyć

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa ogórkowa 216

takiego "surowego" smaku i zupa jest o wiele smaczniejsza.  2 skrzydełka z kurczaka 2 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka 0,5 selera 4-5 ogórków kiszonych 1 cebula mąka smalec sól pieprz 4 ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Skrzydełka ugotować,dodać liście laurowe i ziele angielskie. Pogotować dłuższą chwilę, aż zrobi się lekki wywar. Marchewkę(...)oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni, wrzucić do niej starte warzywa i chwilkę poddusić, aby nabrały zapachu cebuli. Następnie wrzucić do wywaru. Ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do wywaru. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce i podsmażyć na smalcu. Wrzucić do zupy i gotować całość, aż warzywa będą miękkie. Z mąki i smalcu zrobić zasmażkę i zagęścić nią

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Lasowiackie kapuśniaczki – kuchnia podkarpacka 275

pszennej 50 g świeżych drożdży 1 czubata łyżka cukru 1 żółtko 130 ml ciepłego mleka 25 g roztopionego masła 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 1 kg kiszonej kapusty 1 cebula 1 łyżka smalcu 1 łyżka cukru sól do smaku 1-2 żółtka do smarowania Nadzienie z kapusty można przygotować dzień wcześniej, jednak przed przygotowywaniem kapuśniaczków warto je podsmażyć, ponieważ z ciepłym(...)Kapustę płuczemy i dobrze odciskamy. Kroimy drobniej. W garnku zagotowujemy 2 szklanki wody, lekko solimy i wrzucamy kapustę. Gotujemy ją 10-15 minut, po czym odciskamy. Cebulę siekamy drobniutko. Na dużej patelni rozpuszczamy smalec, dodajemy cebulkę i smażymy do miękkości (nie rumienimy). Do cebuli dodajemy kapustę i smażymy razem około 10 minut aż odparuje nadmiar soków. Ewentualnie doprawiamy solą. Drożdże

Trzeci talerz
Wytrawne muffiny z bekonem, karmelem i popcornem 197

czubata łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli szczypta pieprzu do smaku 1 jajko 1 1/3 szklanki mleka lub maślanki 50 g roztopionego smalcu + 1 łyżka 100 g boczku wędzonego w plastrach, drobno pokrojonego 1 średniej wielkości cebula, drobno posiekana Dodatkowo: 150 g cukru 1/4 szklanki wody 1/3 szklanki śmietany 36% 50 g gotowego popcornu CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM(...)roztopiony smalec, dokładnie mieszamy. Mokre składniki łączymy z suchymi, mieszając drewnianą łyżką, odstawiamy na bok. 2. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i smażymy aż do zarumienienia. Dodajemy łyżkę smalcu, wrzucamy cebulę i smażymy tak długo, aż cebulka będzie miękka. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy do lekkiego ostygnięcia i mieszamy z masą na babeczki. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Formę

My Culinary Art
smalec cebulowy... 137

rondla rozgrzanego co jakiś mieszając na średnim ogniu wytapiać smalec gdy skwarki się ozłocą wsypać pokrojoną w kostkę cebulę, wsypać majeranek i pieprz co jakiś czas mieszając cebulę zeszklić w smalcu i zostawić do przestygnięcia przelać do miski i schować do ;lodówki, my taki smalec lubimy do ciemnego chleba............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa gulaszowa 219

Składniki : • 700 g pręgi wołowej • 2 łyżki smalcu • 2 cebule • 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki • 1 łyżka majeranku • 1/2 łyżeczki mielonego kminku • 1 l bulionu warzywnego • 2 czerwone papryki • 2 marchewki • 5 średnich ziemniaków • 1 puszka krojonych pomidorów • 1 łyżeczka ostrej pasty węgierskiej (ewentualnie łyżeczka ostrej papryki) • sól, pieprz • szczypta cukru Przygotowanie : Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w dość dużą(...)kostkę. Na patelni podsmażamy mięso na smalcu, aż do zrumienienia - po czym przekładamy do większego garnka. Na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę. Kiedy zmięknie dodajemy wędzoną paprykę i przesmażamy razem przez 1-2 minuty. Przekładamy cebulę do mięsa, zalewamy szklanką bulionu i przyprawiamy majerankiem i kminkiem. Doprowadzamy do wrzenia, po czym dusimy na małym ogniu około godzinę

