ząbki czosnku 2 jajka pieprz, gałka muszkatołowa, sól, mielona czerwona, ostra papryka łyżeczka cukru rozpuszczona w kilku łyżkach wody smalec do smażenia cebuli Przygotowanie : Pokrojoną drobno cebulę oraz pokrojony czosnek przesmażyć na smalcu, wystudzić Do mięsa dodać kaszę, przestudzona cebulę i czosnek oraz przyprawy i jajka- wymieszać dokładnie Przełożyć masę do foremki 30 x 12 cm, wyrównać, można posypać mieloną
Proste Potrawysytuacji kryzysowej ,zawijamy kotlety pojedynczo w folię aluminiową i pieczemy przez 30 min w temperaturze 200°C. Składniki 100 g ryżu 250 g mielonej karkówki 1/2 pęczka koperku cebula łyżka smalcu jajko sól ,pieprz bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie Ryż gotujemy al dente ,bez soli. Dodajemy do ostudzonego ryżu mięso mielone. Cebulę kroimy w kostkę ,szklimy na rozgrzanym smalcu
R'n'G Kitchenbrunatną kapustą" ze względu ,że gotowany przez wiele godzin jarmuż zmienia kolor z zielonej na brunatną. Do potrawy podajemy piwo. Składniki 1 i 1/2 kg jarmużu 2 duże cebule łyżka smalcu 500 g cienkiej kiełbasy (u nas Senatorska) 200 g metki cebulowej 1/2 l bulionu wołowego 2 czubate łyżki płatków owsianych 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego sól ,pieprz Przygotowanie(...)jarmużu wycinamy grube nerwy (najlepiej idzie to samymi palcami). Liście myjemy i blanszujemy 5 min w osolonym wrzątku. Odcedzamy ,przelewamy zimną wodą ,drobno siekamy. Cebule kroimy w grubą kostkę ,smażymy na złoto na rozgrzanym smalcu. Kiełbasy nakłuwamy wykałaczką ,z metki robimy kulki. Jarmuż ,kiełbasy ,kulki metki przekładamy do cebuli ,zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu
R'n'G KitchenSmalec" z fasoli jest pysznym i zdrowym dodatkiem do chleba, który zasmakuje na pewno nie tylko wegetarianom. Warto czasem dla odmiany przygotować do chleba coś innego niż zwykle. Taką pastę można wykorzystać też jako nadzienie np. do naleśników czy pierogów. Składniki na jeden średni słoik: 1 szklanka suchej białej fasoli 1 jabłko 1 czerwona cebula 1 biała cebula
Ze smakiem i z pasjąśliwki pokrojone w drobną kostkę, po kilku minutach dodać również cebule pokrojone drobno. Po dodaniu cebuli należy ogień zmniejszyć do minimum. Cebulę smażyć do zeszklenia, nie dłużej bo znużona w gorącym smalcu nawet po wyłączeniu gazu, będzie smażyć się nadal. Pięć minut przed zakończeniem smażenia smalcu dodać zioła, pieprz i sól(...)wyłączeniu gazu dodać żubrówkę, dokładnie wymieszać i przelać smalec do słoików. Smalec należy przechowywać w lodówce. Smacznego Jeśli szukacie zdrowej wersji smalcu zobacz przepis na Smalec z cebulą i śliwką bez cholesterolu
Codziennik Kuchennypoczułam zapach gotowanej kapusty, od razu pomyślałam, że jestem w odpowiednim miejscu. Od razu zaczęłam pytać jak zrobić, co dodać. I oczywiście się okazało, że smalec, że boczek. No pewnie, że smalec i boczek, niczego innego się nie spodziewałam. A dzień później duszona kiszona kapusta wyszła spod moich rąk. Była prawie tak samo pyszna. Wiecie jak jest… Pisałam(...)lekkiego zrumienienia (bez tłuszczu). Jeżeli macie boczek bardzo chudy, możecie usmażyć go na niewielkiej ilości tłuszczu. Kiedy boczek się lekko zeszkli, dodajemy do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smalec. Wszystko smażymy na wolnym ogniu, często mieszając, aż wszystko się zrumieni. Usmażony boczek z cebulą dodajemy do kapusty, wszystko doprawiamy też solą i pieprzem. Część kapusty można wrzucić
