drugi dzień jest jeszcze lepsza... :-)Składniki:- 1kg wołowiny bez kości- 1l bulionu (lub wody)- 350ml czerwonego, wytrawnego wina lub wody- 1kg ziemniaków- 4 ząbki czosnku- 3 cebule- 2 łyżki smalcu (u mnie olej kokosowy) lub 6 łyżek oliwy + 1/2 łyżki do podsmażenia warzyw- 1,5-2 łyżeczki ostrej papryki w proszku- po strąku papryki żółtej, zielonej i czerwonej- sól- szczypta(...)chilli (nie trzeba)Łazanki:- 100g mąki ( u mnie orkiszowa typ750)- 1 jajko- sólMięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebule obrać i posiekać. Smalec albo olej rozgrzać w garnku, wrzucić cebulę i przyrumienić na złoty kolor. Dodać mięso posypać papryką, posolić , dalej smażyć . Podlać winem lub wodą i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem ok.1h. Gdy sos się wygotuje
Smaczne Zdrowekilka suszonych pomidorów z zalewy, sól, pieprz, smalec. Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej), 1 jajko, 1 łyżka oleju, niepełna szklanka gorącej wody, szczypta soli. Ponadto: 1/2 cebuli, 75g bekonu, smalec, sól i ciut oleju do gotującej się wody. Przygotowanie: Farsz: Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Szpinak przelać dwa razy wrzącą wodą, odcedzić i posiekać. Pomidory suszone drobno pokroić(...)się zagotuje wrzucić połowę pierogów, drewnianą łyżką zamieszać je delikatnie od spodu. Chwilę po wypłynięciu na wierzch wyciągać pierogi. Z drugą porcją zrobić tak samo. Cebulę i bekon pokroić w kostkę, razem podsmażyć na smalcu. Pierogi podawać z cebulką i bekonem. Smacznego
W kuchni u Monikikilograma ugotowanych ziemniaków 1 jajko 130 gram maki pszennej Dodatkowo: Mąka do podsypania Sól 1 łyżka oleju Sos grzybowy: 0,5 kilograma świeżych lub mrożonych maślaków 1-2 cebule 2 łyżki smalcu 0,5 szklanki śmietany 18% Sól,pieprz Pół pęczka posiekanej natki pietruszki Sposób przygotowania: Ugotowane ziemniaki mielimy na drobnym sitku w maszynce do mielenia mięsa. Na stolnicę(...)kroimy kopytka. Wrzucamy partiami na osolony wrzątek z dodatkiem oleju, gotujemy 2 minuty od momentu wypłynięcia. Grzyby kroimy w plastry, cebulę kroimy w kostkę. W rondlu rozpuszczamy smalec, dodajemy grzyby i cebule. Dusimy pod przykryciem przez 30-40 minut. Dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekana natkę pietruszki. Kopytka układamy na talerzu, polewamy
Bajeczna Kuchnialubię monotonni w kuchni. Dlatego też staram się nawet tradycyjne ziemniaki przyrządzać w różny sposób. Co powiecie na takie wykonanie? Składniki: 1 kg ziemniaków 5 łyżek smalcu 3 cebule 1 łyżka słodkiej papryki sól do smaku 1 szklanka śmietany natka pietruszki Wykonanie: Ziemniaki obrać i obgotować w osolonej wodzie (uważać aby nie rozgotować). W innym garnku rozgrzać smalec, dodać paprykę
Tradycyjna Kuchnianabiera gorzkiego smaku. Tradycyjnie węgierski jest bez liści laurowych i ziela angielskiego. Gęsty, aromatyczny, syty i bardzo popularny równiez u nas. Skladniki: 1 kg mięsa wieprzowego 2 łyżki smalcu 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 2 czerwone papryki 2 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz 1/4 łyżeczki kminku Wykonanie: umyte mięso osuszyć, pokroić(...)kostkę, posolić i zrumienić ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym smalcu. Przełożyć do rondla