smalec z cebulą - 1891 przepisów

DOMOWY SMALEC Z MIĘSEM, CEBULĄ I JABŁKIEM 184

świeżego chleba i ogórków. Właściwe na tym jednym daniu mogłaby się skończyć moja kolacja. Zawsze lubiłam przyglądać się mojej mamie robiącej smalec i rejestrowałam każdy składnik, który lądował w 300 stopniowym płynie. Mama preferuje kuchnię bardzo aromatyczną, więc cebula, boczek i czosnek są w niej obowiązkowe. Nie trzeba trzymać się ściśle podanego przeze mnie przepisu, bo do smarowidła można dodać

Przepisy Aleksandry
SMALEC DOMOWY Z CEBULĄ (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 109

tych, którzy lubią klasykę, czyli świeży chleb (oczywiście na LCHF w wersji keto ) ze smalcem i ogórkiem kiszonym polecam przepis na przepyszny smalec domowy z cebulą. Niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu a do tego tani bo cena słoniny jest bardzo niska. Warto zrobić go samodzielnie, ponieważ jest o wiele smaczniejszy niż ten ze sklepu, ale przede wszystkim wiemy jaki(...)maszynce o dużych oczkach. Mięso umieścić w garnku i wytapiać na malutki ogniu, mieszając co chwilę przez ok 1,5-3 godziny. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebulę oraz przyprawy należy dodać do smalcu w momencie gdy wytopione skwarki pływają na powierzchni. Całość mieszać i podgrzewać do momentu gdy cebula zacznie się rumienić. Garnek zdjąć z ognia

Ola la LCHF
SMALEC DOMOWY Z CEBULĄ (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 302

tych, którzy lubią klasykę, czyli świeży chleb (oczywiście na LCHF w wersji keto ) ze smalcem i ogórkiem kiszonym polecam przepis na przepyszny smalec domowy z cebulą. Niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu a do tego tani bo cena słoniny jest bardzo niska. Warto zrobić go samodzielnie, ponieważ jest o wiele smaczniejszy niż ten ze sklepu, ale przede wszystkim wiemy jaki(...)maszynce o dużych oczkach. Mięso umieścić w garnku i wytapiać na malutki ogniu, mieszając co chwilę przez ok 1,5-3 godziny. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebulę oraz przyprawy należy dodać do smalcu w momencie gdy wytopione skwarki pływają na powierzchni. Całość mieszać i podgrzewać do momentu gdy cebula zacznie się rumienić. Garnek zdjąć z ognia

Ola la LCHF
Smalec z ogórkiem kiszonym, jak u mamy 260

Smaku domowego smalcu podawanego z ogórkiem na świeżej pajdzie chleba chyba nie da się zapomnieć. Ta chrupkość chleba, przenikające się smaki to jest wspomnienia z dzieciństwa. Smalec z kiszonym ogórkiem to przystawka idealna na każdą okazję. Przepis i listę potrzebnych składników przedstawiam poniżej. Składniki: 2 średnie cebule 4 ogórki kiszone 3 ząbki czosnku 1 kwaśne jabłko 1 kg słoniny(...)Słoninę posiekaj bardzo drobno. Następnie obierz cebulę i poszatkuj ją w drobniutką kostkę. Ogórki wyciągnij z zalewy i również posiekaj w drobną kotkę Posiekaną słoninę przełóż do garnka i grzej do momentu aż tłuszcz się wytopi. Zdejmij słoninę by ją trochę przestudzić. Następnie dodaj cebulę, ogórki i przeciśnięty przez praskę czosnek . Ponownie smalec zacznij podgrzewać, mieszaj często by nie przywarł