KardamonovySkładniki: kapusta czerwona 1 średnia, smalec 1/4 kostki, cebula 1 sztuka, jabłka 2 sztuki, ząbki czosnku 2 sztuki, kucharek 1 łyżka, cynamon 1 łyżeczka, goździki 4 sztuki, liście laurowe 1 sztuka, ziele angielskie 3 sztuki, cukier 2 łyżki, woda 1 szklanka, ocet jabłkowy 2 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, pieprz czarny mielony - do smaku, mąka(...)czerwoną dość drobno pokroić do większej miski, zalać wrzącą wodą, zostawić na 15 minut w tym czasie kilka razy zamieszać, odlać wodę z miski w garnku na gorącym smalcu zeszklić pokrojoną cebulę w kostkę, dodać pokrojone w kostkę jabłka bez skórki, wsypać kucharka, goździki, cynamon, ziele i liść laurowy, cukier i podsmażać na złocisty kolor wsypać do garnka sparzoną kapustę
W Mojej Kuchni Lubięupiekłam sama chleba. Nigdy nie piekłam chleba, chyba muszę spróbować. A do tego chlebka domowy smalec na słoninie, boczku i kiełbasie. A do tego ogóreczek małosolny. Nie trzeba mi niczego więcej... Składniki: 30 dkg słoniny 60 dkg boczku 40 dkg kiełbasy toruńskiej 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz majeranek(...)Słoninę i boczek mielimy maszynką, wrzucamy na patelnie i wysmażamy, mielimy kiełbasę i dorzucamy na patelnie pod koniec wysmażania. Podsmażamy wszystko razem, następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę (jeśli chcemy aby smalec dłużej postał wkładamy obraną cebulę w całości a jak się wysmaży, wyciągamy). Jak cebulka się zarumieni dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, przesmażamy chwilkę i wyłączamy. Możemy
Pelusiowa Kuchniastopniach. Podałam z domową kapustą czerwoną i kładzionymi kluskami. DUSZONA KAPUSTA CZERWONA. (przepis znany chyba wszystkim;) główka czerwonej kapusty 1 cytryna 1 średnia cebula (najlepiej też czerwona) 2 czubate łyżki smalcu(...)skwarkami) 1 łyżeczka Vegety 1 łyżka masła sól, pieprz, przyprawa maggi Kapustę poszatkowałam i obgotowałam 10 minut w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Odcedziłam. Dodałam pokrojoną cebulę i smalec, doprawiłam do smaku maggi, solą i vegetą. Wymieszałam i dusiłam na małym ogniu do miękkości. Kiedy kapusta będzie za sucha dodać można odrobinę wody, aby się nie przypaliła. Jeżeli
W kuchni Karmel-itkiSkładniki: żołądki z kurczaka 1 kg, woda 2,5 litra, ziele angielskie 3 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, włoszczyzna 1/2 pęczka, kostka rosołowa 1 sztuka, smalec 2 łyżki, cebula 1 sztuka, mąka pszenna 2 łyżki, przyprawa do flaków 1 opakowanie, pieprz mielony 1 łyżeczka Oczyszczone żołądki w garnku szybkowara zalać wodą i tylko zagotować, wodę wylać , żołądki opłukać, do szybkowara(...)zasyczeniu pary gotować żołądki 40 minut, wystudzić. Durszlak postawić na garnku, wylać na durszlak żołądki, pokroić je w paski, wsypać do wywaru, dodać przyprawę do flaków i zagotować. Cebulę podsmażyć na smalcu na złocisto, wsypać mąkę i wymieszać, podsmażać z 2 minuty mieszając, zasmażkę wlać do wywaru i wymieszać. Do flaczków wsypać pieprz mielony, flaczki podawać z bułką - bardzo lubimy
