szybki w przygotowaniu! Polecam! Ps. jest fantastyczną odmianą dla Strogonowa albo gulaszu na rodzinnej imprezie ;) SKŁADNIKI: * mięso wołowe na gulasz – 500 g * cebula – 2 szt * czosnek – 3 ząbki * czerwona papryka – 2 szt * smalec – 2 łyżki * pomidory w puszce – 300 g * ostra(...)papryka, kminek mielony, słodka papryka – po 1 łyżeczce * bulion warzywny – 1 l * ziemniaki – 4 szt * sól , pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W garnku rozgrzewamy smalec, dodajemy posiekaną cebulę, szklimy, wrzucamy kminek oraz obydwie papryki, a następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone w kawałki mięso – przesmażamy. Do podsmażonego mięsa dodajemy posiekany czosneko raz pokrojoną w kostkę paprykę
Ostra na Słodkorumiano na małej ilości wytopionego tłuszczu. Cebulę, czosnek i jabłko obrać, z jabłka usunąć gniazda nasienne. Cebulę i jabłka pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. Z z płynnego smalcu wyłowić skwarki. Cebulę, jabłko i czosnek zalać tłuszczem, dodać zrumienioną wędlinę wraz z tłuszczem. Doprawić przyprawami, wymieszać przelać do szklanej miseczki lub słoiczka, przestudzić. Życzę smacznego i zapraszam również na mój
Świat Smakuprzyjęło się, że gulasz, to sposób przyrządzania mięsa, niezależnie od rodzaju mięsa i najczęściej jest to właśnie wieprzowina. Karkówka wieprzowa w sosie własnym Składniki: karkówka wieprzowa; 1 kg smalec: 2 łyżki cebula: 2 szt. marchew: 1 szt. czosnek: 4 ząbki papryka mielona słodka: 1 łyżka musztarda ostra: 1 łyżeczka sól i pieprz do smaku pieprz kulki: 0,5 łyżeczki ziele(...)śmietany ok. 0,5 zimnej wody lub bulionu Karkówka wieprzowa w sosie własnym Przygotowanie: Czystą i wysuszoną karkówkę pokrój w dużą kostkę. Obraną cebulę pokrój w pół piórka, a marchew w kostkę. Na dużej patelni rozgrzej smalec i wrzuć mięso. Najlepiej zrobić to partiami, tak aby kostka mogła się dobrze obsmażyć z każdej strony. Najważniejsze, żeby mięso się ” zamknęło
Kuchnia Na Wypasiedane, poznać te proste smaki, przyrządzane w kilka minut na cygańskiej patelni. składniki dla trzech osób 300 g wątróbki drobiowej 3 duże ziemniaki 2 cebule 2 łyżki masła 2 łyżki gęsiego smalcu ( lub oleju) 2 jajka szczypta majeranku sól, pieprz natka pietruszki sposób przygotowania Wątróbki drobiowe staranie myjemy i czyścimy z białych błon, kroimy na niewielkie kawałki, oprószamy(...)gotujemy w mundurkach na półmiękko, następnie je studzimy, obieramy i kroimy w grube talarki. Obieramy cebulę i kroimy ją w cienkie krążki. Na patelni rozgrzewamy smalec i wrzucamy na nią pokrojoną cebulę. Cebulę smażymy kilka minut aż się lekko zeszkli, dodajemy masło i pokrojone ziemniaki, całość lekko solimy i smażymy na dość mocnym ogniu, rumieniąc ziemniaki. Kiedy
Miód i pieprzSkładniki jakich użyłam do tej zupy są proste, a i ugotowanie jej nie nastręcza problemów... 50 dag wołowiny pieczeniowej 3 średnie cebule 4-5 łyżek przecieru pomidorowego 3-4 łyżki keczupu pomidorowego łyżka smalcu lub może być olej mąka do obsmażania łyżeczka kminku marchew ostra sproszkowana papryka sól, pieprz(...)cukier do smaku Przygotowanie ; Wołowinę umyć i pokroić w kostkę, podobnie obraną marchew najlepiej w grube plasterki Cebulę obrać i pokroić w kostkę, jak najdrobniejszą Mięso i cebulę zrumienić na oleju lub smalcu Na koniec smażenia posypać po wierzchu mięso i cebulę -mąką i wymieszać- podsmażyć Do garnuszka wlać około 4- 5 szklanek wody, przełożyć podsmażoną cebulę i mięso, dodać
