smalec z cebulą - 1891 przepisów (strona:23/127)

Ziemniaki z maślanką 94

łyżki smalcu 500 ml maślanki   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Ziemniaki tłuczemy. Na rozgrzanym smalcu podsmażamy posiekaną cebulę i pokrojony w drobną kostkę serdelek. Dodajemy razem z tłuszczem i posiekanym szczypiorkiem do ziemniaków i dokładnie mieszamy. Podajemy z zimną maślanką. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name

R'n'G Kitchen
gulasz z maślakami ... 152

Składniki: łopatka bez kości 1 kg, mąka pszenna 4 łyżki, cebula 1 sztuka, smalec 1 łyżka, kucharek 1/2 łyżeczki, czarny pieprz mielony Prymat 1 łyżeczka, grzyby leśne 250 ml/słoik, śmietana 12% 1/2 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki łopatkę pokroić w kostkę grubszą i obsypać mąką na gorącym smalcu dobrze zrumienić mięso, do zrumienionego dodać drobniutko pokrojoną cebulę i maślaki

W Mojej Kuchni Lubię
Pierogi z kiszoną kapustą – kuchnia podkarpacka 205

nabrała smaku i aromatu najpierw obgotowywana jest w wodzie, a następnie długo podsmażana na wolnym ogniu z dodatkiem cebuli i tłuszczu. Do pierogów przygotowywanych na Wigilię używa się oleju lub masła. Jeśli są to inne okazje, kapustę podsmaża się na smalcu. Dzisiejszy przepis pochodzi z Cmolasu, miejscowości położonej pomiędzy Kolbuszową i Nową Dębą. Pierogi z kapustą kiszoną - kuchnia podkarpacka Składniki(...)mąki pszennej 2 łyżki oleju ½ łyżeczki soli około 1 szklanki gorącej wody Farsz: 1 kg kiszonej kapusty 1 cebula 3-4 łyżki tłuszczu (olej, masło lub smalec) sól i pieprz Cebula i masło do okrasy Kapustę płuczemy z nadmiaru kwasu, odciskamy i bardzo drobno kroimy. Wrzucamy ją do dużego garnka z gotującą się wodą i gotujemy około 15 minut. Następnie

Trzeci talerz
Biała kiełbasa pieczona z cebulą 908

wielkanocnego żurku. Jak również idealne uzupełnienie świątecznej sałatki . Jak upiec białą kiełbasę w piekarniku z cebulą? Zapraszamy na przepis. Biała kiełbasa pieczona z cebulą Składniki: biała kiełbasa surowa: 5 – 6 szt. cebula: 2 duże lub 3 mniejsze musztarda francuska: 2 – 3 łyżki smalec: 1 łyżka majeranek: 2 łyżki sól i pieprz do smaku   Biała kiełbasa pieczona(...)cebulą Przepis: Przygotowanie Cebule obierz i pokrój w plasterki lub półplasterki i podsmaż na rozgrzanym smalcu, aż się zeszkli.   Zeszkloną cebulę dopraw majerankiem oraz solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Przełóż cebulę do naczynia do zapiekania. Następnie ułóż kiełbasę wciskając ją w cebulę. Każdą kiełbasę przebij w kilku miejscach wykałaczką. Na koniec rozprowadź musztardę po wierzchu w taki sposób

Kuchnia Na Wypasie
Klopsiki duszone w cebuli 142

Mniam! Składniki: ½ kg mielonej wołowiny 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 pomidory ½ kg cebuli sól i pieprz do smaku papryka ostra mielona do smaku 1 łyżka smalcu 1/3 szklanki bulionu mięsnego Wykonanie: Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na smalcu z dodatkiem papryki. W między czasie mięso wymieszać ze startymi ziemniakami, solą i pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem (w razie potrzeby dosypać bułki

