smalec z cebulą - 1891 przepisów (strona:6/127)

Kupieńskie pierogi z grochem (fasolą) – kuchnia podkarpacka 156

gorąca woda (około 1 szklanki) sól (około ½-1 płaska łyżeczka) Farsz: 500 g fasoli Jaś 3-4 suszone grzyby (około 10 g ) 3 cebule 1 jajko olej lub smalec do smażenia cebuli 2 łyżki majeranku sól i pieprz do smaku skwarki z wędzonego boczku do okrasy Fasolę płuczemy, zalewamy zimną wodą w dużym garnku i odstawiamy na noc. Grzyby również(...)dzień fasolę i grzyby osobno gotujemy w wodzie, w której się moczyły. Gotujemy do miękkości i odcedzamy. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na oleju lub smalcu. Fasolę, grzyby i cebulę mielimy razem. Do masy dodajemy surowe jajko i doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Wszystko razem dobrze mieszamy. Z mąki, oleju, soli i gorącej wody wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto

Trzeci talerz
Tradycyjne pierogi ruskie z dodatkiem mięty 121

kleiło i powstały pęcherzyki powietrza. Przykryć wilgotną ściereczką, odstawić na ok 20 minut żeby ciasto odpoczęło. Farsz Składniki: 1 kg ziemniaków 0,5 kg twarogu 1 średnia cebula 1 łyżka gęsiego smalcu sól, pieprz świeżo zmielony,  0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego  1 łyżeczka suszonej mięty lub 5 gałązek świeżej mięty drobno posiekanej(...)Wykonanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy. Ostudzone ziemniaki oraz twaróg mielimy w maszynce do mięsa o drobnych oczka. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczką , na patelni rozgrzewamy smalec, wrzucamy cebulę i smażymy tak aby się zeszkliła. Ostudzoną cebulkę dodajemy do farszu, doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, pieprzem ziołowym oraz miętą. Wszystkie składniki dobrze wyrabiamy na jednolita masę. Odstawiamy w chłodne

kgwjanczewo
Podudzia drobiowe w sosie pomidorowym 80

Smaczny sposób na przygotowanie drobiowych podudzi. Składniki: 1 kg podudzi drobiowych, 4 dag smalcu, 2 cebule, 2 łyżki mąki, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, ½ szklanki śmietany, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 szklanka wody, sól do smaku. Wykonanie: Na gorącym smalcu usmażyć pokrojoną cebulę, posypać papryką, dodać koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę podsmażyć na wolnym ogniu. Mięso posolić, ułożyć na cebuli

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety z płatków ryżowych z mięsem 120

dziw, że są tak mało popularne. Składniki: 35 dag płatków ryżowych, 0,25 litra wody, curry do smaku. Składniki na farsz: 30 dag mięsa wieprzowego mielonego, 4 dag smalcu, 2 cebule, sól do smaku, pieprz do smaku, natka pietruszki, olej do smażenia. Wykonanie: Płatki zmielić i zaparzyć gorącą wodą, dodać curry i zagnieść ciasto. Mięso podsmażyć na smalcu z pokrojoną

Tradycyjna Kuchnia
domowy pasztet pieczony drobiowy z orzechami,żurawiną... 157

Składniki: mielone z drobiu 1/2 kg, smalec 2 łyżki, bułka odciśnięta z wody 2 sztuki, cebula 1 sztuka, pieprz grubo mielony 1 łyżeczka, przyprawa do pasztetu 1 opakowanie, cebula 2 sztuki, wątróbka z kurczaka 1 kg, smalec 1/2 kostki,jajka 5 sztuk, mięso z 1 kurczaka z rosołu, bułka tarta 1 szklanka, kasza manna 4 łyżki, orzechy włoskie 150 gram(...)żurawina świeża 200 gram, rosół 2-3 szklanki Wątróbkę z kurczaka dobrze usmażyć z cebulą na smalcu, orzechy włoskie (zostawić trochę do dekoracji) wsypać do wątróbki i podsmażać z 3 minuty na większym ogniu mieszając. Do mielonego mięsa dodać cebulę 1 pokrojoną, pieprz grubo mielony, bułki odciśnięte z wody i na patelni na 2 łyżkach smalcu podsmażyć, wystudzić. Wystudzoną wątróbkę

