Smalec topiony z cebulką, jabłkiem, papryką i ziołami 207sklepie smalcu i łącząc je z duszoną cebulką, jabłkiem, kawałkami papryki, ziołami tudzież kiełbaską. To taka wersja dla zabieganych:) Też smaczna:) Składniki: 1/2 kg słoniny (lub gotowego, "czystego" smalcu) 2 średnie cebule 1 czerwone jabłko 1/3 czerwonej papryki ulubione zioła ewen. kawałek wiejskiej kiełbasy Słoninę należy pokroić w małą kostkę, przełożyć do rondelka z grubym dnem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Buchty z mięsem 216sól • pieprz • tymianek dałam kilka gałązek • 1 duży ząbek czosnku • szczypta gałki muszkatołowa • ziele angielskie • liść laurowy • olej • 1 kiszony ogórek • kilka plastrów wędzonego surowego boczku • 1 łyżka smalcu • 1 cebula • kostka mięsna • 2 łyżki mąki buchty • 3 szklanki mąki (0,5 kg ) • 3 łyżki masła rozpuszczonego • 1 jajko • 1 żółtko • 1 szklanka mleka • 25 g drożdży • 1 łyżka cukru(...)tarce pokropić mięso olejem dodać liść laurowy i angielskie ziele tymianek mięso zostawić na kilka godzin w marynacie najlepiej na noc 2. • Rozgrzać patelnię dodać 1 łyżkę smalcu mięso obsmażyć ze wszystkich stron przełożyć do naczynia żaroodpornego wraz z tłuszczem z patelni zalać wodą dodać 1/2 kostki rosołowej ogórka w plastry i boczek Dusić
W królestwie smaków Beaty
Pasztet z gęsi z pistacjami 230gęsich wątróbek lub z innego drobiu75 g gęsiego smalcu2 małe cebule2 jajka3/4 szklanki rosołu z gęsisól, pieprz100 g boczku wędzonego w plastrach100 g pistacjiPrzygotowanie:Cebulę obieramy, drobno kroimy i smażymy na smalcu. Pod koniec smażenia dodajemy oczyszczoną wątróbkę i smażymy przez chwilę, aby się zaparzyła, ale pozostała miękka. Gęsie mięso (ugotowane lub upieczone) mielimy dwukrotnie z wątróbką i cebulą
Smakowity Blog Kulinarny
Leczo z cukinią i wołowiną 231Porcje 6 Leczo to jednogarnkowe danie kuchni węgierskiej znane w wielu krajach na świecie. To taki rodzaj ragoût warzywnego z pomidorów, świeżej papryki z podsmażoną cebulą na smalcu, doprawionego papryką w proszku. W Polsce najczęściej przyrządza się je z dodatkiem cukinii, bądź kabaczka i kiełbasy. Przepis nie co zmodyfikowałam, ponieważ wolę lżejszą wersję tego dania. Kiełbasę zastąpiłam wołowiną, smalec oliwą(...)mielonej wołowiny * 500 ml passaty pomidorowej 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 2 cukinie zielone 2 duże pomidory 100 g groszku cukrowego 1 papryczka chili 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka wędzonej papryki 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka suszonej bazylii pieprz czarny sól Instructions Podsmażamy chwile przyprawy, aby wydobyć
Wędrówki po kuchni
Gołąbki z dzika z pęczakiem 227główki młodej kapusty, 1 kg mięsa z dzika, 100 g słoniny wędzonej, 2 – 3 cebule, tłuszcz do duszenia cebuli (najlepiej smalec), 200 ml pęczaku, rozmaryn, owoce jałowca, pieprz, sól, cukier, 2 listki laurowe, 7 ziaren pieprzu czarnego, Ja przygotowałam gołąbki z kapusty włoskiej, gdyż uważam, że jest lepsza i smaczniejsza. Niektórzy używają kapustę białą. Usunąć z kapusty uszkodzone liście, wyciąć(...)włożyć kapustę ponownie do garnka z wrzącą wodą – czynność powtarzać aż zdejmiemy wszystkie liście. Następnie należy ściąć grube nerwy, cały czas uważając aby nie uszkodzić liści. Cebule pokroić w półplasterki, poddusić na tłuszczu dodając sól i szczyptę cukru. Dodać pęczak, przesmażyć. Dodać łyżkę posiekanego rozmarynu, wlać 250 ml wody, zamieszać, przykryć i gotować około 15 minut. Kasza wchłonie
królestwo garów
