chcialabym przynudzać,ale jedno slowo jeszcze o gęsim smalcu.Ma on silne dzialanie rozgrzewające i od wieków jest stosowany jako naturalna maść na bóle pleców i stawów np.kolanowych.Wystarczy wymieszać słoiczek smalcu z rycyną w ilości 30 ml i każdego wieczoru przez 5 minut nacierać bolące miejsca.Ulga gwarantowana po 1 miesiącu kuracji.A teraz zapraszam do przepisu.Składniki:2 uda gęsie(...)jabłko 1 cebula4 goździkisól,szczypta cukruKapustę obrać ze zwiędłych liści i drobno poszatkować.Jabłko obrać,pokroić w ćwiartki,następnie na plasterki.Rozdrobnić obraną cebulę.Roztopić w garnku gęsi smalec,wlożyć cebulę i podsmazyć.Dodać poszatkowane jabłko i podsmażyć.Dodać kapustę,wrzucić goździki,zalać cydrem i dusić pod przykryciem 45-60 minut. Doprawić solą i szczyptą cukru.Do pieczonej gęsi i duszonej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!naprawdę fajne połączenie warzyw z ryżem i kurczakiem. Składniki: 3/4 szklanki ryżu 1/2 papryki czewonej 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki zielonej 1 cebula 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 1 pierś z kurczaka 7-8 pieczarek smalec sól wywar(...)rosołu kilka małych pomidorków 10 dkg parmezanu Wszystkie papryki i cebulę kroimy w kostkę. Pietruszkę i marchewkę kroimy w 2 cm paski, pieczarki w ćwiartki. Na łyżce smalcu szklimy cebulę. Dodajemy pietruszkę i marchewkę, następnie papryki i pieczarki. Gotujemy kilka minut. W wywarze z rosołu gotujemy ryż (20 minut). Osobno na patelce podsmażamy lekko osoloną i pokrojoną w małe kawałki
tojestpyszne.blogspot.comjest nigdzie opisane. Ale czy to ważne? :) Grunt żeby było smacznie! A jest! Składniki: ½ kg mięsa wołowego ½ kg mięsa wieprzowego 2 czerstwe bułki bułka tarta 2 żółtka 2 cebule 1 łyżka smalcu sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Bułki namoczyć w mleku lub w wodzie i dokładnie odcisnąć. Mięso przepuścić dwa razy przez maszynkę, dodać dobrze odciśnięte bułki, żółtka(...)cebulę usmażoną na smalcu lub maśle. Doprawić do smaku solą i pieprzem (można dodać trochę zimnego rosołu) i wszystko bardzo dokładnie wyrobić. Następnie formować owalne kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na wolnym ogniu z obu stron
Tradycyjna KuchniaŁyżki mąki Papryka słodka, pieprz czarny, sól 3 ziela angielskie, 2 listki laurowe Szklanka piwa jasnego Na zasmażaną kapustę: 900g kiszonej kapusty (nie do końca odciśniętej) duża cebula łyżka smalcu łyżka masła pieprz, kminek Na placki ziemniaczane: 1kg ziemniaków 1 ½ białej cebuli Sól, pieprz Mąka pszenna Olej do smażenia Wykonanie: Gulasz: W garnku podsmażamy skórkę z boczku z łyżka masła(...)łyżkę maki z pól szklanki wody i wlewamy przez sitko do gulaszu. Serwujemy gorący z dodatkiem zasmażanej kapusty i placków ziemniaczanych lub knedlików. Kapusta: Cebule obrać i pokroić w drobna kostkę. W garnku roztopić smalec z masłem i przesmażyć na nim cebulkę do zeszklenia. Dodać poszatkowaną kapustę i kontynuować smażenie na wolnym ogniu prze około 8-10 minut. Wymieszać łyżkę
Pyry na Gazminut. FARSZ - 600 g kurek - 500 g ziemniaków ugotowanych - 400 g sera twarogowego koziego - 200 g szynki wędzonej np. szwardzwaldzkiej - pieprz i sól - liść laurowy - 3 średnie cebule - łyżka smalcu - 6 łyżek tartego parmezanu Cebulę podsmażamy z liściem laurowym, dodajemy kurki, gdy woda odparuje solimy i pieprzymy do smaku. Z solą uważamy gdyż szynka jak ser kozi i parmezan
