stronie sklepu jest duży wybór różnych patelni i garnków: https://www.patelnie-tytanowe.pl Pilaw z pęczakiem Składniki: 4 ćwiartki kurczaka 200g pęczaku 2 duże cebule (ok 200g) 3 marchewki (ok 300g) 4 łyżki gęsiego smalcu (lub 100ml oleju) 1 główka czosnku łyżeczka nasion kuminu (kmin rzymski) 0,5 łyżeczki wędzonej papryki szczypta chili kilka gałązek tymianku i cząbru(...)miejsce. Cebule pokroić w półksiężyce, marchew pokroić w słomkę. Czosnek tylko opłukać, nie obierać, można podzielić na ząbki. Kumin utrzeć w moździerzu. W głębokiej patelni rozgrzać smalec, obsmażyć mięso, dodać cebulę, gdy zacznie się rumienić, dodać marchew. Smażyć ok 10 minut, często mieszając. Zalać gorącą wodą, żeby wszystkie składniki były przykryte, dodać przyprawy (kumin, paprykę i chili, ziele angielskie
Obiad gotowySkładniki 500 g ziemniaków 300 g boczku surowego wędzonego 4 cebule 100 g smalcu wieprzowego koperek sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki obieramy, kroimy na większe kawałki. Na rozgrzanym smalcu smażymy ziemniaki, na rumiano. Następnie dodajemy pokrojony w większą kostkę boczek. Dalej smażymy. Cebulę siekamy dodajemy do całości i dusimy pod przykryciem do jej miękkości. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G KitchenNajlepsze, domowe schabowe panierowane. Przepis na kotlety schabowe marynowane w mleku i cebuli. Schabowe smażone w wyjątkowej, chrupiącej panierce. Delikatne i soczyste kotlety schabowe przyrządzone trochę inaczej, bo w chrupiącej panierce z płatków owsianych i kukurydzianych. Schabowe marynowane w mleku i cebuli, następnie smażone na smalcu. Przepis na pyszne schabowe bez bułki tartej. Jak zrobić idealne kotlety schabowe? Wypróbowany(...)schabu włożyć do szklanej miseczki, obłożyć cebulą i zalać mlekiem. Następnie odstawić do lodówki do zamarynowania (najlepiej na noc). Krok 3. Zamarynowane w mleku i cebuli kotlety schabowe wyjąć i delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Kotlety panierować w rozmieszanych jajkach i płatkach - docisnąć panierkę. Kotlety schabowe smażyć z obydwu stron na smalcu na silnym ogniu, gotowe osączyć na papierowych ręcznikach. Kotlety
Moja Książka KucharskaSkładniki filet z kurczaka ok 3 plastry schabowe kawałek wędzonego boczku kilka małych cebul czerwona papryka smalec sól, pieprz, sos sojowy ciemny słodka i ostra papryka szczypta rozmarynu i tymianku lubczyk 2-3 ząbki czosnku Przygotowanie Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę, porządnie doprawić i odstawić na kilka godzin. Cebulę pokroić na cztery części, paprykę i boczek
Gaździnka warzynaprawdę sporo można go zamrozić lub powekować w słoikach i zjeść w innym terminie. Składniki: kilogram kapusty słodkiej 75 dag kapusty kiszonek 3-5 dag suszonych grzybów 4 cebule 2 łyżki smalcu 25 dag wołowiny 25 dag wieprzowiny 15 dag wędzonego boczku 25 dag kiełbasy 10 dag suszonych śliwek 3 jabłka winne 2 liście laurowe 10 ziarenek pieprzu 5 ziarenek(...)wodzie (najlepiej na noc). Kapustę drobno szatkujemy i sparzamy wrzątkiem. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Tak samo postępujemy z mięsem. Do dużego garnka przekładamy podsmażoną cebulę, poszatkowaną kapustę, mięso, boczek, pokrojone grzyby i śliwki oraz przyprawy. W osobnym garnku gotujemy posiekaną kapustę kiszoną z dodatkiem smalcu. Jak już będą ugotowane to należy je połączyć i dodać starte
Mam apetyt na ...skusicie się w kolejnych dniach, bo naprawdę warto... SKŁADNIKI ok. 500 g golonki (samo mięso, bez kości) ok. 300 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 1 duża marchewka 1 łyżka smalcu 2 liście laurowe 3 - 4 ziela angielskie sól, pieprz Mięso kroimy w niewielkie kawałki, cebulę w półplasterki, a marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej. Na patelni rozgrzewamy smalec, dodajemy
Czary - gary w kuchnikuchni. Ulubiona wersja to placki z dodatkiem dużej ilości cebuli i koniecznie w towarzystwie szklanki zimnego mleka. Składniki 2 kg ziemniaków 2 czubate łyżki mąki 2 jajka 4 cebule sól pieprz smalec do smażenia Przygotowanie Ziemniaki umyłem, obrałem a następnie starłem na drobnej tarce z 2 cebulami . Włożyłem na sito i lekko osączyłem. Dodałem mąkę ,jajka ,pokrojoną w piórka cebulę
