smalec z cebulą - 1891 przepisów (strona:17/127)

Ziemniaki w gajerku z farszem 119

trudne do zrobienia . Polecam , ubierzcie pyry w gajerek i włóżcie im w kieszeń pieczarki Składniki na 3 osoby : 9 zgrabnych, małych ziemniaków 9 pieczarek 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 łyżka smalcu 9 plastrów szynki szwardzwaldzkiej ( ja użyłam paczkowanej , szerokie plastry , można przeciąć wzdłuż i owinąć jednym dwa ziemniaki ) sól , pieprz do smaku olej rzepakowy dodatkowo : wykałaczki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Ziemniaki gotujemy w mundurkach . Tak żeby były lekko twarde . Studzimy , obieramy , przekrawamy na pół i robimy małe miseczki na farsz . Pieczarki , cebule i czosnek siekamy . Podsmażamy na smalcu , doprawiając solą i pieprzem do smaku . Jak wszystko będzie pięknie złociste , przekładamy do miseczki . Rozdrabniamy blenderem , żeby uzyskać w miarę jednolity farsz. Każdą połówkę ziemniaków solimy , pieprzymy , wypełniamy farszem . Około 1 łyżeczki

Ogrodnik w podróży
Zupy polskie, czyli zalewajka 247

mała cebulaodrobina smalcu do smażenia sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki i marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy gorącym bulionem, lekko solimy, dodajemy listek i ziele angielskie i gotujemy do miękkości warzyw. Wrzucamy rozgnieciony czosnek, dolewamy zamieszany zakwas, chwilę gotujemy mieszając, aby mąka z zakwasu nie przywarła do dna garnka, po czym zupę zaprawiamy śmietaną. Cebulę kroimy w kostkę

Kulinarne przygody Gatity
No i… Klops 159

Klops.     Składniki: - 1,5 kg zmielonego mięsa wieprzowo wołowego  (2/3 wieprzowiny, 1/3 wołowiny)- 3 jajka- 4 żółtka- ¾ szklanki kaszy manny- 125g wędzonego boczku- 2 łyżki smalcu- 2 duże cebule - mała główka czosnku- suszone pomidory (u mnie w oleju)- 110g płatków migdałowych- 4 łyżki sosu  sojowego (light)- sól morska- pieprz syczuański- papryka słodka- chilli płatki- oregano- gałka muszkatołowa(...)zimnej wody (daję gazowaną mineralną)- olej z pestek winogron  Mięso kupuję u znajomego rzeźnika i na poczekaniu mam mielone, wtedy wiem co jem. Na patelni topimy smalec, dodajemy pokrojony boczek -  lekko rumienimy. Cebule kroimy w kostkę, dodajemy do boczku do zeszklenia. Czosnek kroimy w drobną kostkę (nie przeciskamy przez praskę), dodajemy, gdy cebula się zeszkli. Suszone pomidory kroimy w kostkę

mojewypiekiinietylko
kaszanka gryczana smażona z cebulą i jabłkiem na szybki obiad... 111

Składniki: cebula 1 sztuka większa, jabłko 1 sztuka duże, cukier 3/4 łyżeczki, smalec 1/4 kostki, kaszanka gryczana 5 sztuk, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, majeranek 1 łyżka, papryka ostra - ile potrzeba surówka: kiszona kapusta(...)cukier 2 łyżki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, cebula 1 sztuka mała, jabłko 1 sztuka małe, oliwa 5 łyżek Cebulę i obrane ze skórki jabłko na smalcu podsmażyć z cukrem na smalcu ( odrobina cukru do cebuli nadaje cebuli lepszego smaku ) na złoty kolor. Kaszankę gryczaną dobrej jakości obrać z flaka, pokroić w talarki i dodać do podsmażonej cebuli z jabłkiem, smażyć

W Mojej Kuchni Lubię
Pasta z wątróbki drobiowej z grzybami do kanapek 174

Kolejne pyszne zastosowanie wątróbki. Składniki: ½ kg wątróbki drobiowej 1 dag suszonych grzybów 1 biała cebula 2 łyżki smalcu 1 żółtko jaja 1 łyżka masła sól do smaku pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku Wykonanie: Grzyby namoczyć, ugotować i pokroić w paseczki. Cebulę pokroić w plasterki i przysmażyć na smalcu, następnie połączyć z wątróbka, grzybami i dusić przez 15 minut