Proste Potrawyząbków czosnku przeciśniętego na prasie łyżka suszonego majeranku pieprz sól do smaku 1 kajzerka czerstwa namoczona w mleku Do zasmażki: boczek pokrojony w kostkę i cebula podsmażone na smalcu S POSÓB: *mięso mieszamy dodajemy na moczoną bułkę, czosnek , starkowaną cebule sól pieprz i majeranek * okolo 1.5 kg Ziemniaków gotujemy i po wystygnięciu mielimy zwykłą maszynka do mięsa albo ręczną
Viola cooks with passionwody 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 1 saszetka drożdży instant dodatki: 6-7 cebul 200 g startego sera żółtego 2 łyżki śmietany olej lub smalec do podsmażenia cebuli sól, pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto umieścić w dużej misce i zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Następnie uformować 11 kulek
Ze smakiem i z pasjąmieszamy razem. Schab myjemy, osuszamy, nacieramy zmieszanymi przyprawami, a następnie wstawiamy do lodówki na całą noc (naczynie ze schabem przykryjcie przed schowaniem). Następnego dnia cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na 1 łyżce smalcu, gdy będzie lekko zeszklona dodajemy paprykę i jeszcze przez chwilę smażymy, nie za długo, bo papryka zrobi się gorzka :-( Całość przekładamy(...)naczynia żaroodpornego. Ząbki czosnku zgniatamy nożem (wystarczy, że bokiem noża mocno przyciśniecie ząbek by pękł, nie trzeba go kroić) i dodajemy do naczynia z cebulą. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki smalcu i krótko obsmażamy na nim schab z każdej strony (wystarczy, że powierzchnie tylko się "oparzą" gorącym tłuszczem), a następnie przekładamy go na cebulę. Całość zalewamy mlekiem, tak by było
Czary - gary w kuchnigolonka tylna 1 czubata łyżka suszonych liści lubczyku ( lub siekanego świeżego ) 1 marchewka 2 średnie cebule sól , pieprz do smaku 1 ząbek czosnku Do okraszenia : 3 łyżki smalcu 2 duże cebule Golonkę oczyszczamy , gotujemy w osolonej wodzie aż do całkowitej miękkości , dorzucając mniej więcej w połowie gotowania marchewkę . Cebule obieramy , siekamy i podsmażamy . Mięso z golonki oddzielamy od kości(...)mielimy razem z marchewką , oraz smażoną cebulą . Po zmieleniu dodajemy lubczyk , wyciśnięty praską czosnek , sól , pieprz do smaku , pół szklanki wywaru po gotowaniu golonki i mieszamy – odstawiamy do lodówki . Połowę ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie i po wystudzeniu ,przeciskamy przez praskę do ziemniaków . Drugą połowę , ścieramy na tarce o drobnych oczkach ( można dodać do nich łyżeczkę soku z cytryny
Ogrodnik w podróżySkładniki: mięso cielęce z łopatki 1,5 kg, przyprawa Strogonow Royal Brand 1 opakowanie, woda 1 szklanka, grzyby suszone 1 garść, kucharek 1 łyżka, smalec 1 łyżka, cebula 5 sztuk, woda 4 szklanki, śmietana gęsta 2 łyżki, koperek 1/2 pęczka łopatkę opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, do miski wsypać przyprawę strogonow, wsypać garść grzybów suszonych prawdziwki, wlać szkjlankę wody wymieszać(...)włożyć mięso, natrzeć i schować do lodówki na 2-3 godziny w garnku szybkowara na gorącym smalcu obsmażyć mięso z każdej strony, wlać wodę, dodać całą marynatę z przyprawą, włożyć połówki cebul obranych, posypać kucharkiem zamknąć szybkowar, od chwili zasyczenia pary na mniejszym ogniu gotować 40 minut, gdy szybkowar sam spuści ciśnienie wyjąć mięso na talerz do wywaru dodać gęstą
