ziemniaków, 1 kg mąki + do przesypania 1 szklankę, łyżkę soli, 2-3 jajka, 2-3 cebule, 1 łyżeczkę płaską pieprzu, koperek, 2-3 cebule, 50 g smalcu. -- Cebulę, koperek drobno kroimy, jajka wybijamy na talerz i sprawdzamy... Zimne ugotowane ziemniaki mielimy lub ugniatamy jak na puree. -- Wszystkie przygotowane produkty wkładamy do miski z mąką i dokładnie mieszamy
chleba naszegowymieszane z kapustą kiszoną oraz boczkiem lub skwarkami słoniny. U mnie w domu zawsze podawano z żeberkami. Składniki: 700 g kapusty kiszonej 1 kg ziemniaków liść laurowy ziele angielskie smalec cebula kminek ( opcjonalnie) sól, pieprz Wykona nie: Kapustę zalać 3 szklankami wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, kminek i gotować ok 20-25 minut. Ziemniaki obrać i ugotować(...)lekko osolonej wodzie do miękkości. Pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić na smalcu. Ziemniaki odcedzamy, tłuczemy, dodajemy odcedzoną kapustę oraz cebulkę. Całość wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Chwile razem podsmażamy. Do ciapkapusty dodajemy podsmażony boczek, ja nie dodałam ze względu na dzieci. Podajemy z żeberkami
magiczna kuchnia Kasizacytować mojego kolegę…. „Tak było, tak było”… :) Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, karkówka) 300 g wątróbki wieprzowej lub drobiowej 1 czerstwa bułka 3 jajka 3 średnie cebule 2 łyżki smalcu sól, pieprz do smaku bulion do ugotowania mięsa olej i bułka tarta do wysmarowania i oprószenia keksówki Mięso myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w bulionie(...)wątróbkę odcedzamy. Ugotowane mięso i zaparzoną wątróbkę mielimy w maszynce do mięsa razem z namoczoną w wodzie i odciśniętą czerstwą bułką. Do masy dodajemy jajka i posiekaną, zrumienioną na smalcu cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Średniej wielkości keksówkę smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy do niej masę pasztetową. Keksówkę przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w temperaturze
Trzeci talerzbefsztyk to kawałek smażonego mięsa wołowego, to dawny rumsztyk z mięsa wieprzowego jest równie smaczny. Składniki: 600 g mięsa wieprzowego z łopatki kilka łyżek goracej wody 3 duże cebule smalec sól, pieprz Wykonanie: mięso posiekać lub zmielić w maszynce na dużych oczkach. Doprawić solą i pieprzem, dodać gorącą wodę. Dłonie zwilżyć olejem i formować owalne kotlecki, następnie każdego spłaszczyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kawałek mięsa i samemu je zmielić 2 jajka 2 łyżki kaszy manny połowa dużej bułki, 2 płaskie łyżeczki soli, pieprz, pół łyżeczki maggi, płaska łyżeczka ostrej, mielonej papryki duża cebula, smalec Przygotowanie; Bułkę moczymy w wodzie lub mleku , wyciskamy Cebulę kroimy drobno i przesmażamy na łyżce smalcu studzimy Do mięsa dodajemy sól, pieprz oraz wszystkie ziołowe składniki i dokładnie
Proste Potrawypodgrzałam. Podałam z domowymi pyzami i kapustą kiszoną. KAPUSTA KISZONA. (od Babci;) 400g kapusty kiszonej 2 - 3 średnie marchewki liść laurowy 4 ziarna pieprz 2 ziela angielskie 2 cebule smalec do smażenia Kapustę dokładnie przelałam zimną wodą, opłukałam i ugotowałam do częściowej miękkości (woda powinna zakrywać kapustę). Odcedziłam. Cebulę posiekaną zeszkliłam na odrobinie smalcu. Wrzuciłam kapustę. Marchew
W kuchni Karmel-itkiosób: 8 biało-żółtych papryk 2 papryki czerwone 2 cebule 4 pomidory 200g surowego wędzonego boczku 1,5 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki w proszku 1 duża łyżka smalcu Cebulę obrać, pokroić w pióra. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w krążki. Pomidory naciąć na krzyż, sparzyć, zalać zimną wodą. Obrać ze skórki i pokroić w ząbki. Boczek pokroić w kosteczkę(...)głębokiej patelni rozpuścić smalec i wytopić w nim boczek. Dodać cebulę. Gdy się zrumieni dosypać wędzoną paprykę w proszku i wymieszać. Dołożyć świeżą paprykę. Poddusić na średnim ogniu bez przykrycia przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać pomidory i dusić kolejne 20-25 minut również bez przykrycia. Ważne, żeby papryka się nie rozpadła. Pod koniec doprawić solą. Smacznego
Pełny talerzsoku pomarańczowym (przepis tutaj ), cydrze (przepis tutaj ), z marmolada z pigwy (przepis tutaj ), a do duszenia dzisiejszej użyłam soku z jabłek. Jest pyszna, polecam! Składniki: 1/2 czerwonej kapusty 1 cebula 1 kwaśne jabłko 250 ml soku z jabłek sól, pieprz kilka goździków Wykonanie: kapustę obrać ze zwiędłych liści, przekroić na pół, połówkę na ćwiartki i cienko poszatkować. Jabłko obrać, pokroić(...)plasterki kapustę zalać sokiem z jabłek, dodać przyprawy i razem z plasterkami jabłek dusić około 30 minut w międzyczasie obraną i pokrojoną w piórka cebulę poddusić na gęsim smalcu cebulę połączyć z kapustą i dusić jeszcze 10 minut. Na koniec skorygować ilość soli
