smalec z cebulą - 1891 przepisów (strona:25/127)

Paprykarz - Karkówka z pieczarkami i papryką 135

wieprzowym ragout. Wszystko jedno jak je nazwiecie, zasmakuje każdemu. Obok wieprzowiny na paprykarz można wykorzystać mięso wołowe, królicze, a także drobiowe. Składniki: 70 dkg wieprzowej karkówki 1 cebula 2 łyżki smalcu 200 g pieczarek 1-2 czerwone papryki 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz słodka papryka w proszku ostra papryka w proszku - opcjonalnie 1 łyżka mąki śmietana szczypiorek lub inna(...)obsmażyć w dwóch turach. Apetycznie przyrumienione mięso to gwarant dobrego smaku całej potrawy oczyścić pieczarki, pokroić na ćwiartki. Obrać paprykę, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę. Obrać cebulę i pokroić w piórka dodać cebulę do posmażonego mięsa, dolać wodę i dusić do miękkości około 45 minut. 15 pod koniec dołożyć przygotowaną paprykę i pieczarki do miękkiego mięsa dodać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
(Nie)klasyczne kotlety schabowe 180

Klasyczne, bo smażone tradycyjnie na smalcu obtoczone w jajku i bułce tartej. Nie-klasyczne, bo moczone całą noc w mleku i piórkach cebuli. Aromat? Nie pytajcie. Obłędnie pachną świeżą cebulą, delikatnie smakują przyprawione jedynie solą(...)pieprzem. Niczego więcej nie trzeba. Składniki: 1 kg schabu pokrojonego na porcje 3 jajka około pół szklanki bułki tartej sól, pieprz szklanka mleka 3,2% 3 średnie cebule pokrojone w cienkie piórka smalec do smażenia Wykonanie: Umyte porcje schabu na kotlety układam w miseczce, wlewam mleko i wrzucam cebule. Przyprawiam solą i pieprzem, przykrywam i zostawiam na całą

Zasmakuj Kuchni
Klops 118

wyciśnięte 100ml bulionu 3 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku sól,pieprz do smaku natka pietruszki 2 surowe jajka 2 ugotowane na twardo jajka pokrojone w duża kostkę 1 cebula 2 łyżki smalcu 1 łyżka bułki tartej Sposób: Mięso przekładamy do miski, dodajemy wyciśniętą bułkę ,czosnek wyciśnięty na prasie, majeranek,drobno posiekaną pietruszkę,surowe jajka,i potarkowaną cebulę na drobnych

Viola cooks with passion
Bigos z białej kapusty – kuchnia podkarpacka 156

którzy nie mają dostępu do kapusty kiszonej. Składniki: 1 główka poszatkowanej białej kapusty (w oryginale 2,5) 1 marchewka 1 cebula ćwiartka kurczaka 500 g kiełbasy przecier pomidorowy liść laurowy kminek sok z cytryny ocet do smaku 1 łyżka smalcu sól, pieprz Do garnka z zimną wodą wkładamy ćwiartkę kurczaka, solimy(...)gotujemy do miękkości (wody powinno być tylko tyle, by kurczak był cały czas zanurzony w wywarze). Z wywaru wyjmujemy mięso i wrzucamy do niego poszatkowaną kapustę. W międzyczasie cebulę szklimy na smalcu i dodajemy do gotującej się kapusty. Na patelni podsmażamy pokrojoną w cienkie plasterki kiełbasę i również dodajemy ją do kapusty razem ze starą marchewką, liściem laurowym, majerankiem, mięsem

Trzeci talerz
Sos grzybowy z mięsem wieprzowym z szynki 164

również w menu głównym Sos grzybowy Składniki :    30 dag mięsa wieprzowego  3 średniej wielkości cebule pół miseczki grzybów (prawdziwki) 3 łyżki mąki 1,5 szklanki wrzątku 2 łyżki śmietany (proponuje śmietanę do zup) sól i pieprz Vegeta  olej(smalec) Przygotowanie:                    Na początku kroimy mięso(...)smaku. Sos zjadamy z ziemniaczkami lub z plackami ziemniaczanym przepis można znaleźć pod linkiem  http://sprawdzoneprzepisykulinarnee.blogspot.com/p/placki-ziemniaczane-kazdy-powinien-je.html Mięso kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka. Dusimy na oleju(smalcu) pod przykryciem Cebulę kroimy w grubszą kostkę Po 30 min wrzucamy cebulę Wrzucamy odpowiednio przygotowane grzyby Po uduszeniu mięsa i grzybów. Zagęszczamy całość dodając wrzątku i mąki. Należy szybko mieszać podczas