Feijão tropeiro czyli co jedzono na brazylijskim Dzikim Zachodzie 219kiełbasę.Nasza wersja feijão tropeiro to ta lekko zmodyfikowana z większa ilością składników.Składniki (porcja 6 osób)1) 500 gram fasoli czarne oczko (feijão fradinho)2) pół cebuli czerwonej3) 2 ząbki czosnku4) laska kiełbasy (dowolna ale nie sucha typu krakowska)5) 100 gram boczku wędzonego6) kostka knorr7) 2 łyżki oliwy8) 2 łyżeczki soliPrzygotowanie:Fasolę gotujemy w lekko osolonej wodzie(...)rozgrzaną oliwę wrzucamy boczek i kiełbasę. Mieszamy łyżką drewnianą aby tłuszcz się wytapiał.Gdy boczek już zaczyna przypominać pyszne skwarki do smalcu, wrzucamy cebulę oraz czosnek.Na samym końcu wrzucamy ugotowaną wcześniej fasolę i mieszamy wszystkie składniki. Pozostawiamy na ogniu 10 minut, cały czas mieszając łyżką by składniki nie przywierały dna garnka.Na samym końcu dodajemy farinhę (nie jest to krok obowiązkowy
Smaki Brazylii
Najlepsza grochówka 277100g) 1 pietruszka 100g zielonego groszku (może być mrożony) 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka majeranku duży ząbek czosnku sól świeżo mielony pieprz 1 cebula 1 łyżka smalcu gęsiego Groch opłukać pod bieżącą wodą, zalać zimną wodą i odstawić na min. godzinę. Żeberka pokroić w mniejsze kawałki, włożyć od garnka, dodać pokrojoną pietruszkę, liście laurowe i ziele(...)słupki. Wrzucić do garnka, gotować 10 minut. Do garnka wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz zielony groszek. Gotować 10 minut, aż warzywa będą miękkie. Cebule pokroić w kostkę, zrumienić na smalcu, dodać od zupy. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać łyżeczkę soli i majeranek, rozetrzeć i dodać do zupy. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Żeberka wyjąć
Obiad gotowy
żeberka cielęce z cebulą duszone... 196Składniki: żeberka 1 kg/cielęce, kucharek 1 łyżka, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, papryka słodka mielona 1/2 łyżeczki, mąka pszenna 3 łyżki, smalec 1 łyżka, cebula 4 sztuki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, woda 5 szklanek, natka pietruszki - ile potrzeba żeberka podzielić na porcje, natrzeć paprykami, kucharkiem, obsypać mocno mąką na gorącym smalcu zrumienić żeberka
W Mojej Kuchni Lubię
Bigos z dynią i pieczarkami 274średni garnek bigosu: 600 g łopatki wieprzowej bez kości 300 g dyni hokkaido 300 g pieczarek 600 g białej kapusty 300 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 2 łyżki przecieru pomidorowego smalec do podsmażenia mięsa papryka słodka, kminek sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na odrobinie smalcu. Mięso umyj, pokrój na kawałki, przypraw słodką papryką i dodaj
Ze smakiem i z pasją
kacze udka-roladki z patelni grillowej z czerwoną kapustą na obiad... 261łyżki, czosnek niedźwiedzi 4 łyżki, wędzona papryka w proszku Royal Brand 2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 2 łyżeczki, kapusta czerwona 1 mniejsza, smalec 1 łyżeczka, jabłka 2 sztuki, cebula 2 sztuki, goździki całe 3 sztuki, cukier 1 łyżka, cynamon 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek(...)bardzo rozgrzanej patelni grillowej suchej smażyć roladki na rumiano, przykryc patelnię pokrywką i piec do miękkości mięsa, pod koniec pokrywkę zdjąć i smażyć do odparowania płynu na smalcu podsmażyć pokrojoną cebulę z jabłkami, posypac cukrem, dodac goździki, dodać posztkowaną czerwoną kapustę sparzoną wrzątkiem, dodac cynamon, kucharka, pieprz, ocet jabłkowy, przyprawę w płynie i dusić z 20 minut pod przykryciem
W Mojej Kuchni Lubię