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!duża główka młodej kapusty (ok 2 kg) 6 młodych marchewek pęczek młodej włoszczyzny ( liście selera i pora, natka pietruszki) mały pęczek koperku 1 l bulionu 1 duża cebula 3 łyżki domowego smalcu ze skwarkami 3 łyżki mąki Kapustę grubo pokroić. Przełożyć do garnka i zalać bulionem, zagotować. W międzyczasie młodą marchewkę pokroić w plasterki. Włoszczyznę i koperek drobno posiekać(...)zmniejszyła swoją objętość. Następnie dodac pokrojona marchewke oraz posiekana zielenine. Wymieszać i gotować aż warzywa będa miękkie, od czasu do czasu przemieszać. Przygotować zasmażkę. Na patelni rozpuścić smalec. Cebulę pokroić w półplastry i zrumienić na rozpuszczonym tłuszczu. Następnie dodać mąkę i wymieszać aby wchłoneła tłuszcz. Gdy warzywka będaąuż miękkie dodać zasmażkę i wymieszać. Jeszcze chwilę gotować
Monia miesza i gotujekociołkach nad ogniskami gotujo. Konkretna, tłusta i ostra jak stu diabłów, podawana z mącznymi kluseczkami! Polecamy! Składniki: 80 dag wołowiny 2 duże cebule 2 duże pomidory malinowe 2 żółte papryki 3 średniej wielkości ziemniaki 2 łyżki smalcu 1,5 łyżki słodkiej papryki w proszku(...)łyżki ostrej papryki w proszku 1 pokruszona suszona czuszka 2 łyżeczki kminku sól, pieprz Galuszki: 1 jajko mąka 3 łyżki wody szczypta soli Sposób przygotowania: W dużym rondlu roztapiamy smalec. Cebule kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy na rozgrzany smalec. Podsmażamy na złoto, dosypujemy suszoną paprykę i mieszamy. Wołowinę kroimy w ok. 1 cm kawałki i dorzucamy do cebuli. Wszystko
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzichałyżka smalcu mąka do obtoczenia wątróbki majeranek pieprz sól Wykonanie: Cebulę pokroić w pióra,jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Wątróbkę oczyścić, umyć i osuszyć. Cebulę usmażyć na smalcu,dodać jabłka, majeranek i pieprz, smażyć aż jabłka będą miękkie. Jabłka i cebulę zdjąć z patelni. Wątróbkę obtoczyć w mące i usmażyć na tłuszczu spod cebuli. W razie(...)potrzeby można dodać wiecej smalcu. Do wątróbki dodać cebulę z jabłkami, całość zagrzać i na sam koniec posolić
Mama Gotujejednej główki ugotowałam kapustkę na 6 porcji. Pycha... Dobra piszę: * 1 główka kapusty młodej * 20 dkg boczku duńskiego * 2 łyżki smalcu * 1,5 łyżki mąki * wiązka kopru, no może raczej marketowa wiązka :D * sól, pieprz * liść laurowy, ziele angielskie * cebula To jest lekka wersja młodej kapusty. Następnym razem napiszę jak robię bardziej sytą. I teraz.....mama mnie nauczyła .... Mama mnie(...)Przykryłam i nastawiłam na gotowanie. W tym czasie boczek duński pokroiłam w paseczki i podsmażyłam. Wrzuciłam do gotującej się kapustki. Na patelni rozpuściłam smalec i dodałam pokrojoną w kosteczkę cebulę. Smalec miałam swojski. Tego smaku w marketowej słoninie nie odnajdzie się niestety. Jak już cebulka zaczęła się rumienić dodałam mąkę a jak zasmażka zaczęła bulgotać wlałam ją do kapusty
Pieprzyć z FantazjąChoć polędwica wołowa lekko nadszarpnie domowy budżet warto zainwestować, bo wspaniały smak wynagrodzi znaczny ubytek gotówki. Strogonowa podaje się z ryżem lub makaronem. Składniki : 400 g polędwicy wołowej 1 cebula smalec 150-200 ml śmietany kremówki 150 g pieczarek - opcjonalnie sól, pieprz musztarda natka pietruszki Wykonanie: polędwicę opłukać, obrać z powięzi, pokroić w cienkie plastry, a następnie w paski szerokości(...)cebulę obrać, pokroić w piórka i zrumienić w rondlu na rozgrzanym smalcu na szerokiej patelni smażyć mięso na silnym ogniu 2-3 minuty w jednej warstwie, by nie wydzielił się sok, by mięso nie zaczęło się dusić. Przysmażone paseczki mięsa oprószyć mąką i przełożyć do rondla z cebulą. Dodać śmietanę, sól, pieprz i musztardę do smaku. Mieszając doprowadzić do wrzenia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!PIECZENIE X smażenie na smalcu Smażenie na smalcu - Tradycyjny smak i chrupkość. Poznaj tajniki smażenia na smalcu i przygotuj wyjątkowe dania. CZYTAJ WIĘCEJ Dlaczego Smażenie na Smalcu jest Wyjątkowe? Smażenie na smalcu to jedna z tradycyjnych i cenionych metod przygotowywania potraw. Smalec nadaje daniom wyjątkowego smaku, chrupkości oraz aromatu. W tym artykule dowiesz się, dlaczego smalec jest tak popularny, jakie(...)smalec warto wypróbować. Smażenie na smalcu to tradycyjna metoda, która ma wiele zalet. Smalec jest tłuszczem o wyjątkowym smaku, który nadaje potrawom charakterystyczną nutę. Smażenie na smalcu pozwala uzyskać chrupkość skórki, zachowując jednocześnie soczystość wewnątrz. Ponadto, smalec ma wysoki punkt dymienia, co oznacza, że potrawy smażone na nim nie spalają się łatwo. Korzyści Z Smażenia na Smalcu Smażenie na smalcu
Podstawy Gotowania