smalec z cebulą - 1891 przepisów (strona:11/127)

Kruchy schab cebulowy 1369

osuszamy. Kroimy na grube plastry i wykładamy do przyprawienia. Posypujemy solą, pieprzem i papryką wg własnego uznania. Przygotowujemy naczynie żaroodporne, cebulę w grubych plastrach i 1/3 kostki smalcu. Mięso i cebulę układamy w naczyniu i posypujemy papryką. Smalec wkładamy na spód naczynia. Tak przygotowane mięso pieczemy pod przykryciem 60 min. / 200 st.C  Potem bez pokrywki dopiekamy 15 min. Serwujemy

chleba naszego
Domowy smalec + film 139

Domowy smalec ze skwarkami, cebulą i jabłkiem nie ma sobie równych. To smaczne smarowidło do kanapek, znakomity dodatek do kanapek lub innych potraw. Zajadany od czasu do czasu z pajdą chleba na pewno nikomu nie zaszkodzi. składniki na 1 litr smalcu 70 dag słoniny 35 dag wędzonego boczku 4 średnie cebule 3 małe jabłka 1 łyżka suszonego majeranku czarny pieprz(...)całość dokładnie rumienimy od czasu do czasu mieszając. Cebulę drobno siekamy, obrane jabłka kroimy w małą kostkę. Do wytopionych skwarków dodajemy posiekaną cebulę i rumienimy ją na złoty kolor, następnie wrzucamy pokrojone jabłka i szklimy je na smalcu około 10 minut, po czym wszystko doprawiamy solą, czarnym pieprzem oraz majerankiem, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Gotowy smalec wlewamy do naczynia

Smakowite Dania
gulasz z indyczych żołądków 134

wprost idealna propozycja na obiad. składniki dla czterech osób 1 kg indyczych żołądków 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe 6-8 ziaren ziela angielskiego 2 cebule 3 ząbki czosnki 3 łyżki smalcu gęsiego ( lub oleju) 1 łyżka papryki słodkiej szczypta papryki ostrej sól, pieprz natka pietruszki sposób przygotowania Żołądki dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze części, oprószamy(...)pieprzem, oraz solą i odstawiamy w chłodne miejsce na pół godziny. Cebule obieramy, drobno kroimy i wrzucamy do  dużego garnka, w którym wcześniej rozgrzaliśmy dwie łyżki smalcu. Do lekko zeszklonej cebuli, dodajemy  drobno posiekany czosnek i całość smażymy  przez trzy minuty. Następnie wyjmujemy przesmażoną cebulę, odkładając ją do miski. Teraz do garnka dodajemy kolejną łyżkę smalcu, wsypujemy

Miód i pieprz
Schabowe czosnkowe 113

względu na napięty harmonogram, może troszkę z jesiennej pogody, która wymuszała wylegiwanie się w pierzach :P  Składniki 2 kotlety schabowe (po 200 g) 20 g smalcu 1/2 cebuli 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 300 g ziemniaków 200 ml słodkiej śmietany natka pietruszki 3 łyżki oleju     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)solimy, oprószamy pieprzem. Ziemniaki obieramy, kroimy w julenkę. Smażymy na rozgrzanej oliwie. Solimy. W tym samym czasie smażymy kotlety z obu stron, na rozgrzanym smalcu. Na pozostałym tłuszczu ze smażenia schabu, przygotowujemy sos. Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na tłuszczu, dodajemy śmietanę i posiekaną natkę. Mieszamy. Mięso i ziemniaki przekładamy na talerze, posypujemy natką. Podajemy z ulubioną surówką. /* Style Definitions

R'n'G Kitchen
Zapiekanka z mięsem i kapustą 263

Zapiekanka z młodą kapustą jest propozycją na szybkie danie, mało pracochłonne. Składniki 1 średniej wielkości główka białej kapusty 1 cebula 80 g smalcu 1 listek laurowy 1 goździk sól pieprz 500 g mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego 100 g tłustego boczku w plasterkach 2 łyżki kwaśnej śmietany Przygotowanie   Z kapusty usunąłem przywiędłe liście, główkę opłukałem i blanszowałem chwilę we wrzątku(...)główki 8 dużych liści. Pozostałą kapustę rozkroiłem na ćwiartki i wykroiłem głąb. Kapustę pokroiłem w cienki paski. Obrałem cebulę i pokroiłem w kostkę. Na patelni rozgrzałem smalec, dodałem liść laurowy, goździk, kapustę i cebulę. Doprawiłem solą i pieprzem. Dusiłem pod przykryciem, aż kapusta zmiękła, od czasu do czasu mieszałem. Wysmarowałem tłuszczem odpowiednio dużą żaroodporną formę i wyłożyłem ją 4 dużymi