Tradycyjna Kuchnia
kotlety z mielone z kurczaka do pieczywa... 150

kurczaka na pulpety 50 dag 1 opakowanie, jajka 1 sztuka, bułka moczona w wodzie 1 sztuka, bułka tarta 1/2 szklanki, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, cebula 1 sztuka, smalec - ile potrzeba, woda 4 łyżki mielone mięso z kurczaka na pulpety włożyć do miski, dodać namoczoną w wodzie bułkę, pokrojoną cebulę, jajko, tartą bułkę, pieprz mielony, kucharka i wszystko

W Mojej Kuchni Lubię
Tażin z wołowiny i dyni w sosie z granatu 170

smak… mmmm…. zdecydowanie warto czekać te trzy godziny, aż tażin będzie gotowy! Tażin z wołowiny i dyni w sosie z granatu: 3 łyżki smalcu gęsiego/kaczego (lub klarowanego masła) 2 duże cebule pokrojone w kostkę 1 kg udźca lub rostbefu wołowego 200 g wydrylowanych daktyli 100 g suszonych moreli 1,5 szklanki soku z granatów 1 szklanka wody(...)warzywem) ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 2 łyżeczki soli pestki granatu + świeża kolendra do przybrania'; document.write(" "); W szerokim garnku o grubym dnie lub w naczyniu tażin rozgrzewamy smalec (ewentualnie klarowane masło) i podsmażamy cebule pokrojone w kostkę. Dodajemy wszystkie przyprawy oprócz soli, zwiększamy ogień, mieszamy i dodajemy mięso. Obracamy, aby równomiernie się obsmażyło. Wlewamy wodę i drewnianą łopatką zeskrobujemy wszystko

Poezja smaku
Zupa ułańska – rodem z Mazowsza 120

kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera Liść laurowy,  ziele angielskie 100 gram białej fasoli 2 cebule 100 gram cienkiego makaronu 200 gram kiełbasy ( najlepiej myśliwskiej, ja takiej nie miałam ) 100 gram chudego boczku 3 ząbki czosnku 1 łyżka smalcu 1 łyżka maki ¼ łyżeczki cząbru suszonego ¾ szklanki słodkiej śmietany Wykonanie: Fasolę namaczamy na noc w wodzie. Następnego dnia, gotujemy(...)angielskim, kośćmi i skrzydełkami gotujemy w 2 litrach osolonej wody. Po ugotowaniu odcedzamy. Odlewamy 2 szklanki i gotujemy w nich boczek, który po ugotowaniu kroimy w kostkę. Na smalcu smażymy drugą cebulę, po chwili dodajemy mąkę , mieszamy i wlewamy ½ szklanki przestudzonego bulionu. Łączymy z fasolą i wywarem w którym gotował się boczek. Miksujemy na jednolitą masę. W pozostałym bulionie gotujemy

Smaki Ewy
porcje kurczakowe z cebulą duszone... 138

Składniki: udka kurczaka całe 4 sztuki, przyprawa do kurczaka 2 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, majeranek 1 łyżeczka, smalec 1 łyżka, cebula 10 sztuk, woda 2 szklanki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku uda kurczak umyć, każde przeciąć na 2 części: udko i pałkę, natrzeć przyprawą do kurczaka, papryką, majerankiem w rondlu na gorącym smalcu zrumienić

W Mojej Kuchni Lubię
Knedle z czerwonej kapusty i kacze udka w sosie własnym 142

polecam! A do klusek koniecznie kacze uda! Składniki na 4 duże kluchy: 400 g czerwonej kapusty 1 mała cebula 2 goździki 1 łyżeczka ziaren jałowca 1 listek laurowy 1 laska cynamonu 1 łyżeczka ziarenek pieprzu 1 łyżka masła ghee lub smalcu 200 ml czerwonego wina 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego(...)łyżka mączki ziemniaczanej sól bułka tarta 2 jajka 2 łyżki mąki olej do frytowania Wykonanie: kapustę oczyścić z wierzchnich liści, przekroić, wyciąć głąb i drobno poszatkować obraną, rozdrobnioną cebule poddusić na smalcu. Dodać kapustę i wszystkie przyprawy zasznurowane w woreczku. Podlać winem, dodać ocet balsamiczny i dusić do miękkości około 45 minut usunąć woreczek z przyprawami. Mącżkę ziemniaczaną wymieszać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
szybkowar-żeberka cielęce z cebulowym sosem... 128