W Mojej Kuchni Lubię
Kotlety owsiane faszerowane mięsem 107

tradycyjnych mielonych. Polecam także : Kotlety mielone z otrębami owsianymi- LIGHT bez tłuszczu Składniki: 35 dag płatków owsianych 250 ml wody curry do smaku 30 dag wołowiny 2 łyżki smalcu 2 cebule sól do smaku pieprz do smaku natka pietruszki olej do smażenia Wykonanie: Płatki owsiane zmielić, zaparzyć gorącą osoloną wodą, dodać curry i zagnieść ciasto. Mięso zmielić podsmażyć na smalcu

Tradycyjna Kuchnia
Smalec ze ze śliwką i rozmarynem, oraz z jabłkiem i tymiankiem 194

użyć majeranku )sól, pieprz do smalcu ze śliwką  cebulka nieduża 2-3 śliwki (mogą być też suszone)rozmaryn 1 -2 gałązki sól, pieprz  SPOSÓB WYKONANIA :z jabłkiem :- już dobrze wy słoninę kroimy w drobną kostkę wytapiamy ją na patelni, gdy jest wytopiona (nie spalmy skwarek) dodajmy cebulę oraz pokrojona w kostkę drobną jabłko smażymy

Basia w kuchni
Paszteciki z ciasta półfrancuskiego drożdżowego 199

olej. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Masło stopić i ostudzić. W czasie gdy ciasto sobie rośnie można przygotować farsz. Kapustę przepłukać, ugotować, odcedzić i odcisnąć wodę. Cebulę pokroić i zeszklić na smalcu. Zmielić mięso razem z kapustą i cebulą. Dodać jajko, przyprawić i wymieszać. Gdy ciasto zwiększy 2-krotnie objętość wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować w kształcie

Praktyczna pl
Gulasz szegedyński 624

lekko go zmodyfikowałam, by mięso nie straciło na kruchości. Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (szynka, łopatka, karkówka) lub wołowego pokrojonego w kostkę 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki smalcu 2-3 cebule, pokrojone w półplasterki 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka nasion kminku 2-3 łyżki słodkiej węgierskiej wędzonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej węgierskiej wędzonej papryki w proszku(...)rozgrzanym tłuszczu. Lepiej to zrobić w 2 partiach, żeby mięso się smażyło, a nie gotowało w swoich sokach. W tym samym czasie w dużym żeliwnym garnku na łyżce smalcu podsmażamy cebulę i dodajemy do niej gorące mięso prosto z patelnie (ostatnie mięso przekładamy z patelni razem z całym pozostałym tłuszczem i przysmażoną mąką z dna patelni). Dodajemy też czosnek, kminek

Trzeci talerz
DROBIOWY GULASZ A'LA SZEGEDYŃSKI 164

oryginału.  Zamiast wieprzowiny użyłam fileta drobiowego i pominęłam kminek, którego niestety ... nie-cier-pię :)) Składniki: 1 kg fileta drobiowego  duży słoik kapusty kiszonej  2 łyżki smalcu  2 cebule 1 ząbek czosnku  przeciśniętego  przez praskę 2 łyżeczki słodkiej  papryki liść laurowy ziele angielskie 1/2 łyżeczki ostrej papryki  sól i świeżo zmielony czarny pieprz(...)smaku bulion Wykonanie: Filet kroimy w dużą kostkę, obsypujemy obiema paprykami, solą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Na rozgrzanym smalcu podsmażamy pokrojoną cebulę, kiedy się zezłoci dorzucamy czosnek oraz pierś z kurczaka. Obsmażamy całość  na dość dużym ogniu ciągle mieszając ok 10 minut. Następnie dodajemy odciśniętą i poszatkowaną kapustę kiszoną, liść laurowy, ziele angielskie i całość

Walijskie Pichcenie
Kapusta z grzybami 123

Dziś dodaję ostatnią wigilijną potrawę a jest to popularna kapusta z grzybami Składniki: - 1 kg kapusty kiszonej - 50 g grzybów suszonych - 1 łyżka smalcu - 1 cebula - 1 łyżka mąki - sól - pieprz Przygotowanie: Grzyby zalewamy gorącą wodą i moczymy przez całą noc. Kapustę płuczemy, odciskamy siekamy. Namoczone grzyby wyjmujemy, wodę odcedzamy, aby pozbyć się nieczystości, zalewamy nią kapustę i gotujemy. Grzyby(...)kroimy na paseczki, dodajemy do kapusty i dusimy całość na małym ogniu do miękkości. Przesmażamy mąkę na smalcu, dodajemy posiekaną cebulę, rozprowadzamy trzema łyżkami zimnej wody i wlewamy do kapusty. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż kapusta zgęstnieje. Życzę smacznego