R'n'G Kitchen
Wieprzowina duszona w cebuli 163

się łopatka wieprzowa. Podsmażony kawałek mięsa, podlany bulionem i duszony z zarumienioną cebulą. Idealna prostota. Pycha. Polecam. Składniki: Łopatka wieprzowa ok. 1,2 kg Sól Pieprz 1 łyżka smalcu Bulion 1 cebula czerwona 1 cebula żółta/ zwykła Wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Cebule obieramy i kroimy w ćwiartki. Na patelni wykładamy smalec i podsmażamy mięso

Smaki Ewy
fasolka z szynką po bretońsku 153

wieczory.  składniki dla ośmiu osób 500 g fasoli 800 g szynki 100 g wędzonego boczku 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2-3 cebule 2-3 ząbki czosnku 2 marchewki 2 łyżki smalcu ( ja dodałem gęsi) słoik przecieru pomidorowego  ( lub puszka pomidorów ) 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki   domowego maggi    1 łyżka majeranku(...)wrzucamy je do garnka, smażąc  na niewielkim ogniu. Następnie do  garnka wrzucamy  pokrojoną w ćwiartki cebulę, oraz posiekany czosnek, całość lekko szklimy. Do zeszklonej cebuli dodajemy smalec i mięso z szynki, całość smażymy przez 10 minut, dokładamy  przecier z pomidorów ( lub pomidory z puszki), oraz obraną i pokrojoną w kostkę marchew. Całość dusimy przez godzinę

Miód i pieprz
Smażone ziemniaki z cebulą 123

ubóstwiamy <3 W woku, przygotowanie jest jeszcze łatwiejsze. Składniki 7 00  ziemniaków 2 duże cebule 100 g smalcu wieprzowego cukier, sól Przygotowanie Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki. Cebule obieramy, kroimy w piórka. W woku rozgrzewamy smalec, wrzucamy ziemniaki i smażymy na dużym ogniu, często mieszając. Gdy ziemniaki zrumienią się, zmniejszamy płomień, dodajemy cebule i smażymy kilka minut

R'n'G Kitchen
Tomato Borscht – The Elder Scrolls Online – barszcz pomidorowy 95

młode – botwina) – 3-4 średnie szt. kapusta – 1/3 dużej główki ziemniaki – 2 średnie szt. marchewka – 1 szt. czerwona cebula – 1 szt. czosnek – 4 ząbki pomidory – 5 średnich szt. smalec – 3 łyżki olej rzepakowy – 1 łyżka koncentrat z kiszonych buraków – 100 ml ocet 10% – 2 łyżki cukier księżycowy(...)Piecz przez 20 minut w 180°C. Wyjmij pomidory z piekarnika (możesz dodatkowo zdjąć z nich skórę) i odłóż na bok. 3. CEBULA + MARCHEWKA + ZIEMNIAKI (10 min) Obierz i pokrój cebulę, na patelni rozpuść 1 łyżkę smalcu i dodaj cebulę. Smaż przez kilka minut, mieszaj co jakiś czas. Dodaj obraną i pokrojoną marchewkę na patelnię, smaż 2-3 min. Dodaj

Nerds Kitchen
Naleśniki z zasmażaną kapustą i kurczakiem 158

mąki 3 szklanki pełnego mleka szklanka wody gazowanej łyżeczka soli łyżka oleju pół łyżeczki proszku do pieczenia zasmażana kapusta: 900g kiszonej kapusty (nie do końca odciśniętej) duża czerwona cebula łyżka smalcu łyżka masła pieprz kurczak: 500g piersi z kurczaka łyżka masła łyżka oliwy z oliwek sól, czarny pieprz, curry pół średniej cukinii szklanka bulionu drobiowego Sposób przygotowania: Naleśniki: Wszystkie składniki(...)szczypta soli na sztywno i dodajemy do ciasta. Delikatnie łączymy. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni z posmarowanej oliwą do zarumieniania z obu stron. Cebule obrać i pokroić w drobna kostkę. W garnku roztopić smalec z masłem i przesmażyć na nim cebulkę do zeszklenia. Dodać poszatkowaną kapustę i kontynuować smażenie na wolnym ogniu prze około 8-10 minut. Wymieszać łyżkę mąki

