smalec z cebulą - 1891 przepisów (strona:7/127)

ZAPIEKANE PUREE ZIEMNIACZANE NA SPOSÓB WIEJSKI 139

Składniki 1-1,2 kg ziemniaków 5 łyżek kwaśnej śmietany 5-6 łyżek skwarków ze smalcem (najlepiej wytopionych wcześniej przez Was ze słoninki) 2 cebule opcjonalnie posiekana natka pietruszki, koperek dobra sól (np himalajska) 2-3 łyżki(...)skwarków ze smalcem 2-4 łyżki bułki tartej Przygotowanie Ziemniaki obierzcie i ugotujcie w osolonej wodzie. Obierzcie cebule, pokrójcie je w drobną kostkę. Na patelni rozgrzejcie skwarki ze smalcem, dorzućcie cebulę. Smażcie kilka minut, aż cebula stanie się szklista i zacznie się lekko rumienić. Ugotowane gorące ziemniaki zgniećcie na puree. Dodajcie śmietanę i skwarki z cebulą oraz posiekaną natkę pietruszki

OliveandThyme
gryczaki 144

wszystkim najbardziej czasochłonne jest ugotowanie kaszy gryczanej, czyli to nie zajmuje dużo czasu :D Składniki: * 20 dkg kaszy gryczanej * 10-20 dkg białego sera półtłustego * 1 jajko * 1 cebula * 1 łyżka smalcu * 5-6 pieczarek  * sól, pieprz  * bułka tarta  * olej do smażenia  Kaszę gryczaną ugotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kiedyś przyznałam się, że gotuję(...)gotowania luzem kasz :D Odsączyłam z nadmiaru wody i odłożyłam do ostygnięcia.  Następnie starłam pieczarki na tarce o grubych oczkach i zesmażyłam na patelni z odrobiną smalcu i cebulą pokrojoną w kostkę. Dodałam je do kaszy.  Wkruszyłam biały ser, wbiłam jajko i przyprawiłam do smaku solą i pieprzem.  Na koniec formowałam kotleciki, obtaczałam je w bułce tartej

Pieprzyć z Fantazją
Żeberka z groszkiem 112

wieprzowych żeberek 700 ml bulionu warzywnego 1 cebula 2 łyżki smalcu wieprzowego 1 łyżeczka estragonu 3 łyżki śmietany 1 łyżka mąki do śmietany 1 łyżka mąki do oprószenia 1 puszka groszku konserwowego (400 g) sól, pieprz Przygotowanie Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na porcje. Na rozgrzanym smalcu szklimy cebulę, dodajemy żeberka, podsmażamy i lekko oprószamy solą, pieprzem i mąką

R'n'G Kitchen
Leczo 147

swojego węgierskiego kuzyna? No nie do końca. Przede wszystkim tradycyjne węgierskie leczo to gęsty gulasz warzywny. Bliżej mu w sumie do ragout przygotowanego z pomidorów, papryki i cebuli przesmażonych na smalcu i dosyć często z dodatkiem wędzonej słoniny. Polska wersja trochę odbiega od oryginału. Dodaliśmy(...)niej cukinię, kiełbasę, a i w niektórych wersjach można znaleźć pieczarki czy inne dodatki. Jakby jednak nie robić leczo, to w każdej wersji podstawa jest ta sama. Smalec, papryka, cebula. A dalej jak kto woli. Bo przecież przepisy są po, żeby je łamać😉 Z podanych proporcji wychodzą całkiem porządne cztery porcje tego pysznego dania. A podać możemy je jako samodzielna

Jacob Tastes
Zapiekanka ziemniaczana na drożdżach 137

Bardzo prosta w wykonaniu zapiekanka ziemniaczana. Pycha! Składniki: 10 ziemniaków, 3 szklanki mąki, 1 łyżeczka drożdży, 1 łyżka smalcu, 1 cebula, sól do smaku, tłuszcz do formy. Wykonanie: Ziemniaki obrać, połowę ugotować, przetrzeć z drożdżami i mąką. Pozostałe surowe ziemniaki zetrzeć, posolić do smaku, wymieszać z ugotowanymi ziemniakami i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Następnie przełożyć do żaroodpornej foremki(...)posmarowanej tłuszczem. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni około 25 minut. Podawać na ciepło z cebulą usmażoną na smalcu