Sprawdzone przepisy kulinarne
Pilaw z pęczaku i test patelni WOLL Diamond 81

stronie sklepu jest duży wybór różnych patelni i garnków: https://www.patelnie-tytanowe.pl     Pilaw z pęczakiem Składniki: 4 ćwiartki kurczaka 200g pęczaku 2 duże cebule (ok 200g) 3 marchewki (ok 300g) 4 łyżki gęsiego smalcu (lub 100ml oleju) 1 główka czosnku łyżeczka nasion kuminu (kmin rzymski) 0,5 łyżeczki wędzonej papryki szczypta chili kilka gałązek tymianku i cząbru(...)miejsce.  Cebule pokroić w półksiężyce, marchew pokroić w słomkę. Czosnek tylko opłukać, nie obierać, można podzielić na ząbki. Kumin utrzeć w moździerzu. W głębokiej patelni rozgrzać smalec, obsmażyć mięso, dodać cebulę, gdy zacznie się rumienić, dodać marchew. Smażyć ok 10 minut, często mieszając. Zalać gorącą wodą, żeby wszystkie składniki były przykryte, dodać przyprawy (kumin, paprykę i chili, ziele angielskie

Obiad gotowy
Ziemniaki z boczkiem 112

Składniki 500 g ziemniaków 300 g boczku surowego  wędzonego 4 cebule 100 g smalcu wieprzowego koperek sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki obieramy, kroimy na większe kawałki. Na rozgrzanym smalcu smażymy ziemniaki, na rumiano. Następnie dodajemy pokrojony w większą kostkę boczek. Dalej smażymy. Cebulę siekamy dodajemy do całości i dusimy pod przykryciem do jej miękkości. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
KOTLETY SCHABOWE PANIEROWANE INACZEJ 511

Najlepsze, domowe schabowe panierowane. Przepis na kotlety schabowe marynowane w mleku i cebuli.  Schabowe smażone w wyjątkowej, chrupiącej panierce. Delikatne i soczyste kotlety schabowe przyrządzone trochę inaczej, bo w chrupiącej panierce z płatków owsianych i kukurydzianych. Schabowe marynowane w mleku i cebuli, następnie smażone na smalcu. Przepis na pyszne schabowe bez bułki tartej. Jak zrobić idealne kotlety schabowe? Wypróbowany(...)schabu włożyć do szklanej miseczki, obłożyć cebulą i zalać mlekiem. Następnie odstawić do lodówki do zamarynowania (najlepiej na noc). Krok 3. Zamarynowane w mleku i cebuli kotlety schabowe wyjąć i delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Kotlety panierować w rozmieszanych jajkach i płatkach - docisnąć panierkę. Kotlety schabowe smażyć z obydwu stron na smalcu na silnym ogniu, gotowe osączyć na papierowych ręcznikach. Kotlety

Moja Książka Kucharska
Szaszłyki 135

Składniki filet z kurczaka ok 3 plastry schabowe kawałek wędzonego boczku kilka małych cebul czerwona papryka smalec sól, pieprz, sos sojowy ciemny słodka i ostra papryka szczypta rozmarynu i tymianku lubczyk 2-3 ząbki czosnku Przygotowanie Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę, porządnie doprawić i odstawić na kilka godzin.  Cebulę pokroić na cztery części, paprykę i boczek