Tradycyjna Kuchnia
Fasolka po bretońsku 120

Smaczne tradycyjne polskie danie , moja propozycja. Składniki 400 g fasoli jaś 200 g chudego surowego boczku 200 g kiełbasy śląskiej 2 cebule 2 łyżki smalcu 1 łyżka mąki 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 puszka krojonych pomidorów sól pieprz ostra papryka Przygotowanie Fasolę opłukałem i przez noc moczyłem w wodzie o objętości 3 razy większej niż fasoli. Gotowałem(...)ogniu. Boczek zalałem szklanką wody i gotowałem 25 minut. Następnie wyjąłem z wody i pokroiłem w kostkę , a wodę w której się gotował dodałem do fasoli. Cebulę posiekałem i zeszkliłem na łyżce smalcu ,wrzuciłem boczek i lekko podsmażyłem. Dodałem do fasoli godzinę po zagotowaniu ,dodałem łyżeczkę soli , gotowałem dalej. Na reszcie tłuszczu zrumieniłem kiełbasę pokrojoną w plasterki i dodałem

R'n'G Kitchen
Barszcz z grzybami na powidle śliwkowym 125

zupę- barszcz czerwony. Dodatek grzybów i śliwek dodaje jej wyjątkowy aromat i smak. Składniki: ½ kg kości 75 dag buraczków ćwikłowych 5 grzybów suszonych 1 łyżka powidła śliwkowego 1 cebula 1 łyżka smalcu 1 łyżka mąki 1 szklanka kwasu buraczanego sól do smaku cukier do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Buraki dokładnie umyć i upiec w piekarniku, a grzybki umyć(...)grzybkami, następnie wywar przecedzić. Grzybki pokroić i włożyć do czystego wywaru . Upieczone buraczki obrać, zetrzeć na grubej tarce i dodać do wywaru razem z powidłem. Cebulę drobniutko pokroić, usmażyć złociście na smalcu razem z mąką. Dodać do wywaru, wlać kwas buraczany i przyprawić do smaku. Całość zagotować (uważać żeby nie przegotować) i podawać np. z ziemniakami

Tradycyjna Kuchnia
Smalec topiony z cebulką, jabłkiem, papryką i ziołami 151

sklepie smalcu i łącząc je z duszoną cebulką, jabłkiem, kawałkami papryki, ziołami tudzież kiełbaską. To taka wersja dla zabieganych:) Też smaczna:) Składniki: 1/2 kg słoniny (lub gotowego, "czystego" smalcu) 2 średnie cebule 1 czerwone jabłko 1/3 czerwonej papryki  ulubione zioła ewen. kawałek wiejskiej kiełbasy  Słoninę należy pokroić w małą kostkę, przełożyć do  rondelka z grubym dnem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Buchty z mięsem 165

sól • pieprz • tymianek dałam kilka gałązek • 1 duży ząbek czosnku • szczypta gałki muszkatołowa • ziele angielskie • liść laurowy • olej • 1 kiszony ogórek • kilka plastrów wędzonego surowego boczku • 1 łyżka smalcu • 1 cebula • kostka mięsna • 2 łyżki mąki buchty • 3 szklanki mąki (0,5 kg ) • 3 łyżki masła rozpuszczonego • 1 jajko • 1 żółtko • 1 szklanka mleka • 25 g drożdży • 1 łyżka cukru(...)tarce pokropić mięso olejem dodać liść laurowy  i angielskie ziele tymianek mięso zostawić na kilka godzin  w marynacie najlepiej na noc 2. • Rozgrzać patelnię dodać 1 łyżkę smalcu mięso  obsmażyć ze wszystkich stron przełożyć do naczynia  żaroodpornego wraz z tłuszczem z patelni zalać wodą dodać  1/2 kostki rosołowej ogórka w plastry i boczek  Dusić

W królestwie smaków Beaty
Pasztet z gęsi z pistacjami 186

gęsich wątróbek lub z innego drobiu75 g gęsiego smalcu2 małe cebule2 jajka3/4 szklanki rosołu z gęsisól, pieprz100 g boczku wędzonego w plastrach100 g pistacjiPrzygotowanie:Cebulę obieramy, drobno kroimy i smażymy na smalcu. Pod koniec smażenia dodajemy oczyszczoną wątróbkę i smażymy przez chwilę, aby się zaparzyła, ale pozostała miękka. Gęsie mięso (ugotowane lub upieczone) mielimy dwukrotnie z wątróbką i cebulą

