smalec z cebulą - 1891 przepisów (strona:16/127)

Sos grzybowy 173

grzybowy możemy wykorzystać jako dodatek do makaronu, kopytek lub ziemniaków, jest smaczny i aromatyczny. Składniki: 1 kilogram świeżych grzybów 2 cebule 3 łyżki smalcu 1 szklanka śmietany 18% Sól, pieprz Pęczek natki pietruszki Sposób przygotowania: Grzyby oczyszczamy, dokładnie myjemy, kroimy w plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, przesmażamy na smalcu, dodajemy pokrojone grzyby, wlewamy niewielką ilość wody i dusimy

Bajeczna Kuchnia
Pasztet z cukinii 200

Składniki 1,5 kg cukinii 300 g pieczarek 60 g otrąb mielonych mieszanych 1 pęczek natki pietruszki 1 duża marchewka 1 papryczka chili * 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku 4 jajka 2 łyżki smalcu gęsiego ** 2 łyżki mąki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 pieprzu ziołowego pieprz czarny tymianek suszony sól Instrukcje Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na tarce(...)pół godziny. Cukinia w tym czasie puści sok. W tym czasie cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki ścieramy na tarce o średnich oczkach. Na patelni rozgrzewamy smalec gęsi, wrzucamy cebulę i posiekaną drobno papryczkę chili. Mieszamy i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pieczarki, czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż soki odparują. Odstawiamy do wystudzenia

Wędrówki po kuchni
Wątróbka drobiowa smażona z buraczkami 213

drobiowych wątróbek 2 duże , czerwone buraczki 1 duża cebula kawałek boczku lub innej wędzonki ( tyle ile lubicie , ja daję dwie łyżki posiekanego boczku ) 2 łyżki ,gęstego ,jogurtu greckiego 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny sól do smaku 1 łyżka smalcu do smażenia szczypiorek do dekoracji Wątróbki oczyszczamy , płukamy i delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem(...)stracić ani odrobiny soku . Po ugotowaniu , studzimy , obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach . Na patelni roztapiamy smalec , wrzucamy boczek , podsmażamy . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jeśli macie tłusty boczek , warto go wtopić i zrezygnować z dodatku smalcu Dodajemy cebulę i smażymy , aż cebula będzie miękka .Następnie wrzucamy buraczki , miód, sól do smaku . Ponownie smażymy , co jakiś czas mieszając około

Ogrodnik w podróży
Quinoa z gulaszem z dzika i borowików 182

dzika, lub sarny i podaję z komosą ryżową.  Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 300 gram mięsa z dzika (ja miałam akurat schab) 250 gramborowików 1 cebula 2 łyżki smalcu 30 ml nalewki z czosnku niedźwiedziego (można zastąpić wódką) świeży rozmaryn jałowiec pieprz sól Wykonanie: Mięso z dzika i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na smalcu, następnie polewamy

Quinoa Raz!
Domowe Pierogi z Kaszanką Magdy Gessler 318

Magdy Gessler -  Składniki (ok. 40 pierogów ) : Ciasto: 4 50 g mąki pszennej szklanka ciepłej wody 2 łyżki oleju szczypta soli Farsz: 500 g dobrej jakości kaszanki duża cebula 2 łyżki smalcu łyżeczka masła szczypta zmielonych goździków szczypta cynamonu pieprz, sól   cebula + masło (do okraszenia) Domowe Pierogi z Kaszanką Magdy Gessler -  Sposób przygotowania: Cebul ę kroimy w drobną

Słodka Strona
KLOPSIKI W SOSIE PIECZARKOWYM (keto, LCHF, optymalne, bez glutenu) 520

niego wykorzystać też inne grzyby. Klopsiki znakomicie komponują się z keto kopytkami posypane obficie natką pietruszki. Składniki na klopsiki: 500 g mielonej łopatki wieprzowej 1 jajko 80 g cebuli 40 g smalcu szczypta słodkiej i ostrej papryki sól himalajska i pieprz do smaku 5 g majeranku otartego 3 ząbki czosnku 75 ml zimnej wody Składniki na sos: 500 g pieczarek(...)cebuli 40 g tłuszczu do smażenia (masła klarowanego, smalcu, oleju kokosowego) sól i pieprz 5 g tymianku suszonego sok z połowy cytryny 300 ml śmietanki 30% 30 g natki pietruszki Mięso wyjąć z lodówki, umyć, osuszyć i zmielić. Cebulę pokroić drobno w kostkę i posolić. Do mięsa dodać jajko, przyprawy, wyciśnięty czosnek, cebulę oraz wodę. Całość dokładnie wymieszać wyrabiając ręką