R'n'G Kitchenświeże grzyby już dobiega powoli końca więc wykorzystujmy je póki jeszcze są. Jajecznica z grzybami leśnymi SKŁADNIKI: 4-5 świeżych grzybów (koźlarz czerwony lub podgrzybek) 1 cebula 1 łyżka smalcu 4 jajka sól, pieprz 1 łyżka masła zielona cebulka PRZYGOTOWANIE: Na roztopionym maśle ze smalcem podsmażamy drobno posiekaną cebulkę. Grzyby oczyszczamy i kroimy na kawałki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiugotowania dobrego rosołu. Składniki : 3 cebule (średnie) bulion (rosół) – 0,75 l łyżka smalcu łyżka miodu łyżka śmietany – 30% pieprz, sól, szczypta papryki Cebulę kroimy w krążki i podsmażamy na smalcu (oliwie, maśle) z odrobinką soli (łatwiej puści soki) – musi się konkretnie zrumienić, a nawet lekko przypalać, dlatego lepiej użyć naczynia bez cudownych, nie przywierających powłok. Właściwie
Ugotuj to sam ...wątróbki, połączona ze słodko cierpkim smakiem suszonych śliwek sprawia że wyrób ten jest wprost niesamowity w smaku składniki 1 kg drobiowych wątróbek 3 łyżki smalcu gęsiego 6 jaj 250 ml słodkiej śmietany 36% 2 cebule 80 g suszonych śliwek 1 kieliszek koniaku 1/4 szklanki bułki(...)tartej sól, pieprz gałka muszkatołowa sposób przygotowania Owoce śliwek zalewamy koniakiem i odstawiamy na trzydzieści minut. Ustawiamy garnek na palniku, rozgrzewamy w nim dwie łyżki smalcu, wrzucamy do niego cebulę pokrojoną w cząstki i smażymy przez kilka minut, aż do zeszklenia. Przesmażoną cebulę, lekko studzimy, do garnka dodajemy oczyszczone z błon ( i osuszone) wątróbki
Miód i pieprzgarnku ustawionym na kuchence. Doskonale smakują ze szklanką ciepłego mleka lub kefiru. SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków, 2 marchewki, 2 cebule, 1 burak ćwikłowy, 25 dag kiełbasy cienkiej, 20 dag boczku wędzonego, 1 pęczek natki pietruszki, 4 łyżki smalcu, sól(...)pieprz. PRZYGOTOWANIE: Warzywa obieram. Ziemniaki kroję w ćwiartki. Marchewkę, buraka i kiełbasę kroję w plastry. Cebulę kroję w piórka, a boczek w paski. Na dno garnka wrzucam smalec. Nakładam porcję ziemniaków, porcję cebuli, kiełbasy, marchewki, buraka oraz boczku. Posypuję posiekaną natką pietruszki. Oprószam solą i pieprzem. Znów nakładam kolejną warstwę ziemniaków i pozostałe składniki. Tak postępuję, aż do wyczerpania składników
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki: łopatka wieprzowa bez kości 70 dag, smalec 1 łyżka, mąka pszenna 3 łyżki, kucharek 2 łyżki, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki warzywa: cebula 3 sztuki, ząbki czosnku 8 sztuk, smalec 1 łyżeczka, cukinia 1 sztuka większa, papryka 3 sztuki, woda 1 szklanka, pieprz mielony 1 łyżka, papryka ostra 1 łyżeczka, koncentrat pomidorowy 2 łyżki, woda(...)Łopatkę pokroić w kostkę, obtoczyć w mące, posypać kucharkiem, ziele angielskie, liść laurowy i na gorącym smalcu mocno zrumienić, dolać 1 szklankę wody, wymieszać i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa na średnim ogniu. W osobnym garnku na smalcu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, dodać paprykę pokrojoną, cukinię i pod przykryciem dusić z 10 minut. Warzywa dodać do mięsa
W Mojej Kuchni Lubięsztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, smalec 1 łyżka, szpinak mrożony 1/2 paczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, ziemniaki gotowane w mundurkach 6 sztuk, kolendra - ile potrzeba/suszona na smalcu podsmażyć drobno pokrojoną cebulę z wyciśniętym w prasce czosnkiem na złoty kolor do cebuli dodać mrożony szpinak i na mniejszym ogniu podsmażać do oodmrożenia szpinaku co jakiś czas mieszając dodać kaszankę obraną
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: kiełbasa śląska 6 sztuk, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 6 sztuk, smalec 1,5 kostki, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, majeranek 1 łyżka śląską kiełbasę, cebulę, ząbki czosnku dobrze rozdrobnić w rozdrabniaczu do rondla dać 1/2 kostki smalcu i do gorącego włożyć zmieloną masę mieszając podsmażać z 10 minut, teraz włożyć całą kostkę smalcu i stopić wsypać paprykę, majeranek
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: wątróbka cielęca 60 dag, mąka pszenna 2 łyżki, smalec 1 łyżka, jabłka 3 sztuki, cebula 3 sztuki, majeranek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, woda(...)szklanki, sól morska - do smaku cielęcą wątróbkę pokroić na 1 cm plastry, oczyścić z błon, żyłek i opłukać, osuszyć na ręczniku papierowym, obsypać mąką i na goracym smalcu zrumienić z każdej strony cebulę pokroić na większą kostkę, jabłka bez skórki utrzeć na tarce grubsze oczka, dodać do watróbki, posypać majerankiem i pieprzem, zamieszać i podsmażać z 3 minuty wlać wodę
W Mojej Kuchni Lubię