Pasje Jolkiwcześniej nie gotowałam ..była albo z fasolą albo z kaszą , a nigdy razem...taka zupa jest bardzo syta...i smaczna. 25 dkg białej fasoli ziemniaki kawałek boczku wędzonego smalec 1 duża cebula 1 marchewka 2 pory 1 pietruszka rosół drobiowy 5 dkg kaszy jęczmiennej (perłówka) sól, pieprz listek, ziele majeranek Wypłukaną fasolę namoczyć na kilka godzin(...)wodzie.Rozgrzać smalec, dodać drobno posiekaną cebulę, obrane, wypłukane i drobno pokrojone warzywa, często mieszając smażyć 10 min.Dodać rosół, odcedzoną fasolę,boczek i gotować na małym ogniu aż fasola będzie prawie miękka.Dodać obrane i pokrojone ziemniaki, kaszę i gotować do miękkości ziemniaków.Przed podaniem przyprawić solą i pieprzem, majerankiem
Moje domowe kucharzenieu0142owiny, 250 g wieprzowiny)\r","250 g kapusty kiszonej\r","warzywa z roso\u0142u ( u mnie 2 marchewki, 2 pietruszki, kawa\u0142ek selera)\r","2 cebule\r","3 \u0142y\u017cki smalcu\r","1 \u0142y\u017cka m\u0105ki\r","s\u00f3l, pieprz\r","2 ziela angielskie, listek laurowy\r","Ciasto\r","500 g m\u0105ki\r","1 \u0142y\u017ceczka cukru(...)rosołu (u mnie udko, ok 250 g wołowiny, 250 g wieprzowiny) 250 g kapusty kiszonej warzywa z rosołu ( u mnie 2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera) 2 cebule 3 łyżki smalcu 1 łyżka mąki sól, pieprz 2 ziela angielskie, listek laurowy Ciasto 500 g mąki 1 łyżeczka cukru 180 g masła 50 g smalcu 1 jajko 5 g drożdży
Mieszam w Garnkusię kolejki, każdy zajada się takim chlebem. Dzisiaj proponuję zrobienie w domu smalcu z cebulką i skwarkami. Dla ułatwienia wykorzystamy smalec z kostki. Składniki: 4 kostki smalcu 500 gram świeżego boczku – tłustego 3 cebule - duże 3 łyżki majeranku Sól Pieprz Wykonanie: Boczek mielimy w maszynce do mięsa ( średnie oczy ). Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni wytapiamy i zmielony boczek(...)mieszamy aby się nie przypalił. Po kilku minutach do boczku dodajemy smalec z kostki, majeranek, sól ( 1 -1 ½ łyżeczki ) i pieprz. Ponownie po kilku minutach dodajemy pokrojoną cebulę. Przesmażamy ją w smalcu, mieszamy. Smażymy tak długo aż cebula będzie lekko podsmażona. Nie ma być zupełnie ciemna. Całość umieszczamy w słoikach, zakręcamy i pozostawiamy do przestygnięci i stężenia. SMACZNEGO. Jeżeli będziecie
Smaki Ewyząbki czosnku 2 jajka pieprz, gałka muszkatołowa, sól, mielona czerwona, ostra papryka łyżeczka cukru rozpuszczona w kilku łyżkach wody smalec do smażenia cebuli Przygotowanie : Pokrojoną drobno cebulę oraz pokrojony czosnek przesmażyć na smalcu, wystudzić Do mięsa dodać kaszę, przestudzona cebulę i czosnek oraz przyprawy i jajka- wymieszać dokładnie Przełożyć masę do foremki 30 x 12 cm, wyrównać, można posypać mieloną
Proste Potrawysytuacji kryzysowej ,zawijamy kotlety pojedynczo w folię aluminiową i pieczemy przez 30 min w temperaturze 200°C. Składniki 100 g ryżu 250 g mielonej karkówki 1/2 pęczka koperku cebula łyżka smalcu jajko sól ,pieprz bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie Ryż gotujemy al dente ,bez soli. Dodajemy do ostudzonego ryżu mięso mielone. Cebulę kroimy w kostkę ,szklimy na rozgrzanym smalcu