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Smalec z boczkiem, cebulą i jabłkiem 75

czasu do czasu lubię zjeść jedną kromkę ze smalcem, z ogórkiem i dużą ilością świeżo mielonego pieprzu. I tyle. Jedną na rok. Jak już się skuszę, to lubię gdy smarowidło jest zrobione tak jak trzeba i nie „pływa” w większości w smalcu. Lubię czuć w nim cebulę, boczek, majeranek i czosnek. Postanowiłam więc zaopatrzyć się w wędzoną słoninę(...)bank. W ogóle ten sposób robienia smalcu podpatrzyłam u mojego taty, nie pamiętam tylko czy dodawał jabłko czy nie. Sprzedał mi kiedyś nawet patent na spowodowanie, żeby smalec wyszedł bardzo biały – dodaje się do niego mleka. Słyszeliście o tym? Ja tego nie robiłam, nie miałam potrzeby. Miałam też kiedyś styczność ze smalcem, który był smażony z mięsem mielonym. Niby

Kardamonovy
Kopytka 198

kopytka nie służy długie oczekiwanie na gotowanie, więc najlepiej przygotować go tuż przed gotowaniem. Składniki: ½ kg ziemniaków ½ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól pieprz Dodatkowo: 1 cebula smalec ½ pęczka koperku Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić obrać i przecisnąć przez praskę. Do zimnych ziemniaków dodać pozostałe składniki, doprawić solą i pieprzem a następnie zagnieść szybko na stolnicy(...)momentu ich wypłynięcia. Ugotowane kopytka wyciągać łyżką cedzakową. Cebulę pokroić w drobną kostkę i smażyć na smalcu doprawionym solą i pieprzem, aż zmięknie. Koperek posiekać. Kopytka polać cebulą ze smalcem i posypać koperkiem

Mama Gotuje
Gulasz po węgiersku ala Bogracz 127

Węgier, Polak dwa bratanki....Węgierska kuchnia wywodzi się z pasterskich zwyczajów dawnych Madziarów. To kuchnia prosta, przygotowywana głównie na wieprzowym smalcu, cebuli, papryki i pomidorów. Jeśli się odchudzasz pomiń ten przepis bo smalec jest tu konieczny! :)Przepis pochodzi z książki Grzegorza Ostrowskiego "Kulinarne Wspomnienia z wakacji" . Ja recepturę trochę zmodyfikowałam. Zrobiłam bogracz w wersji gulaszu a nie zupy. Pominęłam ziemniaki(...)cienkie plasterki. Pomidory obieramy ze skórki (oparzamy je wrzątkiem i obieramy) następnie kroimy je na mniejsze cząstki. Papryki myjemy i kroimy w paseczki. W dużym rondlu rozgrzewamy smalec, wrzucamy cebulę, i smażymy 3 minuty. Następnie dodajemy mięso obtoczone w mące i czosnek, papryki w proszku, sól, kminek i dokładnie mieszamy. Smażymy aż mięso zbrązowieje. Wlewamy bulion i dusimy

Bon Appetit Małgorzaty
Pierogi ruskie babci Stasi 149

szklanki mąki 3 łyżki oleju 3/4 szklanki bardzo ciepłej wody szczypta soli Składniki na farsz:  1/2 kg ziemniaków 150 g białego sera (tłustego) tzw. twarogu 1 niewielka cebula smalec do podsmażenia cebuli sól i pieprz do smaku Przygotowanie farszu: Obrane ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić i jeszcze gorące roztłuc bardzo dokładnie tłuczkiem do ziemniaków(...)powstało puree.  Masę z ziemniaków całkowicie ostudzić. Ser pokruszyć, rozgnieść widelcem lub przepuścić przez praskę.  Cebulę bardzo drobno pokroić i zeszklić na smalcu. Ziemniaki, ser i cebulę dokładnie wymieszać, tak by nie było grudek.  Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przygotowanie ciasta: Do miski wsypać 3 szklanki mąki, szczyptę soli, wlać 3 łyżki oleju i dolewając

