smalec z cebulą - 1891 przepisów (strona:16/127)

SAŁATKA NA CIEPŁO Z KISZONEJ KAPUSTY 190

SKŁADNIKI Kapusta kiszona 200 g boczek wędzony 50 g 1 cebula 2 paróweczki smalec lub olej zielenina Do rondla wkładamy trochę smalcu wrzucamy pokrojony boczek i cebule, chwilę podduszamy i dodajemy pokrojone w plasterki parówki. Wszystko musimy delikatnie podsmażyć. Dodajemy kiszona kapustę i tylko wymieszać a następnie wyłożyć na talerz, posypać zieleniną. Taką sałatkę możemy zjeść na wiele sposobów

harrisa
Biała kiełbasa duszona z jabłkiem i cebulką 132

winne jabłko 1 duża, biała cebula 2 łyżki oleju lub smalcu tymianek, sól, pieprz, szczypta mielonej ostrej papryki, 1/2 łyżeczki łagodnej mielonej papryki Na patelni rozgrzać olej lub smalec i wrzucić cebulę pokrojoną w piórka. Zeszklić ją i lekko podsmażyć. Dodać kiełbasę i podsmażyć lekko. Doprawić tymiankiem, paprykami, odrobiną soli i pieprzu. Następnie dodać jabłko pokrojone na cienkie plasterki, podlać

Ze smakiem bez glutenu
Kapuśniak po litewsku 168

Litewski kapuśniak to danie chłopskie.  Składniki 500 g wędzonki 300 g kapusty kiszonej 200 g kapusty białej 1 marchewka 1 pietruszka 5 suszonych prawdziwków 1 cebula 1 łyżka mąki 2 łyżki smalcu 1 łyżka przecieru pomidorowego kilka ziaren pieprzu 1 listek laurowy sól     Przygotowanie   Grzyby namoczyłem na noc. Obrałem marchewkę i pietruszkę. Wędzonkę zalałem(...)pieprz. Gotowałem 45 minut. Posiekałem kapustę kiszoną, poszatkowałem białą. Obie kapusty przełożyłem do rondla, zalałem 1 szklanka wody, dodałem 1 łyżkę smalcu. Gdy kapusta była miękka, posiekałem cebulę, podsmażyłem ją na pozostałym smalcu. Oprószyłem mąką, wymieszałem z przecierem pomidorowym, dodałem do kapusty. Mieszając dusiłem przez chwilę. Wlałem przecedzony wywar z wędzonki. Grzyby pokroiłem w cienkie paski i również dodałem

R'n'G Kitchen
Domowy smalec z cebulką i jabłkami 126

Jest mnóstwo zwolenników kromki ze smalcem, ale nie da się ukryć, że najlepszy jest taki domowy :) Przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane, a

Kuchenne Wariacje
Kiełbasa z cebulą i sosem 189

zapiekanej kiełbasy.Kiełbasa nabrała dzięki temu lekko ostrego smaku..wszystko oczywiście zależy od ilości sosu.. biała kiełbasa cebula sos Salsa Mexicana Develey smalec Naczynie żaroodporne wysmarować smalcem, ułożyć kiełbasę.Cebule obrać i pokroić w półplasterki.Wymieszać z sosem salsa i wyłożyć na kiełbasę.Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni.Podczas pieczenia nakłuwać kiełbasę, aby usunąć nadmiar wody i tłuszczu

Moje domowe kucharzenie
Pomidorowa z dinozaurami 108

wybrednych Maluszków:). Banalnie prosta, a jednak zmienia jej smak i zapach!, a do tego jeśli po talerzu wędrować będą dinozaury to sukces gwarantowany:) Składniki; Koncentrat pomidorowy 1 średnia cebula duża łyżka smalcu sól pieprz 2 kostki rosołowe 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki mąki Rodzaj makaronu wybieramy wg.upodobań domowników Zabieramy się do pracy; Do garnka wlewamy wodę, rozpuszczamy bulion(...)kostkach i doprowadzamy do wrzenia. W miedzy czasie na patelni rozgrzewamy smalec i obsmażamy drobno pokrojoną cebulę, lekko solimy pod sam koniec. Do dobrze wysmażonej cebuli dodajemy cały koncentrat i mieszamy na ogniu jeszcze przez kilka minut. Tak przygotowaną masę pomidorową dodajemy do naszego bulionu, (jeśli dzieci nie lubią cebuli pływającej w zupie to należy ją przetrzeć przez sito podczas

Apetyczna babeczka
Wiosenny obiad 161

ekskluzywne danie. Nam bardzo ono smakuje ,zawsze z wytęsknieniem czekamy na "świeżynki". Prosto ,lekko i smacznie ,tak jak u babci. Mniam! Składniki 500 g młodych ziemniaków 1 cebula 1 łyżka smalcu 300 g ogórków gruntowych 3 łyżki śmietany ocet do smaku sól ,pieprz  2 jajka 1 łyżeczka masła Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki gotujemy(...)miękkości. Odcedzamy. Cebulę siekamy i szklimy ją na smalcu. Dodajemy do ziemniaków ,dokładnie (lekko) mieszamy. Ogórki obieramy ,kroimy w talarki. Szczypior siekamy ,dodajemy do ogórków ,mieszamy ze śmietaną. Do smaku doprawiamy octem ,solą i pieprzem. Jajka smażymy na dobrze rozgrzanej patelni (na łyżeczce masła) ,oprószając solą i pieprzem. Żeby żółtko się nie ścięło ,zaraz wbiciu jajka na patelnię ,zmniejszamy płomień