R'n'G Kitchenbrunatną kapustą" ze względu ,że gotowany przez wiele godzin jarmuż zmienia kolor z zielonej na brunatną. Do potrawy podajemy piwo. Składniki 1 i 1/2 kg jarmużu 2 duże cebule łyżka smalcu 500 g cienkiej kiełbasy (u nas Senatorska) 200 g metki cebulowej 1/2 l bulionu wołowego 2 czubate łyżki płatków owsianych 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego sól ,pieprz Przygotowanie(...)jarmużu wycinamy grube nerwy (najlepiej idzie to samymi palcami). Liście myjemy i blanszujemy 5 min w osolonym wrzątku. Odcedzamy ,przelewamy zimną wodą ,drobno siekamy. Cebule kroimy w grubą kostkę ,smażymy na złoto na rozgrzanym smalcu. Kiełbasy nakłuwamy wykałaczką ,z metki robimy kulki. Jarmuż ,kiełbasy ,kulki metki przekładamy do cebuli ,zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu
R'n'G KitchenSmalec" z fasoli jest pysznym i zdrowym dodatkiem do chleba, który zasmakuje na pewno nie tylko wegetarianom. Warto czasem dla odmiany przygotować do chleba coś innego niż zwykle. Taką pastę można wykorzystać też jako nadzienie np. do naleśników czy pierogów. Składniki na jeden średni słoik: 1 szklanka suchej białej fasoli 1 jabłko 1 czerwona cebula 1 biała cebula
Ze smakiem i z pasjąśliwki pokrojone w drobną kostkę, po kilku minutach dodać również cebule pokrojone drobno. Po dodaniu cebuli należy ogień zmniejszyć do minimum. Cebulę smażyć do zeszklenia, nie dłużej bo znużona w gorącym smalcu nawet po wyłączeniu gazu, będzie smażyć się nadal. Pięć minut przed zakończeniem smażenia smalcu dodać zioła, pieprz i sól(...)wyłączeniu gazu dodać żubrówkę, dokładnie wymieszać i przelać smalec do słoików. Smalec należy przechowywać w lodówce. Smacznego Jeśli szukacie zdrowej wersji smalcu zobacz przepis na Smalec z cebulą i śliwką bez cholesterolu
Codziennik Kuchennypoczułam zapach gotowanej kapusty, od razu pomyślałam, że jestem w odpowiednim miejscu. Od razu zaczęłam pytać jak zrobić, co dodać. I oczywiście się okazało, że smalec, że boczek. No pewnie, że smalec i boczek, niczego innego się nie spodziewałam. A dzień później duszona kiszona kapusta wyszła spod moich rąk. Była prawie tak samo pyszna. Wiecie jak jest… Pisałam(...)lekkiego zrumienienia (bez tłuszczu). Jeżeli macie boczek bardzo chudy, możecie usmażyć go na niewielkiej ilości tłuszczu. Kiedy boczek się lekko zeszkli, dodajemy do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smalec. Wszystko smażymy na wolnym ogniu, często mieszając, aż wszystko się zrumieni. Usmażony boczek z cebulą dodajemy do kapusty, wszystko doprawiamy też solą i pieprzem. Część kapusty można wrzucić
KardamonovySkładniki: kapusta czerwona 1 średnia, smalec 1/4 kostki, cebula 1 sztuka, jabłka 2 sztuki, ząbki czosnku 2 sztuki, kucharek 1 łyżka, cynamon 1 łyżeczka, goździki 4 sztuki, liście laurowe 1 sztuka, ziele angielskie 3 sztuki, cukier 2 łyżki, woda 1 szklanka, ocet jabłkowy 2 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, pieprz czarny mielony - do smaku, mąka(...)czerwoną dość drobno pokroić do większej miski, zalać wrzącą wodą, zostawić na 15 minut w tym czasie kilka razy zamieszać, odlać wodę z miski w garnku na gorącym smalcu zeszklić pokrojoną cebulę w kostkę, dodać pokrojone w kostkę jabłka bez skórki, wsypać kucharka, goździki, cynamon, ziele i liść laurowy, cukier i podsmażać na złocisty kolor wsypać do garnka sparzoną kapustę
W Mojej Kuchni Lubię