W Mojej Kuchni Lubiępodać. Pyszne ,lekko kwaśne łazanki z dodatkiem maggi...mmm ,pycha! Składniki 500 g kapusty kiszonej 300 g makaronu łazanki 400 g wędzonego boczku 2 marchewki (duże) 2 cebule 2 łyżki gęsiego smalcu 2 liście laurowe 150 ml bulionu drobiowego pieprz maggi Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron na łazanki gotujemy według przepisu zawartego na opakowaniu. Odsączamy(...)przelewamy zimną wodą. Kapustę płuczemy ,osączamy ,siekamy. Marchewki i cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na smalcu. Dodajemy kapustę ,smażymy jeszcze 2-3 min i zalewamy bulionem ,dodajemy liście laurowe. Dusimy na małym ogniu do miękkości kapusty (nadmiar płynu redukujemy). Boczek kroimy w kostkę ,smażymy na suchej patelni. Makaron ,kapustę i boczek (razem z wytopionym tłuszczem) mieszamy w garnku (cały
R'n'G Kitchenjabłka i wymieszać dokładnie. Wyłączyć gaz. Poczekać aż smalec przestygnie a potem przelać do słoika lub jakiegoś naczynia. Wystudzić a potem schłodzić w lodówce. Ze względu na dodatek cebuli i jabłek smalec przechowować w lodówce i najlepiej zjeść w ciagu kilkunastu
Monia miesza i gotujeKAPUŚCIE Składniki: golonka wieprzowa tylna: 2 szt. kapusta kiszona: 500 – 700 g cebula: 1 szt. suszone grzyby: garść majeranek: 2 łyżki pieprz kulki: łyżeczka liść laurowy: 2 szt. ziele angielskie: 3 kulki sól: 1 płaska łyżeczka pieprz ziołowy: 1 łyżeczka jałowiec kulki: 5 szt. smalec: 1 łyżka czosnek: 4 ząbki DOMOWA GOLONKA W KAPUŚCIE Wykonanie: 1. Czyste golonki nacieramy(...)mogą się jednak „rozpadać”. 3. Grzyby zalewamy gorącą wodą i gotujemy ok 20 minut. Odsączamy, kroimy na mniejsze kawałki i razem z pokrojoną w kostkę cebulą smażymy na smalcu. 4. Ugotowane golonki wyjmujemy z wody, a do wywaru wkładamy kapustę i gotujemy ok. 30 minut. Obgotowaną kapustę łączymy z grzybami i cebulą, następnie doprawiamy do smaku według własnych
Kuchnia Na Wypasiechyba mam ostatnio jakieś deja vu.. a ty ? składniki na około 3-4 słoiki o pojemności 0,5 l: 0,5 kg łopatki, chudej i nie poszarpanej 3 cebule średniej wielkości 8-10 pieczarek 4 ząbki czosnku musztarda chrzanowa kawałek wędzonej słoniny – około 0,2 kg (możesz zastąpić boczkiem) sól, pieprz czarny do smaku 100 ml słodkiej śmietany(...)smalcu, konkretnie, aż powstaną brązowe pieczątki z każdej strony. Zawsze zaczynaj smażenie od strony na której jest zamknięcie mięsa, wtedy nie trzeba spinać wykałaczkami. Osobiście nienawidzę nici, wykałaczek itp. ale jeśli nie masz pewności, lepiej zasznuruj, niż masz zrobić dziwny gulasz Roladki przełóż do garnka lub brytfanki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na patelni ponownie rozgrzej smalec, zrumień pozostałą cebulę , wyciśnięty praską
Ogrodnik w podróżykg/z kością, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka, kminek cały 1 łyżeczka, czosnek granulowany 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, smalec 1 łyżka, cebula 1 sztuka, pieczarki 1/2 kg, kapusta kiszona 1 kg, cukier 1 łyżeczka, kostka rosolowa 1 sztuka/grzybowa, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, ziele angielskie(...)łopatkę z kością opłukać, osuszyć recznikiem papierowym, natrzeć kucharkiem, pieprzem, papryką, pieprzem, czosnkiem i schować do lodówki na 3 godziny, na gorącym smalcu zrumienić mięso z każdej strony, odłożyć na talerz na tłuszczu po mięsie podsmażyć pokrojoną cebulę, wsypać pokrojone pieczarki i podsmażyć bez solenia, pieczarki nie puszczą wody na patelni kiszoną kapustę włożyć do szybkowara, posypać cukrem, wymieszać, dodać
W Mojej Kuchni Lubię