Kulinarne życie
szybkowar-pyszne gołąbki... 96

kurczaka 50 dag, ryż ugotowany 4 woreczki, przyprawa do kurczaka 1 opakowanie, jajka 2 sztuki, papryka ostra 1 łyżeczka, przyprawa w płynie 1 łyżka, kucharek 1 łyżka, cebula 2 sztuki, smalec ze skwarkami 4 łyżki, sok pomidorowy 1 litr, woda 4 szklanki, mąka pszenna 3 łyżki, śmietana 12% 200 ml, koperek 2 pęczki z kapusty młodej wyciąć głąb, włożyć(...)wrzątku i ściągać sparzone liście, z wystudzonych usunąć gruby nerw mielone mięso z kurczaka włożyć do miski z ugotowanym, wystudzonym ryżem, dodać jajka, przyprawę do kurczaka, podsmażoną cebulę na smalcu ze skwarkami, koperkiem, papryką ostrą, przyprawą w płynie, wszystko dobrze ręką wymieszać na każdy liść nakładać porcję farszu, ciasno zawijać kapustę na dnie szybkowara "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" rozłożyć

W Mojej Kuchni Lubię
kaszanka smażona z cebulą na obiad... 125

jęczmienną 1 kg, cebula 3 sztuki, cukier 1 łyżeczka, smalec 1/4 kostki, pieprz mielony 1 łyżeczka, młode ziemniaki 1 kg, ogórek gruntowy 4 sztuki większe, cukier 1 łyżka, sól 1 łyżeczka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, ocet winny 1 łyżka, koperek 2 pęczki Na gorącym smalcu zrumienić na złoto pokrojoną drobno cebulę posypaną cukrem. Dodać obraną z flaka pokrojoną kaszankę(...)tarce w plastry, dodać cukier, pieprz mielony, sól, ocet winny, jogurt naturalny, koperek i wymieszać. Kaszankę podać z ziemniakami, mizerią, posiekanym koperkiem - kaszanka dobrej jakości smażona na smalcu z cebulą jest bardzo smacznym daniem obiadowy, zwłaszcza z młodymi ziemniakami i mizerią............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kluski ziemniaczane z gulaszem i kapustą 99

być osobno w tygodniu, połączyliśmy i...Sami sprawdźcie :P Dokładek nie przewidujemy ;) Składniki Kluski: 600 g ziemniaków 100 g mąki ziemniaczanej Gulasz: 400 g karkówki wieprzowej 1 łyżka smalcu 1 cebula 1 pełna łyżka mąki 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 3 ziarna pieprzu 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonej papryki sól, pieprz (do smaku) Kapusta: 300 g kapusty(...)kiszonej 100 ml kwasu z kapusty 100 ml wody 1 liść laurowy 1 cebula 2 łyżki smalcu cukier sól, pieprz Dodatkowo: koperek świeży tymianek     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki gotujemy do miękkości, studzimy. Przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, mieszamy z mąką. Z ciasta formujemy kulki o średnicy 3 cm. Każdą zgniatamy widelcem

R'n'G Kitchen
Karminadle czyli śląskie mielone. Regionalny przepis na pyszne kotlety 882

Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w kategorii „Gotowe dania i potrawy w województwie śląskim”. Karminadle wyróżnia przede wszystkim to, że do mięsa dodaje się zawsze zrumienioną cebulę i są smażone na dużej ilości smalcu, a nie na oleju. “Gdyby zapytać rodowitego Ślązaka, jakie danie kojarzy mu się ze zwykłym dniem, odpowie bez namysłu – karminadle i parzybroda (…) Niektórzy powiedzą może(...)należy pokruszyć i wymieszać z mlekiem, a gdy zmięknie, zmielić, zmiksować blenderem lub rozgnieść przy pomocy widelca – ma przypominać jednolitą papkę. Cebulę drobno posiekaj i zrumień na smalcu. Bulkę i cebulę dodaj do mięsa, wbij jajko, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wyrób dłońmi, odstaw na chwilę, aby masa stężała. Zwilżonymi dłońmi z masy formuj kulki, które następnie lekko spłaszcz

Kulinarna Polska