na tłuszczu zrumienić cebulę, pod koniec dodać czosnek. Zestawić patelnię z ognia i dodać paprykę w proszku. Zawartość patelni dołożyć do rondla z mięsem, podlać taką ilością wody, aby przykryła mięso. Dodać resztę przypraw i obraną, paprykę pokrojoną w grubą kostkę. Wyparowany sos uzupełnić wodą podawać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wpłynie pajda chleba z domowym smalcem. Może się wydawać, że zrobienie dobrego smalcu to żadna sztuka, ale ja myślę , że to nie jest do końca prawda. Bardzo smaczny przepis znaleziony na blogu Życie Od Kuchni. Polecam!składniki0,5 kg słonina 1 duża cebula 1 duże kwaśne jabłko / najlepiej szara reneta / 3 ząbki czosnku3 łyżki(...)pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę lub rozgnieść na miazgę nożem na desce. Kiedy słonina nabierze ładnego brązowego koloru i jest już całkiem wytopiona,dodajemy cebulę i jabłko. Smalec może zacząć kipieć ,należy więc zachować ostrożność. Chwilę jeszcze smalec podgrzewać aby cebula przestała być surowa. Dodać zgnieciony czosnek, sól i sporo majeranku, wlać 3 łyżki mleka, rozmieszać
Stare Garypracy zmieliłam słoninę i boczek w maszynce do mięsa. Bez wysiłku wyszedł znakomity smalec. To bardzo duża porcja, można spokojnie robić z połowy. Polecam - pyszny z pajdą domowego chleba!składniki500 g słoniny bez skóry500 g boczku bez skóry 1 duża cebula 3 ząbki czosnku4 - 5 łyżki mlekasól do smakuduża łyżka majerankuprzygotowanieSłoninę i boczek zmielić(...)rozgnieść na miazgę nożem na desce. Kiedy boczek i słonina ładnie się już wytopią, podnosimy pokrywkę, drewniana łyżką mieszamy całość i dodajemy cebulę. Zostawić smalec w wolnowarze (przykryć) i podgrzewać ok 15 minut, aby cebula przestała być surowa (sprawdzić po 15 minutach czy zmiękła wystarczająco). Dodać zgnieciony czosnek, sól i sporo majeranku, wlać
Stare GaryDanie kuchni węgierskiej ,znane jako gulasz transylwański. To połączenie mięsa wieprzowego z kiszoną kapustą. Składniki 1 kg łopatki wieprzowej 800 g kiszonej kapusty 4 cebule 60 g smalcu 250 ml śmietany ząbek czosnku łyżeczka mielonego kminku łyżeczka mielonej słodkiej papryki łyżka mąki sól Przygotowanie Drobno posiekaną cebulę smażymy na smalcu ,następnie pokrojone w dużą kostkę mięso. Obsmażamy ,zalewamy wodą
R'n'G Kitchenzasadzie samo. Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 4 cebule sól pieprz ½ łyżeczki sumaku kilka łodyżek szałwii liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego mąka do obtoczenia mięsa olej smalec Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w pióra i zeszklić na smalcu. Mięso umyć, pokroić w grube kotlety, doprawić solą i pieprzem a następnie każdy kotlet obtoczyć w mące i krótko obsmażyć na rozgrzanym
Mama GotujeDanie z kuchni węgierskiej Składniki 2 sprawione bażanty 1 kg pomidorów 2 kg zielonej papryki pół łyżeczki mielonego pieprzu 1 łyżeczka czubata papryki w proszku 100 g smalcu 300 g cebuli sól Przygotowanie Bażanty włożyłem do garnka, zalałem wodą. Gotowałem do miękkości. Następnie oddzieliłem mięso od kości, pokroiłem na kawałki ( 40-50 g ). Równocześnie podrumieniłem(...)smalcu drobno pokrojoną cebulę, dodałem pokrojoną w krążki paprykę, pomidory, paprykę w proszku, sól, pieprz, trochę wody, dusiłem pod przykryciem. Gotowe warzywa wymieszałem z mięsem z bażanta, kilka minut razem dusiłem. Podałem na gorąco z wcześniej ugotowanym ryżem
R'n'G Kitchenstanęło na przygotowaniu smalczyku. Nie jest trudny do zrobienia, a efekt jest pyszny. Dodaję do smalcu zawsze cebulkę, jabłko i boczek. To według mnie najlepsza kombinacja smaków. SMALEC TRADYCYJNY Przygotowanie : około 2 h Składniki: – 800-900 g słoniny bez skóry – 2 cebule – 200 g wędzonego boczku – 1 jabłko – sól, pieprz Przygotowanie : Ze słoniny usuń skórę(...)ogniu powoli wytapiaj tłuszcz. Pierwsze wytapianie trwa jakieś 30-40 minut, nie rób tego zbyt szybko. Smalec powinien stać się przeźroczysty i powinny się z nim zrobić nieduże grudki o ciemniejszym kolorze. W czasie wytapiania smalcu pokrój w małą kostkę boczek oraz cebulę. Do wytopionego smalcu dodaj boczek i smażyć jeszcze 10 minut, po czym dodać cebulę i dalej smażyć
nietylkopasta.plchcialabym przynudzać,ale jedno slowo jeszcze o gęsim smalcu.Ma on silne dzialanie rozgrzewające i od wieków jest stosowany jako naturalna maść na bóle pleców i stawów np.kolanowych.Wystarczy wymieszać słoiczek smalcu z rycyną w ilości 30 ml i każdego wieczoru przez 5 minut nacierać bolące miejsca.Ulga gwarantowana po 1 miesiącu kuracji.A teraz zapraszam do przepisu.Składniki:2 uda gęsie(...)jabłko 1 cebula4 goździkisól,szczypta cukruKapustę obrać ze zwiędłych liści i drobno poszatkować.Jabłko obrać,pokroić w ćwiartki,następnie na plasterki.Rozdrobnić obraną cebulę.Roztopić w garnku gęsi smalec,wlożyć cebulę i podsmazyć.Dodać poszatkowane jabłko i podsmażyć.Dodać kapustę,wrzucić goździki,zalać cydrem i dusić pod przykryciem 45-60 minut. Doprawić solą i szczyptą cukru.Do pieczonej gęsi i duszonej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jest nigdzie opisane. Ale czy to ważne? :) Grunt żeby było smacznie! A jest! Składniki: ½ kg mięsa wołowego ½ kg mięsa wieprzowego 2 czerstwe bułki bułka tarta 2 żółtka 2 cebule 1 łyżka smalcu sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Bułki namoczyć w mleku lub w wodzie i dokładnie odcisnąć. Mięso przepuścić dwa razy przez maszynkę, dodać dobrze odciśnięte bułki, żółtka(...)cebulę usmażoną na smalcu lub maśle. Doprawić do smaku solą i pieprzem (można dodać trochę zimnego rosołu) i wszystko bardzo dokładnie wyrobić. Następnie formować owalne kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na wolnym ogniu z obu stron
Tradycyjna KuchniaŁyżki mąki Papryka słodka, pieprz czarny, sól 3 ziela angielskie, 2 listki laurowe Szklanka piwa jasnego Na zasmażaną kapustę: 900g kiszonej kapusty (nie do końca odciśniętej) duża cebula łyżka smalcu łyżka masła pieprz, kminek Na placki ziemniaczane: 1kg ziemniaków 1 ½ białej cebuli Sól, pieprz Mąka pszenna Olej do smażenia Wykonanie: Gulasz: W garnku podsmażamy skórkę z boczku z łyżka masła(...)łyżkę maki z pól szklanki wody i wlewamy przez sitko do gulaszu. Serwujemy gorący z dodatkiem zasmażanej kapusty i placków ziemniaczanych lub knedlików. Kapusta: Cebule obrać i pokroić w drobna kostkę. W garnku roztopić smalec z masłem i przesmażyć na nim cebulkę do zeszklenia. Dodać poszatkowaną kapustę i kontynuować smażenie na wolnym ogniu prze około 8-10 minut. Wymieszać łyżkę
Pyry na Gaz