R'n'G Kitchen
KARTACZE-Cepeliny 146

ViolaPassion Wschodnia część Polski  Kartacze-Cepeliny SKŁADNIKI;  na okolo 30 sztuk w zaleznosci od naszych ziemniakow czy sa mocno wodniste i wielkosci  Zadmazka:boczek, cebula i smalec  Ciasto: 10kg ziemniaków  mąka ziemniaczana(wedle uznania ja daje na wyczucie jezeli ziemniaki sa mokre) sól Farsz mięsny: 1.5 kg mielonej wieprzowiny i miesa drobiowego PÓŁ NA PÓŁ

Viola cooks with passion
Gołąbki z ziemniakami w liściach kiszonej kapusty 162

smalec do smażenia przygotowanie Surowe ziemniaki obrać i umyć. Zetrzeć na drobnej tarce. Starte przełożyć na sito, lekko odcisnąć. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę. Na dużej patelni roztopić smalec, dodać cebulę i boczek. Smażyć chwilę aż cebula zmięknie a boczek nieco się wytopi i przyrumieni. Przestudzić. Gotowane ziemniaki połączyć ze startymi surowymi, dodać boczek z cebulą, jajko, doprawić pieprzem, solą

Stare Gary
Schab upieczony w cebuli 2295

Pyszna schaby, upieczone na jednym ogniu, ale w dwóch wersjach. -- Potrzebujemy 2 schaby ważące po obróbce nożem 1,4-1,6 kg, około 15 szt. cebuli,  kostkę smalcu 200 g, sól, przyprawę do mięsa lub pieprz i paprykę słodką albo ostrą. -- -- -- W pierwszej wersji schab dzielimy na kotlety, przyprawiamy i wkładamy do natłuszczonego  naczynia, przekładając wszystko z trzech

chleba naszego
Roladki z pierści indyczej 160

Składniki Pierś z indyka 30 dkg pieczarek 1 duża cebula korniszony smalec 1 łyżka masła 5 ząbków czosnku Pierś z indyka kroimy na plastry o grubości ok. 2 cm. Mięso rozbijamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki myjemy i trzemy na tartce o grubych oczkach, cebulę kroimy w kostkę. Cebulę obsmażamy na złoty kolor i dodajemy pieczarki. Przyprawiamy solą

tojestpyszne.blogspot.com
Sos grzybowy 133

grzybowy możemy wykorzystać jako dodatek do makaronu, kopytek lub ziemniaków, jest smaczny i aromatyczny. Składniki: 1 kilogram świeżych grzybów 2 cebule 3 łyżki smalcu 1 szklanka śmietany 18% Sól, pieprz Pęczek natki pietruszki Sposób przygotowania: Grzyby oczyszczamy, dokładnie myjemy, kroimy w plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, przesmażamy na smalcu, dodajemy pokrojone grzyby, wlewamy niewielką ilość wody i dusimy

Bajeczna Kuchnia
Pasztet z cukinii 169

Składniki 1,5 kg cukinii 300 g pieczarek 60 g otrąb mielonych mieszanych 1 pęczek natki pietruszki 1 duża marchewka 1 papryczka chili * 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku 4 jajka 2 łyżki smalcu gęsiego ** 2 łyżki mąki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 pieprzu ziołowego pieprz czarny tymianek suszony sól Instrukcje Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na tarce(...)pół godziny. Cukinia w tym czasie puści sok. W tym czasie cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki ścieramy na tarce o średnich oczkach. Na patelni rozgrzewamy smalec gęsi, wrzucamy cebulę i posiekaną drobno papryczkę chili. Mieszamy i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pieczarki, czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż soki odparują. Odstawiamy do wystudzenia

Wędrówki po kuchni
Wątróbka drobiowa smażona z buraczkami 179

drobiowych wątróbek 2 duże , czerwone buraczki 1 duża cebula kawałek boczku lub innej wędzonki ( tyle ile lubicie , ja daję dwie łyżki posiekanego boczku ) 2 łyżki ,gęstego ,jogurtu greckiego 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny sól do smaku 1 łyżka smalcu do smażenia szczypiorek do dekoracji Wątróbki oczyszczamy , płukamy i delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem(...)stracić ani odrobiny soku . Po ugotowaniu , studzimy , obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach . Na patelni roztapiamy smalec , wrzucamy boczek , podsmażamy . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jeśli macie tłusty boczek , warto go wtopić i zrezygnować z dodatku smalcu Dodajemy cebulę i smażymy , aż cebula będzie miękka .Następnie wrzucamy buraczki , miód, sól do smaku . Ponownie smażymy , co jakiś czas mieszając około

Ogrodnik w podróży
Quinoa z gulaszem z dzika i borowików 152

dzika, lub sarny i podaję z komosą ryżową.  Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 300 gram mięsa z dzika (ja miałam akurat schab) 250 gramborowików 1 cebula 2 łyżki smalcu 30 ml nalewki z czosnku niedźwiedziego (można zastąpić wódką) świeży rozmaryn jałowiec pieprz sól Wykonanie: Mięso z dzika i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na smalcu, następnie polewamy

Quinoa Raz!