Tradycyjna Kuchnia
kiszona kapusta z kminkiem... 164

Składniki: kapusta kiszona 1 kg, czarny pieprz mielony 1 łyżeczka, kminek ziarna 2 łyżki, cebula 1 sztuka, smalec 2 łyżki, przyprawa w płynie - do smaku jeśli kapusta kiszona jest za mocno kwaśna to ją zalać wodą i dobrze(...)odcisnąć z wody kapustę pokroić na drobniej i zalać odpowiednią ilością wody dodać cukier, ziele i liście laurowe, kminek i gotować z 30 minut na średnim ogniu na smalcu usmażyć cebulę drobniutko pokrojoną, wsypać mąkę i zrobić zasmażkę zasmażką zagęścić kapustę i doprawić pieprzem i przyprawą w płynie.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Francuska plecionka z mięsem 132

porcje:    1/2 dużego opakowania ciasta francuskiego    200 g wędzonego boczku    150 g mięsa wołowego z rosołu    2 duże cebule    1 łyżka smalcu    pieprz czarny Cebule obieramy, siekamy w talarki i podduszamy do miękkości na rozpuszczonym smalcu z niewielką ilością wody. Odcedzone z rosołu mięso mielimy razem z boczkiem

peggiwkuchni
PYZY ZIMNIACZANE Z MIĘSEM 101

ziemniaczane kule idealnie sprawdzą się na rodzinny obiad. Pyzy przygotowałam z naturalnie wytapianym smalcem Rolnik . Smalec swój smak zawdzięcza dzięki odpowiedniej kompozycji składników takich jak cebulka, jabłka i przyprawy.  Składniki: 1 kg ziemniaków 1 jajko 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki smalcu Rolnik 1 cebula sól pieprz FARSZ: 250 g mięsa mielonego sól pieprz majeranek 1 cebula Przygotowujemy ciasto(...)porcję farszu i dokładnie zlepić formując kule. Pyzy gotować w osolonej wodzie przez 10 minut od wypłynięcia. Smalec Rolnik rozpuścić na patelni. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na palcu. Pyzy podawać okraszone cebulą i tłuszczykiem ze smalcu. Wpis powstał we współpracą

Kuchnia w oparach
Kotleciki mięsno-ryżowe 173

zdarzy się, że zabraknie liści do zawijania. 1,5 szklanki ryżu 4 szklanki wody pół kostki rosołowej drobiowej pół łyżeczki przyprawy uniwersalnej np. Kucharek szczypta soli 1 mała cebula łyżka smalcu jajko odrobina pieprzu 30 dag mielonego mięsa wieprzowego 1-2 łyżki bułki tartej 1-2 łyżki posiekanego koperku bułka tarta do panierowania olej do smażenia(...)rosołową, Kucharek, sól. Doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu do momentu aż prawie całkowicie wchłonie wodę. Pozostawić jeszcze chwilę pod przykrycie, następnie wystudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na smalcu. Do wystudzonego ryżu dodać mielone mięso, cebulę z tłuszczem, jajko, bułkę tartą, koperek. Przyprawić pieprzem. Wymieszać. W razie potrzeby dosypać bułki tartej. Formować niezbyt duże kotlety

Praktyczna pl
Żeberka w młodej kapuście 120

Smaczny przepis na żeberka, podane w młodej kapuście. Składniki: 1 kg wędzonych żeberek, 1 łyżka smalcu, 1 cebula, 2 główki młodej kapusty, sól do smaku, papryka mielona słodka do smaku. Składniki: Żeberka opłukać, pokroić i podsmażyć na smalcu, razem z pokrojoną cebulą. Zalać gorącą osoloną wodą i ugotować prawie do miękkości. Pod koniec gotowania wrzucić pokrojoną kapustę , doprawić solą, papryką