KUCHNIA POLSKA
Bitki schabowe we włoskim sosie pomidorowym z kaparami 171

schab doskonale smakuje z kluskami, kaszą lub ziemniaczanym puree. Składniki: 60-80 g schabu 1 puszka pomidorów - 400 g 2-3 łyżki kaparów ze słoiczka 2-3 łyżki smalcu 1 cebula+1 ząbek czosnku sól, pieprz oregano 2 łyżki mąki sól, pieprz 1 łyżka octu balsamicznego 1 płaska łyżeczka cukru Przygotowanie: schab pokroić w 1-cm plastry, następnie rozbić(...)płatem folii spożywczej. Mięso posolić i oprószyć pieprzem. Obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć smażyć na rozgrzanym smalcu z obydwu stron do zrumienienia. Odłożyć na bok na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Na patelnię dołożyć kotlety, wlać pomidory z puszki, dodać oregano i dusić pod przykryciem do miękkości na koniec dołożyć kapary, doprawić sos octem balsamicznym cukrem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Węgierska zupa gulaszowa 190

zabiją :)). Dodatkowo czerwona papryka - bo w węgierskich knajpach tylko mięcho, ziemniaki i marchewka + przyprawy oczywiście. Zapraszam więc na rozgrzewającą zupę. SKŁADNIKI 600-700 g pręgi wołowej 2 łyżki smalcu 2 cebule 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 l bulionu warzywnego 2 czerwone papryki (u mnie podłużne) 2 marchewki 5 średnich ziemniaków 1 puszka(...)ostrej papryki) sól, pieprz  szczypta cukru PRZYGOTOWANIE Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w dość dużą kostkę. Na patelni podsmażamy mięso na smalcu, aż do zrumienienia - po czym przekładamy do większego garnka. Na pozostałym tłuszczu  podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę. Kiedy zmięknie dodajemy wędzoną paprykę i przesmażamy razem przez 1-2 minuty. Przekładamy cebulę do mięsa, zalewamy szklanką bulionu

Moje Kuchenne Rewelacje
Kartacze 364

ziemniaków ok 1 kg jagnięciny (Jagnięcina podhalańska ChOG) 2 cebule kilka łyżek mąki ziemniaczanej majeranek Kamis, rozmaryn. sól, pieprz 300 g kiełbasy myśliwskiej (Kiełbasa myśliwska GTS) pół kostki smalcu 1 cebula    Mięso mielimy w maszynce do mięsa na drobnych oczkach razem z cebulą.Doprawiamy do smaku przyprawami. Kg ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie i ciepłe przeciskamy przez praskę(...)wkładamy kawał mięsa i całość zlepiamy formując podłużną pyzę.  Wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę zmniejszamy płomień i gotujemy ok 20 min.Kiełbasę pokrojoną w kostkę podsmażamy na smalcu, pod koniec dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę.U nas podawane zawsze z ogórkami. Latem królują małosolne z tego przepisu, później kiszone.Doszły mnie słuchy, że w niektórych miejscach

Malinowe Pocałunki
pyszny,domowy pasztet drobiowy z marchewką... 176

Składniki: z rosołu: 2 uda, skrzydełka, skóry, wątróbka z kurczaka 1 kg, cebula 3 sztuki, smalec 1/2 kostki, mąka do obtaczania wątróbki - ile potrzeba, jajka 4 sztuki, rosół 2 szklanki, bułka moczona w wodzie 1 duża, marchew starta na tarce do ziemniaków 2 duże, kasza manna 10 łyżek, kucharek 1 łyżka, majeranek 2 łyżki, cząber 1 łyżeczka, papryka słodka(...)łyżeczki, papryka chili 1 łyżeczka wątróbkę z kurczaka obtaczaną w mące pszennej na smalcu mocno usmażyć z cebulą, dobrze wystudzić w rosole ugotowane mięso kurczaka: udka, skrzydełka, skóry obrać z kości i wsypać do miski, dodać wątróbki, żółtka, startą marchewkę, bułkę moczoną wodzie bez wyciskania wody, dolać rosołu i blenderem wszystko zmiksować do masy dodać jeszcze startej marchewki, majeranek, kaszę

W Mojej Kuchni Lubię

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję