Składniki: łopatka bez kości 1 kg, mąka pszenna 3 łyżki, smalec 2 łyżki, cebula 2 większe, por 1 mniejszy, marchew 2 średnie, pieczarki 6 sztuk/większe, curry liście suszone Royal Brand 2 łyżki, czubrica zielona Royal Brand 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki, śmietana gęsta 2 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki, woda 1,5 szklanki, natka(...)pietruszki 1/2 pęczka łopatkę pokroić w średnią kostkę, obsypać mąką i na gorącym smalcu łopatkę zrumienić dodać pokrojoną cebulę, marchew, por i podsmażać z 5 minut co jakiś czas mieszając dodać pokrojone pieczarki, suszone liście curry /pokruszyć w palcach/, czubricę zieloną, kucharka, pieprz mielony i podsmażać z 3 minuty mieszając, wlać wodę i pod przykryciem dusić z 40 minut
W Mojej Kuchni LubięAromatyczny kociołek pełen mięsa zanurzonego w zupie o barwie pomidorów i papryki, z nutą cebuli i czosnku, jest o tej porze roku marzeniem każdego smakosza. Gulyás to najsłynniejsza potrawa kuchni węgierskiej. Narodziła się ona na rozległych terenach puszty, na której pasterze spędzali długie dnie i noce, pilnując swoich stad. Narażeni na nieprzychylne warunki przyrody, musieli posilać się czymś ciepłym(...)krojonych pomidorów (400 g)1,5 l bulionu wołowego2 liście lauroweziele angielskie2 średnie marchewki1 pietruszka 1/4 selera4 ziemniakimajeranek sól, pieprzPrzygotowanie:W dużym garnku rozgrzewamy smalec i smażymy na nim posiekaną cebulę. Dodajemy posiekany czosnek i pokrojoną paprykę oraz paprykę w proszku. Mieszamy i smażymy kilka minut. Na osobnej patelni podsmażamy na smalcu pokrojone w kostkę mięso. Gdy mięso
Smakowity Blog Kulinarnyboczku wędzonego 1,5 kg ziemniaków 2 cebule 1 por sól, pieprz, majeranek, pieprz czosnek - ok 5 ząbków smalec - 1 łyżka Cebule i por pokroić w paski, boczek w kostkę. Wszystko to razem podsmażyć na smalcu. Ziemniak obrać i pokroić w kostkę, ugotować w osolonej wodzie (ok 2 litry) do miękkości. Następnie dodać boczek i cebulę, rozgnieciony czosnek oraz
Jadło i czytadłoSkładniki 50 g kaszy gryczanej 100 g startego żółtego sera 50 g ugotowanych i pokrojonych w paski grzybów 1/2 pęczka natki pietruszki 1 cebula 1/2 łyżki smalcu 1 jajko Sól i pieprz Bulion warzywny 1 ciasto francuskie Przygotowanie Kaszę ugotować w bulionie ,osączyć ,ostudzić. Natkę pietruszki drobno posiekać. Cebulę pokroić w kostkę ,zeszklić na smalcu ,ostudzić. Wszystkie produkty wraz
R'n'G Kitchenzawsze ;) Składniki 400 g buraków 1 mały seler 1 duża marchew 1 pietruszka 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego sok z cytryny 700 g ziemniaków 1 duża cebula 1 łyżka smalcu 2 jajka ugotowane na twardo koperek sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Buraki owijamy (każdy z osobna) w folię aluminiową, układamy(...)liść laurowy. Gotujemy do miękkości, dodajemy buraki, gotujemy jeszcze 10 min. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Ziemniaki, obieramy, gotujemy w osolonym wrzątku, tłuczemy. Cebulę siekamy, szklimy na łyżce smalcu, dodajemy do ziemniaków, mieszamy. Ziemniaki układamy w głębokim talerzu, zalewamy zupą, posypujemy posiekanym koperkiem, dekorujemy ćwiartkami jajek. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name
R'n'G Kitchenłyżka smalcu 10 dkg boczku gotowanego 20 dag białej kiełbasy 2-3 łyżki ketchupu listek, ziele sól, domowa wegeta susz warzywny bulion drobiowy Na smalcu podsmażyć pokrojoną cebulę, paprykę, oraz boczek, dodać także pokrojoną kiełbasę .Wlać około szklanki wody, dodać koncentrat pomidorowy i dusić pod przykryciem ok 10 min.W między czasie obrać i pokroić ziemniaki.Dodać ziemniaki
Moje domowe kucharzeniezamojsku, ale z flaczkami cielęcymi. Składniki 1 kg gotowych flaczków cielęcych 500 g wołowiny – szponder 2 marchewki 1 pietruszka w korzeniu 1/2 małego selera 1 średnia cebula 2 łyżki smalcu (czystego, bez skwarek i przypraw) 2 czubate łyżki mąki pszennej 2 łyżki koncentratu pomidorowego (ekologicznego) sól świeżo mielony pieprz 2 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe 1/4 startej gałki(...)Starłem na tarce na dużych oczkach. Obrałem cebulę i pokroiłem w kostkę. Do miękkich flaków wrzuciłem pokrojone korzenie i gotowałem, aż warzywa będą miękkie Dodałem pokrojoną wołowinę. Cebulę przysmażyłem kilka minut na smalcu, dodałem 2 czubate łyżki mąki i zrobiłem zasmażkę. Podczas smażenia zasmażki mieszałem ją, żeby się nie przypaliła od spodu. Gdy zasmażka się zezłociła rozprowadziłem ją zimną wodą
R'n'G Kitchenoczekiwania) Ilość porcji: około 750 g Składniki: 400 g podgardla 400 g słoniny 1 cebula 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka majeranku Dodatkowo: 100 g cebulki prażonej Przygotowanie domowego smalcu : Słoninę i podgardle (w tej kolejności) zmielić maszynką do mięsa lub pokroić w drobną kostkę. Przygotować wysoką patelnię lub garnek (najlepiej(...)Dodać cebulę i dalej smażyć 7. Dodać majeranek 8. Posolić 9. Podsmażoną cebulę wyjąć i pokroić w kostkę 10. Przygotować sobie 3 miseczki: pustą, z cebulą prażoną i z pokrojoną cebulą 11. Wlać gorący tłuszcz Poprzedni 1 z 11 Następny Tutaj znajdziecie najlepszy przepis na domowy chleb oraz kiszone ogórki: Chleb pszenny Kiszone ogórki Artykuł Domowy smalec pochodzi
KuchniaWeDwoje.plSmalec z białej fasoli wegetariańska pasta z fasoli i jabłek Smalec z białej fasoli z jabłkiem i czarnym czosnkiem wyglądem i smakiem bardzo przypomina tradycyjny smalec, ale za to kalorii ma kilka razy mniej. Możesz go przygotować ze świeżo ugotowanej fasoli albo na szybko zrobić smalczyk z fasoli z puszki. Do tego ogórki małosolne i nic mi już więcej(...)odcedź i opłucz zimną wodą. 2. Cebulę, obrane ze skórki jabłko i czosnek bardzo drobno posiekaj. 3. Podsmaż cebulę i liść laurowy na niewielkiej ilości oleju, aż cebula się zeszkli i zacznie zmieniać kolor. Dodaj posiekane jabłko i podsmażaj, aż się rozpadnie. 4. Wyjmij liść laurowy, nie będzie już potrzebny. Fasolę, czosnek, podsmażoną cebulę z jabłkiem i przyprawy zmiksuj
Cztery FajeryKarkówka wieprzowa, plastry duszona w sosie z cebulą i przyprawami. Prosty przepis na karkówkę duszoną w sosie własnym, to klasyczny domowy obiad. Idealny gęsty sos, aromatyczne mięso to propozycja nie tylko dla mięsożerców. Sos z karkówki to jedno z naszych ulubionych dań, które niewątpliwie współgra z wieloma dodatkami. Jak zrobić sos z karkówki ? Proponuję prosty przepis(...)łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 0,5 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu Oraz: 1 łyżka smalcu duża cebula 300 ml wody lub bulionu 100 ml śmietany kremówki sól i pieprz do smaku Jak przygotować karkówkę duszoną w sosie? Plastry karkówki powinny być grubości około
Dieta moja pasjacebule (ilość cebuli zależy od jej wielkości, w razie potrzeby zawsze można pokroić na plasterki dodatkowe cebule), 1-2 jajka, bułkę tartą, sól, pieprz, olej lub smalec do smażenia. Cebule obierz z łupinek i pokrój w cienki plasterki. Kotlety schabowe umyj, osusz i rozbij. Oprósz je z każdej strony solą i pieprzem. Każdy kawałek mięsa obłóż z obu stron plasterkami(...)sparz jajko / jajka. Wbij je do miski i roztrzep widelcem. Na płaski talerz wsyp bułkę tartą. Wyjęte z lodówki kotlety panieruj ostrożnie (żeby cebula nie odpadła) w jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej lub smalec. Na gorący tłuszcz wkładaj kotlety i smaż je z obu stron. Kiedy kotlety z obu stron nabiorą ładnego złotobrązowego koloru, przełóż
blog.moje-pasje.infoniej , nie gości u nas często . No ale od czasu do czasu , można smacznie pogrzeszyć Składniki : 1,5 kg karkówki wieprzowej ( może być łopatka ) 1 duża cebula 5-6 plastrów smalcu marynata : 1 łyżka ostrego , mielonego chilli 1 łyżka słodkiej , mielonej ,wędzonej papryki 1 łyżka mielonego kuminu 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka cynamonu – płaska 2 łyżki soli(...)lodówki , ale krótszy czas ,też ujdzie Jak już dokonaliśmy balsamowania , naszych wieprzowych zwłok przyprawami , czas wsiąść brytfankę , najlepiej żeliwną . Na dnie układamy około 3-4 plasterki smalcu , na nich pokrojoną w grube plastry cebulę , następnie mięso i ponownie kilka plastrów smalcu . Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 C . Pieczemy szczelnie przykrytą , przez około 4 godziny , jeśli jest gruby kawałek mięsa
Ogrodnik w podróżybezglutenowego na mące z quinoy i mące gryczanej (przepis tu ) 700 ml rosołu z kaczki 200 g wędzonego boczku 2 białe kiełbasy z dzika (mogą być zwykłe) 1 cebula 1 łyżka smalcu 3 ząbki czosnku majeranek starty chrzan pieprz sól jajka na twardo plasterki ugotowanej marchewki szczypiorek Wykonanie: Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na smalcu. Boczek
Quinoa Raz!zaczynamy! SKŁADNIKI : na 6 porcji 1 kg buraków ćwikłowych, mniej więcej równej wielkości 1 duże kwaskowe jabłko, obrane, starte na tarce z małymi oczkami 1 cebula, najdrobniej posiekana 1 łyżka smalcu 1 łyżka mąki 1 łyżka cukru 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka octu winnego sól i biały pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Umyte buraki wkładamy do piekarnika(...)skórki i ucieramy na tarce z małymi otworami na puree. Można również zetrzeć na tarce z większymi oczkami (wówczas jabłko również tak ścieramy). Krok 2. Na rozgrzanym smalcu zasmażamy posiekaną cebulę, oprószamy mąką - smażymy, cały czas mieszając, aż mąka straci smak surowizny i nabierze złocistej barwy - jest to bardzo ważne, gdyż w przeciwnym razie posmak mąki będzie później wyczuwalny
Moja Książka Kucharskaękkie, sól 1 łyżeczka FARSZ : ziemniaki ugotowane 80 dag, twaróg 25 dag, majeranek 2 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, cebula podsmażona 8 łyżek OKRASA: cebula 8 sztuk, smalec domowy ze skwarkami 5 łyżek, kucharek 1 łyżeczka, wędzona papryka w proszku 1 łyżeczka DODATKI: woda 4,5 litra, sól 2 łyżeczki, olej rzepakowy 5 łyżek na domowym(...)smalcu ze skwarkami podsmażyć pokrojoną cebulę z kucharkiem, papryką wędzoną do misy robota wsypać mąkę, sól, dodać miękkie masło, wlać mleko zimne wyrabiać hakiem ciasto, w trakcie dolewać gorącej wody tyle, aby uzyskać sprężyste, gładkie ciasto, wyrabiałam z 5 minut, ciasto włożyć do woreczka foliowego na 20 minut ziemniaki zmielić z twarogiem w maszynce do mięsa, wymieszać z podsmażoną cebulą
W Mojej Kuchni Lubię