KAPUŚNIAK Z KISZONEJ KAPUSTY NA ŻEBERKACH: domowy przepis, składniki i przyprawy 169kostki na porcję) marchew, pietruszkę i selera obrać i umyć 3 cebule obrać, przekroić na pół por oczyścić, odciąć zielone liście czosnku nie obierać następnie: kapustę osączyć z zalewy i pokroić (jeżeli jest bardzo zakwaszona to opłukać ) ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę 1 cebulę obrać i posiekać Krok 2. Nagrzać mocno piekarnik. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem, ułożyć(...)żeberek - podgotować, ale nie rozgotować kapusty, która powinna zostać chrupka. Kapuśniak doprawić solą, pieprzem i ewentualnie sosem sojowym. Można dodać mieloną czerwoną paprykę. Na koniec podsmażyć na smalcu posiekaną cebulę i dodać do kapuśniaku. Kapuśniak podajemy gorący z pieczywem, albo ugotowanym oddzielnie grochem. Zupę można okrasić skwarkami z wędzonego boczku, a prze podaniem posypać posiekanym koperkiem. Smacznego :) Kapuśniak z kiszonej
Moja Książka Kucharska
Pierogi kapuściane z kaszą 246kapusty są wyborne. Składniki na ciasto: 1 szklanka ciepłej wody 1 jajko 2 łyżki oleju 60 dag maki Składniki na farsz: 1 kg kapusty białej 2 białe cebule 1 łyżka smalcu sól i pieprz ziołowy do smaku ½ szklanki kaszy jęczmiennej Wykonanie ciasta: Z podanych składników zarobić ciasto, rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką i wykroić szklanką krążki. Wykonanie farszu: Kapustę posiekać(...)ugotować i dobrze odcisnąć. Kaszę ugotować według opisu na opakowaniu. Cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć na smalcu. Po czym dodać do kapusty, przyprawić do smaku, dodać ugotowaną kaszę, wymieszać i nadziewać pierogi. Gotować w osolonym wrzątku. Podawać okraszone zrumienioną cebulką lub posoloną kwaśną śmietaną
Tradycyjna Kuchnia
Żołądki gęsie po siewiersku z kopytkami szpinakowymi 768specjały szczerze polecam. Przygotowanie tego dania okazało się zadaniem łatwym, a efekt okazał się rewelacyjny. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg żołądków gęsich, 500 gram gęsiego smalcu, 1 jabłka, 2 średnich cebul, 1 kg ziemniaków, 150 gram mąki ziemniaczanej, 150 gram mąki pszennej, 100 gram świeżego szpinaku, 20 gram masła, świeżego tymianku, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, konfitury(...)borówek lub żurawiny. Cebule pokroiłem w drobną kostkę, a jabłko w drobne cząstki. W dużym garnku na średnim ogniu rozpuściłem 500 gram smalcu gęsiego. Następnie dodałem do niego posiekaną cebulę i jabłko. Żołądki gęsie poprzekrawałem na połowy i również włożyłem do rozpuszczonego smalcu. Całość przyprawiłem sporą ilością czarnego świeżo zmielonego pieprzu, szczyptą soli i kilkoma gałązkami świeżego tymianku, który drobno
Wyprawy kulinarne
Kapuśniak po słoweńsku-Vipavska corba 165przypadnie do gust ta wersja bałkańskiej zupy. Składniki 300 g kapusty kiszonej 150 g białej fasoli 3-4 średniej wielkości ziemniaki 250 g surowego wędzonego boczku 1 łyżka smalcu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki 1 liść laurowy 5-6 ziaren pieprzu 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false
R'n'G Kitchen
Zupa gulaszowa 189pomocą - wystarczyło jedynie powrzucać właściwe składniki - i voila! - mamy fantastyczny efekt przepysznej zupki, całkowicie zastępującej drugie danie. Kto nie wierzy - musi spróbować :) Smacznego! Składniki: 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki smalcu bądź masła 500 g łopatki wieprzowej 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka suszonego tymianku 3,5 szkl. gorącego(...)bulionu 1 czerwona papryka 3-4 średniej wielkości ziemniaki 500 ml przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 łyżki posiekanego świeżego koperku sól, pieprz Wykonanie: W garnku rozgrzewany smalec bądź masło. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na rozgrzany tłuszcz dodajemy cebulę i czosnek i mieszamy aż się zeszklą. Mięso kroimy w dość grubą kostkę i dodajemy
psgotujemy