Z notatnika
Bigos z młodej kapusty 167

kapusta od razu nabieram chęci na taki letni bigosik. Nie za ciężki, z dużą ilością przypraw, idealny z chrupiącym świeżym chlebkiem lub ziemniaczkami. Składniki: 1 kapusta biała 2 łyżki smalcu cebula 0,5 kg mięsa mielonego trochę kiełbasy wędzonej trochę mięsa z zupy 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 0,5 łyżeczki wegety 1 łyżeczka przyprawy do bigosu(...)sól pieprz Sposób przygotowania: Kapustę posiekać, wrzucić na gotującą się wodę i chwilę obgotować (dosłownie chwilę aby nie zrobiła się zbyt miękka). Odcedzić. Na patelni rozpuścić łyżkę smalcu, podsmażyć cebulę, mięso i kiełbasę. Do garnka wlać trochę wody (około 0,5 szklanki), dodać liście laurowe, ziele angielskie, wegetę, przyprawę do bigosu, stopniowo dodać rozrobioną w zimnej wodzie zupę ogonową, koncentrat

Cukiernia Pychotki
Pierogi z mięsem drobiowym 126

Zastanawiałem się co zrobić z resztą upieczonego kurczaka...wyszły pierogi. Składniki 500g mięsa z pieczonego kurczaka cebula łyżka smalcu(...)pęczka natki pietruszki przyprawa maggi sól ,pieprz Ciasto: 500 g mąki szklanka gorącej wody jajko sól Przygotowanie   Mięso z kurczaka mielimy ,dodajemy posiekaną natkę pietruszki ,podsmażoną na smalcu cebulę. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem oraz przyprawą maggi. Przygotowujemy ciasto. W misce usypujemy kopczyk z mąki ,robimy dołek i wlewamy gorącą wodę. Przy pomocy noża zagniatamy mąkę do środka

R'n'G Kitchen
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach 224

wszelakie prawa, by nazywać się kwaśnicą. Dlaczego? Otóż babcia gotowała zupę na wywarze mięsnym z żeberek, dodając kiszoną kapustę z sokiem, a pod koniec gotowania okraszała podsmażoną na smalcu cebulą z drobnymi skwareczkami. Żadnych tam marchewek, selerów, pietruszek czy innych warzyw. Wspominając ostatnio nasze ulubione potrawy z dzieciństwa tak mnie naszło na babciny kapuśniak, że nie potrafiłam powstrzymać rozszalałych śliniaków(...)można na pół ze świeżymi) 3 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego gałązka lubczyku (dałam suszony) 1 pietruszka 1 marchew 1 kg kiszonej kapusty pieprz świeżo mielony 1 cebula 1 łyżka smalcu gęsiego 1 łyżka majeranku opcjonalnie - 2 ziemniaki Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, zalać wodą, żeby całe były przykryte, zagotować. Jeśli pojawi się piana, zdjąć ją łyżką cedzakową. Dodać

Obiad gotowy
Biała kiełbasa z cebulą 207

Prosto, szybko i smacznie.. biała kiełbasa 2 -3 cebule smalec przyprawa do steków Kiełbasę włożyć do rondla, zalać zimną wodą. Dodać 2 łyżki smalcu i parzyć na małym ogniu bez przykrycia. Kiełbasę wyjąć, ponacinać i zrumienić na smalcu na złocisty kolor.Dodać cebulę, posypać przyprawą  i dusić na małym ogniu pod przykryciem ,aż cebula nabierze złocistego koloru. Skład

Moje domowe kucharzenie
Gołąbki z młodej kapusty z ryżem 180

uwielbiamy je wszyscy:)  Sos pomidorowy jest doskonałym dodatkiem, polecam:) 2 duże główki młodej kapusty  około kg mięsa z łopatki lub szynki 50 dag ryżu  2-3 cebule smalec sól  pieprz majeranek czosnek w granulkach sos: koncentrat pomidorowy śmietana około 200 ml  pieprz biały mielony sól do smaku łyżka skrobi Mięso gotuję z odrobiną soli(...)ugotowaniu, studzę i obieram. Cebulę przesmażam na smalcu i mielę w maszynce razem z mięsem.  Kapustę myję, obrywam brzydkie liście, wykrawam głąba , zanurzam w lekko osolonym wrzątku, zostawiam na chwilkę ( 2- 3 minutki) i ściągam delikatnie listki ( trzeba uważać aby nie były za miękkie, ani za twarde). Odkładam je do przestudzenia. Odcinam twarde „nerwy” z liścia.  Do zmielonego