Pyry na Gaz
Mielone roladki obiadowe 177

jajko1 bułka kajzerka1 łyżka smalcumleko kucharek, sól, pieprz, czosnek granulowanybułka tarta Do Nadziewania:np. żółty ser, kiełbasa, ogórek konserwowyKajzerkę namoczyć w mleku, a gdy rozmoknie odcisnąć. Cebulę pokroić, zeszklić na smalcu. Mięso zmielić razem z cebulą i kajzerką. Dodać jajko, przyprawić. Masę dokładnie wymieszać.  Z masy mięsnej formować płaskie placki, kłaść na nich ser i kiełbasę pokrojoną

Praktyczna pl
KNEDLE ZIEMNIACZANE Z MIĘSEM : przepis , jak zrobić 123

godziny --------------------------------------- SKŁADNIKI: na ciasto ziemniaczane:  1kg ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej + mąka do podsypania stolnicy 2 jajka sól na farsz: 400g ugotowanego lub upieczonego mięsa 2 cebule 1 łyżka smalcu 1 żółtko sól pieprz 1 łyżka posiekanego koperku (może być mrożony) PRZYGOTOWANIE: Krok 1.  Ziemniaki obieramy, myjemy, zalewamy wrzątkiem, solimy i gotujemy przez 20 minut, następnie odcedzamy , przeciskamy(...)przez praskę i studzimy. Krok 2. Przygotowujemy farsz: cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na smalcu, aż się zrumieni. Ugotowane mięso mielimy , mieszamy z cebulą, żółtkiem oraz posiekanym koperkiem, doprawiamy do smaku, wyrabiamy dokładnie. Krok 3. Do wystudzonych ziemniaków dodajemy szklankę mąki, jajka oraz szczyptę soli, zagniatamy ciasto. Krok 4. Na posypanej mąką stolnicy, z ciasta ziemniaczanego, formujemy wałki

Moja Książka Kucharska
Gulasz z karkówki 90

polecamy są złe...są przepyszne. Szczególnie kuchnia tajska. Jednak musimy zjeść jakiegoś normalsa :P Składniki 500 g karkówki wieprzowej 2 łyżki mąki do oprószenia 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka smalcu wieprzowego 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 700 ml bulionu(...)wołowego 1 łyżka mąki do zagęszczenia 100 ml zimnej wody do mąki sól, pieprz Przygotowanie Mięso kroimy w kostkę. Oprószamy mąką. Cebulę i czosnek siekamy. Na rozgrzanym smalcu, smażymy mięso. Dodajemy cebulę i czosnek. Wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy pod przykryciem przez kwadrans, uważając by nie przypalić. Po 15 minutach zalewamy gorącym bulionem i dusimy na wolnym ogniu

R'n'G Kitchen
Gulasz Wołowy alla strogonof 277

wołowina 800 g- cebula 2 szt- pieczarki 250 g- papryka czerwona 250 g- smalec 30 g- łyżka papryki słodkiej- łyżka soli- 2 łyżki śmietany kwaśnej- 50 g ogórków kiszonych- 2 ząbki czosnku, liść laurowy- 2 łyżki koncentratu pomidorowegoJa kupiłam mięso gulaszowe, już pokrojone w kostki, dosyć spore, więc je podzieliłam na pół. 10 g smalcu dobrze rozgrzej na patelni.Włóż(...)przelej do osobnego garnka,w którym będziesz dusił gulasz.NIE SÓL. Gotowe mięso przełóż do garnka, włącz mały ogień. Warzywa umyj, oczyść i pokrój w/g uznania.Na kolejnym 10 g smalcu podsmaż cebulę z czosnkiem na złoty kolor, na tej samej patelni co mięso. Dodaj do garnka z wołowiną. Dorzuć liście laurowe 3-4 szt. i koncentrat pomidorowy,sól i paprykę

Pasje Jolki
Kotlety mielone z mozzarellą 240

mała bułka 1 jajko 1 średnia cebula 1 szklanka mleka do namoczenia bułki 2 łyżki bułki tartej 250 g sera mozzarella Smalec do smażenia Sól Pieprz Czosnek Natka pietruszki Kotlety mielone z mozzarellą – przepis: Na smalcu podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, namocz w mleku bułkę Do miski włóż mięso, dodaj jajko, podsmażoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!