Tradycyjna Kuchnia
Penne z białą kiełbasą w sosie chrzanowym 132

chrzan...fakt ,dawno nie jadłem sosu chrzanowego...Od razu wziąłem się za przygotowanie czegoś szybkiego i smacznego. Składniki 250 g makaronu penne 3 białe kiełbasy 2 łyżki chrzanu cebula łyżka smalcu łyżeczka majeranku łyżeczka suszonego oregano 500 ml bulionu warzywnego 150 ml śmietany 18% sól ,pieprz tarty ser żółty świeże oregano Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebulę(...)obieramy ,kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym smalcu. Kiełbasy obieramy ze skóry ,dodajemy do cebuli i rozdrabniamy widelcem. Lekko podsmażamy ,zalewamy bulionem ,dodajemy chrzan ,majeranek i oregano , zagotowujemy. Sos zestawiamy z ognia   i zabielamy śmietaną. Jeśli jest za rzadki ,redukujemy (cały czas mieszając ) ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy al dente ,odcedzając zostawiamy trochę wody

R'n'G Kitchen
Rolada z sarniny 120

łyżeczki papryki ostrej 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki wędzonej 5 ziaren jałowca szczypta cynamonu 2 łyżki smalcu wykałaczki lub sznurek do związania rolad Wykonanie: Mięso umyć, pokroić na plastry i rozbić na cienkie kotlety. Boczek pokroić w słupki, cebulę pokroić w pióra, ogórek pokroić w słupki. Mięso rozłożyć na desce a następnie posmarować je musztardą, posypać odrobiną sumaku(...)brzegu mięsa ułożyć kawałek cebuli, boczku i ogórka. Ściśle zwinąć roladę a następnie spiąć ją wykałaczkami lub związać sznurkiem. W garnku o grubym dnie rozgrzać 1 łyżkę smalcu, dodać cebulę pokrojoną w pióra i ją zeszklić. Resztę smalcu rozgrzać na patelni. Na gorącą patelnię układać roladki zakładką na dół i obsmażyć je z każdej strony. Roladki przełożyć do garnka

Mama Gotuje
Naleśniki z farszem pieczarkowo-paprykowym 234

pieprz zioła prowansalskie smalec Dodatkowo: ser żółty  Pieczarki dobrzy myjemy (lub obieramy). Ścieramy na tartce jarzynowej. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę. Na patelni roztapiamy łyżkę smalcu. Dodajemy cebulę, którą trzeba zeszklić. Następnie dodajemy pieczarki i paprykę. Mieszamy. Dodajemy sól, pieprz. Pieczarki puszczą wodę, więc musimy tak długo smażyć, aż woda wyparuje. Na koniec dodajemy szczyptę ziół prowansalskich

tojestpyszne.blogspot.com
Ekspresowa fasolka po bretońsku 111

przecieru pomidorowego 1 łyżeczka smalcu Majeranek Sól, pieprz Słodka i ostra papryka 1 łyżeczka mąki pszennej Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, w rondlu roztapiamy smalec, podsmażamy cebulę z czosnkiem. Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do cebuli i razem smażymy do momentu aż się zrumieni. Fasolę odsączamy z zalewy, dodajemy do kiełbasy, wlewamy przecier pomidorowy

Bajeczna Kuchnia
Bogracz wieprzowy- zupa węgierska 161

ogniskiem. Często jednak mianem bogracz nazywa się również zupę gulaszową, która jest w nim przygotowywana. Przepis pochodzi z kuchni węgierskiej. Składniki: 80 dag mięsa wieprzowego 4 łyżki smalcu 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 czerwone papryki 2 pomidory 1 kg ziemniaków 10 dag drobnego makaronu (najlepiej zacierkę) 1 papryczka chili 1 szklanka bulionu warzywny (może być z kostki) sól(...)smaku pieprz do smaku kminek mielony do smaku Wykonanie: Mięso umyć, pokroić w kostkę i włożyć do rondelka na rozgrzany smalec wraz z pokrojona cebulą i posiekanym czosnkiem. Smażyć mieszając co jakiś czas. Wlać bulion, włożyć pokrojone pomidory, oczyszczoną z nasion paprykę i pokrojone ziemniaki. Dusić około pół godziny, następnie dodać kluseczki, doprawić do smaku i dogotować do miękkości

Tradycyjna Kuchnia