Ola la LCHF
SMAROWIDŁO WIEPRZOWE Z MIĘSEM I KIEŁBASĄ DO PIECZYWA + FILMIK 123

Smarowidło wieprzowe przygotowałam na bazie smalcu, z dodatkiem mięsa, cebuli i czosnku. Dodałam do niego kiełbasę przez co stało się dużo pyszniejsze. Polecam wszystkim mój smaczny przepis.  SKŁADNIKI :  1 lub 2 kg słoniny wieprzowej  1 kg tłustego boczku 0.5 kg łopatki wieprzowej 0.5 kg kiełbasy zwyczajnej lub śląskiej  0.5 kg obranej cebuli 3 - 5 ząbków czosnku(...)boczek. Ogrzewamy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu aż słonina się stopi.  Kiedy już  tłuszcz się wytopi, dodajemy pokrojoną cebulę i gotujemy około 20 minut. Smalec doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy czosnek i mielona kiełbasę, mieszamy i chwilkę gotujemy. Smarowidło jest gotowe, odkładamy do ostudzenia.  Nalewamy do słoiczków lub  pojemników

Kulinarne Fantazje Marioli
pasztetowa z domowej wędzarni 239

prawdziwe dzieło, kulinarnej sztuki. Składniki 1,5 kg mięsa wieprzowego z łopatki 2 ćwiartki z kurczaka 0,5 kg boczku 0,5 kg wątróbki drobiowej 4-5 łyżek smalcu  2 cebule 2 ząbki czosnku 1 marchew 1 pietruszka ( korzeń) kawałek selera 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1/2 szklanki kaszy manny 2 szklanki wody Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Miód i pieprz
Smażona wątróbka z dzika 200

Smażona wątróbka z dzika Proporcje dla 2-3 osób Czas przygotowania z moczeniem: 5 godzin Składniki: 700 g wątroby z dzika mleko do namoczenia wątróbki 2 cebule 1 jabłko mąka do obtoczenia mięsa smalec do smażenia wątróbki masło do smażenia sól pieprz Wykonanie: Wątróbkę wkładamy do naczynia, zalewamy mlekiem i wkładamy do lodówki na minimum 4,5 godziny(...)tylko pieprzymy, posolimy ją dopiero po usmażeniu, inaczej będzie twarda.  Cebulę obieramy i kroimy  w piórka, jabłko kroimy w ósemki. Na małej patelni rozgrzewamy smalec i smażymy na nim cebulę do zeszklenia i lekkiego zrumienienia. Na drugiej małej patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim kawałki jabłka. Gdy cebula i jabłko będą już prawie

Kulinarne przygody Gatity
Ziemniaki w gajerku z farszem 146

trudne do zrobienia . Polecam , ubierzcie pyry w gajerek i włóżcie im w kieszeń pieczarki Składniki na 3 osoby : 9 zgrabnych, małych ziemniaków 9 pieczarek 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 łyżka smalcu 9 plastrów szynki szwardzwaldzkiej ( ja użyłam paczkowanej , szerokie plastry , można przeciąć wzdłuż i owinąć jednym dwa ziemniaki ) sól , pieprz do smaku olej rzepakowy dodatkowo : wykałaczki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Ziemniaki gotujemy w mundurkach . Tak żeby były lekko twarde . Studzimy , obieramy , przekrawamy na pół i robimy małe miseczki na farsz . Pieczarki , cebule i czosnek siekamy . Podsmażamy na smalcu , doprawiając solą i pieprzem do smaku . Jak wszystko będzie pięknie złociste , przekładamy do miseczki . Rozdrabniamy blenderem , żeby uzyskać w miarę jednolity farsz. Każdą połówkę ziemniaków solimy , pieprzymy , wypełniamy farszem . Około 1 łyżeczki