W Mojej Kuchni Lubięchudy i postny, ale za to regionalny, a wręcz miejscowy. Szybka, prosta zupka, coś dla fanów kapusty. 5 - 6 średnich ziemniaków kg kiszonej kapusty marchew cebula liść laurowy ziele angielskie łyżka smalcu kawałek słoniny 2 łyżki mąki sól i pieprz do smaku woda natka pietruszki Kapustę kroimy na drobno, płuczemy z nadmiaru(...)kwasu, zalewamy wodą, dodajemy liść i ziele, gotujemy do miękkości. Ziemniaki obrać pokroić w kostkę, dodać pokrojoną w plasterki marchew. Gotujemy w osobnym naczyniu do miękkości. Na rozgrzany smalec dodajemy cebulę i drobne skwarki słoniny. Jak się cebula zeszkli dodajemy mąkę i przesmażamy. Zawartości obu garnków łączymy, dodajemy zasmażkę ze skwarkami, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy obficie posypane natką pietruszki
Dieta moja pasjasię w ustach. Zrobiliśmy typowe, pyszne, szybkie, danie jednogarnkowe. Jeśli przygotowujemy trochę wcześniej, to polecamy kaszę wrzucić tuż przed podaniem. Składniki 500-600 g karkówki wieprzowej 1 duża cebula 1 łyżka smalcu 1 marchew 3-4 ogórki kiszone 2 ziemniaki średniej wielkości 1 l bulionu wołowego 1 liść laurowy 2-3 ziarna ziela angielskiego 2 kawałki papryki konserwowej(...)kaszy orkiszowej Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso kroimy w dużą kostkę, podsmażamy na smalcu dodając posiekaną cebulę. Chwilę dusimy pod przykryciem. Marchewkę i ogórki kroimy w półksiężyce, dodajemy do mięsa z pokroimy w kostkę, ziemniakami. Całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, dusimy pod przykryciem 25-30 min. Po tym czasie wrzucamy
R'n'G Kitchenmałe oscypki pól cebuli Szczypiorek do posypania 1 łyżka smalcu Sól do smaku Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, razem z boczkiem kroimy w drobną kostkę, na patelni roztapiamy smalec, dodajemy boczek z cebulą, lekko podsmażamy. Jajka wbijamy do miski, oscypki kroimy w drobną kostkę, dodajemy do jajek, mieszamy. Na patelnię wlewamy jajka z oscypkiem, lekko solimy i smażymy ciągle mieszając
Bajeczna Kuchniakluseczkami i fasolą i była równie pyszna. Węgierska zupa gulaszowa - gulyasleves SKŁADNIKI: 800 g mięsa (u mnie wołowe i wieprzowe pół na pół) 2 duże cebule 2 łyżki smalcu 2 l bulionu 1 papryka czerwona 2 pomidory 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka przyprawy węgierskiej Skworcu 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżeczka kminku mielonego 2 liście laurowe(...)kuli ziela angielskiego sól, pieprz 3 duże ziemniaki PRZYGOTOWANIE: W garnku w którym będziemy gotować zupę roztapiamy smalec. Na smalcu podsmażamy pokrojoną cebulę, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mięso kroimy w kostkę i dodajemy do garnka. Wszystko mieszamy i po ok 10 minutach dodajemy pokrojoną drobno paprykę, pomidory, oraz wszystkie przyprawy. Gotujemy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiViolaPassion Super sycąca zupa gulaszowa Polecam serdecznie do spróbowania , naprawdę pyszna . Pochodzi ona z Węgier w oryginale podstawowymi składnikami są: papryka, mięso cebula i smalec. GULYASLEVES taką nosi nazwę Ale wiadomo, im dalej od tradycji tym dalej do samego oryginału. Większość potraw nawet tych tradycyjnych przechodzi metamorfozy. Czasem na dobre tak jak i tu. Składniki: 1 kg łopatki może być(...)kiedy mięso się marynuje kroimy warzywa tak jak na zdjęciu. Kawałki nie mogą być za małe ani za duże. W dużym garnku rozgrzewamy smalec , albo olej i smażymy mięso na ciemno-brązowy kolor . Następnie dodajemy cebule (szeroka kostka) marchew i smażymy dobre 10 minut, dodajemy liść laurowy Podlewamy wodą tak by zakryć i dusimy 20 minutek. Następnie dodajemy pieczarki
Viola cooks with passion