Gaździnka warzy
Bigos domowy 143

naprawdę sporo można go zamrozić lub powekować w słoikach i zjeść w innym terminie. Składniki: kilogram kapusty słodkiej 75 dag kapusty kiszonek 3-5 dag suszonych grzybów 4 cebule 2 łyżki smalcu 25 dag wołowiny 25 dag wieprzowiny 15 dag wędzonego boczku 25 dag kiełbasy 10 dag suszonych śliwek 3 jabłka winne 2 liście laurowe 10 ziarenek pieprzu 5 ziarenek(...)wodzie (najlepiej na noc). Kapustę drobno szatkujemy i sparzamy wrzątkiem. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Tak samo postępujemy z mięsem. Do dużego garnka przekładamy podsmażoną cebulę, poszatkowaną kapustę, mięso, boczek, pokrojone grzyby i śliwki oraz przyprawy. W osobnym garnku gotujemy posiekaną kapustę kiszoną z dodatkiem smalcu. Jak już będą ugotowane to należy je połączyć i dodać starte

Mam apetyt na ...
Golonka w kapuście kiszonej 151

skusicie się w kolejnych dniach, bo naprawdę warto...  SKŁADNIKI ok. 500 g golonki (samo mięso, bez kości) ok. 300 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 1 duża marchewka 1 łyżka smalcu 2 liście laurowe 3 - 4 ziela angielskie sól, pieprz Mięso kroimy w niewielkie kawałki, cebulę w półplasterki, a marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej. Na patelni rozgrzewamy smalec, dodajemy

Czary - gary w kuchni
Placki ziemniaczane cebulowe 165

kuchni. Ulubiona wersja to placki z dodatkiem dużej ilości cebuli i koniecznie w towarzystwie szklanki zimnego mleka. Składniki 2 kg ziemniaków 2 czubate łyżki mąki 2 jajka 4 cebule sól pieprz smalec do smażenia Przygotowanie Ziemniaki umyłem, obrałem a następnie starłem na drobnej tarce z 2 cebulami . Włożyłem na sito i lekko osączyłem. Dodałem mąkę ,jajka ,pokrojoną w piórka cebulę

R'n'G Kitchen
Jajecznica z grzybami leśnymi 104

świeże grzyby już dobiega powoli końca więc wykorzystujmy je póki jeszcze są.  Jajecznica z grzybami leśnymi SKŁADNIKI: 4-5 świeżych grzybów (koźlarz czerwony lub podgrzybek) 1 cebula 1 łyżka smalcu 4 jajka  sól, pieprz 1 łyżka masła zielona cebulka   PRZYGOTOWANIE: Na roztopionym maśle ze smalcem podsmażamy drobno posiekaną cebulkę. Grzyby oczyszczamy  i kroimy na kawałki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa cebulowa z grzankami 162

ugotowania dobrego rosołu. Składniki : 3 cebule (średnie) bulion (rosół) – 0,75 l łyżka smalcu łyżka miodu łyżka śmietany – 30% pieprz, sól, szczypta papryki Cebulę kroimy w krążki i podsmażamy na smalcu (oliwie, maśle) z odrobinką soli (łatwiej puści soki) – musi się konkretnie zrumienić, a nawet lekko przypalać, dlatego lepiej użyć naczynia bez cudownych, nie przywierających powłok. Właściwie

Ugotuj to sam ...
pasztet z drobiowych wątróbek i suszonych śliwek 139

wątróbki, połączona ze słodko cierpkim smakiem suszonych śliwek sprawia że wyrób ten jest wprost niesamowity w smaku składniki 1 kg drobiowych wątróbek 3 łyżki smalcu gęsiego 6 jaj 250 ml słodkiej śmietany 36%  2 cebule 80 g suszonych śliwek 1 kieliszek koniaku 1/4 szklanki bułki(...)tartej sól, pieprz  gałka muszkatołowa sposób przygotowania Owoce śliwek zalewamy koniakiem i odstawiamy na trzydzieści minut. Ustawiamy garnek  na palniku, rozgrzewamy w nim dwie łyżki smalcu, wrzucamy do niego  cebulę pokrojoną w cząstki i  smażymy  przez kilka minut, aż do zeszklenia.  Przesmażoną cebulę, lekko studzimy, do garnka dodajemy oczyszczone z błon ( i osuszone) wątróbki

Miód i pieprz