Ogrodnik w podróży
Zupy polskie, czyli zalewajka 274

mała cebulaodrobina smalcu do smażenia sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki i marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy gorącym bulionem, lekko solimy, dodajemy listek i ziele angielskie i gotujemy do miękkości warzyw. Wrzucamy rozgnieciony czosnek, dolewamy zamieszany zakwas, chwilę gotujemy mieszając, aby mąka z zakwasu nie przywarła do dna garnka, po czym zupę zaprawiamy śmietaną. Cebulę kroimy w kostkę

Kulinarne przygody Gatity
No i… Klops 188

Klops.     Składniki: - 1,5 kg zmielonego mięsa wieprzowo wołowego  (2/3 wieprzowiny, 1/3 wołowiny)- 3 jajka- 4 żółtka- ¾ szklanki kaszy manny- 125g wędzonego boczku- 2 łyżki smalcu- 2 duże cebule - mała główka czosnku- suszone pomidory (u mnie w oleju)- 110g płatków migdałowych- 4 łyżki sosu  sojowego (light)- sól morska- pieprz syczuański- papryka słodka- chilli płatki- oregano- gałka muszkatołowa(...)zimnej wody (daję gazowaną mineralną)- olej z pestek winogron  Mięso kupuję u znajomego rzeźnika i na poczekaniu mam mielone, wtedy wiem co jem. Na patelni topimy smalec, dodajemy pokrojony boczek -  lekko rumienimy. Cebule kroimy w kostkę, dodajemy do boczku do zeszklenia. Czosnek kroimy w drobną kostkę (nie przeciskamy przez praskę), dodajemy, gdy cebula się zeszkli. Suszone pomidory kroimy w kostkę

mojewypiekiinietylko
kaszanka gryczana smażona z cebulą i jabłkiem na szybki obiad... 135

Składniki: cebula 1 sztuka większa, jabłko 1 sztuka duże, cukier 3/4 łyżeczki, smalec 1/4 kostki, kaszanka gryczana 5 sztuk, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, majeranek 1 łyżka, papryka ostra - ile potrzeba surówka: kiszona kapusta(...)cukier 2 łyżki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, cebula 1 sztuka mała, jabłko 1 sztuka małe, oliwa 5 łyżek Cebulę i obrane ze skórki jabłko na smalcu podsmażyć z cukrem na smalcu ( odrobina cukru do cebuli nadaje cebuli lepszego smaku ) na złoty kolor. Kaszankę gryczaną dobrej jakości obrać z flaka, pokroić w talarki i dodać do podsmażonej cebuli z jabłkiem, smażyć

W Mojej Kuchni Lubię
Pasta z wątróbki drobiowej z grzybami do kanapek 195

Kolejne pyszne zastosowanie wątróbki. Składniki: ½ kg wątróbki drobiowej 1 dag suszonych grzybów 1 biała cebula 2 łyżki smalcu 1 żółtko jaja 1 łyżka masła sól do smaku pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku Wykonanie: Grzyby namoczyć, ugotować i pokroić w paseczki. Cebulę pokroić w plasterki i przysmażyć na smalcu, następnie połączyć z wątróbka, grzybami i dusić przez 15 minut

Tradycyjna Kuchnia
Fasolka po bretońsku 147

Smaczne tradycyjne polskie danie , moja propozycja. Składniki 400 g fasoli jaś 200 g chudego surowego boczku 200 g kiełbasy śląskiej 2 cebule 2 łyżki smalcu 1 łyżka mąki 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 puszka krojonych pomidorów sól pieprz ostra papryka Przygotowanie Fasolę opłukałem i przez noc moczyłem w wodzie o objętości 3 razy większej niż fasoli. Gotowałem(...)ogniu. Boczek zalałem szklanką wody i gotowałem 25 minut. Następnie wyjąłem z wody i pokroiłem w kostkę , a wodę w której się gotował dodałem do fasoli. Cebulę posiekałem i zeszkliłem na łyżce smalcu ,wrzuciłem boczek i lekko podsmażyłem. Dodałem do fasoli godzinę po zagotowaniu ,dodałem łyżeczkę soli , gotowałem dalej. Na reszcie tłuszczu zrumieniłem kiełbasę pokrojoną w plasterki i dodałem

R'n'G Kitchen