Składniki: żeberka cielęce 1,2 kg, przyprawa kebab- gyros Prymat, smalec 1 łyżka, cebula 6 sztuk, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, woda 1 litr, śmietana gęsta 2 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki żeberka cielęce pociąć na porcje, natrzeć dobrze całym opakowaniem przyprawy Prymat, schować do lodówki najlepiej na całą noc do lodówki w garnku szybkowara(...)gorącym smalcu zrumienić żeberka z każdej strony do zrumienionych żeberek dodać ćwiartki obranych cebul, wlać wodę z resztą marynaty, przyprawę w płynie zamknąć szybkowar i poza zasyczeniu pary gotować na mniejszym ogniu około 40 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie i wyjąć żeberka na talerz z wywaru wyjąć ewentualne kości, chrząstki, dodać śmietanę, wsypać mąkę i blenderem zmiksować składniki

W Mojej Kuchni Lubię
Smalec 172

Opis smalec: Smalec – najzdrowszy z tłuszczów. Jest wytapiany najczęściej ze słoniny wieprzowej. Przeznaczony jest do spożycia, często wzbogacany jest o sól czy skwarki. Oficjalnie to nikt się nie przyznaje, że piętkę ze smalcem chętnie by zjadł w zimny, jesienny dzień. Ale po spróbowaniu tego przepisu mam nadzieję, że z radością i dumą będziemy opowiadać wszystkim o tym przepisie. Składniki(...)wytapiamy z niej tłuszcz, aż do powstania ciemnobrązowych skwarek. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę lub również drobno siekamy. Cebulę i czosnek musimy zeszklić na patelni dodając do tego łyżkę wytopionego tłuszczu. Zeszklone warzywa dodajemy do wytopionej słoniny. Dodajemy do tego majeranek i sól. Gotowy smalec przelewamy do miseczki/słoiczka. Od czasu do czasu musimy zamieszać

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Leczo 197

Opis leczo: Leczo to węgierska potrawa, która cieszy się uznaniem również w Polsce. Jest to prosta potrawa z papryki, cebuli i pomidorów, smażonych na smalcu i doprawionych papryką w proszku. Danie jest bardzo sycące. Dominuje smak warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Plusem jest to, że całe danie przygotowujemy w jednym garnku. Składniki: 2 papryki czerwone 1 papryka zielona(...)pomidorów lub 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 400 g kiełbasy 2 łyżki smalcu 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 2 łyżki koncentratu pomidorowego Sól, pieprz Sposób przygotowania: Do garnka z grubym dnem dodajemy smalec. Następnie do tego dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę. Smażymy cały czas mieszając. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek

CookMag
makaron łazanki z kiszoną kapustą... 179

cebula 2 sztuki, czosnek 6 ząbków, papryka słodka 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, majeranek 2 łyżki kiszoną kapustę pokroić drobniej, zalać w garnku wodą i gotować z dodatkiem cukru, kostki rosołowej do miękkości, powinno zostać trochę wody w kapuście, makaron ją wchłonie po dodaniu boczek wędzony, wędlinę (użyłam końcówkę szynki staropolskiej), cebulę pokrojoną na smalcu podsmażyć, pod koniec dodać

W Mojej Kuchni Lubię
Pieczeń wieprzowa z kminkiem 167

łyżeczki roztartego w moździerzu kminku 1 łyżeczka majeranku 2 duże cebule 1 łyżka smalcu 1 szklanka bulionu sól, pieprz Wykonanie: umyte, osuszone mięso mocno wygnieść ręką, natrzeć solą, kminkiem, majerankiem i pieprzem. Obsmażyć na silnie rozgrzanym smalcu ze wszystkich stron przełożyć do rondla, posypać drobno pokrojoną cebulą, wlać bnulion i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* C. Piec 100 minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!