Smakowity Blog Kulinarny
Leczo z cukinią i wołowiną 150

Porcje 6 Leczo to jednogarnkowe danie kuchni węgierskiej znane w wielu krajach na świecie. To taki rodzaj ragoût warzywnego z pomidorów, świeżej papryki z podsmażoną cebulą na smalcu, doprawionego papryką w proszku. W Polsce najczęściej przyrządza się je z dodatkiem cukinii, bądź kabaczka i kiełbasy. Przepis nie co zmodyfikowałam, ponieważ wolę lżejszą wersję tego dania. Kiełbasę zastąpiłam wołowiną, smalec oliwą(...)mielonej wołowiny * 500 ml passaty pomidorowej 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 2 cukinie zielone 2 duże pomidory 100 g groszku cukrowego 1 papryczka chili 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka wędzonej papryki 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka suszonej bazylii pieprz czarny sól Instructions Podsmażamy chwile przyprawy, aby wydobyć

Wędrówki po kuchni
Gołąbki z dzika z pęczakiem 162

główki młodej kapusty, 1 kg mięsa z dzika, 100 g słoniny wędzonej, 2 – 3 cebule, tłuszcz do duszenia cebuli (najlepiej smalec), 200 ml pęczaku, rozmaryn, owoce jałowca, pieprz, sól, cukier, 2 listki laurowe, 7 ziaren pieprzu czarnego, Ja przygotowałam gołąbki z kapusty włoskiej, gdyż uważam, że jest lepsza i smaczniejsza. Niektórzy używają kapustę białą. Usunąć z kapusty uszkodzone liście, wyciąć(...)włożyć kapustę ponownie do garnka z wrzącą wodą – czynność powtarzać aż zdejmiemy wszystkie liście.    Następnie należy ściąć grube nerwy, cały czas uważając aby nie uszkodzić liści. Cebule pokroić w półplasterki, poddusić na tłuszczu dodając sól i szczyptę cukru. Dodać pęczak, przesmażyć. Dodać łyżkę posiekanego rozmarynu, wlać 250 ml wody, zamieszać, przykryć i gotować około 15 minut. Kasza wchłonie

królestwo garów
Feijão tropeiro czyli co jedzono na brazylijskim Dzikim Zachodzie 155

kiełbasę.Nasza wersja feijão tropeiro to ta lekko zmodyfikowana z większa ilością składników.Składniki (porcja 6 osób)1) 500 gram fasoli czarne oczko (feijão fradinho)2) pół cebuli czerwonej3) 2 ząbki czosnku4) laska kiełbasy (dowolna ale nie sucha typu krakowska)5) 100 gram boczku wędzonego6) kostka knorr7) 2 łyżki oliwy8) 2 łyżeczki soliPrzygotowanie:Fasolę gotujemy w lekko osolonej wodzie(...)rozgrzaną oliwę wrzucamy boczek i kiełbasę. Mieszamy łyżką drewnianą aby tłuszcz się wytapiał.Gdy boczek już zaczyna przypominać pyszne skwarki do smalcu, wrzucamy cebulę oraz czosnek.Na samym końcu wrzucamy ugotowaną wcześniej fasolę i mieszamy wszystkie składniki. Pozostawiamy na ogniu 10 minut, cały czas mieszając łyżką by składniki nie przywierały dna garnka.Na samym końcu dodajemy farinhę (nie jest to krok obowiązkowy

Smaki Brazylii
Najlepsza grochówka 211

100g) 1 pietruszka 100g zielonego groszku (może być mrożony) 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka majeranku duży ząbek czosnku sól świeżo mielony pieprz 1 cebula 1 łyżka smalcu gęsiego Groch opłukać pod bieżącą wodą, zalać zimną wodą i odstawić na min. godzinę. Żeberka pokroić w mniejsze kawałki, włożyć od garnka, dodać pokrojoną pietruszkę, liście laurowe i ziele(...)słupki. Wrzucić do garnka, gotować 10 minut. Do garnka wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz zielony groszek. Gotować 10 minut, aż warzywa będą miękkie. Cebule pokroić w kostkę, zrumienić na smalcu, dodać od zupy. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać łyżeczkę soli i majeranek, rozetrzeć i dodać do zupy. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Żeberka wyjąć

Obiad gotowy
żeberka cielęce z cebulą duszone... 153

Składniki: żeberka 1 kg/cielęce, kucharek 1 łyżka, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, papryka słodka mielona 1/2 łyżeczki, mąka pszenna 3 łyżki, smalec 1 łyżka, cebula 4 sztuki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, woda 5 szklanek, natka pietruszki - ile potrzeba żeberka podzielić na porcje, natrzeć paprykami, kucharkiem, obsypać mocno mąką na gorącym smalcu zrumienić żeberka

W Mojej Kuchni Lubię