Takie tam pichcenie
gulasz z żołądków drobiowych... 143

Składniki: żołądki drobiowe 1 kg, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, smalec 1 łyżka, cebula 1 sztuka, kostka rosołowa 2 sztuki, pieprz mielony - ile potrzeba, śmietana 12% 200 gram, woda 2 szklanki, mąka pszenna 3 łyżki, natka pietruszki 1 pęczek żołądki świeże dobrze oczyścić z błonek, żyłek, pokroić na kawałki i opłukać pod zimną wodą, zalać w garnku(...)liście laurowe, wlać z 3/4 litra wody i gotować z 40 minut, żołądki są miękkie i ponownie wylać na durszlak, zostawić szklankę wywaru do sosu w garnku zeszklić na smalcu cebulę pokrojoną, wsypać żołądki, podsmażać z 5 minut, dodać kostkę rosołową, pieprz mielony, wlać wywar i zagotować śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do sosu, dodać posiekaną drobno natkę

W Mojej Kuchni Lubię
Kotlety jaglane z mięsem 113

mielonego mięsa wieprzowego papryka mielona słodka do smaku 1 biała cebula 1 łyżka smalcu 1 jako sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierki olej do smażenia Wykonanie: Ugotowaną kaszę, rozgnieść widelcem, wymieszać z mięsem, jajkiem, posiekaną i zrumienioną na smalcu cebulą, natką pietruszki i przyprawami do smaku. Dokładnie wyrobić masę, formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć

Tradycyjna Kuchnia
Mini kopytka 150

ziemniaków, 1 kg mąki + do przesypania 1  szklankę,  łyżkę soli, 2-3 jajka, 2-3 cebule, 1 łyżeczkę płaską pieprzu, koperek, 2-3 cebule, 50 g smalcu. -- Cebulę, koperek drobno kroimy, jajka wybijamy na talerz i sprawdzamy... Zimne ugotowane ziemniaki mielimy lub ugniatamy jak na puree. -- Wszystkie przygotowane produkty wkładamy do miski z mąką i dokładnie mieszamy

chleba naszego
Ciapkapusta 206

wymieszane z kapustą kiszoną oraz boczkiem lub skwarkami słoniny. U mnie w domu zawsze podawano z żeberkami. Składniki: 700 g kapusty kiszonej 1 kg ziemniaków liść laurowy ziele angielskie smalec cebula kminek ( opcjonalnie) sól, pieprz Wykona nie: Kapustę zalać 3 szklankami wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie,  kminek i gotować ok 20-25 minut. Ziemniaki obrać i ugotować(...)lekko osolonej wodzie do miękkości. Pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić na smalcu. Ziemniaki odcedzamy, tłuczemy, dodajemy odcedzoną kapustę oraz cebulkę.  Całość wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Chwile razem podsmażamy.  Do ciapkapusty dodajemy podsmażony boczek, ja nie dodałam ze względu na dzieci. Podajemy z żeberkami

magiczna kuchnia Kasi
Pasztet swojski – kuchnia podkarpacka 202

zacytować mojego kolegę…. „Tak było, tak było”… :) Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, karkówka) 300 g wątróbki wieprzowej lub drobiowej 1 czerstwa bułka 3 jajka 3 średnie cebule 2 łyżki smalcu sól, pieprz do smaku bulion do ugotowania mięsa olej i bułka tarta do wysmarowania i oprószenia keksówki Mięso myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w bulionie(...)wątróbkę odcedzamy. Ugotowane mięso i zaparzoną wątróbkę mielimy w maszynce do mięsa razem z namoczoną w wodzie i odciśniętą czerstwą bułką. Do masy dodajemy jajka i posiekaną, zrumienioną na smalcu cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Średniej wielkości keksówkę smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy do niej masę pasztetową. Keksówkę przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w temperaturze

Trzeci talerz